prvo da povem, da vulkanizerji res dajo take nasvete, ampak
Mare9mm je napisal/-a:Ker zadnja os ni nikakor povezana s krmilnim mehanizmom - volanom in se ne da po občutku oceniti, kej se dogaja na zadnjih kolesih. Če temu dodaš še stare gume, ki slabše primejo, si v veliki meri poslabšaš možnosti, da vozilo obvladaš, ko gre kaj narobe. Pa tudi ritke ti ne bo odnašalo, tako je.

tlele ti dam kontro!! Tudi če zadnjhe niso povezane z krmilnim mehanizmom, veš kaj se dogaja!!Sej zato imaš pa rit :P , da občutiš kaj se dogaja z zadkom avta!!
če kej poznaš avto, boš takoj vedu kdaj je odneslo ritko!!
Če pa tega ne obvladaš je pa itak vseeno, ker pol verjetno ne obvladaš niti tega kaj narest če ti nos pobegne!!
glede speljevanja- pustmo to, itak nima pravega pomena!
glede bremzanja!!! tlele je pa ful pomembno!! Zadnje bremze-gume itak bremzajo zelo malo, večina zavornega učinka je na sprednjih gumah!!In kaj ti pol zadaj pomagajo dobre gume (ki itak nimajo prave funkcije), če ti sprednje zablokirajo in je zavorni učinek skoraj da 0!!! pa še kontrole nad smerjo nimaš (seveda če nimaš ABSa)
se pa strinjam, da v kakšen srednjehiter ovinek prideš in moraš malo pribremzati, tlele je pa verjetno bolš da so dobre gume zadaj, da ti ne odnese riti!
Mare9mm je napisal/-a:Če gledaš, da se ti gume na pogonski bolj znucajo, zaradi zadev, ki si jih napisal, je iz vidika, da hočeš z nakupom samo dveh gum prišparat, še toliko bolj logično na FWD avto dat ta stare spredaj. Ker so že itak stare in jih boš zdej znucal, naslednje leto boš zadnje premaknil naprej in spet kupil samo 2 gumi za zadaj. Če pa daš nove spredaj, da jih boš znucal do te mere, da bojo potem dosegle enako obrabo kot zadnje, boš potem moral naenkrat zamenjat vse 4.
ali pa ne
če daš nove spredi, ti skor sigurno zdržijo 2 leti , zadaj daš pa stare (že mal obrablene) in ti tudi zdržijo cca 2 leti!
po 2 letih kupiš vse 4 nove in veš da je vse skup vredu, drugače pa moraš po eni sezoni menjat sprednje(stare), naslednjo sezone daš zopet starejše spredi, nove zadi in jih spet znucaš in tako dalje...In vsako sezono maš pol malo mešano novo-staro
Osebno mi je ljubše da se sprednji del bolj drži kot zadnji!Letos sem imel glih tako situacijo, da sem kupil nov avto, ki je imel 2 zimski gumi (eno leto rabljeni), zato sem dokupil še 2! Vulkanizer mi jih je zmontiral tako kot si ti rekel in me je zelo motilo!!!Sprednji del mi je skoz ven nosilo, ko pa sem hotel z ročno čez ovinek pa ni šlo, ker se je zadaj tolk bolš držalo!!
rezultat: sredi zime sem šel menjat gume (prve nazaj, zadnje naprej), tako da sem imel boljše spredaj!!
Bremzalo je bolše, z ročnoi se je dalo odpeljati kak ovinek, pa še prebližno enako dolgo jih bom imel lahko na avtu!!
Pol pa 4 nove in za neki cajta mir
lp