V utoru imaš na vsake toliko razdalje eno zvišanje ki je dolgo dobre pol cm in tam se meri. Višina ali globina profila je veljavna tista minimalna izmerjena, torej je pri tebi 3mm verjetno pa še manj. Zakonsko torej na minimumu ali pa že neustrezna.
Jernej, če imaš na gumi manj kot 3mm globino dezena torej v kanalih med rebri, ali med bloki, ali v vzdolžnih kanalih, tvoja pnevmatika ni več ustrezna za zimsko opremo vozila. Zakonsko torej od jutri več ne smeš voziti s temi gumami.
Tisto zvišanje, reber, pa je TWI ali Thread wear indicator ali po slovensko indikator obrabe. Ponavadi mislim da je 1,6mm visok (tako naj bi bilo ne glede na znamko ali model gume) in ko se poravna s tekalno površino je guma izrabljena. Se pa globina profila ne meri na tem mestu ampak tam, kjer ni tega zvišanja.
kaj ti pomaga če imaš na sredini gume cel profil na strani pa nič, potem je skor vseen, če nikjer nimaš nič, voda ne bo šla ven iz gume. po kmečki logiki se upošteva minimalna višina.
Meni ni meril par centimetrov od roba proti sredini, ampak na ROBU; se pravi tam, kjer se tekalna površina prevesi v bočnico.
Pa naj me strela z jasnega udari, če ima tam kakšna nova guma toliko profila kot nekje bolj proti sredini.
Jaz tudi mislim, da pri strani nova guma nima enako globino dezena kot na sredini.Jaz zmeraj merim na sredini in šubler čim globje zapičim v gumo.upam, da policaj ne bo drugače meril Tole, če je res sploh ni dobro....koliko je kazen?
Meni je danes policaj grozil s 100.000 kazni ker zadnje gume nimajo dovol profila. Sicer me je pol spusto, ampak jih grem v petek zamenjat. Prej jih namreč ne dobijo tam ko grem kupit (ker je bol poceni ). Tak da tisto s 30.000 je tak tak pr policajih. Lahko ti da OD 30.000 pa vse do 100.000 kazni... Sej tud v zakonu tak piše
Ne, ne... Nimaš prav. Policaji vedno merijo tam, kjer je profila najmanj. Po potrebi tudi na sredini, če imaš gume preveč napolnjene in ti jih na sredini bolj pobere.