dr. jAcKaSS
Nov uporabnik

Mehkejši volan odkar imam GoodYear UG7+

Napisal/-a dr. jAcKaSS Sr jan 02, 2008 9:00 pm

Živjo!

Imam megane 1, l.02 in sem letos kupil nove zimske gume GoodYear UltraGrip 7+ 185/60/15, ki naj bi bile po ADAC-ovem testu med najboljšimi, če ne najboljše med 15" gumami. Vendar odkar jih imam, je volan za polovico mehkejši. To je v mestu sicer zelo prijetno, pri hitrostih nad 70kmh pa postaja vedno bolj moteče. Opazil sem, da je tekalna površina gume veliko ožja od tiste na letnih gumah (Continental).

Kadar je poledica imam občutek, da je avto veliko premalo stabilen in da se zelo slabo drži ceste. Zaradi premehkega volana, moram v primeru, da je cesta nekoliko slabša (nekoliko zdelana, poflikana ali kakorkoli deformirana), vozit veliko počasneje kot prej z letnimi gumami, da imam občutek nadzora nad avtom.

Na tem avtu nisem sicer sprobal drugih zimskih gum, saj sem imel prej Saxo-ja, na katerem sem imel SAVA S3. Do sedaj sploh nisem poznal pojma poledica, saj so gume vedno prijele 100%.

Nikakor mi ni jasno kako je to mogoče. Ali je lahko razlika v hitrostnem razredu, namreč letne gume in v homologacijskem listku piše hitrostni razred H, te GoodYear gume so pa T (za mojo dimenzijo nisem našel H)?

Ali ima še kdo kakšno podobno izkušnjo?
Dr. jAcKaSS

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr jan 02, 2008 9:04 pm

Mislim da te filing vara, ker to se meni dogaja ko dam al letne al zimske NOVE. Mene nič ne moti,bolj je mehko boljše je.
;)

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Sr jan 02, 2008 10:17 pm

Kar pomiri se -ta občutek na volanu je normalna stvar. Kot prvo predvidevam da imaš sedaj ožjo in bolj "balonasto" gumo kakor poleti, kot drugo zimska guma ima več profila od letne in se ta bolj uvija in kot tretje imajo zimske gume lamele, ki se zopet uvijajo pa "šetajo po cesti" in dajejo občutek mehkobe na volanu. Torej vse štima oz gre za popolnoma normalen občutek. Ko se boš privadil boš videl da ni to nič kaj takega in da guma drži izvrstno.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr jan 02, 2008 10:20 pm

da kot je rekel infiniti pa še nakaj mojega kar se tiče volana je pa to le efekt zime :lol: sej veš overstering :lol:

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Sr jan 02, 2008 10:34 pm

INFINITI je napisal/-a:Kar pomiri se -ta občutek na volanu je normalna stvar. Kot prvo predvidevam da imaš sedaj ožjo in bolj "balonasto" gumo kakor poleti, kot drugo zimska guma ima več profila od letne in se ta bolj uvija in kot tretje imajo zimske gume lamele, ki se zopet uvijajo pa "šetajo po cesti" in dajejo občutek mehkobe na volanu. Torej vse štima oz gre za popolnoma normalen občutek. Ko se boš privadil boš videl da ni to nič kaj takega in da guma drži izvrstno.

tako je.
guma (tako kot s3) ni odzivna nič :D morš res 100m pred ovinkom zavit :P

drugače ko pa prime pa drži. tudi na meji se pelje odlično ker se use odvija počasi in po planih.
zimske gume so super :) sploh niso hinavske :P
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
simimedi
Novinec

Napisal/-a simimedi Sr jan 02, 2008 10:38 pm

Zdravo,

tudi jaz imam GY7+ gume na Meganu (sicer 205/55 16) in morem reči, da sem zaenkrat zelo zadovoljen. Prevozil sem že dosti po zasneženi cesti, tudi parkiram velikokrat v cel sneg na rob cestišča pa do danes še brez problema. Danes sem naprimer parkiral v cel sneg pa še viselo je navzdol. Snega je bilo toliko, da sem s podvozjem nasedel, + ob robu je bil še naplužen. Sem bil že skoraj prepričan da tokrat pa ne bom prišel ven brez pomoči a sem se motil. Brez problema je šlo. Mislim, da ko se boš navadil občutka boš videl, da je super guma.

LP

dr. jAcKaSS
Nov uporabnik

Napisal/-a dr. jAcKaSS Če jan 03, 2008 12:01 am

No kar zadeva sneg do sedaj še nisem imel možnosti dodobra preizkusiti gume, ker v LJ še ni bilo kaj dosti snega.

Kot je rekel INFINITI je ta guma bolj balonasta in ožja. Kar zadeva oprijemljivost možno, da me samo občutek vara, vendar sama mehkoba volana pa se mi zdi izjemno moteča. Prej sem bil zelo vesel ker je bil volan trši in je bil občutek pri višji hitrosti zelo stabilen. Pogrešam tist občutek, da ko sem volan nastavil da je šel avto v tisto smer, sedaj pa se mi zdi da vsaka malenkost vrže avto iz tira. Občutek imam da je avto malo manj odziven kot je bil.
Dr. jAcKaSS

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 03, 2008 12:05 am

Poskusi zadevo malo bolj napolnit - recimo 0,2 do 0,4 več kot je na nalepki na vratih oz. tanku. Zimske gume so precej mehkejše in jih je treba malo več napolnit, da boš kompenziral tist čigumi občutek.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Če jan 03, 2008 12:08 am

Na kolko pa imaš napumpane gume?

dr. jAcKaSS
Nov uporabnik

Napisal/-a dr. jAcKaSS Če jan 03, 2008 12:33 am

Tlak v gumah je tak kot je predpisan: 2,3 spredaj, 2,1 zadaj. Predpisano je za prazen avto 2,0 zadaj in 2,2 spredaj in +0,2 kadar je poln.

Sam a ne bodo pol gume še bl balonaste, če jih dopumpam? Sm namreč spustu glih zanč za 0,1.
Dr. jAcKaSS

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SamoK Če jan 03, 2008 12:35 am

BBoss je napisal/-a:Poskusi zadevo malo bolj napolnit - recimo 0,2 do 0,4 več kot je na nalepki na vratih oz. tanku. Zimske gume so precej mehkejše in jih je treba malo več napolnit, da boš kompenziral tist čigumi občutek.

Jaz bi pa rekel, da imas mogoce prevec napolnjene in je zato tekalna povrsina manjsa.. nevem probaj malo spraznit in se peljat in ce ne bo boljse naredi, kot je svetoval BBoss! ali pa v obratnem vrstnem redu.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Če jan 03, 2008 8:50 am

Tlak imaš morda malo previsok. Priporočam ti 2 spredaj in 1.8 zadaj. Jst mam tud priporočen tlak 2.5 spredaj in 2.5 zadaj. Meu sm jih napumpane na 2.3 spredaj in 2.1 zadaj, pa mi jih je žrlo po sredini (Sava S3) Mam pa P206, kar je tam, tam z Meganom. Kolko težek avto imaš?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 03, 2008 8:59 am

SamoK je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Poskusi zadevo malo bolj napolnit - recimo 0,2 do 0,4 več kot je na nalepki na vratih oz. tanku. Zimske gume so precej mehkejše in jih je treba malo več napolnit, da boš kompenziral tist čigumi občutek.

Jaz bi pa rekel, da imas mogoce prevec napolnjene in je zato tekalna povrsina manjsa.. nevem probaj malo spraznit in se peljat in ce ne bo boljse naredi, kot je svetoval BBoss! ali pa v obratnem vrstnem redu.

Hja, kle je vprašanje kaj je zanjga mehak občutek. Ker, kot piše pravi, da ima slab občutek pri nadzoru avtomobila in premalo napumpane gume povzročajo točno to.

Jaz imam na Golfu dimenzijo 195/65 R15, ki je malenkostno težji od Megana (cca 100kg) napumpano 2,6 spredaj in 2,4 zadaj. Sem kar precej eksperimentiral in ta tlak mi da (vsaj na Golfu) najboljši občutek tako na volanu kot tudi pri sami vodljivosti.

Je pa definitivno najbolje, da eksperimentiraš s tlakom se moraš pa vseeno zavedati, da zimska guma ni letna in občutki so kot dan in noč in to v prid letne pri normalnih voznih pogojih.

Uporabniški avatar
Vido85
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a Vido85 Ne jan 20, 2008 6:11 pm

Tut jest sm mel te gume pa lohk recem da so ble najbolse do zdej! Kar se pa mehkejsega volana tice je pa logicno, da so zimske gume drugacne od letnih, pa se to cut na volanu. Sam tut prov jih mors met napumpane, ucasih ni najbols da so tko k ti napise proizvajalc, ampak je bols da ti jih ksn dobr vulkanizer napumpa po filingu. Drugac so pa to zlo dobre gume, dost tihe, mehke-prozne, trpezne...
Honda=stroj !!! I love to drive her ...
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost