Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Kraj: Ribnica

Poškodba na pnevmatiki.

Napisal/-a martin_krpan Ne apr 20, 2008 2:30 pm

Vulkanizer je pri odstranjevanju platišč iz pnevmatik poškodoval notranjo stran (rob) gume. Poškodba je vidna na priloženih fotografijah.

Zanima me, ali to kakorkoli vpliva na lastnosti pnevmatike? Je varna za vožnjo?

vnaprej hvala.
Priponke
guma1.jpg
guma2.jpg
Kobilica:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=88076&start=0

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Ne apr 20, 2008 2:47 pm

Kak mu je te to ratalo?
Pa ni nobene garancije, če ti vulkanizer na kak način "uniči" gumo ali felno?

Jaz je rajši nebi več montiro,... ziher je ziher,...
Slika

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Ne apr 20, 2008 3:36 pm

js se tut s takim več nebi vozu.naj ti da dnar za novo gumo,če ti jo je zjebal.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne apr 20, 2008 4:05 pm

Tukaj sploh ni debate ali je varno ali ne. Povrniti ti mora škodo in pika. Guma je pa več kot očitno fertik.

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Ne apr 20, 2008 4:10 pm

Guma je vsekakor končala svoj namen in jo lahko mirne volje odneseš na odpad. Gumena plast pete plašča je zatrgana do žičnega jedra , katerega mora obdajati. V primeru da jo boš montiral bo zunanji del odstopil od jedra in guma ti bo nenadoma izpustila pritisk, kar pa je lehko zelo nevarno še posebej pri večji hitrosti ...

Še slikca zgradbe gume za lažjo predstavo ;)

Lp, A

Uporabniški avatar
Vido85
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a Vido85 Ne apr 20, 2008 4:18 pm

Ne dajej take gume gor, razn ce bi rat feltno zbov. Pa na tvojmu mestu bi sov nazaj pa zahtevov povracilo skode!!! Sam zdej verjetn vulkanizer ne bo hotu nc slisat o tem, to bi mogu takrat narest k si menov, oziroma takoj k si porajtov.
Honda=stroj !!! I love to drive her ...

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Ne apr 20, 2008 5:54 pm

res nedajaj take gume gor,ker si s tako gumu nevaren sebi in ostalim ki so udeleženi v promet
če ti je vulkanizer zajebo,ti mora povrnit škodo!men so enkrat felgno zajebali,sam so kr porihtali in plačali popravilo!
če ti on zajeba je on kriv in naj odgovarja za svoja dejanja

LP

Uporabniški avatar
dominic
Stalni uporabnik

Napisal/-a dominic Ne apr 20, 2008 9:14 pm

nekaj casa nazaj je bil dober dokumentarec na dsf...motorvision...menjava nizko profilnik pnevamtik, poskodbe, posledice poskodb pri montazi in demontazi ter predstavitev poskodovane gume na platiscu ter posledice...definitivno take gume gor ne dat, vulkanizer ti grantira dobro montazo, ce gumo poskoduje odgovarja on za njo...je pa zelo pomenbno komu das take zadeve montirat...preklemno previdni morajo biti, sploh pri gumah, ki imajo zascitno letev, ki so se toliko bolj podvrzene tem poskodbam...

jaz bi se definitivno pritozo, mu povedal...ce ne gre zlepa, gre z grda...ko mu zagrozis z tozbo bo kar hitro raje dal tisih 150€ kot pa, da bo moral pol placati 150€ za gumo...ter se vse stroske sodbe...mislim da je boljse za njega prva opcija, ce je vulkanizer, in mu ti pripeljes na montazo/demontazo pnevmatike...ima da on krije svojo strokovnost...guma ni kriva nic, temvec njegovo znanje...vecino se to zgodi kakim novincem ali pa dobrim starim majstrom, ki misjo da je to pac kot vsaka druga gume in se je lotijo na svoj nacin...
..::"Burn Ruber....Keiichi Tsuchiya.... Not Your Soul"::..

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne apr 20, 2008 10:58 pm

Pa kaj je šel z navadnim strojem tako nizko gumo gor devat al kaj??
guma je za vstran
LP Rok

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po apr 21, 2008 6:22 am

A je bila feltna oksidirana tam, pa je gumo gor prijelo? Ko jo je pa dol dajal, je pa tam odtrgalo del gume - to pomeni, da je bila guma slabo narejena, ali pa da so feltne zanič in oksidirajo pa se svinjarija zraven nabere, ki nalima gumo na feltno - ko daješ narazen pa se zatrga ali odtrga.

Mislim, da je tukaj vulkanizer bolj malo kriv.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Napisal/-a martin_krpan Po maj 05, 2008 6:31 pm

Vulkanizer je priznal napako. Do poškodbe je prišlo pri odstanjevanju platišč. Povrnili so mi denar, ki sem ga zahteval brez kompliciranja in kregarije. Šlo je pa za AH Moste, da nekoga tukaj naposled pohvalimo.
Kobilica:

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Napisal/-a MatejW Po maj 05, 2008 6:32 pm

Za eno gumo si dobo denar? Zaj bo ena nova, ostale 3 pa stare? Al si dobo za 2 gumi?
Slika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po maj 05, 2008 6:35 pm

martin_krpan je napisal/-a:Vulkanizer je priznal napako. Do poškodbe je prišlo pri odstanjevanju platišč. Povrnili so mi denar, ki sem ga zahteval brez kompliciranja in kregarije. Šlo je pa za AH Moste, da nekoga tukaj naposled pohvalimo.

Vsaj nekoga, meni so poskodovali vsa 4 platišča pa so se delali neumne pol, češ zakaj se po robnikih vozim :roll: ( pa ni bilo to pri AH Moste )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager Po maj 05, 2008 6:37 pm

MatejW je napisal/-a:Za eno gumo si dobo denar? Zaj bo ena nova, ostale 3 pa stare? Al si dobo za 2 gumi?

Pa kaj bi ti rad da menjajo cel avto? Ljudje so pošteno priznali napako in povrnili stroške ene gume, saj niso zjebali dveh. Nič ni narobe če imaš 3 stare in eno novo. Pogosteje se dogaja da je ravno obratno saj ljudje hočejo ponucat rezervno gumo.

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Napisal/-a martin_krpan Po maj 05, 2008 6:50 pm

To gre za stare gume 215/45, ki sem jih imel na 17'' platiščih. Ko sem se odločil za večje felge, sem stara platišča in gume začel prodajat. Medtem sem oboje še naprej skladiščil pri AHM, kjer tudi menjam gume.
Najprej sem našel kupca samo za felge, zato sem pri AHM pač naročil, naj mi jih snamejo in sem jih odpeljal. Kasneje sem prišel še po gume, objavil oglas za prodajo in pri tem opazil poškodbe. V AHM so mi izplačali dogovorjeni znesek, po katerem sem mislil prodati gume.
Kobilica:

Uporabniški avatar
Fireblade
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a Fireblade Po maj 05, 2008 6:57 pm

Saj potem se ti je pa vse dobro izšlo, kaj se pa sekiraš, guma je pa za stran ;)
Clean...
Slika
Slika

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Napisal/-a MatejW Sr maj 07, 2008 8:33 am

Drager je napisal/-a:Pa kaj bi ti rad da menjajo cel avto? Ljudje so pošteno priznali napako in povrnili stroške ene gume, saj niso zjebali dveh. Nič ni narobe če imaš 3 stare in eno novo. Pogosteje se dogaja da je ravno obratno saj ljudje hočejo ponucat rezervno gumo.

Umiri se, zadihaj,...
Nesmem vprašat kak je poštelo z gumami?
Slika
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost