Oldio
Nov uporabnik

Gume za nizko kilometrino

Napisal/-a Oldio Po jun 30, 2008 9:37 pm

Na 8 let starem Twingiču imam še vedno original Mišelinke, ki so bile že ob menjavi zimskih očitno trde, da ne omenim kako lepo drsijo na mokri cesti, profila je pa še dovolj. Letos bi se že dvakrat skoraj počil zaradi drsenja ob ustavljanju in to pri minimalnih hitrostih, torej ni problem profil.
Torej rad bi mehke gume, ki bodo po parih letih še vedno mehke, torej da ne bodo šle na odpad z dobrim profilom. Predstavljam si namreč, da se mehkejše gume hitreje trošijo in da bolje prijemljejo.
Na Todivo so mi ponudili
Toyo 28.41€
Fulda Ecocontrol 30.55
GoodYear Dura Grip 37.83
INTERSTATE TOURING 28.36

vse za 155/70 R13
Ima kdo kak komentar?

PS: Na števcu je 87.000km, pozimi uporabljam zimske gume.
Zadnjič spremenil Oldio, dne To jul 01, 2008 6:21 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po jun 30, 2008 9:53 pm

Po devetih letih je ni gume ko bi bla vec mehka, guma ko je stARA 5let je samo za v smeti, zgubi njene vozne lastnosti.

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo To jul 01, 2008 4:33 pm

monster_d je napisal/-a:Po devetih letih je ni gume ko bi bla vec mehka, guma ko je stARA 5let je samo za v smeti, zgubi njene vozne lastnosti.

x2 :tomidelej:
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

denis099
Stalni uporabnik

Napisal/-a denis099 To jul 01, 2008 5:25 pm

to je res vendar so mishelinke nasplošno bolj trde gume. poglej za bridgestone, goodyear,fulda
denis

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak To jul 01, 2008 6:13 pm

Če si že 2x hmal počil, pazi, ker v tretje gre rado. Skrajni čas, da zamenjaš tiste plastike s pravimi gumami in res nobene niso narejene za staranje. ampak so v treh letih za ponucat.

Uporabniški avatar
simimedi
Novinec

Napisal/-a simimedi To jul 01, 2008 7:29 pm

Jaz imam na Cliotu Goodyear DuraGrip sicer v dimenziji 175/65 14 in morem reči da je guma OK. Dober oprijem ima tako na suhem kot tudi na mokrem cestišču. Osebno bi ti jo priporočal.

Srečno pri izbiri,

LP Simimedi

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jul 01, 2008 8:33 pm

Gume kupi čisto navadne kumho za 23 do 25 evrov na komad. Delale bodo odlično. Raje jih pa menjaj na 3 do 4 leta.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To jul 01, 2008 9:01 pm

nebivedu je napisal/-a:Gume kupi čisto navadne kumho za 23 do 25 evrov na komad. Delale bodo odlično. Raje jih pa menjaj na 3 do 4 leta.

tako to bo bol pametno.

al pa se ena lahko kupis une k so in za polet in za pozim(spet odvisno kok snega je v vasem koncu) pa se z njimi skos vozis pa jih bos v 3 letih pokuril
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
mimax
Novinec

Napisal/-a mimax To jul 01, 2008 9:09 pm

Kot prvo, pnevmatike je skoraj nujno zamenjati v 4, 5 letih.

Če se pa že ima pnevmatike dlje časa (recimo na avtu male teže), je važno da so čim mehkejše in da se počasneje starajo. Logično je, da dražji uporabljeni materiali dlje časa ohranijo svoje lastnosti.

Mislim, da so v tem pogledu dovolj dobre Uniroyal, zelo dobre pa Continental.

Continental je tudi zmagovalna pnevmatika v 155/70R13 velikosti (ADAC 2007 - link http://www.motorevija.si/datoteke/tabela-letne-07-1.gif)

Zelo dobre so tudi Bridgestone B250 in Pirelli P3000E (čeprav malo trši), da se pa tudi že dobiti nova Pirelli Cinturato P4 Ecoimpact.

Pnevmatike ranga Interstate (kitajska) pa raje ne, saj se že drugo sezono lahko pozna razlika kaj šele po daljšem času, v tako mali velikosti pa je tudi je razlika v ceni do boljših res zelo mala.
avtogume com

Enzo83
Nov uporabnik

Napisal/-a Enzo83 Sr jul 02, 2008 6:49 pm

Sam sem imel na Puntotu 155/70/R13, in sicer najprej original firestone, nato Sava effecta+ in nazadnje Continental Ecocontact3. Slednje so prevladovale tako v suhem kot v mokrem. Res me nikoli niso pustile na cedilu, še posebej ne v mokrem.
Izogibaj se Save! :D

Oldio
Nov uporabnik

Napisal/-a Oldio Če jul 03, 2008 6:48 am

Kaj pa kotalni upor, se mi zdi to ena od pomembnih stvari.
Je pa zanimivo, da oprijem in kotalni upor nista v ne vem kaki povezavi. Savine zimske so imele veliko večji kotalni upor (v ler je avto veliko hitreje izgubljal hitrost), volan se je pa lažje obračal kot pri lažje tekočih mišelinkah.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jul 03, 2008 7:24 am

Savo narejeno leta 2008 bi odsvetoval. Mami na avtu je guma odletela iz feltne na avtocesti. Na srečo se je to zgodilo pri samo 130km/h in med cestninsko postajo in brezovico, odneslo pa ji je desno gumo in jo je vrglo na travo poleg avtoceste. Kolega vulkanizer je potem gledal gumo in je očitno v treh mesecih z notranje strani dobesedno razpadla in ker jekleni obroči v gumi niso več držali, je gumo med vožnjo sleklo in vrglo iz feltne dol.
Vem da je to bolj izjema kot pravilo, ampak jaz savi po takem dogodku nikoli več nebi in ne bom zaupal.

Avto je bil pa 1997 letnik twingo in gume sava efekta 155/70/13
Old subarus never die, they just get faster!

Enzo83
Nov uporabnik

Napisal/-a Enzo83 Če jul 03, 2008 5:55 pm

Oldio je napisal/-a:Kaj pa kotalni upor, se mi zdi to ena od pomembnih stvari.
Je pa zanimivo, da oprijem in kotalni upor nista v ne vem kaki povezavi. Savine zimske so imele veliko večji kotalni upor (v ler je avto veliko hitreje izgubljal hitrost), volan se je pa lažje obračal kot pri lažje tekočih mišelinkah.

Pri tako ozkih gumah kotalni upor ne bo prišel do izraza. Continentalke imajo tudi nekoliko večji kotalni upor, ampak to je zanemarljivo.
Kotalni upor je povsem odvisen od materiala in dezena. Avto ima lahko veliko kotalnega upora, ampak če lamele niso lepo speljane, potem bo avto v dećju zaplaval :)

Imel sem tudi gume Kleber Viaxer (se mi zdi) in so imele izjemno majhen kotalni upor, kar se je nekoliko poznalo pri nižji porabi, vendar pa so v dežju dobro prijele. Če jih pa primerjam s Continentalkam pa so le-te še vseeno veliko boljše.

Uporabniški avatar
aygo
Novinec

Kraj: slovenija

Napisal/-a aygo Če jul 03, 2008 7:04 pm

Letos sem kupil za Twinga Fuldo Ecocontrol in zaenkrat dobro primejo tako na mokri in suhi cesti, original pa so bile gor Kleber Viaxer saj so leta gumo naredila zelo drsečo na mori cesti

Oldio
Nov uporabnik

Napisal/-a Oldio Sr jul 16, 2008 1:20 pm

Prodajalec me je nagovoril za GoodYear Dura Grip 37.83, češ če ste imeli prej mišelinke, ne morete sedaj imeti nek pofel.
No ja, občutek je res neverjeten, posebej ovinki, tako da imam občutek, da bodo gume približno enako nevarne kot stare, celo precej bolj, le da sedaj za denarnico oziroma hitrostne kazni. :)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr jul 16, 2008 2:36 pm

Če bi rad šparal pa imel vedno mehke gume pa vozi non stop z zimskimi.
lp

Oldio
Nov uporabnik

Napisal/-a Oldio Če jul 17, 2008 10:52 am

Se bojim, da so le te (stare cca 8 let) trše od novih letnih, sploh pa ne morejo biti niti do gležnjev enim novim. Dal sem 180€, lahko bi prišparal morda 80€ in kaj bi imel od tega, kako bolniško ali spomenik.

Se mi pa zdi mal čudno, da nove gume pri cca 70km/h opazno "tulijo" čeprav je prodajalec dejal, da imajo posebno oblikovan profil proti hrupnosti.

Opazil sem tudi, da mi je avto težje voditi po sredi pasu, predvsem na AC. Občutek imam, da moram volan manj obračati, tudi na obični cesti sem bil parkrat hitro na robu - se bo pač treba navaditi.

Oldio
Nov uporabnik

Napisal/-a Oldio Pe jul 18, 2008 9:55 pm

Sem se že navadil, tudi dež je že padal, oprijem pa neprimerljiv.
V bistvu šokantno koliko se posveča pozornosti zimskim gumam, če imaš pa stare gume pa nikogar nič ne briga. Pa da bi vsaj kje bila kaka možnost meritve oprijema, sploh bi jo pa morali izvajati pri tehničnem pregledu. Se ne spomnim, ali sploh še gledajo profil, včasih so ga, saj so sodelavci menjavali gume na tovarniškem parkirišču :-)
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov