maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po okt 05, 2009 5:50 pm

to zadnje ( sava ) mene tud čudi ja :?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po okt 05, 2009 6:40 pm

Za Savine gume sem že rekel da so daleč od tako slabih kot jih prikazujejo testi in nekateri uporabniki, verjetno jih še niso nikoli imeli celo leto gor.

Kar se pa zavor tiče. Vsake "normalne" zavore bodo delovale kot bodo, pa če jih menjaš na 10.000km ne bodo nič bolje delale.

Gume pa so izjemno pomemben faktor. Sploh pa ne moreš primerjat dva povsem različna avta. Primerjati bi moral povsem enaka avta ( vsaj znamka, model in motor), potem pa bi lahko videl kako različne gume različno zavirajo, medtem ko bremze načeloma (posplošeno) delujejo ali pa ne delujejo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po okt 05, 2009 6:57 pm

denko4 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Vozim normalno. Ko so ceste orenk zasnežene pa enih 20 do 30km/h hitreje od ostalih. Pa pred hišo imam 10m zelo strmega klanca in do sedaj še ni bilo problemov da nebi mogel zapeljat po njem dol ali gor.

Gume so pa goodyear wrangler MT/R
Slika

Pol je pa res dobra guma. Cena je dokaj visoka, ampak če je tolk dobra kot praviš, potem je vredna svojega denarja. Sem jo pa že na večih terencev videl.
Vidim pa da že ima naslednico: Goodyear Wrangler DuraTrac, ki pa bo lamelasta ;)

Jaz imam dura trac ali durawalll, naslednica je pa dupont kevlar - kjer je bok gume še dodatno prevlečen s kevlarjem, da je še približno 30% manj poškodb na boku. Pa že za te lahko trdim, da z njo preko 10in več cm riobnikov brez problema skačeš (vobe smeri - gor in dol).

Poanta je v tem, da so današnje gume že iz zelo dobrih mešanic gume, silice, kevlarja in niso to več tiste stare zanič gume kot so bile včasih. Zato trdim, da je sava zaspala na nekdanjih lovorikah (tako kot revcimo VAG pri golfu) in mislijo da delajo dobre gume.
Sam vozim z letnimi v vseh pogojih, pravim pa da bi bile še boljše od teh celoletne gume, vsekakor pa za osebni avto v ostri zimi in veliko snega priporočam zimske gume.
Za v mestih - tisti ki se samo po mestih vozijo - tam ni problema - mogoče en dan da je zasneženo, potem pa spucajo. In tam so celoletne pnevmatike najboljša izbira.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po okt 05, 2009 8:22 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Glej vi imate svoje mnenje, jaz imam svojega. Na svojem avtu imam skoraj nove 4x diske, in 15 col sava S3 zimske gume, ki sem jih vozil celo leto in imajo še nekje 5 mm profila. Na fotrovem avvtu so isto 15 col gume bridgestone potenza in 2x slabi diski in zadaj pakne. Pa lahko povem da se moj avto dosti prej ustavi kot njegov. Pa gume gor ali dol. Pa lahko rečem da gre za skoraj isti avto.

Lej, predpostavka je, da imaš izpravne bremze. Če ti pakne skor razpadajo in imaš zarustane zavorne batke je to pač druga zadeva.
Če pa batki lepo laufajo, servo dela in imajo pakne+diski kolikor toliko "mesa", je šibki člen stik guma/asfalt. Če imaš zanič gumo, ti nobeni športni diski in ABS ne pomagajo. No, ABS te obdrži v smeri, zavorna pot bo pa še vedno zanič.
Samo z gumo (na asfalt nimamo vpliva) lahko določaš koeficient lepenja, ki je odvisen od sestave gume, profila in nekoliko od širine gume in določa zavorno pot.
In me prav zanima, kako si izmeril, da očetov avto prej ustavi. Za realen rezultat bi moral oba avta peljati na nek odsek asfalta, označiti začetek bremzanja, potem pa z vsakim avtom ~3x na polno bremzat recimo 60-0 km/h, zmeriti vsakič zavorno razdaljo in izračunati povprečje.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost