Uporabniški avatar
MedoEdo
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Pnevmatike!

Napisal/-a MedoEdo Pe feb 18, 2005 5:23 pm

Mene bi zanimalo nekaj glede pnevmatika dunlop sp 2020 E...na strani od dunloptyres sem prebral da so all-season. To pomeni da jih lahko uporablam tudi zdaj ko je predpisana zimska oprema ali ne?

Se zahvaljujem za odgovore.

MedoEdo :?:

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl Pe feb 18, 2005 5:29 pm

Polet loh vozš kakršnokol pnevmatiko ki ima več kot 1.6mm profila, in ustreza avtomobilu.
Pozimi lahko voziš s letnimi pnevmatikami ki morajo meti najmanj (mislm da) 4mm profila in v kufru verige oz. zimsko opremo
Pozimi lahko furaš z zimskimi pnevmatikami ki imajo označbo m+s in majo najmanj (po tanovem) 3mm profila.
torej če ma ta dunlop m+s oznako je smatrana kot zimska guma in jo loh furaš pouzim do 3mm-brez verig, ostalo sm ti pa zgor napisal.
Za zimsko gumo je pomembno da ma M+S oznako, ker če ne ni to zimska guma, neki vmes pa slo. zakonodaja mislm da ne pozna...

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Po avg 20, 2007 6:11 pm

da ne odpiram nove teme. mene pa zanime katere gume 185/70/14 bi priporočali. do max 60€ komad. v mislih sem imel contonental ecocontact3, kleber DYNAXERHP2 ali nokian i3. najbolj se ogrevam za prve, vendar mislim da bo težko dobit frišni datum, sam je že kar par let star model.kaj pa menite o nokian i3 oziroma kleber? kleber so najcenejše 50€ medtem ko sta ostali dve 60€. na leto naredim max 13000km. za zamenjavo se odločam ker imam gume stare 10 let z 6mm profila. na kratko: postale so glasne, kar me moti med vožnjo

Uporabniški avatar
daks
Novinec

Kraj: baška grapa

Napisal/-a daks Po avg 20, 2007 7:05 pm

čaw

hmm... 10 let gume? če bi meni zdržale 5 let, bi bil pripravljen zanje dat tut 100e na komad :idea:
drugače pa mislim da sem nekje videl teste, pa so ble ecocontact3 zlo visoko!

lp

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po avg 20, 2007 7:11 pm

@mevden: caki caki...10let npr: ti si kupil gume 1997 leta in imas se 6mm profila
pa se ti sploh kaj vozis?.. maximalno govorim skrajno mejo je 5let
(ce ze prej ne gre v p.m. s profilom v 0.) ker potem guma pocasi oz. ze
takrat postane bolj "plastika" kako manveriras ti v dezju tezko a?...

fantje za varnost pa le poskrbte in ne samo za lastno tudi za ostale
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
mimax
Novinec

Napisal/-a mimax Po avg 20, 2007 7:36 pm

Verjetno gledaš v T (190 km/h) hitrostnem razredu.
Naštete tri gume niso ravno primerljive.
Kleber je med srednjim in višjim srednjim razredom.
Nokian je višji srednji razred.
Continental je najvišji razred.

Najboljše po letošnjem ADAC testu so:
1. Continental Eco3, 2. Bridgestone B250, 3. Pirelli P3000e
Vse so do 60 €, le da Bridgestone B250 ni v tej velikosti temveč je B330evo (prejšnji model)
Lahko se ozreš tudi za kakšno Michelin Energy E3a, glede na to, da iščeš gumo ki bo dolgo časa ohranjala iste lastnosti. Michelinke so dolgo mehke in udobne. cca 60-62€

To da bo težko dobiti frišni datum za Continentalko ni ravno verjetno. Ne glede koliko časa je model na trgu posamezna guma ne sme biti več kot 1 leto stara. Poleg tega je Kleberjev model še starejši.
avtogume com

mevden
Uporabnik

Napisal/-a mevden Po avg 20, 2007 7:39 pm

gume so ustvari iz leta 1996, avto ima 35000km prevoženih. zato je še 6mm profila.mogoče 5mm.ceste se držijo odlično, nism izvaju kake akrobacije, ampak se mi ne zdijo nič nevarne, pač je trebo vozit kot je dovoljeno in se ne preseravati. začnejo pa tud mal trest nekje pri 150 km/h. glavni razlog menjave je da so glasne kar me moti.

Uporabniški avatar
sebek 206
Novinec

Kraj: Koroška

Napisal/-a sebek 206 Po avg 20, 2007 7:52 pm

dobr....
guma je guma, in ko enkrat postane trda, (stara okrog 3 leta), zgubi svoje lastnosti.....

Čist možno da je 5-6 mm profila, sam je ko kamen........

LP

Uporabniški avatar
mimax
Novinec

Napisal/-a mimax Po avg 20, 2007 7:54 pm

Glasne so zato, ker zaradi starosti struktura že počasi popušča, rebra se uvijajo in postale so žagaste / stopničaste.
Res je, da je to zelo zelo malo kilometrov za toliko let, ampak material v gumi se kljub temu stara. 10 let na avtu, pod pritiskom - gotovo so že zelo preperele.
Obstaja tudi nevarnost, da postane žica v nogi plašča ohlapna, dovolj da zdrsne s svojega utora na platišču pri kakšni obremenitvi v ovinku.
avtogume com

mevden
Uporabnik

Napisal/-a mevden Po avg 20, 2007 8:12 pm

mimax je napisal/-a:Glasne so zato, ker zaradi starosti struktura že počasi popušča, rebra se uvijajo in postale so žagaste / stopničaste.
Res je, da je to zelo zelo malo kilometrov za toliko let, ampak material v gumi se kljub temu stara. 10 let na avtu, pod pritiskom - gotovo so že zelo preperele.
Obstaja tudi nevarnost, da postane žica v nogi plašča ohlapna, dovolj da zdrsne s svojega utora na platišču pri kakšni obremenitvi v ovinku.

ni, gume so navidez kot nove. gume so stale v temnem prostoru ob avtu-niso bile na avtu. gume navidez izgledajo kot 1 let stare in ne 10. so še čist črne, res ne bi reku da so tok stare. sam k se med vožno mal čut na starosti.

torej, vi ste za continental. michelin energy so kr dost dražje. pod 70€ mislm da nism vidu nikjer

Uporabniški avatar
mimax
Novinec

Napisal/-a mimax Po avg 20, 2007 8:20 pm

Z roko narahlo podrsaš po profilu in če občutiš stopničke, je guma žagasta.
Preperelost pa vidiš na bočnici ob robu platišča, še najbolje pa ko jo demontiraš in malo stisneš.

Kar se pa Michelin E3A tiče se jih v T (190km/h) dobi za 60 €. Poglej ZS.
avtogume com

Uporabniški avatar
daks
Novinec

Kraj: baška grapa

Napisal/-a daks Po avg 20, 2007 10:04 pm

ja lohk da je videt ko nova, tut po suhem verjamem da se dobro drži, ma ko prideš na mokro bo odneslo. garant.

pr gumah se ni zaje***** :!:

lp
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov