Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Pe avg 17, 2007 8:53 pm

hehe, zanimivo..
menjam gume na 15k km približno...
se pravi vsako leto nove zimske, in nove letne...
s tem da še umes menjam spredaj/zadaj...
lansko leto sem uničil 2 kompleta letnih :D

menjam pa ko je guma 1/3 od roba čisti slick in se že vidijo različne plasti gume...
drugje imajo še 1mm profila...

pa ne me zdj spluvat..
tko je, pa ne ogrožam nobenga od vas...
ps: zlizana guma se veliko lepše drži na suhem... v mokrem pa itaq samo plavaš...
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Pe avg 17, 2007 9:44 pm

Nejko87 je napisal/-a:hehe, zanimivo..
menjam gume na 15k km približno...
pa ne me zdj spluvat..
tko je, pa ne ogrožam nobenga od vas...
ps: zlizana guma se veliko lepše drži na suhem... v mokrem pa itaq samo plavaš...

AAAAA... To si mislil tiste dirkalne (slick)? :D
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
TomyBoy2
Uporabnik

Napisal/-a TomyBoy2 So avg 18, 2007 11:52 am

Jaz imam probleme že na suhi cesti.
Z 4.6mm profila na sredini, enakomerna obraba znotraj in zunaj gume, dovolj profila tudi ob robu in enostavno ne moreš spravit moč na cesto niti v drugi ali tretji prestavi, tja do 70km/h. V zavojih ob manjšem dodajanju plina, sili nos iz ovinka... V glavnem gume stare 2 leti po 20.000km, so v teh poletnih mesecih totalno odpovedale. Kljub temu, da se bolj malo vozim z tem avtomobilom, ne vem kaj storiti ali kupiti nove gume za ta dva meseca in pol, ker bi tako rekoč sigurno dobil tudi gume iz začetka leta, "zaležane" v kakšnem skladišču. Pri umirjeni vožnji ni problema. Pri pospeševanju je pač treba izkoristiti velik navor in prestaviti prestavo višje.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So avg 18, 2007 12:05 pm

Jaz bi počakal do drugega leta. Vsekakor je brezveze zdaj kupovat nove gume ( letne ), jih namontirat ( plačat premontažo ) za 2 meseca; če boš jeseni dal zimske ( ki jih verjetno že imaš ) gor.

Sicer pa, človek mora v življenju tudi malo potrpet. :)

Glede obrabe; počakam do indikatorja in potem zamenjam.

Uporabniški avatar
TomyBoy2
Uporabnik

Napisal/-a TomyBoy2 So avg 18, 2007 12:16 pm

Ja saj to sem nameraval. V 90 % vozim bolj na "easy", sem včeraj pač malo za dušo hotel malo pritisnat, vendar je bilo vse skupaj en velik nič, lučka je utripala kot novoletna jelka. Tudi neravnine, kanale in podobno, občutiš, kot bi ti odnašalo rit, zelo neprijeten občutek.
Enostavno je potrebno razmišljati, v kateri prestavi bom pospeševal, ker zasuče kolesa tudi pri 80km/h. Posebaj je problematično pospeševanje pri nižji hitrosti, v kakšnem res blagem ovinku, kjer me je enkrat (na mojo nepazlivost imel v D) presenetil DSG. Pri pospeševanju mi je prestavil v najnižjo možno prestavo, po tem pa je avto "butnalo" in ga prestavilo meter čez črto, na drugi vozni pas.:)
Bo treba lepo počasi in po pameti.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nejko87 So avg 18, 2007 8:43 pm

moja logika...
športnih gum in športnih avtomobilov ni..
z usakim in usakimi gumami se da "športno vozit" pač če je avto, gume itd boljše se pač igraš pri višji hitrosti.

vsaka guma/avto zna biti zabavna, tko da si to pač uzemi za zabavo, ker se use dogaja pri manši hitrosti :)
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad So avg 18, 2007 9:48 pm

Nejko87 je napisal/-a:moja logika...
športnih gum in športnih avtomobilov ni..
z usakim in usakimi gumami se da "športno vozit" pač če je avto, gume itd boljše se pač igraš pri višji hitrosti.

vsaka guma/avto zna biti zabavna, tko da si to pač uzemi za zabavo, ker se use dogaja pri manši hitrosti :)
... ja se strinjam a ene gume so narejene tako da se z uporabo ne starajo hitro recimo Bridgestone Turanza profil prav nič športen pa je guma ki je na A4 tudi po dežju v ovinku držala avto tudi skoraj brez profila 2mm nekje , rabila se je res malo več a ohranila tudi pri zmanjšanem profilu odlične lastnosti ... pri istem avtu sem pa z Dunlop Sport Max ostal razočaran zdržala več a slabše vozne lastnosti ... mislim da vidne meje gume niso vse tisto kar daje informacijo ker guma se tudi znotraj stara postane neelastična in takrat vibrira ne drži spodrsava ... kolikor sem uspel spoznat recimo tudi guma na različnih avtih drži drugače - Nejko vozil si za menoj in videl si Dunlop na Saxoju in je neverjetna ... pač se pokrijejo teža karakteristika podvozja in povprečna guma da zares dober rezultat ... sam menjam po občutku če mi je gumo ravno čez cel profil grem z njo do konca če drži dobro ne gledam indikatorja ker na nekaterih gumah si na robu kolesa na njem že po 5000 km ... L.p. Max
kinkyllama & Yoni fun club ...

postar_si
Nov uporabnik

Merjenje profila

Napisal/-a postar_si Če jan 31, 2008 9:40 am

Si bom sposodil temo. Zanima me ko policaji merijo, gledajo testerje na gumi, ali lahko meri tudi prav na robu? Imam gume, ki so na robu že čisto znucane (1/6 tekalne površine), slide, sam na notranji strani, zadaj, medtem ko je na testerjih guma še ok. Guma ima drugot še 4 do 5 mm.
Gume so letne 185/55/14, na opel corsi l.94 in mi jih zadi obrablja na notranji strani. Sem bil pri optiku pa ni mogel dosti poštimat. Nekaj mi jih rabi tudi, ker prijamlja na notranji strani, če je avto polno obremenjen.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nejko87 Če jan 31, 2008 12:32 pm

huh policaji znajo biti sitni...
kako da jih tako obrablja? zadaj po notranji?
a maš ekstremen naklon.. če zadi pogledaš avto se vidijo kolesa tko / \ in pa odprto špuro...
to pomeni da ma avto če gledaš od vrha
spredaj
| |

zadaj
\ /

hmm, kako ima avto zadaj narejeno?
skoraj pri vsakem se da z malo tuhtanja določeno stvar podložiti... pa se nastavi po želji...
a maš tako kot clio?
tista os kjer pride ležaj gor nataknjen... jo imaš privijačeno s vijaki?
da se popustit in podlagat...
če se ne da nič.... menjaj zadnji del
:?

ps: dimenzijo gum imava enako... -> zelo redko
gume so drage.

postar_si
Nov uporabnik

Napisal/-a postar_si Če jan 31, 2008 1:01 pm

Hvala za hiter odgovor :lol:
Gume sem dobil ful poceni :D , nerabljene, sam stare eno leto za 35 eur, žal zadnje, samo 2 gumi. In sicer dunlop sport sp 01.
Tako da bom menjal samo dve, dve bodo dobri še za eno sezono.

Zadnje gume so odprte / \
spredaj ni težav, imam tudi drugo vzetenje, pa znižan je za cca 3 cm.

Na optiki mi je mal pošimal, sam ni neke bistvene razlike. Gume so še vedno zelo odprte. Žal slike ne morem objavit, ker imam še zimske gume gor, pr katerih to ni tako očitno.
Bom čez vikend pogledal, kako ima avto zadaj narejeno in poročal

gregsl25
Nov uporabnik

Napisal/-a gregsl25 Če jan 31, 2008 2:01 pm

postar, imaš spuščen avto (druge vzmeti in amortizerje) ali je originalno podvozje?
(sem zdaj boljše prebral)

a je prej tudi žrlo, ko je bilo original nastavljeno podvozje?

postar_si
Nov uporabnik

Napisal/-a postar_si Če jan 31, 2008 3:13 pm

Predelav nisem delal jaz jih je že prejšnji lastnik. Tako da ne vem kako je bilo prej.
Izpis iz prometnega:
Vozilo znižano. Vgrajene vzmeti EIBACH, spredaj EW 6528001 VA in zadaj EW 6528102 HA.
Zimskih gum 165/70/13 pa mi ne rabi, res pa da so kar neki let že stare in bom realno sliko videš lele naslednjo zimo, ko dam nove gor.

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Če jan 31, 2008 3:45 pm

imam na vectri isti primer, ampak ne žere še nič po 1500km ;)
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jan 31, 2008 3:52 pm

Doma jih menjamo na 5-6let, pa imajo še vedno vsaj 5mm profila enakomerno po celi gumi. Jest ne vem kva eni delate, da mate vsako leto robove znucane do nule!? :shock:
Aja, vem kaj, divjate kot pr norcih... :con Meni je to tko, kot bi na vsakem ovinku odvrgel par evrov skoz okno... :roll:

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če jan 31, 2008 4:27 pm

Gume je pametno menjati na tri leta, profil gor ali dol, saj v tem casu postane ze relativno trda in izgubi elastičnost. 5 let je hudo dolga doba za gumo, 6 pa po mojem ze igranje z usodo.

Osebno raje dam kak evro vec za kvalitetno pnevmatiko kot da bi varceval na racun lastnega zdravja/zivljenja.

lp

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe feb 08, 2008 11:16 am

nejkonej je napisal/-a:
BB99 je napisal/-a:Da ne odpiram nove teme:

Zanima me, kje policaji merijo višino profila: na sredini, ali ob strani ?? Ker jaz imam po sredini še cca 3 mm, ob straneh pa so gume precej ''zlizane'' ? :twisted: :? Ter ali se lahko v primeru nesreče ali kakšnih zavarovalniških zadev, zavarovalnica zgovarja na preveč obrabljene robove, na sredini pa je še več kot 1,6 mm profila?? Hvala!

Nebi vedu kje točno merijo profil gume,sam mislim če nimaš enakomerne obrabe gume je potrebna optika.

Vsaka guma ima indikatorje obrabljenosti....... v samem profilu je par točk kje je izbočeno..... in ko tist izbočen del pride v enako višino kot je profil je guma zrabljena.......

Sam imam zimske že tretjo sezono.... imajo še več kot 5mm profila ampak so na avto zadnjo sezono..... kajti se jim že dosti pozna na starosti.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Tajfun77
Nov uporabnik

Kraj: Mežica

Napisal/-a Tajfun77 Sr feb 13, 2008 10:42 am

ko manjka manj kot mm do kontrolnega roba. do takrat pa polagam večjo pozornost na večje luže, oziroma, ko voda kar stoji na cesti, namesto da bi odtekla dol.

majstorji naš gradbinci za ceste in asvaltarji ;)
Če to bereš, pol res nimaš kaj za delat.
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov