romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Ne avg 09, 2009 3:27 pm

vsekakor priporočam da se kupijo zimske posebej in letne,ker le tako se boš peljal pozimi varno.
večinoma vsaka jeep guma ima m+s oznako vendar je daleč od tega da bi bila zimska guma

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne avg 09, 2009 3:29 pm

Hja nevem, pri nas jih večina odsvetuje celoletne (all season) gume.
Recimo po ZDA in Kanadi se večina ''fura'' z celoletnimi.
Zadnjič spremenil nevermind, dne Po avg 10, 2009 2:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Ne avg 09, 2009 3:34 pm

lenivec je napisal/-a:@romanll priporočaš na lastnih izkušnjah. al ker je v motoreviji tak pisalo.

poglej vulkanizer sem že 12 leto tako da marsikaj vem in sem marsikaj že sprobal ;)
če pa te še kaj zanima(kar mogoče še nisi prebral)pa vprašaj

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Ne avg 09, 2009 3:59 pm

vsa mnenja o gumah so lahko varljiva ker se vsi nagibamo k svojih znamkah jaz naprimer sem pristaš bridgestona in michelina
no vsaj jaz sem imel same dobre izkušnje z njimi ;)
vsaka zimska guma je pa glasna ker je lamelna guma in te lamele povzročajo"šumenje"

aja teste pa jaz nikoli ne spremljam ker je ponavadi tako da so tiste najboljše kateri je naročnik testa

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne avg 09, 2009 4:14 pm

V tvojem primeru bi kupil celoletne le, če ne rabis nujno nekih hudih zmogljivosti po snegu. folk se itak celo leto fura s kr enimi zimskimi ali zlizanimi gumami pa so še živi, dirkal se s Tusconom verjetno ne bi, poglej pa za kakimi vredesteinkami, so zelo dobre.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne avg 09, 2009 4:57 pm

mi smo jih imel pred leti na opel fronteri pa se je fotr kr velik vozu.
ble so michelin ( vsaj mislim) pa kot pravim je bil fotr zelo zadovoljen na terenu (offroad), makadam, sneg in vročina. res pa je da je vozil normalno in ni nekih akrobacij z njimi počenjal.

jest mislim, da so za normalno vožnjo čisto ok tele celosezonske gume in da z njimi ne boš prov veliko kiksnu.

lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne avg 09, 2009 5:34 pm

All season gume niso ne tič ne miš... slabe poleti in še slabše pozimi, če jih primerjamo z ustreznimi namenskimi gumami priznanih proizvajalcev.

SUV-i že tako niso rekorderji v zaviranju potem mu pa daš še podpovprečne gume gor pa se to združi v porazno kombinacijo še posebej na mokrem.

Glej nočem ti pamet solita ampak, če ste zbral tolk denarja za tak avto, ki bo delal samo 5kkm na leto :shock: potem dejte še za dva kompleta kvalitetnih gum vsakega na svojih feltnah.

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc Ne avg 09, 2009 5:35 pm

kupi celoletne in mir. Poglej, delam v omenjeni industriji ampak na razvoju, sicer tovorne pnevmatike in, ce pogledas kaksne so zahteve tam, je 90% reklame okoli pnevmatik za osebna vozila ena velik bullshit. Se posebej, ker si dejal, da je vecina km v mestu in okolici sicer pa AC. Tudi ena najboljsih zimskih gum ima drugo sezono ze velike tezave zagotavljati ustrezno kakovost. Ker zivim bolj v rovtah si zrihtam vsako leto nove debica ali nekaj podobnega s knofi in sva zadovoljna oba z avtomobilom.

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Ne avg 09, 2009 5:39 pm

ggorenc je napisal/-a: podobnega s knofi

kaj pa so to knofi če lahko razložiš?

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc Ne avg 09, 2009 6:16 pm

vecino oprijema gume na makedamu, blatu, snegu in podobnem, prevzema profil gume. Najbolj popularen profil pri nas za osebne avtomobile je recimo Goodyear Ultragrip 7+ je smrekica, ki je zgolj lepotne narave. Sicer je dokazano, da zelo dobro "deluje" v dezju ampak to je pa tudi vse. V snegu, speljevanju v snegu, plezanju je popolnoma neuporaben. V tehnicne karakteristike se ne bi spuscal. Tole je recimo profil na katerega v snegu prisegajo vsi kamionarji, vse ostalo vrti kolesa v prazno. Po domace. Je pa treba paziti v dezju, predvsem v visjih hitrostih kar pa pri tezki konjenici ni taksen problem. Je pa v osebnih avtomobilih za kar je treba sklepati kompromise in tako, je se tehtnica pri osebnih avtomobilih prevesi v smer kjer prevladuje stabilnost pri visokih hitrostih. Ampak to so zgolj neumnosti EU. Vcasih je bilo pac zapovedano, da se z zimskimi gumami ne vozi preko 110kmh in smo s knofi vsi vozili cez prelaze brez ketn brez problemov.

Slika

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Po avg 10, 2009 11:44 am

ecino oprijema gume na makedamu, blatu, snegu in podobnem, prevzema profil gume. Najbolj popularen profil pri nas za osebne avtomobile je recimo Goodyear Ultragrip 7+ je smrekica, ki je zgolj lepotne narave. Sicer je dokazano, da zelo dobro "deluje" v dezju ampak to je pa tudi vse. V snegu, speljevanju v snegu, plezanju je popolnoma neuporaben. V tehnicne karakteristike se ne bi spuscal. Tole je recimo profil na katerega v snegu prisegajo vsi kamionarji, vse ostalo vrti kolesa v prazno. Po domace. Je pa treba paziti v dezju, predvsem v visjih hitrostih kar pa pri tezki konjenici ni taksen problem. Je pa v osebnih avtomobilih za kar je treba sklepati kompromise in tako, je se tehtnica pri osebnih avtomobilih prevesi v smer kjer prevladuje stabilnost pri visokih hitrostih. Ampak to so zgolj neumnosti EU. Vcasih je bilo pac zapovedano, da se z zimskimi gumami ne vozi preko 110kmh in smo s knofi vsi vozili cez prelaze brez ketn brez problemov.

No sam se ne strinjam s teboj. To kar si napisal je veljalo 15 let nazaj. Namreč osnova novejših gum so lamele in ne profil. Menim, da lamela + silika ( in še en kup drugih sestavin ) omogoča da se guma oprime v snegu, oziroma ostane mehkejša tudi v pri nizkih temp.

Pri tovornjakih je malček drugače in sicer predvsem zaradi širine in teže samega tovornjaka! Pri njih drugih možnosti skoraj ni.

Imaš pa prav, da v globokem in suhem snegu bolje prime guma, ki ima profil kot si ga ti opisal! Ampak, pri tem je važna tudi višina samega avtomobila in dejansko stanje snega ( suh. moker, poledenel... ).

UG7 je dejansko zelo primerna zimska guma - za običajnega uporabnika - dobra v snegu, na mokrem in po suhi cesti.

V suhem in globokem snegu se pa res ne obnese najbolje - boljša je celo Sava Eskimo S3 in druge ( Gislaved... ).

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po avg 10, 2009 12:32 pm

Odvisno kje živiš in za kaj rabiš avto. Če nisi v rovtah doma, kadar nameče veliko snega, ti ni potrebno iti na cesto, potem bi vzel celoletne brez dvoma.
Da pa "teraš" avto dost po snegu, blatu in podobno, bi pa se verjetno odločil za ločeno.

LP

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Po avg 10, 2009 1:55 pm

Tu nebo rabo extra super duper gum :lol:

Jaz skoraj nikol ne kupim letnih gum na mondeotu, je pa res da so vozne lastnosti v ovinkih veliko slabše, sploh pa po mokrem, ampak če nisi extrem neboš pogrešal letnih.

Tako kot je že nekdo rekel niso dobre pozimi, niso dobre poleti nekje vmes so-pač kompromis za ceno in uporabo.

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Po avg 10, 2009 5:09 pm

Ja drugač sm se jaz vozo z letnimi na roglo 3mm profila pa sem prišo v najhujši zimi, samo ko pa sm dal gor zimske sicer bolj poceni (sava s3) pa je bla pesem čisto druga, prideš pa itak kam hočeš če "znaš" vozit kolko tolko.

edit:

ps.: lep je tuscon, sicer se mi tista 2 v sosednji ulici črna bolj dopadeta zarad barve samo ni mi jasno da so ljudje taki šip*** da jih puščajo ob cesti.
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov