@mavrica: no ampak če v vožnji ugotavljaš da so gume dobre, potem nima veze če so narejene na Poljskem, kajne
No sicer pa hvala za informacijo.
Sedaj imam (za 205/55 R16 na Golfu V) nekako tak izbor, od najbolj zaželjene navzdol:
- Conti Premium Contact 5
- Bridgestone Turanza T001
- Uniroyal RainExpert
- Yokohama C Drive 2
Če mi bo kdo pomagal z mnenji/nasveti, povem še kaj potrebujem/pričakujem od gume:
- čimboljši oprijem je seveda na absolutnem prvem mestu, tako suha kot mokra cesta
- zaželjeno je da bi material par sezon ohranil lastnosti (glede na moje kilometre, profila ne bo zelo hitro pobiralo in bom lahko komplet vozil vsaj dve-tri sezone, če bodo lastnosti materiala dovoljevale)
- obraba gume in kotalni upor me praktično ne zanimata (kot rečeno, delam malo kilometrov), sploh ne na račun oprijema
- udobje v vožnji in čimmanjši hrup je zaželeno, ampak se tudi temu lahko delno odpovem za zanesljivo lego na cesti in dober oprijem v kritičnih trenutkih
Za maksimalni oprijem sem povsem pripravljen plačati kak evro več, delno tudi za udobje in tišino, za 'ekologijo' in tudi za ekonomičnost pa niti ne.
Načeloma bi lahko kar enostavno kupil Premium Contact 5 in dal mir, ampak sedaj ko končno kje vidim tudi pri nas ponudbo (recimo na gume-direkt.com), vidim da so v moji dimenziji okoli 105-110 EUR!
To je kar zasoljena cena, v primerjavi z drugimi gumami, ki so še blizu vrha (recimo omenjena Bridgestone Turanza) je to razlika v rangu 30 EUR na gumo oziroma 120 EUR na komplet...
To je relativno velik denar, ki ga sicer takoj plačam za varnost - ampak le, če je v tem pogledu (varnost/oprijem) res kakšna bistvena razlika med Contijem in ostalimi ki sem jih zgoraj naštel. Če je prednost Continentala ne toliko v legi/oprijemu, temveč bolj v ekonomičnosti (obraba gume, poraba goriva itd), potem zame to nima toliko smisla...
Mnenja drugih?