Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Sr jun 20, 2007 3:07 pm

im nobody je napisal/-a:zimsko letnih sploh ni

Glede na obliko tekalne površine (profila) lahko pnevmatike delimo na letne, zimske in kombinirane (all season) pnevmatike.
Poznane so še pnevmatike brez profila (slicks) in pnevmatike z žeblji M+S&E (spykse), ki pa v Sloveniji niso dovoljene.

Zimske pnevmatike nosijo zakonsko določeno dodatno oznako M + S (pojavljata se tudi različici M&S in M.S., črki pa sta začetnici angleških besed za blato (mud) in sneg (snow).
Simbol snežinke poleg napisa M+S nosijo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah....
Oznaka M+S se na prvi pogled zdi sicer zelo primerna, a ker ni zakonsko določenih predpisov ali standardov, kakšne lastnosti mora pnevmatika izpolnjevati, lahko praktično to oznako na pnevmatiko vtisne vsak izdelovalec, ki si tako zaželi. Tako je na trgu precej pnevmatik z oznako M+S, a je jasno, da v zimskih razmerah te pnevmatike zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti ne bodo dobro opravile svoje vloge. A če imate pri nas na avtu pnevmatiko z oznako M+S, vas policist ne sme kaznovati.
To pa so takoimenovane Celoletne, kombinirane, zimsko letne ali all season pnevmatike - kakorkoli si sami razlagate.
Poleg M+S napisa se lahko na bočnici pojavi še napis kot ALL SEASON ali ponazorjeni štirje letni časi in vse to samo pri pnevmatikah namenjenim celoletni uporabi (kombinacija letnih in zimskih).
Nekaj primerkov all season pnevmatik : Goodyear Vector,Vredestein Quatrac,Toyo Vario, Debica Navigator, Dunlop SP4, Pirelli P2500, Nokian All Weather, Kumho Solus, Matador MP, Hankok Centum ...

Samo toliko bi rada dodala, ker si mi zadnjič ni dalo tako obširno pisati .

Lp, A

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Sr jun 20, 2007 5:03 pm

Samo če se maš dovolj rad pa svoj avto, neboš tiščal teh pnevmatik gor za zimo in leto, ampak letne poleti in zimske za pozimi.
Pri gumah se ne splača šparat, ker na koncu maš več strođkov ko se kaj zgodi kot pa če bi kupil gume za pozimi in letne poleti.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

scuba
Novinec

Kraj: Turnišče

Napisal/-a scuba Sr jun 20, 2007 9:16 pm

Se da kje dobiti tabela o oznakah za hitrostni razred in tudi oznako za težo se pravi nosilnost.

warmaster
Novinec

hh

Napisal/-a warmaster Sr jun 20, 2007 9:47 pm

ja ka naj rečem js mam na golfu gor gume nankang super sport2 z oznako m+s, 17 215 45, tist m+s ki naj bi bil za zimo, bi lahka bil raje en smajli gor narisan al pa bi blo boljš če bi pisalo na gumi:Pozimi vozi z temi gumami samo osel, ker to ne gre nikamor..., k bi bil na ledu

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Sr jun 20, 2007 11:21 pm

:cry :vrum

Si ugotovil, da boljše met zimske gume sam za zimo tiste taprave ne. :D
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
icko30
Nov uporabnik

Napisal/-a icko30 Če jun 21, 2007 8:58 am

scuba je napisal/-a:Se da kje dobiti tabela o oznakah za hitrostni razred in tudi oznako za težo se pravi nosilnost.

www.falken-tyres.si

In še kalkulator:
http://www.falken-tyres.si/Kalkulator_gume.htm

lp
FIRENZA ST-08

warmaster
Novinec

hehe

Napisal/-a warmaster Če jun 21, 2007 9:09 am

tt fallken je v rangu NANKANG edition hehe. V suhih pogojih se lepo obnese, nimam pripomb, čeprav so malo "glasne" pri agresivni vožnji, a še vedno sem ostal na cesti, kar se pa tiče dežja ;), bi pa rable en kup žebljev, da bi to kaj primlo hehe

Uporabniški avatar
icko30
Nov uporabnik

Re: hehe

Napisal/-a icko30 Če jun 21, 2007 10:03 am

warmaster je napisal/-a:tt fallken je v rangu NANKANG edition hehe. V suhih pogojih se lepo obnese, nimam pripomb, čeprav so malo "glasne" pri agresivni vožnji, a še vedno sem ostal na cesti, kar se pa tiče dežja ;), bi pa rable en kup žebljev, da bi to kaj primlo hehe

Zanimivo da imaš samo ti takšne izkušnje
lp
FIRENZA ST-08

Uporabniški avatar
P106r
Novinec

Napisal/-a P106r Če jun 21, 2007 10:51 am

Nima samo on. Tudi jaz sem imel Nankang in v suhem so povsem solidne. V mokrem so pa pač za v smeti.

Uporabniški avatar
icko30
Nov uporabnik

Napisal/-a icko30 Če jun 21, 2007 11:04 am

P106r je napisal/-a:Nima samo on. Tudi jaz sem imel Nankang in v suhem so povsem solidne. V mokrem so pa pač za v smeti.

Govora je o falken malo bolje si preberi...
FIRENZA ST-08

warmaster
Novinec

Napisal/-a warmaster Če jun 21, 2007 11:14 am

ej to je isti smorn, jih ma ati moj na golfu 5-ki. In je isti "šmorn", čeprav je avto še dol spuščen, v suhem solidne ne rečem, samo mokra cesta, lučka za esp kr gori;) Drugače ni nikakeršne primerjave z dunlop sport9000, ki sem jih imel prej gor, razlika tko očitna, kot bi vozil 2 različna avtomobila. Sicer tudi v ceni ni primerjave, pa itaq priznaj da je že na vseh področjih tako, da azijski trg "kopera" ali vsaj skuša konkurirati že ustaljenim firmam(računalništvo, avtomobilizem in še bi lahko naštevali..), vendar je razlika v kvaliteti očitna, tako kot v ceni.

Uporabniški avatar
icko30
Nov uporabnik

Napisal/-a icko30 Če jun 21, 2007 11:37 am

Falken je japonski kar je daleč od azije in se tudi izdeluje na japonskem za razliko od ostalih japonskih znamk ki se proizvajajo vemo kje...
Sicer pa ti kar vozi dunlopke ni problema ti nihče ne prepoveduje
lp
FIRENZA ST-08

bsheep
Novinec

Napisal/-a bsheep Če jun 21, 2007 12:36 pm

Letno-zimske ali tako rečeno M+S neobstajajo , to si je folk izmilsu!

Obstaja : letna guma in zimska guma

Oznaka M+S pomen pa blato in sneg ( " mud+snow")
Kdaj bo PIMP MY RIDE v sloveniji???

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Kraj: Ptuj - Podlehnik - Ljubljana

Napisal/-a jrk0 Če jun 21, 2007 12:50 pm

ni res, da si je folk kar zmislo, obstajajo, ce bi malo bolje bral, bi celo nasel primere pnevmatik od vsake firme.

ZAKONSKO lahko mas taksne gume cez celo leto, tudi pozimi. Torej si folk ni zmislil kar nekaj.

Druga stvar pa je, kdo bi sploh hotel met taksne pnevmatike in da pac v nobenem primeru zadeva verjetno ni priporocljiva.

scuba
Novinec

Nasvet za letno gumo

Napisal/-a scuba Če jun 21, 2007 3:29 pm

Kupil sem passata varianta (3.2005, 74 kw) uvoženega iz Nemčije vendar je obut v zimske gume conti winter track ts 810 ki po testih pokaže solidno oceno. Profila je še cca. 6.5-7 mm in mi je malo žal da bi čez leto vozil te gume. Malo sem na tesnem z ojroti kaj mi svetujete da naj kupim nekaj v rangu 65-75 EUR, in kje? Mogoče veste povedati lastniki passatov kako se obnese kaka guma. Letno delam 26-30 000 km.

Uporabniški avatar
Sazo
Novinec

Napisal/-a Sazo Če jun 21, 2007 3:59 pm

sej če maš dos profila maš zakonsko lahko gor tud letne gume pa ketne v avtu...
itaq je use skp kr neki
Kdo je bl nor??? Jst al ti???

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a dejvi Če jun 21, 2007 5:01 pm

Zimske gume, letne gume....saj je vseeno... Ko gledam avte vidim, da ma vsak tretji gor zimske gume. Žalostno je da nekdo nima 200 € za nove gume. Avto bi imel že vsak osnovnošolec, za varnost pa nihče ne bi skrbel. Potem pa ni čudno, da pozimi nekateri nikamor ne pridejo z zimskimi gumami in bentijo nad firmo, ne da bi se zavedali da so take gume potem totalno v kiti...

scuba
Novinec

Napisal/-a scuba Če jun 21, 2007 5:19 pm

no jaz nisem ravno osnovnošolec';)'
in ker dam nekaj na varnost vsaj pri večjem avtu ki ga vozim jaz in partnerka tudi precej na relacijah po SLO, bom zato tudi dal gor letne gume. Predvidevam pa da cca. 70 EUR po gumi bi bilo dovolj za tak rang avta. Nisem dirkač in nisem lovec na končne hitrosti. Zato svetujte kaj?

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Če jun 21, 2007 5:47 pm

Katera dimenzija gum?

Če imaš slučajno 16 col in 205 gume gor lahko pozabiš na kakšno kvalitetno gumo v rangu 75€
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

warmaster
Novinec

aa

Napisal/-a warmaster Če jun 21, 2007 6:14 pm

ma lahka dobiš KVALITETNO, TKO K ENI KLE PRAVJO, glasi se pa FALLKEN TYRES ;)
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost