Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Pe jan 30, 2009 7:37 am

gofra je napisal/-a:@ Savinjcan, ce je tole letelo name, se malo motis. Z veseljem odstejem tut zajetnejsi kup denarja, ce ugotovim, da guma ponuja tisto kar iscem. Da bi pa razmetaval z njim in vzel nekaj, kar nekdo "misli" da je najboljse, ker si to lasti sam (in priznajmo, to je tipicen odziv na forumih)...ja, tolk bebav pa spet nisem ;) Zato pa zbiram cimvec mnenj, da lahko iz njih izluscim bistvo (ceprav mi ta hip lih ne gre :D)

Kar se tice "GY P Zero N" = lapsus, se zgodi

@ pskoda: na gume-direkt je v ponudbi 235/35 R18 le en model vec na izbiro ;)
Se pa izogibam tej varianti iz vec razlogov:

- kolo kot celota bi bilo manjse
- avto bi "padel" za 1,5 cm hkrati pa bi bila odprtina do blatnika vecja
- stene so ze na 215/40 R18 nizje za 11mm, tule pa še za dodatnih 8 mm. Nase ceste so pa poglavje zase ;)

razlika med 215/40/18 in 235/35/18:

premer 60.38 - 59.63 = 0.75 cm -----> cca. 0.38 cm na steno ----> nižji za 0.38 cm

mislim da takšne male razlike neboš opazil na oko, mogoče med vožno, ampak ne zaradi nižje gume 0.38 cm ampak zaradi širine gume.
Priponke
gume.JPG

west200
Nov uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a west200 Pe jan 30, 2009 8:32 am

Tudi jaz sem se odločil, da zamenjam letne gume. Res ne vem kaj naj kupim, zato prosim za nasvet.

P.S. Avto ima 180 KM, dimenzija gum pa je 225/45/17.

lp
west200

Uporabniški avatar
HaMzO
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a HaMzO Pe jan 30, 2009 9:58 am

CupraR je napisal/-a:
HaMzO je napisal/-a:Cupra: dj mi povej mal več glede teh high športnih gumah, ker očitno še nepoznam tapravih :)

Misliš resno ali?'

Maš 2 opcije, al tako varjanto kot imaš ti, da je na suhem grip res hud, pa je slaba v mokrem, kar ne pomeni da ni vozno, vendar treba umirejno vozt. Vsaj zame za naše podnebje in vsak dan brezveze.

To so razne Parada, R888, Michelin Sport Cup itd.. Že po profilu se lepo vid v kakšni gumi je govora. Lep test imaš tudi na AUtoBild.de lih na Golfu GTI.

Drugo so pa verzije, ki so nad temi športnimi gumam o katerih debatiramo. Bridgetsone S02 in RE70, Pirelli ma razne Zero višje serije, Dunlop Direzza itd.. So pa gume dost dražje in nekatere mdoele pri nas ne dobiš. Nekaj jih maš pa tut na gume-direkt.

Najlažj je da obiščeš starn od kkšnega proizvajalca, pa maš vse opise, slike itd..

resno mislim, ker na gumah sploh letnih nemislim preveč šparat.

sm mal pogledu naokol pa vidm da se bridgestone re70 pr nam nedi usaj nism najdu da jih kdo prodaja..
pol mi pa povej tko za pireli vidim da je najbolši model Zero nero, ok, kaka je pa pol razlika med bridgestone re70 in S02?

zdj za bridgestone sm se z kolegom pogovarju in prau da imajo oprijem tudi ko so hume hladne in ko so ogrete...

zdj za pireli zero nero pa še nimam kakih info...
btw gledam na 225/35/18 oz 225/40/18

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe jan 30, 2009 10:02 am

Fantje imate v tovarni znanja lepo število testov letnih gum

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=38699
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
HaMzO
Uporabnik

Napisal/-a HaMzO Pe jan 30, 2009 10:14 am

ja piše ja sam do 17 col :)

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Napisal/-a CupraR Pe jan 30, 2009 10:28 am

P Zero Nero sploh niso najbolši Pirelli, daleč od tega, so z Zero Rosso (starejši model je simetričen, asimetričen pa nej bi bil precej boljšil) nek vstopni model v športni Pirellijev program.

Bridgestone? Mam na Cupri RE50A, p. pa me nekak ne prepričajo, mogoče sm nerealno več pričakoval, čeprav so ok. Držijose ok ceste, tudi ko je bil mraz (in še ni blo zimskih) so bile uredu.

Ostalo ne poznam, S-02Asimetrične imaš na gume direkt in so po testu sodeč fenomenalne (tisti ang test). A drage. Re70 vem da so v 17 col na gume direkt in simetrične S02 (ki so pa slabše)

P-Nero (v 16 col) sm pa lani celo zimo teral naokoli in se se odlično obnesle. Če primerjam z Re50a na drugem avtu, preferiram Pirelli, vendar vprašanje kako bi se obnesel v 18 col in z več ps pod havbo. Bo lahko bolj realno ocenil.

Kaj bi jst uzel?? Ali bi razkiral za S-02 asimetrične oz drugače bi pa šel probat nove GY asimetrične.. Da se nekaj novega proba in vidi če je boljše.

Gledam pa zase: malo km na leto, in obraba gum ni problematična. Tako da mi ne bi blo problem dat več denarja za 3-4 sezone. To pa more prvo vsak pri sebi razščistit..

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Pe jan 30, 2009 11:05 am

INFINITI je napisal/-a:Fantje imate v tovarni znanja lepo število testov letnih gum

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=38699

testi gum so za mene pristranski ker : (v teh primerih se lahko guma obnaša čisto drugače od avta do avta)

- imaš lahko FWD z 800 ali pa z 1500 kg
- imaš lahko FWD z 100 ali pa z 200+ konji
- imaš lahko FWD z kratko ali daljšo medosno razdaljo
- imaš lahko FWD z poštimanim (race) podvozjem ali z serijskim
...
...

zdej neke ultra allround winner gume ni, vsak naredi pri sebi kompromis al hoče lego in posledično večjo obrabo, al hoče grip na mokrem (ker postajamo vedno bolj angleži kar se vremena tiče), al hoče spet kaj tretjega.

Jaz sem bil z 215/35/18 Y parado na fiat coupeju zelo zadovoljen ampak v dežju je blo boh nedaj stisnit bremzo prehitro ker bo abs tolkel za vsako pi**o.
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe jan 30, 2009 11:22 am

Se strinjam; težko je povedati da je neka guma top in vedno le ona na prvem mestu.
Jaz se držim tega da če vidim da je vsaj v rangu prvih 3 na večini testov, potem je gotovo vrhunska; do sedaj se mi je ta taktika obnesla.

Pri motorjih je pa res sranje; sem videl test, kjer je guma bila na prvem mestu, na enem drugem pa na popolnoma zadnjem -10. ; ista dimenzija in vse; to je pa res jeba potem.
Sicer OK, če imaš SS motor boš tako in tako v roku 6000 km menjal :lol:
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Pe jan 30, 2009 12:10 pm

Eh Savinjcan, ocitno mi tipkanje ne gre :) Mislil sem na primerjavo med modeloma 225/35 R18 in modelom 215/45 R17 (serijsko). Za to podatki drzijo. 235/35 18 bi bila res bolj primerna kar se visin in preseka tice vendar je ta sirina za moj avto ze overkill. Poleg tega ne bodo lepo sedle na 7,5J, ki jih ze imam. 8J pa zaradi Bremba ne spravim vec na avto...hvala za popravek!

Jaz bi definitivno probal asimetricne GY F1. Imajo pa zelo zelo mehko zmes. Posledicno guma sicer noro drzi (prakticno ga ni reviewa, kjer bi jo kdorkoli grajal) je pa njen rok trajanja zelo omejen. Na kaksnem grobem asfaltu poleti, ko so temperature prek 30 stopinj pomojem dobesedno čutiš kako od nje frčijo koščki :D To gumo bi moral jaz najbrz menjati vsako leto...

Precej pomemben podatek pri ocenjevanju pnevmatik je pomojem izhodisce s katerega uporabnik starta. Jaz recimo Nerote nisem dozivljal kot nic sapojemajocega, ker se imel prej zelo lahek avto na GY F1 (smrekica) na katerih sem bil dobesedno kot na tracnicah. Jasno, vsak ki je svoje serijske povprecne gume nadgrajeval pa najbrz to razliko bistveno bolje obcuti.

Vceraj sem se malo brskal in nasel dva foruma z oprtimi temami o FK452. Vecinoma samo zelo pozitivne ocene uporabnikov z mocnejsimi vozili (M3, M3 CSL, RX8).

Uporabniški avatar
zlabon
Novinec

Napisal/-a zlabon Pe jan 30, 2009 12:44 pm

CupraR je napisal/-a:Maš 2 opcije, al tako varjanto kot imaš ti, da je na suhem grip res hud, pa je slaba v mokrem, kar ne pomeni da ni vozno, vendar treba umirejno vozt. Vsaj zame za naše podnebje in vsak dan brezveze.

To so razne Parada, R888, Michelin Sport Cup itd.. Že po profilu se lepo vid v kakšni gumi je govora. Lep test imaš tudi na AUtoBild.de lih na Golfu GTI.

lahko povem da R888 drži tudi na mokrem boljše od marsikatere "normalne" gume. Enostavno je tako mehka da ni problem. Druga stvar je pa aquaplanning, ob kakšnem nalivu... no tuki je treba pa mal pazit :D
za mokro/vlažno cesto pa ni problem...

Edin minus je glasnost, za normalne ljudi to ni :bonk

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe jan 30, 2009 12:53 pm

gofra je napisal/-a:Vceraj sem se malo brskal in nasel dva foruma z oprtimi temami
o FK452. Vecinoma samo zelo pozitivne ocene uporabnikov z mocnejsimi vozili
(M3, M3 CSL, RX8).

Saj ti ne bi bilo treba iti tako "dalec" ...samo druga stran tega koticka
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=50594
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Pe jan 30, 2009 1:26 pm

@ MacTron: vem, ze vse obdelal ;) hvala!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe jan 30, 2009 1:36 pm

Zdele sem bil na uradni goodyear strani, pa sploh nimajo f1 asymetric dimenzije 215 40 18, ampak 225 40 18

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Pe jan 30, 2009 2:23 pm

Heh, res je...

Hmm, samo natikat 225/40 18 na 7,5 J platisce? Mal mam pomislekov. Je pa izbira bistveno bolj pestra in celo bolj ugodna. Dobim lahko tako Sessanto kot Rainsport2...

LpF

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Napisal/-a CupraR Pe jan 30, 2009 2:46 pm

Zakaj ne?? Širina je v nulo za to dimenzijo..

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Napisal/-a CupraR Pe jan 30, 2009 2:49 pm

zlabon je napisal/-a:
CupraR je napisal/-a:Maš 2 opcije, al tako varjanto kot imaš ti, da je na suhem grip res hud, pa je slaba v mokrem, kar ne pomeni da ni vozno, vendar treba umirejno vozt. Vsaj zame za naše podnebje in vsak dan brezveze.

lahko povem da R888 drži tudi na mokrem boljše od marsikatere "normalne" gume. Enostavno je tako mehka da ni problem. Druga stvar je pa aquaplanning, ob kakšnem nalivu... no tuki je treba pa mal pazit :D
za mokro/vlažno cesto pa ni problem...

Edin minus je glasnost, za normalne ljudi to ni :bonk

No a ni dovolj?? Da te aquaplaning zjb??

GYF1 asimetrična, bp nadriš z njo 20.000km, razn če mislš vse kilometre na pisti delat. Torejče lih ne naklepaš tolk km v 7mih mescih na leto, bo za dve sezone.

Pr vseh teh gumah tega ranga, pa ob isti vožnji ne bo razlike v živ. dobi za več kot 5000km. )pa si popračunaj kolk mescov rabš za te kilometre)

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Pe jan 30, 2009 2:57 pm

Če si legenda boš na 18" dal semi slick gume, na originalna platišča pa kaj ultra dobrega na dežju in menjaval doma.. ;) ...225 40 18 je dosti cenejša dimenzija in več izbire maš...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe jan 30, 2009 3:10 pm

speedfreak je napisal/-a:Če si legenda boš na 18" dal semi slick gume, na originalna platišča pa kaj ultra dobrega na dežju in menjaval doma.. ;)

To je pa že preseravanje, dobro gumo poavat kupiš za varnejšo vožnjo ne pa za dirkanje, ker plavi te bi prej ali slej ujeli na radar, potlej bi pa kar nekaj parov gum šlo po gobe

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Pe jan 30, 2009 3:12 pm

pskoda je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:Če si legenda boš na 18" dal semi slick gume, na originalna platišča pa kaj ultra dobrega na dežju in menjaval doma.. ;)

To je pa že preseravanje, dobro gumo poavat kupiš za varnejšo vožnjo ne pa za dirkanje, ker plavi te bi prej ali slej ujeli na radar, potlej bi pa kar nekaj parov gum šlo po gobe

To maš čist prav..tist je blo bol v hecu napisan.... ;)
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
zlabon
Novinec

Napisal/-a zlabon Pe jan 30, 2009 5:10 pm

CupraR je napisal/-a:No a ni dovolj?? Da te aquaplaning zjb??

Dosedaj še nisem imel primera da bi me aquaplaning zj****. Pa sem se že peljal čez ene par nalivov, lepo umirjeno (ne po jajcih) pa ni bilo problema.... Sej ni treba pretiravat...
Me je pa sredi oktobra neko dokaj hladno jutro (hladen asfalt in hladna guma) guma presenetila, ker mi je v ovinku zadnji konec tolk odneslo da sem letel ven, k sreči brez kakršnekoli poškodbe na avtu...

Guma drži super sploh ko je ogreta, je pa glasna in pobira jo hitro. Pač sem jih kupil bolj kot ne za "foro", pa sem bil zelo zadovoljen.
Treba je samo pamet v roke!
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost