Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Ne okt 04, 2009 7:54 pm

Prav tako uporaba zimskih pnevmatik v toplih mesecih pripomore k večji porabi goriva saj so zimske pnevmatike navadno nekoliko večje,...

Pozimi pnevmatiko že malo obrabiš in bo do poletja iste višine kot letna pnevmatika.
...vse pa imajo globje zareze in večje število manjših linij.

To mi pa ni jasno kaj naj bi pomenilo.

Veliko voznikov se vozi le po mestu, nekateri delajo le 10k km na leto, ne divjajo po ovinkih, itd. Takim se ne splača nabava letnih pnevmatik in vsako leto dvakratno plačevanje montaže in centriranja gum.

Ta 'utemeljitev' pa je le poteza trgovca, kako privabiti čimveč kupcev.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Ne okt 04, 2009 9:33 pm

denko4 je napisal/-a:
Veliko voznikov se vozi le po mestu, nekateri delajo le 10k km na leto, ne divjajo po ovinkih, itd. Takim se ne splača nabava letnih pnevmatik in vsako leto dvakratno plačevanje montaže in centriranja gum.

se popolnoma strinjam. 2x letno premontažo, centriranje in po možnosti še hramba gum, na koncu stane toliko kot en soliden komplet gum. a to da pa voziš 5 let in več staro gumo (ker če se malo voziš je itak ne zradiraš) je pa varno? Pa pri zaviranju so bolj pomembne odlične zavore kot pa gume same.
Freude am Fahren

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Ne okt 04, 2009 10:50 pm

GiGi1985 je napisal/-a:... Pa pri zaviranju so bolj pomembne odlične zavore kot pa gume same.

Ne bo držalo

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne okt 04, 2009 11:05 pm

Prokarjon je napisal/-a:
GiGi1985 je napisal/-a:... Pa pri zaviranju so bolj pomembne odlične zavore kot pa gume same.

Ne bo držalo

X2.
Še kako so gume pomembne. Saj ima guma stik s podlago, ne sama zavora :roll:

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a dejvi Po okt 05, 2009 7:20 am

Vedno znova prerekanja okoli teh gum. Pa bi se z zimskimi vozili celo leto ali pa z letnimi celo leto...Verjetno je razlika ali se govori o prvem ali drugem avtu pri hiši. Glede gum ne bi smeli nikoli biti nobenih dilem. Guma je PRVA stvar na avtu, ki mora biti najboljše, kar obstaja. Cene se med seboj drastično ne razlikujejo glede na proizvajalca. Se pa performansi. Danes, ko se vsakdo lahko informira, kaj je dobro in kaj ne, so mi takšne debate smešne. Sam sem vedno jemal gume, ki so bile najboljše ocenjene in se ne rabim spraševati, zakaj to, zakaj ono. Zato pa so testi, kajne? Evo avtor teme se je odločil za nakup gume, ki je med najboljšimi, če ne celo najboljša. Kar je edino pravilno. Sam vem, da z zimsko GY nisem še nikoli zgrešil. Vedno zdrži najmanj 5 seznon, potem pa jo zaradi starosti zavržem. Preizkušeno v vseh razmerah. Jasno je torej, da se na prvi avto da najboljše. Če pa je pri bajti še kakšen avto, pa recimo pustiš gor letne gume in pač ne greš od bajte, kadar je na cesti sneg. Za v trgovino in v šolo je dober bodisi z zimskimi ali letnimi gumami.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 05, 2009 7:31 am

GiGi1985 je napisal/-a:
denko4 je napisal/-a:

se popolnoma strinjam. 2x letno premontažo, centriranje in po možnosti še hramba gum, na koncu stane toliko kot en soliden komplet gum. a to da pa voziš 5 let in več staro gumo (ker če se malo voziš je itak ne zradiraš) je pa varno? Pa pri zaviranju so bolj pomembne odlične zavore kot pa gume same.

In zakaj bi plačeval premontažo? Ko nabaviš avto, daš še 160€ za jeklene feltne in imaš lepo 2 kompleta. Mi tako delamo že ves čas, doma zamenjam komplet v pol ure, zastonj.

In kaj če delaš "samo" 10tkm na leto in počasi voziš? Enkrat in samo enkrat pa boš mogoče s temi 8 metri prednosti rešil življenje kakega pešca ali pa celo sebi.
In niso potrebne premium gume (=drage). Med najboljše se na testih ADAC vedno več uvrščajo tudi take, ki imajo samo 2/3 cene najdražjih. (npr. Fulda : Michelin)

In to z zavorami si krepko sfalil. Večina sodobnih zavor je sposobna veliko večje zavorne sile kot jo sploh omogočata kombinacija asfalt + guma. Zato Je predvsem pomembno, kakšne gume imaš na avtu. Ker samo z njimi lahko vplivaš na zavorno pot - poleg hitrosti seveda. (na asfalt nimamo vpliva).
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Po okt 05, 2009 1:04 pm

Energetik81 je napisal/-a:In zakaj bi plačeval premontažo? Ko nabaviš avto, daš še 160€ za jeklene feltne in imaš lepo 2 kompleta. Mi tako delamo že ves čas, doma zamenjam komplet v pol ure, zastonj.

Verjetno nekdo, ki noče dajat za montažo in centriranje, tudi za dodaten komplet felten ne bo dajal (pomoje se jih da dobiti tudi ceneje kot za 160€).

Doma imamo vulkanizerstvo in vidim kako delajo ljudje. Vsaj polovica strank ima čez celo leto zimske gume na avtu, ki že tako ali tako kupujejo najcenejše možne. Nikakor jim ni do tega da bi kupovali še letne gume in dajali dvakrat na leto za montažo, ter centriranje (ali kupili dodatne feltne).

Drugače pa imamo tudi mi pri hiši dva kompleta felten za vsak avto. Govorim za take, ki si ne morejo privoščiti tolikšnega stroška (takih je pa čedalje več).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po okt 05, 2009 1:21 pm

Prokarjon je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Celoletna guma je še vedno boljša kot savina zimska guma.

To sploh ne bo držalo, to pa iz preprostega razloga, ker je Sava S3 med daleč najbolšimi za v sneg.

Snega je na leto mogoče par cm po cestah v mestih, pa še to samo prvi dan ko zapade.
Nekdo je omenjal letno gumo kleber - ne govori mza celoletne pnevmatike, ki so namenjene tako zimi kot poletju.

Tehnologija se spreminja in to niso več tiste nekdanje gume, ki so bile nekoč iz navadne gume, ki res niso bile za nikamor. Danes so celoletne gume testirane tudi v snegu in marsikatera zimska guma je slabša od teh celoletnih.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 05, 2009 1:37 pm

denko4 je napisal/-a:Doma imamo vulkanizerstvo in vidim kako delajo ljudje. Vsaj polovica strank ima čez celo leto zimske gume na avtu, ki že tako ali tako kupujejo najcenejše možne. Nikakor jim ni do tega da bi kupovali še letne gume in dajali dvakrat na leto za montažo, ter centriranje (ali kupili dodatne feltne).

Drugače pa imamo tudi mi pri hiši dva kompleta felten za vsak avto. Govorim za take, ki si ne morejo privoščiti tolikšnega stroška (takih je pa čedalje več).

Preračunano je strošek za zimske gume vsake 4 leta okoli 5€ na mesec. Hkrati pa isti folk lahko odplačuje 6 let kredit po več 100€ na mesec za nov model avta, ki so ga "nujno morali nabaviti". Seveda jim je potem nakup dobrih gum "odveč". :roll:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po okt 05, 2009 1:39 pm

Se strinjam da je marsikatera zimska slabša v snegu kot celoletna, žal to ne drži za Savino, pa zaradi mene če ji dajo na testu 5 oceno. Cela familija jih je imela že kar nekajkrat in približno vem s čim imam opravka. Pa tudi za v dež ni tako katastrofalna kot nekateri pravijo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po okt 05, 2009 1:55 pm

Prokarjon je napisal/-a:Se strinjam da je marsikatera zimska slabša v snegu kot celoletna, žal to ne drži za Savino, pa zaradi mene če ji dajo na testu 5 oceno. Cela familija jih je imela že kar nekajkrat in približno vem s čim imam opravka. Pa tudi za v dež ni tako katastrofalna kot nekateri pravijo.

Odvisno od dimenzije in avta.

Sam imam 235/75/15 gume na avtu. Letne gume brez lamel ( ampak testirane v najhujših pogojih, tudi snegu - uradno imajo M+S napis in snežinko v trikotniku), pa ti lahko trdim, da se marsikatera zimska guma skrije, ko se je treba po celem snegu peljat.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Po okt 05, 2009 2:34 pm

Energetik81 je napisal/-a:Preračunano je strošek za zimske gume vsake 4 leta okoli 5€ na mesec. Hkrati pa isti folk lahko odplačuje 6 let kredit po več 100€ na mesec za nov model avta, ki so ga "nujno morali nabaviti". Seveda jim je potem nakup dobrih gum "odveč". :roll:

Ne, to so večinoma taki, ki imajo vsaj 10 let stare avte nižjega cenovnega razreda in kupujejo gume do 30€/kom.

nebivedu je napisal/-a:Sam imam 235/75/15 gume na avtu. Letne gume brez lamel ( ampak testirane v najhujših pogojih, tudi snegu - uradno imajo M+S napis in snežinko v trikotniku), pa ti lahko trdim, da se marsikatera zimska guma skrije, ko se je treba po celem snegu peljat.

Po celem snegu sem se tudi jaz vozil z Savo Perfecto. Me pa prav zanima kako bi se ti s temi gumami brez lamel drsal po ledu. Je treba malo misliti tudi na poledico.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Po okt 05, 2009 2:36 pm

@nebivedu: Predvidevam da imaš ti to dimenzijo gum na terencu. Če grabijo vse štiri gume se dosti lažje voziš po snegu.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po okt 05, 2009 3:16 pm

denko4 je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Preračunano je strošek za zimske gume vsake 4 leta okoli 5€ na mesec. Hkrati pa isti folk lahko odplačuje 6 let kredit po več 100€ na mesec za nov model avta, ki so ga "nujno morali nabaviti". Seveda jim je potem nakup dobrih gum "odveč". :roll:

Ne, to so večinoma taki, ki imajo vsaj 10 let stare avte nižjega cenovnega razreda in kupujejo gume do 30€/kom.

nebivedu je napisal/-a:Sam imam 235/75/15 gume na avtu. Letne gume brez lamel ( ampak testirane v najhujših pogojih, tudi snegu - uradno imajo M+S napis in snežinko v trikotniku), pa ti lahko trdim, da se marsikatera zimska guma skrije, ko se je treba po celem snegu peljat.

Po celem snegu sem se tudi jaz vozil z Savo Perfecto. Me pa prav zanima kako bi se ti s temi gumami brez lamel drsal po ledu. Je treba malo misliti tudi na poledico.

1000km na teden delam s temi gumami, pa ni važno, poledica, dež ali sneg ali pa sonce. V vsakem primeru sem na cesti in vozim.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Po okt 05, 2009 3:32 pm

Verjamem da se voziš, ampak kako.
Na Suzuki Samuraju je sosed imel nove terenske gume z visokimi grifi. Pozimi ga je hotel spraviti pod nadstrešek, pred katerim je bil majhen klanček in nikakor ni mogel splezati gor, ker je bila pot čisto ledena. Smo mu dal na avto ene stare S3 in mu je v prvo ratalo. Prav tako je prišel gor z vsakim avtom, ki je imel obute zimske gume.

Me pa zanima kaj imaš to zaene gume?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po okt 05, 2009 3:52 pm

Vozim normalno. Ko so ceste orenk zasnežene pa enih 20 do 30km/h hitreje od ostalih. Pa pred hišo imam 10m zelo strmega klanca in do sedaj še ni bilo problemov da nebi mogel zapeljat po njem dol ali gor.

Gume so pa goodyear wrangler MT/R
Slika

Uporabniški avatar
Omegan
Nov uporabnik

Napisal/-a Omegan Po okt 05, 2009 3:53 pm

Trenutno imam Uniroyalove m+s in lansko sezono ni bilo problemov tudi ko je bilo precej snega po cesti, pa nisem iz mesta.
Sicer niso tako dobre po mokri podlagi kot prejšne letne Dunlop, ( katere sem tudi preizkusil na snegu :lol: ) ampak glede na prevožene kilometre letno to ni tako slab kompromis. :)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po okt 05, 2009 4:03 pm

denko4 je napisal/-a:Veliko voznikov se vozi le po mestu, nekateri delajo le 10k km na leto, ne divjajo po ovinkih, itd. Takim se ne splača nabava letnih pnevmatik in vsako leto dvakratno plačevanje montaže in centriranja gum.

se strinjam... če nebi imel alu platišč,bi tudi sam kupo celoletne.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Po okt 05, 2009 4:42 pm

nebivedu je napisal/-a:Vozim normalno. Ko so ceste orenk zasnežene pa enih 20 do 30km/h hitreje od ostalih. Pa pred hišo imam 10m zelo strmega klanca in do sedaj še ni bilo problemov da nebi mogel zapeljat po njem dol ali gor.

Gume so pa goodyear wrangler MT/R
Slika

Pol je pa res dobra guma. Cena je dokaj visoka, ampak če je tolk dobra kot praviš, potem je vredna svojega denarja. Sem jo pa že na večih terencev videl.
Vidim pa da že ima naslednico: Goodyear Wrangler DuraTrac, ki pa bo lamelasta ;)

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po okt 05, 2009 5:44 pm

Prokarjon je napisal/-a:

Ne bo držalo

Glej vi imate svoje mnenje, jaz imam svojega. Na svojem avtu imam skoraj nove 4x diske, in 15 col sava S3 zimske gume, ki sem jih vozil celo leto in imajo še nekje 5 mm profila. Na fotrovem avvtu so isto 15 col gume bridgestone potenza in 2x slabi diski in zadaj pakne. Pa lahko povem da se moj avto dosti prej ustavi kot njegov. Pa gume gor ali dol. Pa lahko rečem da gre za skoraj isti avto.

Pa majkemi mi, čudno da se pol slovenije ne pobije, ker se vozimo po savinih gumah.
Freude am Fahren
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost