sdkcus76
Novinec

Re: a je lahko od obrabe ene gume takšno sranje

Napisal/-a sdkcus76 Sr apr 20, 2011 1:00 pm

Katera guma pa je to? Znamka model?

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Sr apr 20, 2011 1:27 pm

Vrni nazaj gume kot so ble pred menjavo. Ne vem če ti bo tudi diagonalna menjava kaj pomagala.
Tudi meni se je to dogajalo kadar sem zamenjal zadnje na prednje, pol so prednje šumele tako in škatlale pri majnih hitrostih.
To je zato, ker se zadnje gume drugače obrabljajo in pol na prednjih šumijo, tudi po par tisoč kilometrov se stvar ni popravla. Deni eno ravno lajštico po čez gume pa boš videl kako se prilega na gumo, meni je blo po sredini gume luknja, se pravi guma se je po sredini bolj obrabla kot pri krajeh, sej nevem kako je to možno ampak tako je blo. Jaz bi ih prvo poskušal vrnit nazaj kot so ble, potem če stvar ni boljša, išči drugi razlog.

lp

slatki11
Nov uporabnik

Napisal/-a slatki11 Sr apr 20, 2011 2:13 pm

Ja imajo outside-tisti, ki mi je rekel da se gume menjajo daigonalno mi je rekel naj pogledam preden mi je svetoval.
Sem prebral vse o runflat in piše da so bolj trde in vse ostalo, a glede na to da lahko voziš tudi s prepiknjeno kar nekaj pomeni.

Hvala za nasvete in res ne vem kako naj sedaj namontiram-al vrnem tako kot je bilo ali pa diagonalno kot mi je bilo svetovano.
Če se gume po 20t km tolk obrabijo po eni strani potem je lahko optika slaba.

Mam tut 7 let staro elantro in je oprika b.p. sedaj pa bi leto star BMW imel probleme s optiko lol lol lol.

Lep dan vam želim

menzy
Nov uporabnik

Napisal/-a menzy Sr apr 20, 2011 2:43 pm

@baroax:

To se dogaja, če so pnevmatike preveč napumpane.

Drugače pa tudi jaz sem dal letos zadnje gume naprej in prednje nazaj špa se pri nizkih hitrostih, do 60km/h, sliši vse živo ampak se s kilometrino umirja in postaja tišje.

Lp Menzy

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Sr apr 20, 2011 2:49 pm

Kot sem ti prej povedal, jaz bi jih vrnu nazaj kot so ble. Zakaj? Zato ker kolko je meni znano se pri BMW i Mercedesu ki imajo zadnji pogon, gume bolj enakomerno obrabljajo kot pri avtih ki imajo prednji pogon in ne vidim razloga za obračat gume nazaj-naprej. Prijatelj ima Mercedesa z 17 col feltnami, in ima zadnje gume (tovarniško) širše od prednjih tako da se niti ne da menjat zadnje na prednje, je že tovarna poskrbela da se ne takem avtu ne obračajo gume. :D Pa tudi 20 tkm ni vlih tako malo, meni so po 20 tkm za v smeti. ;)

lp

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Sr apr 20, 2011 2:52 pm

menzy je napisal/-a:@baroax:

Lp Menzy

Aja, nisem vedel, ma napumpane so mi po navodilih 225/45/17 2,4 bar

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Sr apr 20, 2011 4:46 pm

gume se obrabijo po notranji strani zadaj zato, ker ima podvozje tak nastavljeno že tovarniško (postavi se ca. 5m za avto in boš videl da zadnja kolesa stojijo tak: / \ ). Sprednje gume pa uniči bolj po zunanjem robu. Pa še ena zanimivost. Če te zanima kakšen voznik je bil prejšnji lastnik, zmeri obrabljenost leve in desne gume, ki so ble lani zadaj. Če je desna bolj obrabljena kot leva(do približno 1mm) je ok, če je več pa se mu je nadzor zdrsa koles velikokrat vklopil ;)

je pa res, da če nimaš ravno nekega močnega motorja pod haubo dost lepše obrablja gume od avta na sprednji pogon.
LP Rok

slatki11
Nov uporabnik

Napisal/-a slatki11 Sr apr 20, 2011 8:12 pm

Hvala za nasvete.
Imam ok napumpane gume.
V petek grem nazaj tja ker so zamenjali gume in bom prvo prosil da mi jih vrnejo nazaj kot so bile brezplačno in če ne bo šlo potem bom zahteval šefa in povprašal če ni sramota da takšen delavec dela pri BMW- servisu. Ni mi za denar, ker avto stane cca 42T evrov in tako naprej, ampak vseeno nisem jaz prosil, da mi zamenja nazaj naprej, amapak je to on sam naredil brez da mi mene vprašal.
Kar je napisal Drocky je čist smiselno in hvala za pametno perspektivo.

Hvala in vam javim kaj bo!

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr apr 20, 2011 8:16 pm

slatki11 je napisal/-a:Hvala za nasvete.
Imam ok napumpane gume.
V petek grem nazaj tja ker so zamenjali gume in bom prvo prosil da mi jih vrnejo nazaj kot so bile brezplačno in če ne bo šlo potem bom zahteval šefa in povprašal če ni sramota da takšen delavec dela pri BMW- servisu. Ni mi za denar, ker avto stane cca 42T evrov in tako naprej, ampak vseeno nisem jaz prosil, da mi zamenja nazaj naprej, amapak je to on sam naredil brez da mi mene vprašal.
Kar je napisal Drocky je čist smiselno in hvala za pametno perspektivo.

Hvala in vam javim kaj bo!

a morš v vsakem postu poudarit da ti ni problem denar ker vozis nadavto bmw? pišuka si ti en k****n prepotenten, nažalost streotipni voznik BMW.jev, čeprav vem, da jih je veliko povsem normalnih.

pa ne mi zdej o tem, kak si js ne morm privoščit bmw.ja ipd prosim.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr apr 20, 2011 8:51 pm

menzy je napisal/-a:@baroax:

če je "preveč" napumpana se obrablja edino po sredini (seveda ob predpostavki, da je optika in vse ostalo o.k.)

baroax je napisal/-a:Aja, nisem vedel, ma napumpane so mi po navodilih 225/45/17 2,4 bar

napumpaj na 2.5 in vrni nazaj tako kot je bilo pred menjavo.....

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Sr apr 20, 2011 9:11 pm

sašo5 je napisal/-a:napumpaj na 2.5 in vrni nazaj tako kot je bilo pred menjavo.....

Ma ta set gum sem že ponucal so že nove od lani gor. Mi je vulkanizer svetoval da ih bolj pogosto menjam (zadaj spredaj) da se bolj enakomerno obrabijo. Zdaj ne razumem zakaj na 2,5 pumpat če so mi se tako obrable na 2,4 a pravite da ne smejo bit preveč napumpane???? Avto je golf 5

lp.

Uporabniški avatar
207sport
Stalni uporabnik

Napisal/-a 207sport Sr apr 20, 2011 9:28 pm

baroax je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:napumpaj na 2.5 in vrni nazaj tako kot je bilo pred menjavo.....

Ma ta set gum sem že ponucal so že nove od lani gor. Mi je vulkanizer svetoval da ih bolj pogosto menjam (zadaj spredaj) da se bolj enakomerno obrabijo. Zdaj ne razumem zakaj na 2,5 pumpat če so mi se tako obrable na 2,4 a pravite da ne smejo bit preveč napumpane???? Avto je golf 5

lp.

Če si pameten si dej plin v pnevmatike! pa boš mel v večini rešen problem z obrabo!...ker plin je bol konstanten na temperaturo kot zrak in s tem se tudi guma drugač obnaša...
aja cena je pa skoraj zaston :D ne vem če je 20€

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Sr apr 20, 2011 9:38 pm

207sport je napisal/-a:Če si pameten si dej plin v pnevmatike! pa boš mel v večini rešen problem z obrabo!...ker plin je bol konstanten na temperaturo kot zrak in s tem se tudi guma drugač obnaša...

Ja to vem da je plin bolj konstanten na temp. Imam v saxo vts plin v gumah, prijatu mi servisira saxoja pa zdnjič ko mi je montiral nove gume je napumpal z plinom ma nisem videl kako to zgleda, zdaj me pa to zanima kje se dobi in kako se s tim pumpa. Imaš kakšen link da vidim kako zgleda?? Al prključim pištolo za pumpat na plinsko bombolo :D oops

lp

menzy
Nov uporabnik

Napisal/-a menzy Sr apr 20, 2011 10:17 pm

@saso5

Ja ja, saj ravno to sem hotel povedat, če je preveč napumpana se obrablja bolj po sredini. Nekako sem pozabil na kater del @baroax-ovega posta se nanaša moj odgovor :)

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Sr apr 20, 2011 10:53 pm

baroax je napisal/-a:
207sport je napisal/-a:Če si pameten si dej plin v pnevmatike! pa boš mel v večini rešen problem z obrabo!...ker plin je bol konstanten na temperaturo kot zrak in s tem se tudi guma drugač obnaša...

Ja to vem da je plin bolj konstanten na temp. Imam v saxo vts plin v gumah, prijatu mi servisira saxoja pa zdnjič ko mi je montiral nove gume je napumpal z plinom ma nisem videl kako to zgleda, zdaj me pa to zanima kje se dobi in kako se s tim pumpa. Imaš kakšen link da vidim kako zgleda?? Al prključim pištolo za pumpat na plinsko bombolo :D oops

lp

Optimisti, prodali so vam meglo (plin) zdaj pa ste jezni in jo prodajate naprej, da bi še drugi metail vstran denar :lol:

Ja teh 0.0001% se zelo opazi razlike med plinom in navadnim zrakom...jeeAH! Vsak ta plin se z povečevanjem temperature širi/razteza (Dušik, kisik, argon, helij, vodik, neon, zrak,..).

Bolj mislim na to večja budelavščina se mi zdi. V zraku je že itak 80% dušika, pa tud če ti vulkanizer nafila dušik iz jeklenke ti vrjetno ne sprazni prej zraka in naredi vakuuma v gumi in potem nafila z dušikom tak da...

Al prključim pištolo za pumpat na plinsko bombolo

v zaprti garaži na butan propan, avto more laufat pa skrajni levi vžigalni kabl odklopi.

Uporabniški avatar
Majand
Novinec

Napisal/-a Majand Če apr 21, 2011 12:07 am

rofl

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Če apr 21, 2011 6:16 am

? kaj je to rofl ?

slatki11
Nov uporabnik

Napisal/-a slatki11 Če apr 21, 2011 11:24 am

speedfreak:vidim da so povsod ljudje, ki niso zadovolnji s svojim življenjem in morajo kritizirati druge. Ni kaj, pač uživaš v tem kaj počneš.
Slovenija je najlepša na svetu; le ljudje so napačni.

Hvala drugim za nasvete.

Javim kaj bo ko zamenjam. Jutri imam zmenjeno.

Lp

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Pe apr 22, 2011 6:25 am

Za vse mojstre itd. , ki mislijo da vse vedo ...

Bistvo rotacije pnevmatik

Če pnevmatike redno in pravilno rotiramo, dosežemo pri vseh pnevmatikah na vozilu enakomernejšo obrabo. Celoletne pnevmatike je treba rotirati po vzorcu "spremenjen X", kar pomeni, da samo pnevmatike, ki jih premikamo na pogonsko os, križem premaknemo na nasprotno stran vozila. Preostali dve pnevmatiki se premakneta s pogonske osi na prosto os, vendar ostaneta na isti strani vozila. Ta metoda rotacije pripomore k temu, da se vse štiri pnevmatike bolj enakomerno obrabljajo. Edina izjema so pnevmatike z usmerjenim dezenom, kot so npr. visokozmogljive pnevmatike . Navedene pnevmatike morajo ostati na isti strani in se rotirajo samo naravnost naprej in nazaj. Če imate vozilo s pogonom na vsa štiri kolesa, vam priporočamo, da križno premaknete oba para pnevmatik na novo osno pozicijo. Priporočamo, da rotacijo pnevmatik izvedete najmanj na 10.000 kilometrov (6.000 milj). Pri vozilih s pogonom na vsa štiri kolesa je rotacija potrebna morda še prej, npr. na vsakih 6.500 kilometrov (4.000 milj). V navodilih za uporabo vozila preverite, kaj glede rotacije priporoča proizvajalec. Če pogostost rotacije ni navedena, jih rotirajte vsakih 10.000 do 13.000 kilometrov (6.000 do 8.000 milj). Prva rotacija je vedno najpomembnejša. Po izvedeni rotaciji je treba polnilni tlak v pnevmatikah uskladiti s priporočili proizvajalca vozila. Neenakomerna obraba je lahko tudi posledica neustrezne nastavitve koles ali mehanskih težav.

Vir GoodYear

Drugače pa je itak že v navadi, da so zimske pnevmatike tišje od letnih ( zaradi lamel ). Letne pnevmatike se razlikujejo po šumnosti oz. hrupu po zunanjih ramenskih blokih. Večji kot so le ti prej se bo "narebrila" in bolj bo hrupna ...
Tehnično glede vožnje nič narobe vendar nekatere to močno moti .. ;)
Slika
Lp,A

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Pe apr 22, 2011 9:16 am

Večino gum nemoreš križem premikat, al mam jaz srečo da nimam takih vedno?
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov