Letne pnevmatike:

Da, imam že nameščene (stare)
168
26%
Da, imam že nameščene (nove)
129
20%
Še čakam z namontiranimi zimskimi
344
54%

Skupaj glasov : 641

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Ne apr 11, 2010 11:36 pm

Jaz sem dal v petek gor Hankook Ventus v12 evo. Bomo videli kako se bo obnesla, zaenkrat še nisem imel prilike testirat.
Slika

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Po apr 12, 2010 3:11 am

need 4 speed je napisal/-a:V to foro z dušiko tud jst ne varjamem preveč.Tudi če ti fila dušik je notri še vedno precej navadnega lufta..edino če bi naredu vakum v gumi (da bi šel ves zrak ven) in potem nafilu.

Od kje bi prišlo v gumo precej navadnega lufta? Sej ti jo sprazne pa napolne pa spet sprazne pa spet napolne z dušikom an. Kolk je navadnega lufta? 1% ? Je to veliko? Ni.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po apr 12, 2010 6:06 am

Energetik81 je napisal/-a:
SAVINJCAN je napisal/-a:kako je s tem plinom? še zdaj mi ni jasno, zakaj bi plin držal tlak ( imel 100% tesnjenje ), zrak pa ne?

Smo že ugotovili v neki drugi temi, da je polnenje s "plinom" (=dušik) marketiški nateg.
Važno je samo, da zrak v gumah ni močno vlažen in to je to.
Sicer mi je pa zanimivo, da vas toliko pumpa na bencinskih, a nimate nožne pumpe doma? Jaz do zdaj še nikoli nisem na črpalki pumpal gum, vedno doma.

A ni bolj enostavno napumpat na bencinski kot doma? Nimajo vsi doma pump.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po apr 12, 2010 7:52 am

Ne vem, meni veliko bolj enostavno in prijetno doma z nožno pumpo dofilat.

Glede dušika - v navadnem zraku ga je 78%... ;)

No, da ne bom čisto OT, zdaj mam 1 teden letne in sem spet ugotovil, da so na suhem sicer boljše, ampak na mokrem mi pa zimske konkretno bolj grabijo. (Zimske UG7+, stare 2 leti, letne Fulda Ecocontrol, 1 leto).
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po apr 12, 2010 8:49 am

V torek dal letne gor. Danes pa sneg. Kr neki.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po apr 12, 2010 9:10 am

Energetik81 je napisal/-a:Smo že ugotovili v neki drugi temi, da je polnenje s "plinom" (=dušik) marketiški nateg.

to si ti ugotovil.... :roll:
PS. Sašo že več kot deset let fila vse gume s plinom, tud "picikl" - p.... me nategujejo :lol:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po apr 12, 2010 11:56 am

Res te. :)
Sicer pa da ne bomo smetili po tej temi, lahko nadaljujemo v eni od teh tem:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... d373535994

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... fb9566b8c4

Priporočam za prebrat angleški tekst v 2. linku.

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik To apr 13, 2010 4:53 am

Sam pumpam gume s plinom že osem let. Tistih par evrov dam na začetku, potem mi pa pri kontroli plina ne poberejo več nič, saj ga dodajo minimalno. Je pa več vzrokov, zakaj je plin dober. Sploh pa si več ne predstavljam, da bi stal v vrsti na pumpi in si mazal roke :lol:

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Pe apr 16, 2010 12:43 am

NejcZ je napisal/-a:No ko boste preverjali tlak v pnevmatikah. Sem zadnjič na petrolu napumpal gume na 2,6 spredaj in 2,4 zadaj. Par dni vozim lepo relacije, se mi zdi avto pretirano trd. Za hec se proti domu ustavim na Agipu da preverim tlak. Je bilo spredaj kao 2,5 in zadaj 2,3 zato pustim na miru (vedno ko sem filal so bile gume hladne, oz z avtom nisem naredil več kot 2 km ko sem štartal-- iz sence ;) ) No, še vedno mi je bilo vse precej čudno, pa grem za foro danes k vulkanizerju. Pove mi da mam spredaj 3,2 in zadaj 2,9 :shock: :shock: :shock: Pa je guma precej dobro držala, samo hudičevo trdo je bilo vse skupaj.

Pumpam nikoli več na črpalkah ;)

Jaz sem si kupil en mali tester tlaka za te primere.. Bil je poceni (nekih 5 jurjev se takratnih SIT), je pa zadosti natancen (preveril pri vulkanizerju, zame je dosti tocno). Tako da kjerkoli ze pumpas, lahko potem s svojo napravo, za katero ves koliko ti dobro kaze, pomeris in vidis.

Drugace pa glede plina.. Prvic ko sem menjal gume na avtu, sem rekel uau, itaq, dej mi plin, kaki zrak neki. Pa sem se potem spravil malo brat okoli tega in se sam malo pomeril tlake po gonjenju in v senci in se sam preprical da je skoda denarja. Iz gume mi je uslo lih toliko plina kot mi uhaja zraka (preverjam vsak teden, dofilat mi ni blo treba se nikol vec kot 0.1 bara na mesec, to velja tako za plin kot zrak), tlak je pa ravno tako variiral tja do pol bara pri topli in hladni gumi z zrakom ali plinom, oboje isti drek. Tako da jest pri menjavi od takrat naprej recem za plin "Ne hvala gospod."
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Pe apr 16, 2010 6:59 am

Ne še, ker čakam ene 17" al pa mogoče 18"

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 Pe apr 16, 2010 8:05 am

Ker že teče tema o menjavi gumah bom vprašanje postavo kr tuki..

Včeraj ko so mi menjali gume, so mi zjebali navoj na sprednji levi pnevmatiki. Sedaj imam pnevmatiko nameščeno samo na 3. vijakih, do srede dokler mi nebo vrezal nov navoj(4x100). Avtomehanik mi je sicer rekel da se lahko vozim popolnoma normalno, vendar me vseeno zanima ali je temo tako ?

Hvala.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe apr 16, 2010 8:26 am

Ja, na tvojem mestu bi vseeno vozil bolj pazljivo, brez močnih pospeševanj, zaviranj in brez divjanja čez ovinke, če ni nujno.
Sicer bi rekel, da morajo tudi 3 šraufi držati, ampak to ni normalno stanje.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe apr 16, 2010 10:36 am

Se nič ne pozna pri vožnji?

Pri meni se konkretno počuti že v primeru, da je en šrauf le malo odtegnjen.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe apr 16, 2010 10:54 am

Energetik81 je napisal/-a:Ne vem, meni veliko bolj enostavno in prijetno doma z nožno pumpo dofilat.

Glede dušika - v navadnem zraku ga je 78%... ;)

No, da ne bom čisto OT, zdaj mam 1 teden letne in sem spet ugotovil, da so na suhem sicer boljše, ampak na mokrem mi pa zimske konkretno bolj grabijo. (Zimske UG7+, stare 2 leti, letne Fulda Ecocontrol, 1 leto).

Ti pa maš voljo pumpat, meni je vseeno bolj enostavno na pumpi vtipkat željen pritisk in lepo počakat da napumpa. Če že koliko narobe kaže, kaže narobe za vse gume isto in po občutku prilagodiš. Vsaj dokler ni kompresora pri hiši...

Kar se pa gum po mokrem tiče, UG ravno na mokrem blestijo. Mene so na passatu variantu 03 pri 15" šokirale, ko sem z novimi pri cca. 7-8 stopinjah po mokri cesti brez težav lahko hitreje izdelal ovinek, kot po suhem z istimi gumami in prej z letnimi continentalkami(res pa da so le te bile že proti koncu in so jih lani nadomestile 16" GY opti grip).
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe apr 16, 2010 12:24 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Ti pa maš voljo pumpat, meni je vseeno bolj enostavno na pumpi vtipkat željen pritisk in lepo počakat da napumpa. Če že koliko narobe kaže, kaže narobe za vse gume isto in po občutku prilagodiš. Vsaj dokler ni kompresora pri hiši...

Ni glih nek napor, če 1 na 2 mesca 3x pritisnem na nožno pumpo...ko se zrak proti poletju ogreva, celo samo malo spustim ven. Imam pa gor ful natančen števec, tako da lohk praktično na 0,05 bar natačno filam.

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 Pe apr 16, 2010 3:52 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Se nič ne pozna pri vožnji?

Pri meni se konkretno počuti že v primeru, da je en šrauf le malo odtegnjen.

Ne nič se ne občuti.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe apr 16, 2010 4:09 pm

@ Energetik
To sem pozabil omenit, natančnost je pa lepa prednost! ;)
Slika

Uporabniški avatar
CheFF
Novinec

Napisal/-a CheFF Sr jun 16, 2010 9:44 am

Bi bila kakšna razlika v porabi, če bi dal namesto 215 gor 205 gumo??

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Sr jun 16, 2010 9:57 am

CheFF je napisal/-a:Bi bila kakšna razlika v porabi, če bi dal namesto 215 gor 205 gumo??

Dvomim da kaj dosti. Sicer pa je odvisno za kakšen avto gre oz. koliko močan motor ga poganja. (npr. twingo 1.2 je imel pri porabi slabe pol litra razlike med zimskimi 165 in letnimi 195 pnevmatikami)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr jun 16, 2010 11:57 am

CheFF je napisal/-a:Bi bila kakšna razlika v porabi, če bi dal namesto 215 gor 205 gumo??

Zaradi širine praktično ne bo nobene razlike. Malce razlike se pojavi če greš npr. s 14" na 16, 17", ker s tem povečaš vrtilni moment kolesa in porabo energije pri pospeševanju.
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost