Ali je starost pnevmatik pomembna?

Da
120
88%
Ne
16
12%

Skupaj glasov : 136

Uporabniški avatar
Gorch
Novinec

Napisal/-a Gorch Če apr 01, 2010 11:12 am

sašo5 je napisal/-a:
esem je napisal/-a:
Najprej razčistimo to - treba je ločiti med starimi nerabljenimi ("novimi") gumami z originalno zaščito, starimi rabljenimi in ustrezno skladiščenimi ter starimi neustrezno skladiščenimi (ali celo npr zimskimi, voženimi čez poletje)

to je bistvo vsega....

esem je napisal/-a:
dejcc je napisal/-a:Eni na tem forumu so (pre)več pametni, tud bolj kot strokovnjaki na področju gum zato pride do razlik v mnenjih.

Technologic - vzdrži se takih kategoričnih komentarjev....

saj ta v tej temi nima nobenega posta :shock: ........citiral si pa "dejcc-a"

Sej to je ta... :lol:

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Če apr 01, 2010 11:16 am

V glavnem, jaz lahko rečem, da so ene 20 let stare trajalke na 101-ki (pač avto je pred tem večinoma stal v garaži,nato pa ga je kolega dobil za študentske potrebe v dar;)) bile v dežju tako,kot bi se po oljnih madežih vozil ...Nato smo dali exact-ke gor, in wau!- to se potem vidi in čuti razlika (moram dodati tudi to, da ostalih avtomobilov prej niti ni vozil, da bi lahko delal neko primerjavo)...

aja-montirka je pa komajda potegnila okoli...;)
**classic power-original power!**

pavel
Novinec

Napisal/-a pavel Če apr 01, 2010 11:50 am

[quote="Vz_ace"]V glavnem, jaz lahko rečem, da so ene 20 let stare trajalke na 101-ki (pač avto je pred tem večinoma stal v garaži,nato pa ga je kolega dobil za študentske potrebe v dar;)) bile v dežju tako,kot bi se po oljnih madežih vozil ...Nato smo dali exact-ke gor, in wau!- to se potem vidi in čuti razlika (moram dodati tudi to, da ostalih avtomobilov prej niti ni vozil, da bi lahko delal neko primerjavo)...

Sem se pred 20timi leti vozil z novimi Trajalkami, pa tudi ni bilo dosti bolje :lol: . Kot po olju.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Če apr 01, 2010 12:36 pm

@saso5, mogoče pa je Techologic = dejcc? Mogoče mi česa ne vemo? :D

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če apr 01, 2010 2:02 pm

BBS je napisal/-a:@saso5, mogoče pa je Techologic = dejcc? Mogoče mi česa ne vemo? :D

Točno to!

To je bilo že nekajkrat povedano v nekih drugih temah, zato sem to izpustil in žal s tem povzročil nekaj nerazumevanja. Se opravičujem.

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Če apr 01, 2010 2:05 pm

lahko sedaj odgovoriš na moje vprašanje esem. kdo mi omejuje/prepoveduje imeti stare gume z zakonom ?
Relax take it easY
Slika

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če apr 01, 2010 2:19 pm

Zdrava pamet morda?

Sicer pa tkole - leta nazaj, ko sem stepal se relativno malo kilometrov in so mi gume drzale tudi po dve, celo tri sezone sem prisel do zakljucka, da pnevmatik starejsih kot tri leta ne nataknem na avtomobil vec pod nobenim pogojem. Kaplja cez rob je bil fotrov Clio in voznja z njim po stirih letih, na enkakih pnevmatikah - profil pa komaj zrabljen. Konkretno govorim o Goodyearjevih Ultragrip, ki so v osnovi zelo dobre gume. Voznja z njimi pa je bila adijo pamet - po zakonskih omejitvah lepo prosim.

In spet so tu korenjaki, ki kupijo poceni potem pa na vsak nacin in ceno opravicujejo svojo odlocitev. Globina profila je vsekakor pomemben faktor, se zdalec pa ne edini. Dejte si to ze enkrat v svoje trde tikve vbit.

Pa se to - se vedno vas je kar nekaj, ki kupujete gume ZGOLJ in SAMO, da zadostite zakonskim pogojem. Zal mi je, da zivim med takimi...

LpF

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Če apr 01, 2010 2:25 pm

pametni ste da kar škoduje...
in zato porabite že 3 strani teme...
ma dej, ne vem a bi se jokal al smejal :shock:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če apr 01, 2010 3:54 pm

OFF
dejcc je napisal/-a:lahko sedaj odgovoriš na moje vprašanje esem. kdo mi omejuje/prepoveduje imeti stare gume z zakonom ?

Zakon zdrave pameti?

Če že toliko vztrajaš - morda sem res dal slab primer. To pa zato, ker sem pri tistem postu ("prvič čujem da je starost gum omejena") mislil na ta "prvič čujem" v povezavi s forumom in ne na neke zakonske omejitve (ki jih tudi sam ne najdem). O tem (torej o omejeni starosti gum) je bilo na forumu že govora in me je ta "prvič" seveda zmotil, še posebno v navezavi na tvoj kategorični komentar in nekatere ostale (tudi v drugih temah) poste.
Dejstvo je, da guma s starostjo (in rabo) izgublja prožnost in s tem oprijem, zato starost je omejena. Tu ni bila mišljena zakonska omejitev (čeprav bi tudi ta (npr 6-8 let) zaradi varnosti bila potrebna).

Sem pa žal res spregledal, da si se ti navezoval na ta citat
pskoda je napisal/-a:
dejcc je napisal/-a:
zato je tudi zakon dovoljuje ne samo v obrabi ampak tudi o življenski dobi

kaj si hoto z tem povedat ?

Ko te bo policaj vstavil, mu povej da imaš stare gume (nad 5 let) mislim da zakon govori o max 5 let in boš videla kaj tisti stavek pomeni

in to "prvič" se je pri tebi očitno bolj nanašalo na zakon (in ne na forum, kjer je bilo o tem že precej govora).
Slab primer, pač, se oproščam za lapsus (in OFF), a za vsem ostalim stojim.

Je pa zelo pohvalno, da si se potrudil in stanje konkretno preveril na PP. Tak pristop, javna objava in posledično razjasnitev kakšnega vprašanja (tu npr glede zakona) za cel forum so vedno in pri vseh zaželjeni.

Upam, da bo zdaj dovolj o tem
lp

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če apr 01, 2010 10:12 pm

Jaz mam zdaj četrto sezono gor continental ecocontact 3.
Morem rečt, da je guma za moje pojme odlična. Na otip še vedno mehka, na mokrem drži brez problema. Sploh ni primerjave med zimskimi kormorankami in temi. Tam, ko me je še v soboto pri 60 vleklo iz ovinka, zdaj pri letni pri 70 niti ne trzne. Bi verjetno šlo 80 brez problema skoz.
Niti slučajno jih ne mislim dat proč tudi po tej sezoni. Trenutno imajo 6mm profila, prevoženih pa malo manj kot 30.000km.

P.S. Ko sem v ponedeljek menjaval gume sem pri vulkanizerju videl gume, ki so nenormalno poceni, pravi da niti niso slabe, mu ne verjamem najbolj. Gume so Zeta, 235-35-19 stane 87 eur. :shock: Kaj je to neka čunga lunga :)
Priznane znamke imajo ceno nad 200 eur.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe apr 02, 2010 11:32 am

Pri več kot 2x nižji ceni to vsekakor so čungalunga.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Pe apr 02, 2010 12:17 pm

Ja vi gledate tak: če bi dal 2 čungalugna firmi skupaj pa vam obesil na eno ceno 200€ na drugo pa 80€ bi rekli da je tista za 200 boljša :lol:

Če pa poznate firmo se pa oproščam.
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Pe apr 02, 2010 12:19 pm

Se je že kdo dejansko vprašal kolikšen je proizvodnji strošek ene avtomobilske pnevmatike ?

Če smo že pri čungalunga firmah in cenah ......
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

noj
Novinec

Kraj: Arja Vas

Napisal/-a noj Pe apr 02, 2010 12:35 pm

Uglavnem, tudi sam sem delal za priznanega vulkanizerja, ki je imel nalepljeno tudi to obvestilo na vratih firme, kako so stare pnevmatike lahko kot nove, če so pravilno hranjene. Ne vem zakaj je bila potem 4 leta stara pnevmatika v moji roki krepko bolj trda, kot isti model najnovejše izdelave. In obe sta bile pravilno skladiščene? In je rekel šef, da stare ne smemo dat naročniku (ki je naročil cca.3000 gum) in da jo bomo raje podtaknili kakšnemu drugemu, ki se ga bo dalo 'nategnit' za malo nižjo ceno? Jaz iz izkušenj pravim, da to ne drži. To pišejo pa zato, ker je treba spucat zalogo starih gum. Recimo vulkanizerju kot naročniku iz matičnega podjetja pošlejo v veliki pošiljki tudi nekaj starih gum, ker se jih mora proizvajalec (recimo goodyear) znebiti. Nato se jih mora znebiti vulkanizer... In potem ratajo te pnevmatike super oh in sploh, da jih sploh kdo kupi...

grega983 je napisal/-a:Se je že kdo dejansko vprašal kolikšen je proizvodnji strošek ene avtomobilske pnevmatike ?

Če smo že pri čungalunga firmah in cenah ......

Odvisen je od materijalov, iz katerih je sestavljena, od cene delavca v različnih državah, od manj in bolj naprednih mašin za izdelavo, od reklamiranja in še in še...
Definitivno, da proivodnja michelinke pride veliko dražja, kot od recimo ene nexen gume... Že sama reklama michelin dosti stane (rokavice, kombinezoni, plakati, sponzorstva, reklamiranje v medijih), kjer nexen recimo ogromno prišpara, ker tega pri njih enostavno ni... ;)

Razlika pa seveda je v gumi, tako kot pri evropskem ali pa kitajskem avtomobilu za pol manj cene. Kar vsakič znova pokažejo tudi testi...
Ford Mondeo Wagon Titanium 1.6 SCTi Ecoboost (118KW)

Loops
Novinec

Kraj: Koroška

Napisal/-a Loops Pe apr 02, 2010 6:07 pm

Js se tut strinjam guma je trda in ni več to to,sploh v mokrem.

Ko sem nabavo avto so ble gor continentalke sportcontact2,sprednje so mele 4mm zadnje pa kr veliko 7mm.So ble pa vse dot 04xx Pa ko sem v poletni vročini pripeljal po domači trasi en S ovinek z cca 130-140km/h sem čutil kako mi zadek odnaša.
Pol lansko poletje sta ble gor dve novi potenzi re050,ki sem ju dal zadaj gor predaj pa stare continentalke sp2,ki so ble prej odzadaj,pa prpičim v isti ovinek z isto hitrostjo,lejga zlomka zadaj ne dr ne mr kot da ravno pelem,spredaj pa je začel podkrmarit in so ble spredaj napram prejšnemu letu gume z enkrat več profila.

Morem pa povdarit da pa glede na to,da sta gumi(co. sp2) imeli za sabo 28kkm(preden sem jih dobil) in jih uporabljal še 4(sprednje) in 5(zadnje) sezono,kr dobro držale,in za normalno vožnjo bi ble več kot dovolj,tudi po dežju ni frke.Pač js sem menjal,pri sprednjih dobil vijak v gumo,letos bi pa rad da avto tudi spredaj dobro krmari čez ovinke in bo vožnja še nekoliko varnejša.

Kar pa se zimskih gum tiče,ko je stara menjaj ker se sam suče,ko je mokro in hladno pa tut ni za hitet z njimi.Samo za v smeti.Letos mel 5 sezono Fuldfo Kristal Montero gor stare so preko 6 let majo pa še 4mm profila,v mokrem pa so kr obupne,sploh se pozna razlika napram lanski sezoni,to zimo sem jih kr malo preklel,ni več za v sneg in za mokro cesto.
za drugo leto mam že nagledane snowtrack3,če ne bo kaj boljšega za sneg in led zunaj...

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Ne apr 11, 2010 10:12 pm

Večina gum dimenzij 17 - 18 ali 19 col ki se prodajajo na gume - direkt za smešne cene - recimo 1/2 cene najcenejše Michelinove gume ima zabeleženo v testu pnevmatik tudi da ni opravila vseh testov kakor npr. test hitrostnega razreda ... sedaj jo ti lepo zmontiraj na en avtomobil ki doseže hitrosti ki jih naj ta guma ima in se podi po nemških auto-ban -ih ... če na gumi piše hitrostni razred Y to pomeni da mora zdržati uro obremenitve na max hitrosti ... 300 km/h pri teh cenejših kitajskih variantah pa že pri V razredu (240km/h) gume ne izdržijo testov ...
kinkyllama & Yoni fun club ...

Sibosk
Nov uporabnik

Napisal/-a Sibosk Po apr 12, 2010 9:34 am

Proizvajalci gum so podali priporočila v katerih so omenili, da pnevmatika do šestega leta (nova) pravilno skladiščena ne spremeni voznih lastnosti v taki meri, da bi to občutil povprečen voznik. Problem v Sloveniji so sami nadpovprečni vozniki - rezultat so poročila o prometnih nesrečah, tudi s smrtnim izzidom. Trgovci lahko prodajajo pnevmatike kot nove le, če niso starejše od dveh let. Uporabnost pnevmatik naj bi bila do njenega desetega leta starosti. Vendar, kdo pa danes uporablja pnevmatiko deset let??? :roll: Že šest let je dolga doba. Sam imam vsako pnevmatiko obrabljeno prej kot v šestih letih, tako, da je starost pnevmatike pomembna za tiste, ki imajo avtomobil za okras garaže :idea: in ne za vozit.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Po apr 12, 2010 11:33 am

gofra je napisal/-a:Zdrava pamet morda?

Sicer pa tkole - leta nazaj, ko sem stepal se relativno malo kilometrov in so mi gume drzale tudi po dve, celo tri sezone sem prisel do zakljucka, da pnevmatik starejsih kot tri leta ne nataknem na avtomobil vec pod nobenim pogojem. Kaplja cez rob je bil fotrov Clio in voznja z njim po stirih letih, na enkakih pnevmatikah - profil pa komaj zrabljen. Konkretno govorim o Goodyearjevih Ultragrip, ki so v osnovi zelo dobre gume. Voznja z njimi pa je bila adijo pamet - po zakonskih omejitvah lepo prosim.

In spet so tu korenjaki, ki kupijo poceni potem pa na vsak nacin in ceno opravicujejo svojo odlocitev. Globina profila je vsekakor pomemben faktor, se zdalec pa ne edini. Dejte si to ze enkrat v svoje trde tikve vbit.

Pa se to - se vedno vas je kar nekaj, ki kupujete gume ZGOLJ in SAMO, da zadostite zakonskim pogojem. Zal mi je, da zivim med takimi...

LpF

:clapclap , :clapclap

žabar
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a žabar Po apr 12, 2010 12:54 pm

gofra je napisal/-a:Zdrava pamet morda?

LpF

Meni je bolj zal da se peljem s takimi v prometu. Zivljenje je dokaj relativna stvar, se posebi ko imas take udelezence v prometu.

Sklicevanje na zakone je visek ignorance saj zakoni sluzijo za nek potreben minimum. Ker imamo ljudi ki bi v primeru drugacnega zakona mel ene gume za celo zivljenje. To pa ne pomeni da se jih drzimo kot pijanec plota.

V internetni dobi bi si pac lahko pogledali vplive starih pnevmatik na vozne lastnosti. Za vse ki ne poznajo strica googla prilagam link:
http://www.tiredefectslawyer.com/aged-tires.php
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov