KATERO ZNAMKO LETNIH PNEVMATIK SI LASTITE OZ. BI PRIPOROČILI ZA SEZONO 2012?

1.) BFGoodrich
2
1%
2.) Blackstone
1
0%
3.) Bridgestone
42
16%
4.) Continental
47
18%
5.) Dunlop
22
8%
6.) Duro
0
Brez glasov
7.) DWT
0
Brez glasov
8.) Falken
7
3%
9.) Firestone
0
Brez glasov
10.) Federal
4
2%
11.) Fulda
10
4%
12.) Goodyear
27
10%
13.) Kumho
10
4%
14.) Michelin
29
11%
15.) Nokian
9
3%
16.) Pirelli
18
7%
17.) Sava
4
2%
18.) Semperit
0
Brez glasov
19.) Vredestein
5
2%
20.) Kleber
0
Brez glasov
21.) Yokohama
10
4%
22.) Tigar
4
2%
23.) Sebring
0
Brez glasov
24.) Uniroyal
11
4%

Skupaj glasov : 262

noj
Novinec

Kraj: Arja Vas

Re: EDIT: Letne pnevmatike za sezono ... 2011!

Napisal/-a noj Sr jan 26, 2011 8:55 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
noj je napisal/-a:
slobender je napisal/-a:Kaj pa ima kdo izkušnje s pirelijem ? Po testih sodeč je ql guma ?

Jaz jo imam v 16col. Je zelo dobra guma. Za res agresivno vožnjo je pa pomoje bolje potenza.

P7 Cinturato maš? Kako se kaj obnaša, če jo v ovinku res "pritisneš", toliko da začnejo počasi že cvilit?

Če jo res pritisneš lahko zelo cvili. Dobro drži in ko spusti jo zelo lahko spraviš spet nazaj v tirnice, se pa začne na meji zmogljivosti guma zvijati (tukaj zna biti problematična moja dimenzija 205/55/16). V dežju je velik napredek proti stari p7, ki je bila res zanič, vendar še vedno ni tako dober občutek kot pri goodyear eagle f1. Recimo pri mojih zimskih goodyear ug performace je občutek po dežju dosti boljši (kar ni logike, glede na to, da je to zimska guma) isti set ovinkov pa po dežju seveda zvozim vseeno z letno hitreje, čeprav občutek ni tako prijeten... Govorim seveda o uporabi na meji zmogljivosti gume. Drugače se tudi po mokrem pelje zelo solidno in nikoli ne splava.
Vzemite pa moje mnenje malo z rezervo, ker imam prva dva kompleta gum v tej dimenziji in jih zato težko primerjam z ostalimi gumami, ki sem jih sprobal.
Ford Mondeo Wagon Titanium 1.6 SCTi Ecoboost (118KW)

Uporabniški avatar
slobender
Novinec

Napisal/-a slobender Če jan 27, 2011 9:00 am

Hm, mi lahko kdo odgovori. Je lahko kaj narobe, če dam višji hitrostni razred gor. Ajde nekak bi še razumel, če dam nižjega, da policiji ne bi pasalo, ampak kaj je z višjim ? :)

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če jan 27, 2011 9:17 am

slobender je napisal/-a:Hm, mi lahko kdo odgovori. Je lahko kaj narobe, če dam višji hitrostni razred gor. Ajde nekak bi še razumel, če dam nižjega, da policiji ne bi pasalo, ampak kaj je z višjim ? :)

Sem že razmišljal o tem, od kje sploh poberejo podatke o hitrostnem razredu...saj to ni zapisano na TUV-u. Razumel bi, da napišejo nekje najnižji možni razred glede na deklarirano najvišjo hitrost vozila in ne bi smeli biti komplikacij če pač vzameš višji razred. Pri nižjemu ti pa lahko komplicirajo, saj ti noben ne bo verjel, da si kupil nižji razred ker pač ''kao'' ne voziš tako hitro :)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če jan 27, 2011 9:19 am

slobender je napisal/-a:Hm, mi lahko kdo odgovori. Je lahko kaj narobe, če dam višji hitrostni razred gor. Ajde nekak bi še razumel, če dam nižjega, da policiji ne bi pasalo, ampak kaj je z višjim ? :)

Lahko daš kolikor hočeš višjega, samo nižji ne sme bit (razen pri zimskih, ko je lahko gor do 2 razreda nižji).

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Če jan 27, 2011 10:13 am

~toMmy~ je napisal/-a:
EX-B je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Še s Turanzo je polovica od tega uspeh!

Moje Turanze ER300 ki so sle jeseni iz avta so imele okoli 90k km za sabo, pa po ovinkih vozim hitro, kar mi vsi ki me poznajo pravijo, ampak je pa ostalih 95% moje voznje AC, kar nabije tako kilometrino. Je pa res da je bla nakonc ze popolnoma brez profila po notranjih straneh, ostalo pa res komaj da se je se poznalo se nekaj profila :P Tako da zakaj pa ne, take kilometrine so popolnoma mozne tudi s Potenzami, pac tak dneven commute kot ga mam jest recimo, iz sihta skor direkt na AC kilometrino nabijat, pa potem iz AC do doma samo par km ovinkov in se nabere..

Pa si od teh kilometrov odštel zimo? Na Golfu sta dva kompleta zdržala za cca. 120k skupnih kilometrov, se pravi cca. 80k km z letnimi, bolj dinamične vožnje, večkrat z več sopotniki, so pa notranji robi tudi že "fasali" na obeh kompletih.

Seveda, to je samo kilometrina z letnimi, nad zimaki sem v bistvu se bolj presenecen in v bistvu ne vem kaj tocno bi si mislil.. B Blizzak LM25, 195/50R15H, zdej gor 4. sezono, profila se 5mm (obe osi, jih menjam spredaj/zadaj vsakih 5k km da so vedno enakomerno obrabljene), prevozenih pa 70k km. Torej manjsa obraba kot Turanze ER300.. Vozim se pozimi enako kot poleti.. Edino kar je, to 4. sezono so ratale opazno slabse na mokrem, tako da komaj cakam da dam nove letne gor, jeseni pa se novi zimaki pridejo :)

slobender: Jest mam tud original H, pa ze skoz dajem gor V in mi se noben do sedaj ni nic tezil. Kar je visje nebi smel bit problem, nizje ne sme bit.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jan 27, 2011 10:39 am

hippo je napisal/-a:

Lahko daš kolikor hočeš višjega, samo nižji ne sme bit (razen pri zimskih, ko je lahko gor do 2 razreda nižji).

Meni se zdi hecno, ko ti piše npr. original W ali Y hitrostni razred, pa pozimi kao ne smeš dat nižjega od V ali H.
Zakon te s tem spodbuja, da moraš vozit 200kmh tudi pozimi :mrgreen: :lol:

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če jan 27, 2011 11:27 am

Ja, zakoni so bedni. Ti dajo recimo gumo do 300km/h ki jih večina avtov sploh blizu ne more plus tega da je max omejitev 130km/h. Glede hitrostnega rezreda ne bo noben težil, lahko daš nižjega ali višjega samo da je dimenzija enaka.

trololo
Nov uporabnik

Napisal/-a trololo Če jan 27, 2011 5:39 pm

Pozdravljeni,
čeprav je še do menjave gum še dobrih šest tednov, že zdaj iščem zamenjavo za letne gume Brigdestone potenzo re050a. Dimenzije: 225/45 R17 91V.
Zanima me, katere gume svetujete kot zamenjavo za re050a?! Seveda z bolj ali manj identično kvaliteto! Ali pa naj ostanem na istem? Če ne bo pametnega predloga bom definitivno ostal na teh gumah!

Te letne gume so enostavno čudovite, ampak sem zmeden glede obrabe. Nisem ne vem kaki dirkač - saj priznam, ko sem sam in je vreme lepo, rad pritisnem na plin in čim hitreje skozi ovinke :), ampak prednje gume so se obrabile v dobrih 10 mesecih (narejenih mogoče 14-18 tisoč kilometrov). Ne čist obrabljene. Ampak mehanik, ki mi je novembra menjal gume (letne na zimske) je rekel, da mi priporoča 2 novi prednji gumi, ker so precej obrabljene. Zadnje pa so še v odličnem stanju. Sicer ne vem, koliko je profila, ampak razlika med prednjimi in zadnjimi gumami se z prostim očesom definitivno opazi. Pri vožnji pa se opazilo predvsem v mokrem! Skratka problem teh gum je obraba. Vse ostalo kar se tiče teh gum je 1A!!! :D
Čisto nasprotje glede obrabe so zimske gume blizzak lm-30. Na kateri stežka opazim obrabo! Pa sem naredil okrog 10tisoč kilometrov! :o

Prosim za vaše nasvete, predloge... Naj samo zamenjam prednje in zadnje?! ali naj kupim enake? ali naj kupim druge XY gume?!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jan 27, 2011 6:18 pm

V grobem se vse gume športnega razreda obrabljajo hitro, a zato tudi toliko bolje držijo. Če hočeš manjšo obrabo kupiš bolj potovalno gumo, recimo Bridgestone Turanza ER 300 ali pa Pirelli Centurato P7,...

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Če jan 27, 2011 7:22 pm

Zdravo!

Moje 195/50/15 gredo spomladi v smeti in sicer Potenza. Zdaj v igri so najbolj ''mišlinke'' Pilot Exalto PE2.
Zanima me ali ima namen Bridgestone kako Potenzo ali pa naslednika te gume v tej dimenziji dat ven?
Kako je s continentalom PC2? Jih ima oče in so odlične, a opazil sem da so zelo ozke gume to. 195/55/15
zgleda kot preozka guma na preširoki feltni - ste mogoče tudi vi to opazili? Mene to moti, pa še
glede na ceno Pilot Exalta in Prem Contacta dam raje PE gor.
Sportcontact pa v tej dimenziji ne obstaja?

Lp

Uporabniški avatar
Daewoo
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a Daewoo Če jan 27, 2011 8:15 pm

Lep pozdrav.
Kot najnoveši lastnik Lagune Break 1999, sem začel gledati za letnimi gumami.
V poštev pridejo dimentije 195/65 R15 in 205/60 R15. Kero dimenzijo mi priporočate?
Gledal sem pa gume Fulda Carat Progresso, ki niso preveč drage.
Sem pa zmerni voznik, tako če ima kdo izkušnje kar z besedo na dan.
Prej - 1.8 120KM l.1999 bencin: Slika Zdej - 2.0 150KM l.2006 dizel: Slika

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Če jan 27, 2011 9:07 pm

Daewoo je napisal/-a:Lep pozdrav.
Kot najnoveši lastnik Lagune Break 1999, sem začel gledati za letnimi gumami.
V poštev pridejo dimentije 195/65 R15 in 205/60 R15. Kero dimenzijo mi priporočate?
Gledal sem pa gume Fulda Carat Progresso, ki niso preveč drage.
Sem pa zmerni voznik, tako če ima kdo izkušnje kar z besedo na dan.

Ta Fulda je dobra guma, oprijem je dober, a opazi se pri Carat Progressu da je obraba kar visoka.
Zdaj ne vem kater hitrosten indeks rabiš, imaš pa v tem razredu par dobrih gum za
soliden denar. Vzel bi na tvojem mestu 195/65 ker je recimo premium contact ali pa
GY ekselenca 60eur po komadu, kar je cena Fulde v dim. 205/60.
Fulda v 195/65 pride 50-57 odvisno od hitrostnega in nosilnosti..

trololo
Nov uporabnik

Napisal/-a trololo Pe jan 28, 2011 11:15 am

Hvala "lizard", saj to sem si mislil, da je to tako! Tudi dobre babe nudijo užitek, ampak so drage in ne trajajo dolgo!! :):)

Bom še malo pogledal. Tukaj sem našel en test od lanskega leta za gume mojih dimenzij: http://www.top-autoreifen.de/wp-content/uploads/2010/03/ADAC_Sommerreifentest_225_1.jpg. Če se dobro razumel, najmanjša cifra pomeni boljša ocena?!

Svetoval si mi potovalne gume! Ampak to odpade. Bom raje več služil (delal), kot pa šparal pri gumah! :) Zanima me, katere gume spadajo v ta športni razred kot so potenza re050a. Mogoče kakšen link?

LP

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe jan 28, 2011 12:13 pm

trololo je napisal/-a:
Zanima me, katere gume svetujete kot zamenjavo za re050a?!
Seveda z bolj ali manj identično kvaliteto!

Ta bo težka... :D

trololo je napisal/-a: Ali pa naj ostanem na istem? Če ne bo pametnega predloga bom definitivno ostal na teh gumah!

Ostan na istem. Kot zanimivost je lani prišla naslednica 050A.
Slika

trololo je napisal/-a:
Te letne gume so enostavno čudovite, ampak sem zmeden glede obrabe. Nisem ne vem kaki dirkač

Tukaj plačaš davek dobre športne gume, ko avto preložiš v S kombinaciji ovinka, kljub temu, da maš brisalce do konca še vedno slabo vidiš. Ampak glej ga zlomka, z oprijemom pa nimaš problema in se ti riše nasmeh na obrazu. 8) Da te potolažim. Jaz sem neizmerno pazil na to gumo. S sprednjimi naredil mislim da ne več kot 13kkm. Ampak tako pač je, če rabiš vsako sekundo obrnit volan (nebi bil noben problem to znucat v 5kkm :roll: ) Sam v dežju je blo pa vedno.....eh ....

trololo je napisal/-a:
Čisto nasprotje glede obrabe so zimske gume blizzak lm-30. Na kateri stežka opazim obrabo! Pa sem naredil okrog 10tisoč kilometrov! :o

Res je, čisto nasprotje. Tudi sam presenečen nad res ničelno obrabo mojih LM-20. Stare slabe 4 leta ma ta hudič še kar drži.

trololo je napisal/-a:Prosim za vaše nasvete, predloge... Naj samo zamenjam prednje in zadnje?! ali naj kupim enake? ali naj kupim druge XY gume?!

Sicer res je lepo probat še kaj drugega, ampak tale guma je bila edina guma v mojem življenju, da sem ponovil nakup. Res je že dolgo na tržišču in se najbrž že dobi kaj boljšega, ma če si bil zadovoljen vzemi v zakup tisto obrabo in se najprej varno vozi na 050A, ko točno veš kaj imaš. ;)

EX-B je napisal/-a:Seveda, to je samo kilometrina z letnimi, nad zimaki sem v bistvu se bolj presenecen in v bistvu ne vem kaj tocno bi si mislil.

Ob tem stavku sem se nasmejal. Verjetno sem bil v isti poziciji. Samo jaz nisem vedel kaj bi si mislil na drugem področju.

Badzo je napisal/-a:Zdravo!

Moje 195/50/15 gredo spomladi v smeti in sicer Potenza. Zdaj v igri so najbolj ''mišlinke'' Pilot Exalto PE2.
Zanima me ali ima namen Bridgestone kako Potenzo ali pa naslednika te gume v tej dimenziji dat ven?
Kako je s continentalom PC2? Jih ima oče in so odlične, a opazil sem da so zelo ozke gume to. 195/55/15
zgleda kot preozka guma na preširoki feltni - ste mogoče tudi vi to opazili? Mene to moti, pa še
Lp

Re720 :shock: Pa dio porko, kako se lahko še voziš na tem modelu? Ko bos sedaj kupil novo gumo boš videl napredek v gumarski industriji. Vse bo noro držalo. :D Z nasledniki očitno slabo kaže, tudi sam čakam, pa najbrž ne bom dočakal. Edino naročilo iz amerike nas reši. :? Tam se je prodajal model Re760, če se še. Conti PC2 je odlična guma. Če se pa nagibaš proti Exalto PE2, kar to vzemi. Sicer tista bočnica tudi za v smeti ni dobra, ma vse ostalo je pa pohvalno. Menim tudi, da boš z Michelin naredil dosti več km kot z Conti PC2. Če sta pa ceni zelo podobni, pa vsekakor Exalto PE2.

trololo je napisal/-a:Svetoval si mi potovalne gume! Ampak to odpade. Bom raje več služil (delal), kot pa šparal pri gumah! :)

Če bi vzel ER300 nebi nič šparal na gumah, ker je ......odlična. Oprijema je ogromno, samo boki niso športni in na meji boš nenatančen v ovinek. Najbrž bi z njo naredil 1x več kilometrov, za isti užitek. Sedaj pa ne veš kaj bi, a? =P :mrgreen:

Še nekaj pozabil omenit pri Hankook-u. Sicer takrat sem ravno menjal tudi benz pumpo, tak da .....boooo. Ampak poraba se mi je povečala oohoohoooo. OK, vzamem v zakup, da je bila guma ravno nova in se je malo testiralo, ampak......čist preveč kotalnega upora. Normalna vožnja, poraba pa nekam v božjo mater. Vržem gor zimske in glej ga zlomka, poraba spet enormno pade. Slika Bomo vidli spomladi, ko jih spet zafukam gor.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
neznan
Nov uporabnik

Kraj: prekmurje-bistrica pa vse okoli

Napisal/-a neznan Pe jan 28, 2011 6:52 pm

prosim za pomoč ker rabim letne pnevmatike za avto in sicer dimenzije 205/45/ R17. nevem kako pnevmatiko naj vzamem odločam se med BF Goodrich G-Force Profiler, in Hankook Ventus V12 evo ali pa Firestone Firehawk SZ 90! rabim pa nasvete katera je bolša za vsak dan po cesti? naredim pa letno po 15-20k km!
hvala lepa za pomoč že naprej

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Pe jan 28, 2011 7:10 pm

X-Hair je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:Zdravo!

Lp

Re720 :shock: Pa dio porko, kako se lahko še voziš na tem modelu? Ko bos sedaj kupil novo gumo boš videl napredek v gumarski industriji. Vse bo noro držalo. :D Z nasledniki očitno slabo kaže, tudi sam čakam, pa najbrž ne bom dočakal. Edino naročilo iz amerike nas reši. :? Tam se je prodajal model Re760, če se še. Conti PC2 je odlična guma. Če se pa nagibaš proti Exalto PE2, kar to vzemi. Sicer tista bočnica tudi za v smeti ni dobra, ma vse ostalo je pa pohvalno. Menim tudi, da boš z Michelin naredil dosti več km kot z Conti PC2. Če sta pa ceni zelo podobni, pa vsekakor Exalto PE2.

Bp!? Ne vem, na suhem ni pripomb, na mokrem je bila ok do jeseni ko je začel drseti. Ne vem Niti kater model je a, meni osebno za 5let staro gumo je držala super. Pa sem pri gumah zelo zahteven. Zimske UG7+ na mojem, na drugem avtu je gor PC2letne in pa zimske Alpin A4. Megane z PC2 se čez buzet pelje slabše kot moj Rover z 5let starimi Potenzami gor. lahko sem imel pa srečo!? :mrgreen:

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jan 28, 2011 7:46 pm

Badzo je napisal/-a:... Jih ima oče in so odlične, a opazil sem da so zelo ozke gume to. 195/55/15
zgleda kot preozka guma na preširoki feltni - ste mogoče tudi vi to opazili? ...

Tole pa je čudna izjava.
195 pomeni širina guma, torej je guma široka točno 195 mm. Tudi platišča obstajajo v različnih širinah (6J, 6'5J, 7J, 7'5J, ...)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Pe jan 28, 2011 8:36 pm

lizard je napisal/-a:
Tole pa je čudna izjava.
195 pomeni širina guma, torej je guma široka točno 195 mm. Tudi platišča obstajajo v različnih širinah (6J, 6'5J, 7J, 7'5J, ...)

http://www.pneumaticiroma.it/continenta ... P1,48.html
Na drugi sliki se nekako približno vidi kaj sem hotel reč. To glede širin vem.
Od zadaj ko pogledaš gume zgledajo ozke. Tik ob feltni gredo ven (zaščitni rob) potem pa so navznoter proti
tekalni površini. Tekalna površina zgleda ozka.

sedaj pa čudno oz. neumno vprašanje: ali je možno da recimo to širino ne merijo vsi na istem mestu? Ali pomeni
ta širina VEDNO širino tekalne površine? Ne me linčat :mrgreen: :/:o:/

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jan 28, 2011 9:01 pm

Imaš prav, širina gume je ena stvar, širina s katero pa je guma v stiku s cesto pa je druga. Tu se gume med sabo razlikujejo. Ponavadi imajo športe gume večjo širino tekalne površine kot potovalne gume, čeprav so oboje enako široke. Ampak te razlike niso ne vem kako velike, mogoče ima oče relativno široko platišče glede na širino gume.

trololo
Nov uporabnik

Napisal/-a trololo Pe jan 28, 2011 9:05 pm

Hvala X-Hair za odgovore!

Mislim, da bom kar ostal na enakih. :) Ampak me mikajo tudi te nove potenza s001! Verjetno je zelo podobna re050a! Tudi cena je bolj ali manj enaka.

Sem pa vprašal vseeno, ker je prvič, da imam bolj "jači" avto (z odličnimi gumami) in me je res presenetilo, kako hitro se take gume obrabijo! :) :)
Glede zimskih pa imam trdnega kandidata, brez dvoma bodo to blizzak lm-30. Če se bodo sploh kdaj obrabile :) :) :)

LP
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov