scuba
Novinec

Kraj: Turnišče

Napisal/-a scuba So avg 11, 2007 8:58 pm

pele je napisal/-a:Zakonsko bi morali PREPOVEDATI vožnjo z zimskimi gumami poleti! Vožnja z zimskimi gumami je poleti nevarna in neekonomska , žal to povprečen voznik ne zazna.Opažam ,da je skoraj vsak drug avto v Sloveniji "obut" v zimske gume.HUDO!

S partnerko imava dva avta R 19 letnik 1994, in ne dolgo 2-3 meseca menjana micra za passata. Passat je bil iz uvoza obut v zimske gume še z zelo dobrim profilom. Marsikdo mi je svetoval da te gume naj zvozim, ampak sem naročil nove continental PC 2 in moram povedat da mi ni žal vožnja jue tiha, dober oprijem in majno plavanje po cesti ob zdajšnji obilici dežja. Z drugim avtom se vozim v službo 13x2 kilometrov, avto je ostal obut že dve sezoni obut v zimske gume in se bodo menjale komaj pred zimo in to spet v zimske in na kraj pameti mi ne pade da bi jiuh potem sploh menjal za letne.Za 900 kilometrov na mesec ali pa še kaj manj se pa res ne splača. Pa tudi glede na ta da ne vozim hitro, in ob takih gužvah. Ni računice!!!!!!!!!!!!!

Uporabniški avatar
ludvik
Novinec

Napisal/-a ludvik To avg 14, 2007 5:59 pm

Tolko da omenim.Če se ne motim je ena od teh večjih gumarskih firm lani ali pred lani napravila celoletno pnevmatiko.Notranji profil približno polovica je bil zimski profil zunanji pa letni.Vendar te gume več nikjer nisem zasledil tag ,da je verjetno vse šlo po gobe.Saj konec koncev čist razumljivo.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P To avg 14, 2007 7:19 pm

scuba je napisal/-a:
pele je napisal/-a:Zakonsko bi morali PREPOVEDATI vožnjo z zimskimi gumami poleti! Vožnja z zimskimi gumami je poleti nevarna in neekonomska , žal to povprečen voznik ne zazna.Opažam ,da je skoraj vsak drug avto v Sloveniji "obut" v zimske gume.HUDO!

S partnerko imava dva avta R 19 letnik 1994, in ne dolgo 2-3 meseca menjana micra za passata. Passat je bil iz uvoza obut v zimske gume še z zelo dobrim profilom. Marsikdo mi je svetoval da te gume naj zvozim, ampak sem naročil nove continental PC 2 in moram povedat da mi ni žal vožnja jue tiha, dober oprijem in majno plavanje po cesti ob zdajšnji obilici dežja. Z drugim avtom se vozim v službo 13x2 kilometrov, avto je ostal obut že dve sezoni obut v zimske gume in se bodo menjale komaj pred zimo in to spet v zimske in na kraj pameti mi ne pade da bi jiuh potem sploh menjal za letne.Za 900 kilometrov na mesec ali pa še kaj manj se pa res ne splača. Pa tudi glede na ta da ne vozim hitro, in ob takih gužvah. Ni računice!!!!!!!!!!!!!

A veš kaj je glavna razlika poleti med letno in zimsko o čemer vsi delajo teste? Zavorna pot ;) Nima veze kakšen voznik si, ko se boš moral enkrat nujno ustavit v neki razdalji, pa ti to zaradi slabega oprijema ne bo uspelo, ker si šparal pri gumah, se pa vprašaj če res ni računice. Če se boš sploh še lahko kej spraševal ;)

scuba
Novinec

Kraj: Turnišče

Napisal/-a scuba Sr avg 15, 2007 9:07 pm

Kako velika razlika pa je lahko v zavorni poti pri povprečni hitrosti ki jo imam do službe pa se giblje med 30-40 km/h. :?: ali pa še manj.
Ne me narobe razumet; sem za to da je letna guma za poletje, zimska pa za zimo.
Ampak če se pelješ z mano od doma do službe je res čisto vseeno kake gume imaš ampak je prej povdarek na dobrih zavorah.
Žal to so pa gradbišča, stalne omejitve na 40km/h zaradi del na cesti, pa seveda gužve na cestah.

Uporabniški avatar
Sazo
Novinec

Napisal/-a Sazo Če avg 16, 2007 7:07 pm

zavore ti nč ne pomagajo če ni dobrih gum...čisto nič...letne gume majo oprijem tm od 7stopinj naprej...tko da z letno gumo nč ne nardiš pozim, sam sfukaš jo
Kdo je bl nor??? Jst al ti???

pele
Novinec

Napisal/-a pele Po sep 03, 2007 8:53 pm

Pred kratkim sem se vrnil iz Obale in opazil sem , da se celo Primorci na veliko vozijo z gumami M+S .Prišel sem do spoznanja , da Slovencu ni težko dati denar za avto (samo, da je boljši od sosedovega), gume so pa nujno zlo.Slovenec kupi rajši zimske za celo leto , ker so v povprečju 20 do 30% cenejše od letnih.Važno je da dovolj profila za policaja- varnost pa je žal nepomenbna.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po sep 03, 2007 9:21 pm

pele je napisal/-a:Pred kratkim sem se vrnil iz Obale in opazil sem , da se celo Primorci na veliko vozijo z gumami M+S .Prišel sem do spoznanja , da Slovencu ni težko dati denar za avto (samo, da je boljši od sosedovega), gume so pa nujno zlo.Slovenec kupi rajši zimske za celo leto , ker so v povprečju 20 do 30% cenejše od letnih.Važno je da dovolj profila za policaja- varnost pa je žal nepomenbna.

Počakaj, da bo še obvezni ESP v avtih, potem se bodo vozili pa z zlizanimi gumami, saj jim bo esp itak v vsakem ovinku pomagal, da jih ne bo odneslo iz ceste.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P Po sep 03, 2007 11:39 pm

nebivedu je napisal/-a:
pele je napisal/-a:Pred kratkim sem se vrnil iz Obale in opazil sem , da se celo Primorci na veliko vozijo z gumami M+S .Prišel sem do spoznanja , da Slovencu ni težko dati denar za avto (samo, da je boljši od sosedovega), gume so pa nujno zlo.Slovenec kupi rajši zimske za celo leto , ker so v povprečju 20 do 30% cenejše od letnih.Važno je da dovolj profila za policaja- varnost pa je žal nepomenbna.

Počakaj, da bo še obvezni ESP v avtih, potem se bodo vozili pa z zlizanimi gumami, saj jim bo esp itak v vsakem ovinku pomagal, da jih ne bo odneslo iz ceste.

Aha, za to da majo pa zimske namesto letnih je pa po tvoje kriv ABS al kako?
Najbolje da se ukine sodobne avte in na ceste pripelje nazaj stare yugote, takrat so bili avti namreč glede opreme in vzdrževanosti popolni..
not

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To sep 04, 2007 6:06 am

Pavel_P je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

Najbolje da se ukine sodobne avte in na ceste pripelje nazaj stare yugote, takrat so bili avti namreč glede opreme in vzdrževanosti popolni..
not

Če ne razumeš sestavka, ga ni treba komentirat, ker nisi niti približno dojel, kaj sem povedal.

Da ti razložim še enkrat po kmečko. Ljudje iščejo vsakakršne izgovore, da jim ni treba menjat gum na avtu. In ko bodo vsi avtomobili imeli ESP, se bodo zgovarjali nanj, da zarad njega pa oni lahko vozijo tudi z zlizanimi gumami.

In ni bilo mišljeno nič slabega v povezavi z ESP, temveč samo o tem, da bodo ljudje imeli ESP za izgovor, da jim ni treba menjat gum na avtu.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To sep 04, 2007 6:34 am

A novo kazen za neustrezne gume so pri nas tudi sprejeli? Kakšna je zdej kej višina - ker nebi blo škoda, da bi vsak policaj pogledal, v kakšem stanju so gume. Ravnokar kar punca poroča, da je na relaciji Celje - Maribor in po Mariboru katastrofalno stanje, nesreč kolikor češ. En tipson z golfon ravnokar razsul v mariboru akorda, ker je s "slikcsi" prletu vanj...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To sep 04, 2007 6:55 am

Kja češ, je samo 11 stopinj zunaj in letne gume niso več dobre.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To sep 04, 2007 7:14 am

Glede na to da je pri nas folklora vožnje z zimskimi gumami poleti se dostikrat križam ko gledam avtomobile višjega cenovnega razreda (BMW3, MBE klasa,A4...) ki se vozijo na zimskih gumah ali pa nalitih, ali na najcenejših gumah. Zadnji primer je bil BMW3 na draga raceu v Celju(tisti ki je bil na odru od WITboya) ki je bil obut v Dunlop M3, pa nikakor ni osamljen primer. Bodite enkrat pozorni na kakem park placu pred kakim Šparom ali mercatorjem koliko avtomobilov ima zimske poleti. Ni mi samo jasno zakaj so zimske na avtomobilih za par 10k€? Kaj je zmanjkalo 600€ za nove kvalitetne gume? Kaj ti nuca vsa tehnika, odlična lega na cesti, fenomenalen motor, če potem furaš na zimskih pri 30 stopnijah? :roll:
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To sep 04, 2007 7:37 am

Ali pa naprimer: 18, 19 ALU felge in nalite gume oziroma zimske gume. Folka res ne zastopim... ;)

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To sep 04, 2007 10:45 am

nebivedu je napisal/-a:
Pavel_P je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

not

Če ne razumeš sestavka, ga ni treba komentirat, ker nisi niti približno dojel, kaj sem povedal.

Da ti razložim še enkrat po kmečko. Ljudje iščejo vsakakršne izgovore, da jim ni treba menjat gum na avtu. In ko bodo vsi avtomobili imeli ESP, se bodo zgovarjali nanj, da zarad njega pa oni lahko vozijo tudi z zlizanimi gumami.

In ni bilo mišljeno nič slabega v povezavi z ESP, temveč samo o tem, da bodo ljudje imeli ESP za izgovor, da jim ni treba menjat gum na avtu.

Tako kot si zdej razožil, sem razumel že prej. Praviš da pač se bodo zgovarjali na esp, ki naj bi omilil posledice slabih gum, jaz se pa pač s tem ne strinjam, ker bi se potem lahko zgovarjali tudi na ABS. Pojdi preverjat avte, ki imajo ESP pa poglej če imajo res bolj zlizane gume. V neki drugi temi je nekdo povedal da ima nek Volvo ESP že serijsko. To pomen da bojo mel te določeni Volvoti slabše gume gor, ker bojo vozniki ESP uporabljal kot izgovor? Po tvoji logiki bi se to moralo zgodit..

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To sep 04, 2007 11:11 am

Volvotov bumbarji, ki jim je škoda dat za nove gume, ponavadi ne vozijo!!!

Upam, da sedaj razumeš, kaj hočem povedat.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To sep 04, 2007 11:26 am

Potem pa golfi in ostala manjša sranja z ESP-jem. Velja isto..

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To sep 04, 2007 11:50 am

Pavel_P je napisal/-a:Potem pa golfi in ostala manjša sranja z ESP-jem. Velja isto..

Ja za golfe in ostala mala sranja, ti pa povem, da na dolenjskem (od tam od koder sem doma), nima nobeden drugačnih kot nalitih gum na avtu. Ker so še savine zimske gume predrage za njih. Gume kupujejo v obiju ali baumaxu. Imajo pa klimo v traktorju in traktorje s po 350KM, ker so tok na gumah prišparal.

Še en primer šparanja pri kmetih;
Tipček z audijem je prišel do mene, če mu lahko dam prednje diske iz avta dol, da jih nese podrejat. Diski so bili tenki okol 3mm (samo za stran vržt). Tega mu nisem hotel narest, ker sem vedel, kok je ura. Tip jih je potem sam snel doma in dal podrejat. Diski po drejanju so bili debeli okoli 2mm. Naslednji dan so do mene pripeljali avto z avtovleko. Disk je dobesedno razpadel med vožnjo, kolo je skoraj odtrgalo stran od avta in disk je prebil zaščitni pleh in plastiko na motorju, presekal glavni jermen in ostali kosi so naredili še par lukenj v plehu.
In tipček je potem jokal, da itak ima ABS, ki bi moral potem manj bremzati na slabe diske in da se kej takega na audiju pač nebi smelo narest in podobno.

Gume pa je imel nalite iz baumaxa - zimske.

Tok o šparanju na kmetih. Verjemi da bodo potem imeli še bolj zlizane gume, kot jih imajo, ko bo enkrat v vsakem avtu ESP, ker se bodo zgovarjali nanj.

pele
Novinec

Napisal/-a pele To sep 04, 2007 11:56 am

Templar je napisal/-a:Glede na to da je pri nas folklora vožnje z zimskimi gumami poleti se dostikrat križam ko gledam avtomobile višjega cenovnega razreda (BMW3, MBE klasa,A4...) ki se vozijo na zimskih gumah ali pa nalitih, ali na najcenejših gumah. Zadnji primer je bil BMW3 na draga raceu v Celju(tisti ki je bil na odru od WITboya) ki je bil obut v Dunlop M3, pa nikakor ni osamljen primer. Bodite enkrat pozorni na kakem park placu pred kakim Šparom ali mercatorjem koliko avtomobilov ima zimske poleti. Ni mi samo jasno zakaj so zimske na avtomobilih za par 10k€? Kaj je zmanjkalo 600€ za nove kvalitetne gume? Kaj ti nuca vsa tehnika, odlična lega na cesti, fenomenalen motor, če potem furaš na zimskih pri 30 stopnijah? :roll:

Točno to opažam jaz.Nekateri so res osedeni z napihovanjem z dragimi avti , zapufajo se do konca, za gume pa žal zmanjka denarja.Sosedje ne vidijo gum zato je brez veze dati malo več denarja.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ To sep 04, 2007 12:01 pm

:jao: tota pa je bla huda z diskom ne. :? Dobro da ga ni kam zabrisalo al pa v ker drugi avto če bi kolo zablokiralo. :roll:
Enim res nemoreš nič vbit v glavo, da dobre zavore in pa gume so najbolj pomembne, potem pa so lite felne in klima.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To sep 04, 2007 12:08 pm

Ja tko to je. sosedje gledajo samo kakšen je avto in to je pomembno. Gume so stranskega pomena, že zato, ker se obnucajo in jih je treba menjat - to je za večino ljudi nujno zlo - menjava gum in imajo potem zimske celo leto (tut moja mat je tko razmišljala, dokler se ni zaletela, ker so bile gume preveč zlizane).
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost