Letne pnevmatike:

Da, imam že nameščene (stare)
168
26%
Da, imam že nameščene (nove)
129
20%
Še čakam z namontiranimi zimskimi
344
54%

Skupaj glasov : 641

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Re: Ste že namestili letne pnevmatike?

Napisal/-a emozul Če apr 10, 2014 6:30 pm

bostjannn je napisal/-a:
emozul je napisal/-a:Kaj pa te-uniroyal rainsport 3 v dimenziji 225/50-R17.
A ma že kdo izkušnje?

Jaz jih imam cca 14dni, po mokrem izjemne, ne opasiš sploh da vozis v dezju, po suhem oprijem tudi zelo dober, plus tudi da so tihe celo udobnejse za voznjo. Zame osebno velik minus pa to, da so premehke, preveč nagibanja v ovinki in slab občutek na volanu, nimas tiste sigurnosti pri višji hitrosti v ovinek. Morda bi bilo bolje, ce bi vzel xl verzijo.

Hvala za info!
Premišlujem o nakupu, je v ožjem izboru.

cre79
Nov uporabnik

Napisal/-a cre79 Pe apr 11, 2014 12:09 am

Autobilde.de test
http://gewe.cgn-pr.com/multimedia/aubi_reifentest.pdf
->od cenejših fulda sport control, sava intensa UHP, nexen nfera su1

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 So apr 12, 2014 5:01 pm

bostjannn je napisal/-a:
emozul je napisal/-a:Kaj pa te-uniroyal rainsport 3 v dimenziji 225/50-R17.
A ma že kdo izkušnje?

Jaz jih imam cca 14dni, po mokrem izjemne, ne opasiš sploh da vozis v dezju, po suhem oprijem tudi zelo dober, plus tudi da so tihe celo udobnejse za voznjo. Zame osebno velik minus pa to, da so premehke, preveč nagibanja v ovinki in slab občutek na volanu, nimas tiste sigurnosti pri višji hitrosti v ovinek. Morda bi bilo bolje, ce bi vzel xl verzijo.

Tudi sam se bral da so bočnice neverjetno mehke:
http://306oc.co.uk/forum/thread-20216-p ... #pid378952
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... port-3.htm (predzadnji post 6.1.2014)

Sem pa našel ta test, ki pravi da imajo Dunlop Sport Maxx RT (oz. tukaj še star TT model) trde bočnice in mehko gumo:
http://autokinetics.sg/blog/tyre-reviews-2011-1/
Drugih podobnih pa nisem našel, tako da so za sedaj edini izbor.
Sploh ker se gre za 205/55/16 dimenzijo, ki imajo veliko gume, in tukaj mehke bočnice za po ovinkih ne pridejo v poštev.
Prejšnje ER300 so bile drugače odlične, ampak sedaj je težko dobit take, ker gredo vsi nekaj na ECO, edino te Dunlop so mi všeč.

Na ADAC testu so bile pa tut tretje, prvih dveh pa itak ni v 16" dimenziji:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

Edino nisem siguren če imajo te zaščito platišča (odgovoril sicer je da imajo):
http://www.gumax.si/index.php/default/d ... 6-91y.html

Ali bi raje šel na sigurno in vzel te kjer piše da imajo MFS:
http://www.gume-direkt.com/cgi-bin/rsho ... p=D-119927
http://www.dunlop.eu/dunlop_uk/what_set ... p?id=61294

r00k
Nov uporabnik

Napisal/-a r00k Po apr 14, 2014 10:09 am

Živjo,

Rabim mal pomoči pri nakupu letnih pnevmatik. Namreč kupujem za fotrovo Hondo CRV gume velikosti 225/60R18 100H, na žalost pa ni veliko izbire:/

Smo bili že skoraj odločeni za DUNLOP GRANDTREK ST30 , ampak sem na eni drugi spletni strani videl, da gre za celoletne pnevmatike, kar pa se mi zdi neumno kupovat, ker rabimo letne gume, celoletne pa imajo slabši oprijem na suhem, se hitreje obrabijo v vročini...a ne?
Sedaj pa gledam še nekaj drugih opcij:
NOKIAN HT SUV ,je cenejša, ima dobra mnenja po internetu.Znamke sicer ne poznam.
FALKEN ZE-914 je še dosti bolj cenejša, a Falken gume kar hvalijo po internetu.
PIRELLI SCORPION VERDE delujejo zelo OK, a jih na žalost nimajo na zalogi in bi bilo treba čakati do maja, kar se mi zdi malo prepozno
GOODYEAR EFFICIENTGRIP SUV imajo slabši razred porabe bencina pa še dražje so od ostalih.
Če ma kdo že izkušnje s temi gumami oz. vsaj kakšno mnenje, mogoče predlog o alternativi? Bi bil zelo hvaležen, ker se sam res ne spoznam ;)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po apr 14, 2014 2:57 pm

r00k je napisal/-a:Smo bili že skoraj odločeni za DUNLOP GRANDTREK ST30 , ampak sem na eni drugi spletni strani videl, da gre za celoletne pnevmatike, kar pa se mi zdi neumno kupovat, ker rabimo letne gume, celoletne pa imajo slabši oprijem na suhem, se hitreje obrabijo v vročini...a ne?
To niso nobene celoletne, ampak take, ki jim Američani butasto rečejo All-season (in se potem drsajo po snegu). Take komot uporabljaš kot letne, saj so dejansko letne.
Celoletne, ki se jih lahko uporabi tudi v snegu, so npr. GY Vector5 ipd.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

r00k
Nov uporabnik

Napisal/-a r00k Po apr 14, 2014 4:30 pm

Energetik81 je napisal/-a:
r00k je napisal/-a:Smo bili že skoraj odločeni za DUNLOP GRANDTREK ST30 , ampak sem na eni drugi spletni strani videl, da gre za celoletne pnevmatike, kar pa se mi zdi neumno kupovat, ker rabimo letne gume, celoletne pa imajo slabši oprijem na suhem, se hitreje obrabijo v vročini...a ne?
To niso nobene celoletne, ampak take, ki jim Američani butasto rečejo All-season (in se potem drsajo po snegu). Take komot uporabljaš kot letne, saj so dejansko letne.

Aha, to razjasni zadevo! hvala :)

Zdaj se odločam še med Dunlop in Falken. Pa me zanima če ima kdo že izkušnje z Falken gumami? Ker prihranka bi bilo okoli 100 evrov za 4 gume, a nočem preveč šparat na kvaliteti oz. varnosti. Imajo pa te Falken gume boljši indeks za obnašanje na mokrem cestišču(B, v primerjavi s C pri Dunlop) pa kar hvalijo jih na različnih koncih interneta. Medtem ko sem našel nekaj kritik na račun Dunlop Grandtrek (slab oprijem na mokrem, glasne..).

Skratka, če ima kdo kakršno koli mnenje o Falken gumah, bi bil hvaležen zelo ;) hvala

mirko_77
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko_77 To apr 15, 2014 1:15 pm

r00k je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:

Aha, to razjasni zadevo! hvala :)

Zdaj se odločam še med Dunlop in Falken. Pa me zanima če ima kdo že izkušnje z Falken gumami? Ker prihranka bi bilo okoli 100 evrov za 4 gume, a nočem preveč šparat na kvaliteti oz. varnosti. Imajo pa te Falken gume boljši indeks za obnašanje na mokrem cestišču(B, v primerjavi s C pri Dunlop) pa kar hvalijo jih na različnih koncih interneta. Medtem ko sem našel nekaj kritik na račun Dunlop Grandtrek (slab oprijem na mokrem, glasne..).

Skratka, če ima kdo kakršno koli mnenje o Falken gumah, bi bil hvaležen zelo ;) hvala

Falken gume se meni osebno zdijo nekoliko slabše kvalitete, težko pa rečem kako se obnesejo na cesti. Osebno raje odštejem nekoliko več denarja za gumo za katero vem, da je zares dobra in se potem lahko tudi voziš brez skrbi. Po mojem so gume res zadnja stvar na kateri bi prihranjeval.

Nevem tako vsaj sam mislim. Raje preglej več različnih testov in komentarjev uporabnikov, kot pa, da vzameš kakšno cenejšo verzijo.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com To apr 15, 2014 4:44 pm

in kako veš, da je guma res dobra? - dokler je ne sprobaš ne veš, lahko samo slepo zaupaš ali testom ali pa ljudem, ki so jo (kao) vozili... In če se dotaknem testov, reciva, da ne veš, ali so kredibilni ali pa so bili plačani (in to bogato) s strani proizvajalcev. Če pa poslušaš izkušnje kolegov ali soforumašev, dobiš pa 1000 in en razlog tako proti kot za... Potem so tu tako zvani značkarji, ki prisegajo na sveto trojico, potem imaš take ''poznavalce'', ki prisegajo samo na teste in imaš take, ki menjajo gume kot ''gate'' ... In ti so ''kao'' zelo kredibilni, ker so z določenim tipom gum prevozili xy kilometrov... A najbrž nikoli niso bili z vsemi gumami v isti ''napeti situaciji'', kjer se dobra guma razlikuje od slabe. Potem imaš raznorazne ''maniaxxxe'', ki mislijo, da so vso pamet pri gumah(no, ne samo tu...) požrli, hvalijo višji razred, sem ter tja pa udarijo s tako poceni firmo gume, da sploh ne veš, ali mislijo sarkastično ali zares... Dokler ne sprobaš, ne veš... ko pa zamenjaš gume čez štiri leta, pa itak nov model (tretji po vrsti) pride ven in že spet ne veš, ali je guma kaj boljša kot pred pred predhodnica ali morda slabša... in krog se zavrti :D

...go figure...
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To apr 15, 2014 5:39 pm

Jaz mislim, da je skoraj vsaka nova guma dobra (ok, pustimo najcenejše kitajske gume), nekatere so boljše, nekatere slabše,vendar razlike povprečen voznik ne zazna.

Prej sem imel letne gume znamke Fulda - takrat nove, zdaj imam Nexen (rabljene 1 sezono), pa držijo tam tam - naj povem, da je Nexen proizveden v Koreji.. Morda je Nexen malo boljši. Zdaj imam zimske Goodyear, pa se mi zdijo v primerjavi s prejšnjimi gumami Continental boljše, je pa res da so prejšnje bile stare že sedem let, profila pa tudi niso imele ravno za se hvalit.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To apr 15, 2014 9:37 pm

.com je napisal/-a:in kako veš, da je guma res dobra? - dokler je ne sprobaš ne veš, lahko samo slepo zaupaš ali testom ali pa ljudem, ki so jo (kao) vozili... In če se dotaknem testov, reciva, da ne veš, ali so kredibilni ali pa so bili plačani (in to bogato) s strani proizvajalcev. Če pa poslušaš izkušnje kolegov ali soforumašev, dobiš pa 1000 in en razlog tako proti kot za... Potem so tu tako zvani značkarji, ki prisegajo na sveto trojico, potem imaš take ''poznavalce'', ki prisegajo samo na teste in imaš take, ki menjajo gume kot ''gate'' ... In ti so ''kao'' zelo kredibilni, ker so z določenim tipom gum prevozili xy kilometrov... A najbrž nikoli niso bili z vsemi gumami v isti ''napeti situaciji'', kjer se dobra guma razlikuje od slabe. Potem imaš raznorazne ''maniaxxxe'', ki mislijo, da so vso pamet pri gumah(no, ne samo tu...) požrli, hvalijo višji razred, sem ter tja pa udarijo s tako poceni firmo gume, da sploh ne veš, ali mislijo sarkastično ali zares... Dokler ne sprobaš, ne veš... ko pa zamenjaš gume čez štiri leta, pa itak nov model (tretji po vrsti) pride ven in že spet ne veš, ali je guma kaj boljša kot pred pred predhodnica ali morda slabša... in krog se zavrti :D

...go figure...

Če imaš kaj proti meni in moji pameti mi lahko poveš v živo veš. Preden me pa obsojaš pa malo povprašaj kakšne izkušnje imam z gumami in koliko znanja v gumarski industriji pol pa bodi pameten.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 Če apr 17, 2014 4:02 pm

Danes sem končno zamenjal Conti Premium Contact 5, katere so me precej razočarale s svojimi mehkimi bočnicami, za Dunlop Sport Maxx RT 205/55/16 91Y, kupljene pri Gumax za samo 74,30€ na kos.
So Made in Germany DOT1314.
Profil pri teh je precej težaven za merit, dobil sem vse od 7-8mm, pri Conti pa po celem obsegu točno 8,0mm.
Širina tekalne površine je enaka, samo 160mm. Recimo še prejšnje Bridgestone Turanza ER300 so imele 185mm.
Imajo tudi zaščitni rob, pri Dunlopu imenovan MFS. Tudi to me je precej motilo pri PC5, estetika, ker brez zaščitnega roba zgledajo precej slabo. Pa še bočnice so bile tolk okrogle kot da bi imel samo 1.0 namesto 2.0 bar napumpano. Ne vem, čakaš 5 mesecev, da se končno losaš zimskih 195/65/15 gum, ki ne zgledajo za nikamor, da moraš potem še 7 mesecev gledat enako grde gume. To me je tolk matralo cel mesec, da ni bilo variante, da jih nebi zamenjal.

Težko je sicer že kaj povedat, ker imajo gor še zaščitno plast in se obnašajo slabše kot 10 let stare.
Res da sem to vedel, ampak sem vseeno vozil precej na meji in mi je na enem ovinku malo odneslo zadek, ampak sem na srečo lahko pravočasno popravil.
Sej pri Conti sem tud rabil 150km da se izgubile zaščitno plast, ampak se niso niti približno tako slabo obnašale.
Pa nekaj še ropota iz leve strani med vožnjo na vsak obrat kolesa. Kolker sem gledal imata levi dve na enem mestu precej lepljivo površino in so se gor nabral kamenčki. Dve po dve sta pri pošiljanju zlepljeni skupaj, ampak selotejp ne verjamem da bi pustil tako lepljivo plast.

Kolker malega sem vozil, 10km, pa že lahko rečem da bodo za po ovinkih 10x boljše. Zaenkrat nisem opazil nobenega zvijanja, kar me je precej motilo pri Contijih.
Bi skoraj lahko rekel da se vozijo kot 17", verjetno bodo tudi po luknjah enako trde.

Sem bil pa zelo jezen ko sem prišel domov in najprej na enem platišču opazil res grdo dolgo prasko. Potem grem pa gledat ostale 3 in so enako potolčene.
Sploh ne vem kaj naj naredim, lahko jim grem tja jebat mater, ampak platišča bodo še vedno opraskana. Pa še po 9 letih so bile praktično nove, samo ena je imela eno 1cm praskico, sam pa v svoji lasti v dveh letih in pol nisem pridelal nobene.
Sigurno pa lahko zahtevam da mi vrnejo razliko med montažo alu in železnimi, ker so z njimi ravnali kot z železnimi.

Pa fora je, da sem vse lepo prej povedal, da naj napolnijo na 2.0 bar in ne na standardnih 2.3, da naj ne zategujejo preveč vijakov ter da naj mi ne označujejo gum.
Za označevanje sem rekel zato, ker sem že na poti tja opazil vsaj 5 avtomobilov, ki so imeli na veliko na zunanji strani napisano. Verjetno en pameten vulkanizer v okolici tako dela.
Pa že na notranji strani sem videl pri enem, da se preveč vidi, če je na veliko napisano. Sam napišem PL-PD-ZL-ZD z nekje 2cm visokimi črkami, pri vsaki na enakem mestu, najraje na prazen prostor zraven DOT-a. Pač neko pravilo si moraš vzet pri tem, ne pa da kar nekam na pamet pišeš.
Za to da morajo pazit platišča pa res nisem vedel da moram povedat. Sej sem tud Contije tukaj montiral, in ni bilo nobenih prask.

PRODRIVE
Poznavalec foruma

Napisal/-a PRODRIVE Po apr 28, 2014 7:25 am

Zdravo zanima me vaše mnenje, za letne gume Michelin Primacy 3. dimenzije 225 55 R16

hvala
CARPE IMPREZAM

PRODRIVE
Poznavalec foruma

Napisal/-a PRODRIVE To apr 29, 2014 7:27 pm

Morda kakšno mnenje
hvala
CARPE IMPREZAM

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK To apr 29, 2014 9:39 pm

Par dni nazaj zmontiral Vredestein Ultrac Vorti 225/45/17. Prvi vtisi zelo dobri, sprobano v suhem, mokrem, AC. Več pa ko pokurim tank ali dva.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr apr 30, 2014 6:12 pm

TomazK je napisal/-a:Par dni nazaj zmontiral Vredestein Ultrac Vorti 225/45/17. Prvi vtisi zelo dobri, sprobano v suhem, mokrem, AC. Več pa ko pokurim tank ali dva.

i told u :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr apr 30, 2014 7:56 pm

Opažam, da ima veliko ljudi na avtih nameščene še vedno zimske gume. Zanima me, kaj vas/jih v to žene, glede na to, da so temperature že dolgo nad 10 stopinj celzija?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr apr 30, 2014 10:40 pm

hahehihoh je napisal/-a:Opažam, da ima veliko ljudi na avtih nameščene še vedno zimske gume. Zanima me, kaj vas/jih v to žene, glede na to, da so temperature že dolgo nad 10 stopinj celzija?

Ene verjetno to, da delajo malo kilometrov in se poleg tega vozijo umirjeno, tako da je to kar smiselno, ker se kvalitetne zimske zaradi profila in lamel dobro obnesejo na spolzkih in mokrih cestah (aquaplaning) = najslabših pogojih.

Drugim se nam pa zgodi, da imajo zimske 3-4 mm profila po koncu zime, recimo pri nas so še na ločenih feltnah in jih je neumno stran zabrisat, če ni težav z oprijemom, tako da so načeloma z izjemo najtoplejših mesecev v uporabi.

Imaš pa dobesedno ljudi, ki se spomnijo gume pogledat oz. odpeljat avto k vulkanizerju samo, ko mediji na polno trobijo o tem, se pravi pred 15.11. in takrat po letu ali dveh spet kupijo nove S3 Eskimo. True story :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr apr 30, 2014 11:13 pm

Imaš pa tudi ljudi ki so skos na zimskih, na dve sezone pa kupijo nove.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če maj 01, 2014 12:01 am

Jaz sem ponavadi menjal letne/zimske, letos pa bom ostal na zimskih. Ne vem koliko časa bo avto še zdržal (stare gare pač), nujno ga ne rabim.. delam po 6-10kkm letno. In naj bodo pač zimske.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če maj 01, 2014 10:55 am

Js pa že gledam za novimi letnimi, pa čeprav delam "samo" 10.000km na leto. Goodyear EfficientGrip Performance, ki so bile odlično ocenjene na testih in jih imam drugo sezono, mi drsijo na suhem asfaltu in to pri hitrostih do 50 km/h, po mokri se pa spet peljem kot po jajcih. Kupil sem pa jih samo zato ker so "ene izmed boljših" in da se bom brezskrbno vozil. Letos vzamem Vredstein, Uniroyal ali Kumho, se še nisem odločil, ADAC test pa pošljem v ...
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost