Letne pnevmatike:

Da, imam že nameščene (stare)
168
26%
Da, imam že nameščene (nove)
129
20%
Še čakam z namontiranimi zimskimi
344
54%

Skupaj glasov : 641

bucko_99
Novinec

Re: Ste že namestili letne pnevmatike?

Napisal/-a bucko_99 Če jun 12, 2014 8:08 pm

ve kdo kje so kakšni testi letošnjih letnih gum(poraba, vožnja po mokrem...)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 Ne jun 15, 2014 3:19 pm

tom2 je napisal/-a:Včeraj kupil Dunlop sport maxx RT. Bom poročal, kako se bodo obnesle. Zaenkrat je še prezgodaj, karkoli govort.

V 205/55/16 dimenziji so totalno zanič. Sej to sem že večkrat slišal, da se kvaliteta med različnimi dimenzijami razlikuje, ampak da toliko pa nebi nikol verjel.
Ker 225/45/17 so bile tretje najboljše.

Men pa že v suhem bolj slabo prime. Včeraj sem jih šel testirat.
Križišče, najprej v eno smer, nato še v drugo. Prva prestava, obrate dam na nekje 3000 preden dvignem sklopko, gum sicer ni vrtelo, samo zaškripalo na začetku, ampak od 4000-6000 pa kot da nebi imel nobene trakcije, nisem občutil da bi se moč sploh prenašala na cesto, šele potem v drugi. Pa ta enak fenomen sem opazil že enkrat prej, na enakem mestu.
Grem še v drugo smer, obrate enako na nekje 3000, in je začelo vrtet, šele na sredini križišča so dobile oprijem.
Dobro, vem da imajo križišča veliko barve - prehod za pešce, kjer oprijem ni najboljši, pa asfalt je ves zlizan od pospeševanj, ampak vseeno bi pomoje moralo bolje prijet, probam drugo leto s Contiji.

Pa pri prestavljanju iz prve v drugo pri 5000-6000 vedno zaškriplje. To je zame najboljši (oz. bolje rečeno najlažji in najbolj varen) test da vem kdaj guma prime, ker pri Conti PC5 po prvih 150km ni nič več škripalo, tudi pri 6500 ne.
Te bom dal očitno tudi nazaj gor drugo leto, ker prijele so res 100%. Edini razlog zakaj sem jih hotel zamenjat za bolj športne gume kot so Sport Maxx RT, je bil to, da so se preveč zvijale v ovinkih.
Pa estetika, ker so imele neverjetno okrogle bočnice. Tudi pri službenih vozilih sem opazil, da so Dunlop in Goodyear precej lepše kot Conti.
Je pa res da bom po treh menjavah ob 100€, ampak kaj ti ostane drugega.

V suhem po ovinkih normalno primejo, pač za hitrosti med 80 in 100km/h, kot to zmore moj 1.6 105HP, so dovolj dobre.

V dežju je pa tako da moraš pač pazit čez ostrejše zavoje, čez normalne ovinke še gre, če preveč sukaš volan, recimo čez mokro krožno, pa takoj izgubijo oprijem.
Ne vem kako to lahko prodajajo kot nove gume, ker vse do sedaj omenjeno je bilo enako pri 8 let starih Turanza ER300, oz. še pri tistih nisem niti enkrat izgubil oprijema v mokrem. Še če bi jih imel letos namesto Dunlop, nebi bilo nobene razlike.
Pa tiste so bile že res trde, te pa popolnoma mehke, pa zgleda ni samo to važno pri gumi.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne jun 15, 2014 4:19 pm

Vi še debatirate o letnih gumah, še malo pa bomo začeli o zimskih razmišljat. :D Hec, da ne bo kdo preveč resno vzel.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Po jun 16, 2014 2:05 pm

A mi lahko kakšen bolj poučen pove zakaj takšna pnevmatika ne bi bila primerna za navadne avtomobile?

http://www.avto-magazin.si/novice/conti ... na-vozila/

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po jun 16, 2014 2:34 pm

sicer nisem bolj poučen vendar nikjer nisem prebral da naj nebi bila primerna za "normalna" osebna vozila.
mislim pa da so jo razvial z pogledom na cim manjsi kotalni upor da se s tem zmanjša poraba,ki je pri električnih vozilih "bolj" pomembna kot pri navadnih
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Po jun 16, 2014 2:45 pm

Saj jaz tudi nisem prebral, ampak me zmoti ko rečejo da je za hibridna/električna vozila

Zakaj si mi z navadnimi vozili ne bi privoščili te lastnosti.
Kotalni upor in tiha guma sta meni zelo pomembni lastnosti. Če je še udobna, me prav nič ne moti če je obraba, oprijem na suhem in mokrem malo slabši, ker nikoli ne preizkušam (ne dirkam) skrajnje zmogljivosti istih.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po jun 16, 2014 2:47 pm

Ampak zakaj ne bi koristi od take gume imeli tudi 'običajni avti', zakaj za njih ne bi bila relevantna taka guma?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For To jun 17, 2014 11:17 pm

Evo še tole http://www.avtomobilizem.com/novice/con ... 7-06-2014/

Ajde stručkoti! A bo kdo kaj povedal na to temo?

Zakaj poudarjajo da je to za hibridna/električna vozila? Zakaj ne bi še mi z navadnimi avtomobili to uporabljali? :?:

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Sr jun 18, 2014 8:39 am

v trenutnem času, ko vsi gledajo predvsem na to, da so feltne čimvečje in gume čim tanjše, bi ti obuval balonarce??

drugače pa piše, da so citiram: ''Zaradi kompleksne izdelave in majhnega trga hibridnih vozil bo serija ostala v majhnih količinah, vgradnja pa je priporočljiva za Opel Ampero, BMW 5 ActiveHybrid, Lexus LS 600h, Porsche Cayenne S Hybrid in ostala hibridna, električna ter tudi običajna vozila.''
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr jun 18, 2014 8:49 am

For je napisal/-a:Evo še tole http://www.avtomobilizem.com/novice/con ... 7-06-2014/

Ajde stručkoti! A bo kdo kaj povedal na to temo?

Zakaj poudarjajo da je to za hibridna/električna vozila? Zakaj ne bi še mi z navadnimi avtomobili to uporabljali? :?:

saj ti lepo piše, da ima guma 20°% manjši kotalni upor naspram "navadnih"........"conti" in "michel" so poznani po tem da gumo "podrejajo" kar bistveno pripomore k zmanjšanju hrupnosti in zelo nizkemu kotalnemu uporu

PS. tudi "bkuemotion" izvedbe VW-jev imajo (saj tudi piše, da od 2011) uprabljajo take gume... :arrow: in iz prve roke: res je odlična....

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jun 18, 2014 12:15 pm

.com je napisal/-a:v trenutnem času, ko vsi gledajo predvsem na to, da so feltne čimvečje in gume čim tanjše, bi ti obuval balonarce??

Meni se sicer zdi čisto pretiran in že bolan ta trend velikih felten in nizkopresečnih gum. Pravkar berem članek o novem Qashqai-u, kjer je pri eni od paketov opreme po defaultu 19-colska obutev, to je že blaznost če se mene vpraša. Več denarja za menjavo gume, več denarja za feltne (tudi če jih že dobiš gor, stane zamenjava veliko, če se poškodujejo - in s tankimi gumicami je dosti šans da feltno uničiš).

http://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/test-nissan-qashqai-16-dci-130-tekna/

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Sr jun 18, 2014 3:23 pm

sonic je napisal/-a:
.com je napisal/-a:v trenutnem času, ko vsi gledajo predvsem na to, da so feltne čimvečje in gume čim tanjše, bi ti obuval balonarce??

Meni se sicer zdi čisto pretiran in že bolan ta trend velikih felten in nizkopresečnih gum. Pravkar berem članek o novem Qashqai-u, kjer je pri eni od paketov opreme po defaultu 19-colska obutev, to je že blaznost če se mene vpraša. Več denarja za menjavo gume, več denarja za feltne (tudi če jih že dobiš gor, stane zamenjava veliko, če se poškodujejo - in s tankimi gumicami je dosti šans da feltno uničiš).

http://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/test-nissan-qashqai-16-dci-130-tekna/

se popolnoma strinjam in če ne voziš vsaj 18 col, si že ''beden''

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če jun 19, 2014 9:36 am

Kako zelo beden sem potem jaz na 14"? :mrgreen:

Sicer pa se oglašam, da povem da sem imel namen ostat na zimskih čez leto, pa sem jih par tednov nazaj (začetek vročine) zamenjal za letne zaradi zelo slabega občutka za volanom.

Poskus: Prazno parkirišče, 4 ljudi v avtu, Škoda Fabia mk1, Sava Eskimo s3+ (stare 1 leto), okoli 30 stopinj, 40km/h in volan na hitro do konca v levo. Razdalja prevožena preden je avtomobil zavil je bila strašljivo dolga. Če bi bil človek ga ne bi mogel obvozit :roll:

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če jun 19, 2014 12:55 pm

gasolinedream je napisal/-a:Poskus: Prazno parkirišče, 4 ljudi v avtu, Škoda Fabia mk1, Sava Eskimo s3+ (stare 1 leto), okoli 30 stopinj, 40km/h in volan na hitro do konca v levo. Razdalja prevožena preden je avtomobil zavil je bila strašljivo dolga. Če bi bil človek ga ne bi mogel obvozit :roll:

Ta rezultat me ne čudi...

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če jun 19, 2014 1:09 pm

gasolinedream je napisal/-a:Kako zelo beden sem potem jaz na 14"? :mrgreen:

Sicer pa se oglašam, da povem da sem imel namen ostat na zimskih čez leto, pa sem jih par tednov nazaj (začetek vročine) zamenjal za letne zaradi zelo slabega občutka za volanom.

Poskus: Prazno parkirišče, 4 ljudi v avtu, Škoda Fabia mk1, Sava Eskimo s3+ (stare 1 leto), okoli 30 stopinj, 40km/h in volan na hitro do konca v levo. Razdalja prevožena preden je avtomobil zavil je bila strašljivo dolga. Če bi bil človek ga ne bi mogel obvozit :roll:

Normalno, poleg tega pa so Savine gume tudi ene slabših. Dobre so edino v snegu.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Pe jun 20, 2014 11:44 am

.com je napisal/-a:v trenutnem času, ko vsi gledajo predvsem na to, da so feltne čimvečje in gume čim tanjše, bi ti obuval balonarce

Kaj misliš s tem? Ne razumem? :?

Balonarce? Kaj naj bi to pomenilo?

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Pe jun 20, 2014 12:23 pm

Gume z velikim presekom, oz. t.i. "visoke" gume. Udobne, komfortne in mehke bocnice, tudi pri pravilnem tlaku malo okrogle, zato se jim rece baloni ali balonarce.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Pe jun 20, 2014 12:37 pm

For je napisal/-a:
.com je napisal/-a:v trenutnem času, ko vsi gledajo predvsem na to, da so feltne čimvečje in gume čim tanjše, bi ti obuval balonarce

Kaj misliš s tem? Ne razumem? :?

Balonarce? Kaj naj bi to pomenilo?

tako kot ti je že EX-B odgovoril, jaz pa dodam še slikovni prikaz:

Slika
= BALONARCA

vs.

Slika
= nizkopresečna guma

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po jun 23, 2014 9:11 am

gasolinedream je napisal/-a:Kako zelo beden sem potem jaz na 14"? :mrgreen:
Heh, enako tudi jaz. Pa imam v homologaciji tudi 15", ampak sem zanalašč ostal na 14", zaradi komforta in naših samajama cest.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov