ris
Nov uporabnik

Uporaba starih zimskih gum poleti?

Napisal/-a ris So apr 19, 2008 11:01 pm

Sam že dve poletji namestim na kolesa kar stare zimske gume (za pozimi sem raje kupil nove zimske gume); imajo še dovolj profila in glede na to, da so stare par let (pribl. 5 let) razmišljam, da so ravno prav otrdele, da niso premehke za uporabo pri višjih temperaturah. Gume so 14 colske, Michelin, avto je starejši osebni. Ali vsaj približno prav razmišljam? Vem, da je malenkost višja poraba, ampak glede na to, da je tudi poleti pogosto mrzlo in da grem tudi na slabše ceste, se mi zdi uporabno, da nimam povsem letnega profila. Pa še ni mi treba zavreči starih zimskih gum z dovolj profila.
Kaj ostali menite o tem? Je to napačno razmišljanje, da so zimske gume po nekaj letih ravno prav trde za letno uporabo?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So apr 19, 2008 11:51 pm

Če voziš po pameti in ne boš preveč zahteval od avta, potem ni panike. Enako z gumami imamo na stari Vectri in na prejšnjem Transporterju.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

bizi10
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a bizi10 Ne apr 20, 2008 1:02 am

Trde so že trde samo v dežju ne bodo nič držale na gladki podlagi...

suhokranjec
Novinec

Napisal/-a suhokranjec Ne apr 20, 2008 7:26 am

V dežju bo kriza. Stare michelinke- katastrofa za v dež.
L.P.

Uporabniški avatar
TriCikl
Stalni uporabnik

Kraj: Štajerska

Napisal/-a TriCikl Ne apr 20, 2008 9:07 am

Nevem kulk je pametn met tulk stare gume na avtu ker se lahk polet na vročem asfaltu deformirajo (take bule se naredjo na gumah). Sm že vidu to pa ni fajn. Po dežju je pa kolega naredu totalko pri 50km/h zaradi prestarih gum, kjub dost profila. Počasi in previdno pa bo :)
Prelude To Disaster

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Ne apr 20, 2008 9:08 am

bizi10 je napisal/-a:Trde so že trde samo v dežju ne bodo nič držale na gladki podlagi...

X2
po pameti vozi, pa bo ;)

Uporabniški avatar
dominic
Stalni uporabnik

Napisal/-a dominic Ne apr 20, 2008 9:18 am

ce se folk vozi pocasi in previdno, se ne pomeni da guma ve kaj clovek dela...ona se bo ravnala po vremenskih pogojih in podlagi...in ni je sanse, da razkiram avto in sploh moje zivljenje zato, da bi prisparal na denarju...hvala lepa, se je zgodlo 1x in se nebo nikoli vec...kot vidim imas 14`gumo - gume za take zahteve sploh niso drage, ce ti je 200€ prevec pol pa res nevem...in ce mislis, da zimska tako otrdi, da postane letna se krepko motis...stara zimska guma je za nic kaj drugega kot za na odpad, osebno je se prodam nea...ker nocem drugemu skodovat...o dezju pa sploh nebom zgubljal besed...

p.s. gume niso vec delane tako kot vcasih, dan danasnji so ogromne razlike med letno ter zimsko gumo...ce pa gledas 10 let je se to bilo bolj tak...

odlocitev je tvoja...ce tvoje zivljenje in plocevina ne pretehtata teh 200€ za nove gume... :roll: :?
..::"Burn Ruber....Keiichi Tsuchiya.... Not Your Soul"::..

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne apr 20, 2008 7:03 pm

Letos pozimi je bilo nekaj dni ko je bilo okoli 15 stopinj, js pa zimske gume na avtu in gume povsem nove (tudi izdelava je bila 2007). Rezultat: avto je pri 15+ stopinjah prav lepo zanašal, po ovinkih je bilo mnogo več drsenja, zavorne poti daljše in pri močnejših zaviranjih avto ni bil tako miren, kot če je bilo mrzlo. Sedaj pa si predstavljaj 30 stopinj in obnašanje avta tedaj. Daj raje kupi nove gume :)

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Ne apr 20, 2008 8:03 pm

najbol pametno je da kupiš nove

ris
Nov uporabnik

Napisal/-a ris Ne apr 20, 2008 9:13 pm

Hvala za mnenja. Sprašujem zato, ker razmišljam, da če pravijo, da guma postane sčasoma bolj trda, in ker je zimska bolj mehka, bi po tej logiki moralo biti ravno prav, da zimska guma malo otrdi in postane bolj podobna letni. Poleti tudi v vročini nimam občutka, da bi kakorkoli drsela. Ali morda ne gre zgolj za trdoto ampak še za kaj drugega?

Sprašujem tudi zato, ker sem imel prej letne (Nokian), pa so bile že nove dokaj trde; ko je bilo malo hladneje in dež, so precej bolj drsele kot zimske in se mi zdi bolj optimalno imeti ves čas zimske (M+S). Pa čeprav imam pozimi novejše zimske. Da ne govorim o Sava Effecta ali nekaj takega - to pa res ni bilo za vozit.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Ne apr 20, 2008 10:00 pm

bizi10 je napisal/-a:Trde so že trde samo v dežju ne bodo nič držale na gladki podlagi...

točno tako. Kar fajn avto leze ven iz ovinka že na suhi podlagi, na mokrem pa driftanje :lol: Govorim za pet let stare z. gume z orng profila, pa se ni za igrat. Zdaj so nove letne pa je čisto druga pesem. Tako kot so ti že svetoval-kupiš nove za 200€ pa te bomo vsi veseli na cesti.

lp

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Napisal/-a hribko Po apr 21, 2008 8:54 am

tu ne gre samo za trdoto.
sam se odloči kaj boš storil,vendar kot si lahko prebral tu gor,
ti vsi iz lastnih izkušenj priporočamo da raje kupi nove.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Po apr 21, 2008 9:45 am

Vozim trenutno 6 let stare zimske gume Matador, ker imam platišča na ravnanju in so te za silo gor. Pa moram rečt, da se boljše obnesejo kot 2 leti stare letne gume Sava z 7 mm profila. :?

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Napisal/-a hribko Po apr 21, 2008 1:27 pm

zaenkrat se ti še solidno obnašajo,ker so še dokaj nizke temerature cestišč,
poleti bo pa druga pesem

ris
Nov uporabnik

Napisal/-a ris Po apr 21, 2008 1:42 pm

Še ta pomislek sem pozabil omeniti - občutek imam, da primerjalno dosti bolj drsi z letnimi gumami na hladni mokri cesti kot pa z zimskimi gumami na vroči cesti. Hočem reči, da se mi zdi primerjalno manj kritično, da imam z zimskimi gumami v toplem vremenu 1 m daljšo zavorno pot kot pa če imam v hladnem vremenu (npr. spomladi, jeseni) z letnimi gumami 10 m daljšo zavorno pot. Vsaj po izkušnjah sodeč tako sklepam.

Vem, da je optimalno, če imaš vsakič tisto gumo, ki je za dani trenutek najbolj primerna, ampak ne bom menjal za vsako ohladitev. Pa še ker prevozim (samo) cca 10.000 km letno.

Upam, da ni komu tale debata odveč - pač vedno sem se spraševal o tem... Hkrati pa nočem poslušati samo trgovcev, ki seveda navijajo, da bi prodali čim več gum.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Po apr 21, 2008 1:52 pm

iz enega vidika... če bo kakaršen koli karambolček bo sigurno dražji od letnih gum ki bi ga mogoče preprečile...
iz drugega... če voziš po pameti, po omejitvah, in samo 10k na leto.. potem je vseeno če delaš tako... samo ko bo mokro malo bolj pazi ;)

ps: to je moje mnenje
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po apr 21, 2008 1:55 pm

voziš lepo pa previdno in nima kaj bit.....
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Po apr 21, 2008 2:10 pm

Nejko87 je napisal/-a:iz enega vidika... če bo kakaršen koli karambolček bo sigurno dražji od letnih gum ki bi ga mogoče preprečile...
iz drugega... če voziš po pameti, po omejitvah, in samo 10k na leto.. potem je vseeno če delaš tako... samo ko bo mokro malo bolj pazi ;)

ps: to je moje mnenje

Ko je mokro moraš paziti predvsem z letnimi. Kot že omenjeno, imam praktično nove letne gume Sava. Lani se mi je ob deževnih poletnih dneh dogajalo, da sem dobil občutek poledice kar sredi julija. :roll:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po apr 21, 2008 2:23 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:voziš lepo pa previdno in nima kaj bit.....

Lahko voziš 9999km previdno, v 1km pa zaradi neprimernih gum zbiješ otroka itd.
Gre za nepredvideno situacijo!
Sicer pa smo že nekaj časa nazaj debatiral o letnih/zimskih gumah - po testu Avtomagazina naj bi bile VEDNO (razen na snegu in ledu) boljše letne gume, tudi če je -7°. Res pa je, da je pri takih temperaturah na cesti sneg/led, če niso čisto suhe.
Ja, pa testiral so Savine Intensa in S3.
Avtorju teme bi svetoval, naj že zaradi starosti zamenja gume. Sej na suhem bojo kul, na mokrem bo pa druga pesem.

lp
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po apr 21, 2008 3:55 pm

Mislim, da odgovor tukaj res n vprašljiv. Na zimskih imaš oznako M+S, kar pomeni, da so idealne za Blato (Mud) in sneg (Snow). Tukaj lahko debato zaključimo.

Nikakor in nikoli zimske gume v poletnih pogojih NISO primerne za na asfaltno cesto saj zaradi svoje strukture (široki profili in lamele) drsijo veliko bolj kot je za normalno varno vožnjo sploh sprejemljivo.

Preberi si malo raznorazne teste in če ti 6-10 metrov daljša zavorna od 100-0km/h ne pomeni nič se vprašaj samo eno? Ko bo avto z ustreznimi gumami stal se boš ti še vedno peljal s hitrostjo 40-50km/h. Verjetno veš kaj to pomeni, če koga zbiješ pri taki brzini ali pa da se nekomu prbiješ v rit.

Se splača tistih nekaj fičnikov prišparat na račun varnosti? Po moje nobene taka računica se ne izzide in tudi vsi tisti, ki ti govorijo, da če boš pazil. Saj boš pazil ampak kaj pa če se zgodi nepredvideno? ... Si boš očital vse življenje zakaj nisi vzel ustreznih gum ustreznemu letnemu času.... ;)
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov