svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Pnevmatike naprej - nazaj

Napisal/-a svetilnik Po jan 25, 2010 4:44 am

Pri koliko km približno je priporočljivo zamenjati gume, sprednje nazaj in obratno? Kmalu bom imel 14000 km pa tega še nisem naredil. Je pa plus v tem, da imam v gumah plin in je s tem obraba manjša. Gume Michelin Primacy HP.

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Po jan 25, 2010 6:02 am

¸jaz bi rekel da okoli 5000km jih zamenjaš naprej nazaj ;)

Uporabniški avatar
tads
Novinec

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a tads Po jan 25, 2010 10:10 am

tako je najbolje kot je rekel lenivec, ko boš dal gor letne jih zamenjaj, zakaj bi brezveze plačeval menjavo.

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Po jan 25, 2010 10:28 am

Zelo pametno je, da imaš zadaj gume z večjo ali vsaj enako globino profila kot spredaj. Zato menjavanje gum naprej-nazaj sploh ni priporočljivo, čeprav večina voznikov to prakticira ob vsaki menjavi pnevmatik. Žal.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Po jan 25, 2010 11:35 am

grizli je napisal/-a:Zelo pametno je, da imaš zadaj gume z večjo ali vsaj enako globino profila kot spredaj. Zato menjavanje gum naprej-nazaj sploh ni priporočljivo, čeprav večina voznikov to prakticira ob vsaki menjavi pnevmatik. Žal.

Samo je vseno bulš da loviš"rit",kot pa "nos",če ma avto spredaj pogon.Jaz jih tudi menjam vsako leto zadnje naprej prednje nazaj.Nikoli pa ne menjam leve in desne strani (pri tistah gumah ,ko je to mogoče) :D :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Po jan 25, 2010 11:37 am

v tisti cesti mimo žerjava ti res lahko marsikaj zanese :lol: sploh z golf 2
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Po jan 25, 2010 11:38 am

Milsim da ni nobenega priporočila kdaj. To priporočilo je najbrž mišljeno zato, da bi hkratni zradiral vse 4 gume. Jaz predlagam takole. Spredaj jih ponucaj. Zadnje daš spredaj in nove zadaj. To ponavljal do konca življenja :D
SlikaSlika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po jan 25, 2010 1:23 pm

roberto-82 je napisal/-a:Samo je vseno bulš da loviš"rit",kot pa "nos",če ma avto spredaj pogon.Jaz jih tudi menjam vsako leto zadnje naprej prednje nazaj.Nikoli pa ne menjam leve in desne strani (pri tistah gumah ,ko je to mogoče) :D :D

In pri katerih ni mogoče?

jaggy
Novinec

Kraj: Šentjur

Napisal/-a jaggy Po jan 25, 2010 1:37 pm

lizard je napisal/-a:
roberto-82 je napisal/-a:Samo je vseno bulš da loviš"rit",kot pa "nos",če ma avto spredaj pogon.Jaz jih tudi menjam vsako leto zadnje naprej prednje nazaj.Nikoli pa ne menjam leve in desne strani (pri tistah gumah ,ko je to mogoče) :D :D

predvidevam ko se ti oznake zbrišejo ali jih sploh ni in je na koncu vse pomešano? samo predvidevam:)

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Po jan 25, 2010 1:42 pm

lizard je napisal/-a:In pri katerih ni mogoče?

Pri tistih, ki imajo asimetričen profil. Jih moreš dat iz platišča dol in novo balansiranje. Oz. sedaj piše na gumah outside. Tržna niša, kao sedaj pa ne bomo obračal gume. Yeah wright. Samo v opomin, da je seveda govora levo desno, kot je napisal uporabnik roberto.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Po jan 25, 2010 1:42 pm

jaggy je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:

predvidevam ko se ti oznake zbrišejo ali jih sploh ni in je na koncu vse pomešano? samo predvidevam:)

niso vse gume smerne gume,tko da jih lahko poljubno obračaš

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Po jan 25, 2010 1:44 pm

lenivec je napisal/-a:drugače pa kao priporočajo na 10000 da obrneš.

This.
jaz drugače obračam na 15.000.

Bi pa upošteval x-hairova navodila, če bi celo življenje fural iste gume :)

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po jan 25, 2010 1:47 pm

sorry, jaz mam boljše gume spredaj. pa verjamem da je bilo veliko kreganja tu že v preteklosti. pogon mam na sprednje in spredaj se tudi bolj obrabijo, zato je logično da gredo pri menjavi gume z več profila naprej

zaneslo me pa ni še niti enkrat, na srečo al pa glede na to koliko obvladam svoj avto

eni ko dajo za kos gume 200€ mislijo da lahko grejo 100km/h več v ovinku :roll: :ue

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Po jan 25, 2010 1:51 pm

lizard je napisal/-a:

Pri smernih gumah ,kot so ti že povedali nekateri uporabniki pred mano.Oz.jih je mogoče obrnit samo je potrebno gumo demontirat kar je pa posledično spe strošek (cca30€)

jay-vidiš kje vse se da živet :D :D :D :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Po jan 25, 2010 3:09 pm

[quote="a4"]sorry, jaz mam boljše gume spredaj. pa verjamem da je bilo veliko kreganja tu že v preteklosti. pogon mam na sprednje in spredaj se tudi bolj obrabijo, zato je logično da gredo pri menjavi gume z več profila naprej

Boljše gume morajo it na zadnja kolesa, ne glede na to, katera so pogonska ;)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po jan 25, 2010 3:21 pm

X-Hair je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:In pri katerih ni mogoče?

Pri tistih, ki imajo asimetričen profil. Jih moreš dat iz platišča dol in novo balansiranje. Oz. sedaj piše na gumah outside. Tržna niša, kao sedaj pa ne bomo obračal gume. Yeah wright. Samo v opomin, da je seveda govora levo desno, kot je napisal uporabnik roberto.

naprej nazaj lahko das vsako gume ce ostane na isti strani.
assimetricne oz une k majo outside pa lahko das kamor kol pa bo ok.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Po jan 25, 2010 3:27 pm

No, sicer ne vem kaj je zate "bulš", je pa dejstvo, da je povprečnemu vozniku precej lažje ulovit avto takrat ko začne drseti prek prednjih koles, kot pa takrat, ko ti začne opletati rit.
Skratka, tukaj ni potrebno kakšno posebno filozofiranje, pravilo je preprosto - boljše gume naj bi bile vedno zadaj.

Volvo power
Novinec

Kraj: kočevje

Napisal/-a Volvo power Po jan 25, 2010 3:32 pm

jaz pa nič ne menjam naprej nazaj, ko se gume spredaj obrabijo do 3-4mm, enostavno kupim dve nove, pri naslednji menjavi pa menjam vse 4

mv46
Nov uporabnik

Kraj: stajerska

Napisal/-a mv46 Po jan 25, 2010 3:35 pm

zakaj bi moral gume demontirat, ce jih das naprej nazaj? desno spredaj das desno zadaj, isto levo stran pa je. ne vem v cem je problem razen, ce on misli zunanje rob da ti pobere in jo potem obrnes da je not pol rob.

torej eno sezono vozis dve iste spredaj drugo sezono pa jih vozis zadaj in potem spet tako naprej
lp
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost