Uporabniški avatar
406
Novinec

montaža platišč

Napisal/-a 406 Če feb 25, 2010 11:26 pm

zanima me
1.če je res da ni dobro doma premontirat platišča? malo me je začudilo ko sem to slišal..kaj to vulkanizer naredi bolje? oz je res potrebno peljat vulkanizerju
2.je res priporočeno vsako leto centrirat platišča.zakaj če le res treba?
3.če je na platišču "veliko" utezi,kaj to pomeni...do koliko je nekako dobro...

hvala
lp

Maximus
Nov uporabnik

Re: montaža platišč

Napisal/-a Maximus Če feb 25, 2010 11:39 pm

406 je napisal/-a:zanima me
1.če je res da ni dobro doma premontirat platišča? malo me je začudilo ko sem to slišal..kaj to vulkanizer naredi bolje? oz je res potrebno peljat vulkanizerju

hvala
lp

1. Če ne znaš, pusti in pejd k vulkanizerju ( vsak, ki ima izpit, bi to moral znat narediti, če ne vsaj pri menjavi preluknjane gume ). Je pa fajn, če imaš lita platišča, da imaš moment ključ, ni pa mus... Js si že 15 let sam premontiram platišča in s tem pršparam kak dinar, se mal razgibam, si medtem ogledam gume in felne, šraufe mal podmažem,...pa nimam moment ključa, le roko morš met, da ne zategneš tumač ali premalo...Po nekaj 100 prevoženih km, samo še preverim.
2. Priporočljivo je, ni pa mus, če ti nič ne trese... ( vulkanizerji radi kaj zaslužijo...)
3. Pomeni, da je težja, kot tista z manj utežmi :) Če jih je res veeeliko, potem je felna že dala nekaj skozi ( ali pa tudi guma )...., drgač pa tudi na čisto nova platišča (predvsem zaradi gum ) grejo uteži...

Uporabniški avatar
Lev-Divji Maček
Nov uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Lev-Divji Maček Če feb 25, 2010 11:46 pm

Maximus je napisal/-a:
406 je napisal/-a:zanima me

hvala
lp

1. Če ne znaš, pusti in pejd k vulkanizerju ( vsak, ki ima izpit, bi to moral znat narediti, če ne vsaj pri menjavi preluknjane gume ). Je pa fajn, če imaš lita platišča, da imaš moment ključ, ni pa mus... Js si že 15 let sam premontiram platišča in s tem pršparam kak dinar, se mal razgibam, si medtem ogledam gume in felne, šraufe mal podmažem,...pa nimam moment ključa, le roko morš met, da ne zategneš tumač ali premalo...Po nekaj 100 prevoženih km, samo še preverim.
2. Priporočljivo je, ni pa mus, če ti nič ne trese... ( vulkanizerji radi kaj zaslužijo...)
3. Pomeni, da je težja, kot tista z manj utežmi :) Če jih je res veeeliko, potem je felna že dala nekaj skozi ( ali pa tudi guma )...., drgač pa tudi na čisto nova platišča (predvsem zaradi gum ) grejo uteži...

Se strinjam in pridružujem 8)
Turbo power!!!

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Če feb 25, 2010 11:56 pm

Kamot lahko sam premontiraš felge.Sam pazi, da neboš preveč/premalo zategnu.
Vijak lepo z roko začneš, da ujameš navoj potem pa z gedoro do konca.
Pa pazi, da boš "križno" zategoval vijake.Se prav, ko zategneš prvega je potem naslednji tisti, ki je nasproti prvega.Pač zmanjšaš možnost zvitja felge.

Če ti ne trese ne rabiš centrirat

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe feb 26, 2010 12:05 am

Koliko pa more biti zategnjeno, da ni preveč/premalo?
Slika

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Pe feb 26, 2010 12:11 am

Okrog 10 kil z moment ključem :D
Zadostuje če zateguješ z roko..pač dokler gre nekako normalno-ni treba ful šponat...nikakor se ne naslanjat in skakat gor po ključu.Pač z mal občutka ane.. ;)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe feb 26, 2010 12:16 am

ubistvu me je bolj zanimalo to, kdaj je preveč (da bi blo premal, se ni za bat).
A tisto, ko vijak že preskoči (in tud poči), je OK al je preveč?
Slika

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Pe feb 26, 2010 12:21 am

Nisem nikol tok zategnu da bi kej pokalo not po vijaku..tko da pomojem je to mau preveč.Ne razumem pa čist, kaj misliš s tem, da preskoči?

Prosi enkrat kolega oz. nekoga, ki je že to delal pa naj ti pokaže kok približno je treba.
Če pa želiš bit 100% pa pač kupiš en poceni moment ključ..niso več tok dragi.Poglej kakšn Bauhaus al pa Intrediskont

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Pe feb 26, 2010 6:48 am

:lol: :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Pe feb 26, 2010 9:15 am

Tisto "pokanje" je pri meni ponavadi takrat ,ko katerem menjam kolese pa jih nikakor ne morem odtegnit.Mam ključ za kolesa ,ki se da podalšat pa še takrat gre komaj in ponavadi pokne ker je pripeklo vijake zraven.Tako,da je najbolje ,da greš z moment ključem prvo zategnit na 10kil pol pa probaš z navadno gidoro kako je zategnjeno ,da dobiš občutek v roko. :D :D :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
406
Novinec

Napisal/-a 406 Pe feb 26, 2010 11:33 am

Maximus je napisal/-a:3. Pomeni, da je težja, kot tista z manj utežmi :) Če jih je res veeeliko, potem je felna že dala nekaj skozi ( ali pa tudi guma )...., drgač pa tudi na čisto nova platišča (predvsem zaradi gum ) grejo uteži...

ker sem bral na forumu da je tudi odvisno kako dobro ti da vulkanizer gumo gor..je to res.meni je cudno..
imam pa dvakrat po 60g in dvakrat po 30g..je to sprejemljivo?

ali so te vijaki se uredu,glede na navoj..stari so že
http://www.shrani.si/f/2h/Rb/2MxTAnwU/pict0209.jpg

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd Pe feb 26, 2010 2:39 pm

sam menjam platišča letne/zimske gume na svojem in avtom od staršev že 10 let. lahko zatrdim da delo opravim bolje kot vulkanizer ko ima gužvo, vedno dodobra očistim feltno in tisti konec pri avut na katerega se privije feltna. tako da ni nobene rje ali ostale navlake tam ko se da druga feltna gor. v 10 letih mi ni nikoli treslo avta, gume dam centrirati samo takrat ko so stare iztrošene in jih grem zamenjat z novimi.

vedno zategujem po občutku, križno seveda. vulkanizerji mastno služujo, v zadnje ko sem jih gledal je staro feltno uzel dol in dal drugo gor ne da bi prej karkoli očistil stičišča in glede na to da je druga fetlna na mestu ko pride na avto nekoliko večja, se pravi da je spodaj cel kup rje in smeti in pol se folk čudi zakaj jim avto trese.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Pe feb 26, 2010 2:52 pm

406 je napisal/-a:
Maximus je napisal/-a:3. Pomeni, da je težja, kot tista z manj utežmi :) Če jih je res veeeliko, potem je felna že dala nekaj skozi ( ali pa tudi guma )...., drgač pa tudi na čisto nova platišča (predvsem zaradi gum ) grejo uteži...

ker sem bral na forumu da je tudi odvisno kako dobro ti da vulkanizer gumo gor..je to res.meni je cudno..

http://www.shrani.si/f/2h/Rb/2MxTAnwU/pict0209.jpg

Ja vredu so lahko so stari 20let pa ,če so navoji vredu ti nima kaj bit.Preden jih priviješ nazaj jih z drotasto krtačo sčisti (navoje) pa bo. :D :D :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

ledi
Novinec

Napisal/-a ledi Pe feb 26, 2010 3:16 pm

[quote="406"][quote="Maximus"]3. Pomeni, da je težja, kot tista z manj utežmi :) Če jih je res veeeliko, potem je felna že dala nekaj skozi ( ali pa tudi guma )...., drgač pa tudi na čisto nova platišča (predvsem zaradi gum ) grejo uteži...[/quote]

http://www.shrani.si/f/2h/Rb/2MxTAnwU/pict0209.jpg[/quote]

Jaz mam na novem platišču z novo gumo 160g uteži! :lol: Bom pa moral po parih kilometrih še enkrat centrirat ker se bo guma še vsedla, vsaj tako pravi vulkanizer. 8)
Sicer pa sem bil zraven pri montaži pnevmatik in je na dve platišči pnevmatika šla zelo lepo na dve pa bolj težko, sva imela nekaj problemov in je ravno na teh dveh platiščih več uteži, tako da je po mojem odvisno kako se namontira pnevmatika, torej če lepo zdrsne na platišče ali ne.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Pe feb 26, 2010 4:43 pm

Jst na vseh petih kolesih nimam skupaj 160g uteži.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Pe feb 26, 2010 6:45 pm

Zodd je napisal/-a:sam menjam platišča letne/zimske gume na svojem in avtom od staršev že 10 let. lahko zatrdim da delo opravim bolje kot vulkanizer ko ima gužvo, vedno dodobra očistim feltno in tisti konec pri avut na katerega se privije feltna. tako da ni nobene rje ali ostale navlake tam ko se da druga feltna gor. v 10 letih mi ni nikoli treslo avta, gume dam centrirati samo takrat ko so stare iztrošene in jih grem zamenjat z novimi.

vedno zategujem po občutku, križno seveda. vulkanizerji mastno služujo, v zadnje ko sem jih gledal je staro feltno uzel dol in dal drugo gor ne da bi prej karkoli očistil stičišča in glede na to da je druga fetlna na mestu ko pride na avto nekoliko večja, se pravi da je spodaj cel kup rje in smeti in pol se folk čudi zakaj jim avto trese.

en kup velikih praznih besed ;)

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd Pe feb 26, 2010 9:09 pm

romanll je napisal/-a:
Zodd je napisal/-a:sam menjam platišča letne/zimske gume na svojem in avtom od staršev že 10 let. lahko zatrdim da delo opravim bolje kot vulkanizer ko ima gužvo, vedno dodobra očistim feltno in tisti konec pri avut na katerega se privije feltna. tako da ni nobene rje ali ostale navlake tam ko se da druga feltna gor. v 10 letih mi ni nikoli treslo avta, gume dam centrirati samo takrat ko so stare iztrošene in jih grem zamenjat z novimi.

en kup velikih praznih besed ;)

ajde pametnjakovič potem pa mi razloži zakaj bi mogel vozit k vulkanizerju menjat gume če imamo doma vse zimske gume na feltnah in vsako leto jih centrirat če mi še nikoli v 10 letih na 2 avtih ni treslo ?

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll Pe feb 26, 2010 9:20 pm

Zodd je napisal/-a: lahko zatrdim da delo opravim bolje kot vulkanizer ko ima gužvo

ajde seronja na tole je letelo...
da ne govorim naprej...

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd Pe feb 26, 2010 9:35 pm

:lol: :lol: ne vem kdaj sem nazadnje videl vulkanizerja še posebaj jeseni ko so vrste zelo dolge in vsi hitijo kot norci da bi TEMELJITO očistil stišiča :lol: :lol:

glede na to da si vulkanizer in menjaš ljudem gume, mene ne boš prepričal da bi ti plačeval za nekaj kar lahko naredim sam doma isto dobro, če pa na vsakem avtu očistiš vse potem maš pa jeseni vrste dolge nekaj kilometrov :)

jah vidim da si se razjezil kar pomeni samo eno ;)
no sicer pa prebral sm zadnje 3 strani tvojih objav in vidim da si redno v konfliktu z uporabniki kar vsi vemo kaj pomeni ;)

romanll
Novinec

Napisal/-a romanll So feb 27, 2010 6:21 am

Zodd je napisal/-a::lol: :lol: ne vem kdaj sem nazadnje videl vulkanizerja še posebaj jeseni ko so vrste zelo dolge in vsi hitijo kot norci da bi TEMELJITO očistil stišiča :lol: :lol:

glede na to da si vulkanizer in menjaš ljudem gume, mene ne boš prepričal da bi ti plačeval za nekaj kar lahko naredim sam doma isto dobro, če pa na vsakem avtu očistiš vse potem maš pa jeseni vrste dolge nekaj kilometrov :)

jah vidim da si se razjezil kar pomeni samo eno ;)
no sicer pa prebral sm zadnje 3 strani tvojih objav in vidim da si redno v konfliktu z uporabniki kar vsi vemo kaj pomeni ;)

dosti vulkanizerjev v LJ. ti očisti pesto ;)
razjezil se sploh nisem :lol:
ampak mi je šla na smeh tvoja razlaga :lol:
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost