Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Problem z novimi gumami za vw sharan!

Napisal/-a King1 To apr 13, 2010 3:47 pm

Najprej lep pozdrav vsem.

Danes zjutraj se je očetu pripetila " majhna " nezgoda. Na nekem ozkem delu ceste se je srečal z drugim vozilom in ker je bilo za oba preozko je pač odreagiral tako, da je zapeljal na rob cestišča. Ker pa je tam še vedno odpadno listje in blato pod njim pa ostro kamenje je obe desne pnevmatike razcefral . Seveda sta neuporabne.
Ker seveda vsak dan rabi avto je takoj poklical avto vleko in avto odpeljal, da vulkanizerja.
Kupiti je moral seveda štiri nove gume, ker so bile prejšne tako tako z profilom in ni razkiral, da bi imel dve slabi in dve novi gumi na avtu.

Seveda me je poklical in vprašal kaj naj vzame za ene gume.Ko sem mu povedal katere in na kaj naj pazi ( datum izdelave ) je zadevo uredil in se pripeljal domov.
Prej je imel michelin 225/45 17 94w extra load. Seveda vulkanizerji niso očitno pazili kakor tudi oče ne in so mu dali gume 225/45 17 91Y.
No seveda ta nova guma ni combi oz. extra laod kar mora sharan imeti.

Zdej pa me zanima kakšna je razlika med 94w (prejšne) in 91Y (nove). predvidevam, da v nosilnosti. Če se motim me popravite. In seveda kaj narediti v tem primeru: se vrniti nazaj in zahtevati ojačano pnumatiko ( seveda proti doplačilu ) ali pustiti vse skupaj. Ne vem tudi ali so lahko kakršni koli problemi pri registraciji, policiji oz. ob morebitni nesreči in teženju zavarovalnice ( itak lopovi ).

Mi je kar nerodno, ker sem se toliko razpisal oops oops, ampak hotel sem vam dati podrobni opis dogodkov in prosim za pomoč kaj narediti.

Hvala in lep dan še naprej.

King1

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd To apr 13, 2010 3:56 pm

tipično za slovenijo če si primoran zapeljati na bankino tvegaš uničenje podvozja in avta....

moje sožalje za naše ceste.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To apr 13, 2010 4:04 pm

-91: indeks nosilnosti
-V: indeks hitrosti
-W = do 240 km/h
-Y = do 300 km/h

mislm da nebi smeu met problemov z novimi gumami ;)

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 To apr 13, 2010 4:17 pm

Hitrostni razred imaš sedaj boljši, glede nosilnosti pa ne bo problema.
Lp by Mare

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To apr 13, 2010 4:22 pm

Prejšnje imajo indeks nosilnosti 94 (cca 670 kg/pnevmatiko), sedanje 91 (cca 615 kg/pnevmatiko). Razlika je nekje 120 kg na os.

Nevem koliko je težak avtomobil, predlagam pa ti, da preveriš kakšne so točne dimenzije napisane v homologaciji. Tudi če z novimi ne bi imel nekih težav, lahko nastane problem v primeru nesreče - kasko ipd.. Čeprav se redko na to spravljajo..

Uporabniški avatar
robi13
Nov uporabnik

Napisal/-a robi13 To apr 13, 2010 4:22 pm

4. člen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu

(1) Pnevmatike na vozilu morajo po velikosti, nosilnosti in hitrostni kategoriji ustrezati pnevmatikam, ki so v izjavi o ustreznosti vozila vpisane v rubriki »dovoljene pnevmatike« ali v drugem ustreznem dokumentu o vozilu. Uporaba drugačnih pnevmatik je mogoča le po dodatni odobritvi vozila.
(2) Na vozilih z največjo dovoljeno maso do vključno 3.500 kg in, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h morajo biti, poleg zahtev v prvem odstavku tega člena, vse pnevmatike enake velikosti (če izdelovalec vozila ni predvidel različnih pnevmatik na različnih oseh), vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne, diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine).

Moj nasvet: naj ti jo zamenjajo za tako kot mora biti po predpisih.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Napisal/-a King1 To apr 13, 2010 4:30 pm

ejsim je napisal/-a:Prejšnje imajo indeks nosilnosti 94 (cca 670 kg/pnevmatiko), sedanje 91 (cca 615 kg/pnevmatiko). Razlika je nekje 120 kg na os.

Nevem koliko je težak avtomobil, predlagam pa ti, da preveriš kakšne so točne dimenzije napisane v homologaciji. Tudi če z novimi ne bi imel nekih težav, lahko nastane problem v primeru nesreče - kasko ipd.. Čeprav se redko na to spravljajo..

Tako je nosilnost je 615 kg na gumo. Sem preveril. V homologaciji je napisano 225/45 17 94W. Točno tako in tudi zaradi tega me skrbi, da nebi bili kakšni problemi pri kakršnih koli neprijetnostih na cesti. Res nebi rad, da naj..... zardi majhne zmote, ki jo bodo zavarovalnice kaj hitro obrnile sebi v prid in bi se lahko obrisl pod nosom.

Še kakšen nasvet? Zaenkrat hvala vsem.

lp

Uporabniški avatar
Gorch
Novinec

Napisal/-a Gorch To apr 13, 2010 5:36 pm

Zna biti kakšen problem...vem za primer,ko so policaji pripeljali kanguja na izredni tehnični pregled,ker ni imel pravih pnevmatik gor oz.napačno nosilnost.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Napisal/-a King1 To apr 13, 2010 5:59 pm

Gorch je napisal/-a:Zna biti kakšen problem...vem za primer,ko so policaji pripeljali kanguja na izredni tehnični pregled,ker ni imel pravih pnevmatik gor oz.napačno nosilnost.

Ja ja sej tega se bojim, da ga nebi drk....l. Bomo pol kr šli nazaj pa upam, da nebi smel bit nekih problemov za zamenjavo saj so tudi oni krivi za zmoto. Če pa bo bomo pa probali kako drugače urediti.

Hvala vsem.

lp

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To apr 13, 2010 6:01 pm

Ne verjamem da ti bodo hoteli menjati gume... :?

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To apr 13, 2010 9:33 pm

od kdaj majo sharani 225 45 17 gume, drugace pa pejt nazaj pa jim povej da bojo oni odgovarjali v primeru kakrsnega koli sranja ker so dali napacno gumo. Med nama pa mislim da ne bo nobenih problemov, edino da se ne bi preobremenile bocnice me skrbi, sploh ce bo vw naložen, po moje je dobr da fotr napumpa gume za kake 0,2 bara vec kot je prej.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov