~toMmy~ je napisal/-a:Če jih ne obrabiš tako dolgo, potem jih na tvojem mestu ne bi nikakor kupoval pol leta prej, ker se ti itak postarajo, preden jih obrabiš, tako se bodo še prej.
Pa bo tistega pol leta res toliko razlike?
Iz finančnega vidika boš več dosegel, če jih v sezoni enostavno ne menjaš pri Španu, ampak poiščeš kakšnega vredu vulkanizerja izven Lj in okolice. Ena možnost je tudi nakup preko spleta.
83€ sem jaz v Vinici v sezoni dal za Bridgestone Turanza ER300 Ecopia istih dimenzij, pa je načeloma dražja guma od OptiGripa, slednje bi dobil za manj kot 80€. Če kupim gume pri tem vulkanizerju, je montaža zastonj.
OK, Špan omenjam zato ker ima pač spletno stran, kjer hitro vidiš ponudbo in cene za željeno dimenzijo. Pa tudi naj bi bil OK vulkanizer (podvprašanje: ali je res?) in je dokaj blizu Ljubljane. Pa verjetno kot večina vulkanizerjev tudi oni ne računajo premontaže, če gumo kupiš pri njih?
Sem preverjal tudi na raznih 'poceni gume' ipd spletnih straneh, pa ni nikoli več kot 2-5 EUR cenovne razlike pri komadu. Če prišteješ še strošek menjave in (sicer minimalne, a vendar) komplikacije ker moraš še gumo privleči k vulkanizreju, je nekje podobno.
Tudi ta model od Bridgestona sem gledal, pa je tudi pri Španu praktično ista cena kot te Goodyearke in kot si ti dal v Vinici, torej okoli 83 EUR.
Delni OFF: OptiGrip je dobra izbira, če ti gume tako dolgo zdržijo, saj ima profil, ki ostaja kljub obrabljenosti dober na mokrem(predvsem aquaplaning), jih je pa bilo letos(tretja sezona) na Passatu nujno potrebno ponovno centrirat, ker so začele trest na AC. Recimo Turanza kljub precej bolj agresivni vožnji ni imela teh težav.
Pa se stvar pojavi po določenih kiometrih ali po določenem številu menjav? Ker v zadnjem obdobju s tem avtom delam relativno malo kilometrov, vsekakor manj kot 10.000 letno.