Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

spetjaz
Nov uporabnik

Lakiranje steklenih vlaken

Napisal/-a spetjaz Sr mar 17, 2010 8:17 pm

Pozdravljeni

Naj se najprej predstavim(sem nov na forumu) sem Rok iz Ljubljane.

Pri izdelovanju RV letala sem na pokrovu motorja iz steklenih vlaken, po nesreči naredil prasko ki pa bi jo rad popravil(rad bi videl da je vse v nulo).
Zanima me kako naj se lotim, najprej pokitam, potem zbrusim z brusnim papirjem(nadaljnih korakov pa ne poznam).
Če se da bi rad videl da mi poveste čisto vsak korak(in tudi zrnost brusnega papirja in kdaj naj bo mokro brušenje)rad bi pa zelo lepo površino.

Prosim da ne zamerite saj to delam prvič in se ne bi rad učil na svojih napakah in hvala lepa.

Lp. Rok

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr mar 17, 2010 8:28 pm

najprej obrusi z brusnim 320, da narediš mat, tank kjer boš kital
pokitaj
zbrusi z 220 ali 320, odvisno od velikosti risa, debelosti kita....
nanesi šrpci kit, 2-3 sloje in počakaj da se posuši
zbrusi z 400 ali 500, odvisno od vrste barve. Pobarvaj

če te še kaj zanima napiši. Ti podatki so približni, ker si ne predstavljam točno kaj boš brusil, kako veliko, s čim barval, kakšne materiale uporabljaš..... Aja, pred nanosom šprickita moraš nanesti še plastic primer, da se zadeva oprime podlage.

lp

p.s. dobrodošel na forum
Freude am Fahren

spetjaz
Nov uporabnik

Napisal/-a spetjaz Sr mar 17, 2010 9:02 pm

Pozdravljeni

Hvala za odgovor.

Barval bom prednji del letala(fibreglass) http://www.telefonica.net/web2/clubaero ... C01102.jpg
Pobarval bom rdečo, rumeno ter črno(rdečo opraskal med rumeno ter črno sem pa moral nekaj izrazati in nazaj prilepiti).

Imam še nekaj vprašanj:
Kje lahko kupim špric kit in plastic primer ter kako naj ju nanesem?
Ali je potrebnega kaj mokrega brušenja?
Ali morda kdo ve ve kje lahko kupim točno določeno barvo ki jo zmešajo ter jo nato dajo v sprej?
Koliko nanosov prozornega laka naj nanesem?

Lp. Rok

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Sr mar 17, 2010 10:04 pm

Kar se tiče nakupa barve, poišči kakšno lokalno mešalnico barv (nevem iz kje si) pa ti bodo namešali. Aja pa pri barvanju ti ni treba takoj prvi nanos vsega pobarvati, da se ne boš "podpisal" na izdelek (stekla barva) ;) Kaj bolje ti bo pa definitivno znal GiGi pomagati.

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
Hydro_freak
Nov uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a Hydro_freak Sr mar 17, 2010 11:24 pm

forum.modelarji ;)

spetjaz
Nov uporabnik

Napisal/-a spetjaz Če mar 18, 2010 7:23 am

Hydro_freak je napisal/-a:forum.modelarji ;)

Pozdravljeni

Poznam forum modelarji.com vendar se mi je zdelo, da na tem malo več veste o barvanju.

Lp. Rok

karman
Nov uporabnik

Napisal/-a karman Če mar 18, 2010 8:11 am

Špric kit v spraju dobiš v Glaso Prevale 9 Trzin, prav tako ti namešajo barvo kakršno si zaželiš.

B3NZ0
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a B3NZ0 Če mar 18, 2010 11:49 am

Glede na to da je pokrov motorja iz vlaken, ne rabiš nobenega plastic primerja, samo špric kit, pa prej pokitaš če je globoka risa, mogoče bi bil dovolj samo špric kit.
Drugače ti pa iz izkušenj povem da se ne matrej preveč z eno riso, ker veš kako je z modelarskimi zadevami, hitro razbiješ avijon, na koncu ti bo pa žal ker si 3 dni zapravil zaradi ene rise :)))

spetjaz
Nov uporabnik

Napisal/-a spetjaz Če mar 18, 2010 2:12 pm

Hvala

Vem da se lahko kaj takega hitro zgodi, vendar bi rad da je letalo zrihtano v nulo pred prvim poletom in nikoli mi ni bilo žal da sem zapravil kakšen dan v delavnici.
Pa če bi bilo letalo kaj manjše se ne bi sekiral ampak je 2.2m(QQ Yak 54 86" če se morda kaj spoznaš na modelarstvo) malo prevelik, ker mala letala niso tako pod drobnogledom večja pa.
Aja pa ni samo risa, moral tudi zasukati nek del na pokrovu tam pa je kar debela črta(lahko tudi poslikam).

Lp. Rok

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 Če mar 18, 2010 5:03 pm

spetjaz je napisal/-a:Pozdravljeni

Hvala za odgovor.

Barval bom prednji del letala(fibreglass) http://www.telefonica.net/web2/clubaero ... C01102.jpg
Pobarval bom rdečo, rumeno ter črno(rdečo opraskal med rumeno ter črno sem pa moral nekaj izrazati in nazaj prilepiti).

Imam še nekaj vprašanj:
Kje lahko kupim špric kit in plastic primer ter kako naj ju nanesem?
Ali je potrebnega kaj mokrega brušenja?
Ali morda kdo ve ve kje lahko kupim točno določeno barvo ki jo zmešajo ter jo nato dajo v sprej?
Koliko nanosov prozornega laka naj nanesem?

Lp. Rok

sori za mal pozen odgovor ... nisi sicer povedal od kod si, če si iz celjskega območja ti lahko kaj pomagam. špric kit lahko kupiš v mavrici, chemo, silco, mogoče ga ima merkur tudi, ...barvo ti zmeša kakšna mešalnica. Ne, mokro brušenje ni potrebno, če boš šprickit brusil z granulacijo brusnega 500, mokro brušenje je za druge reči....nanosa laka sta 2, lahko narediš tudi 3, če bo na tanko nanašal (boljše, če boš predebelo ti bo vse teklo)
Pastik primer pa uporabi, če imaš sedaj gola steklena vlakna,, če pa je že preko barvo, ki je ne boš zbrusil čisto dol (se pravi boš nanašal novo barvo na staro barvo) pa ne rabiš primer-ja.
Freude am Fahren

spetjaz
Nov uporabnik

Napisal/-a spetjaz Če mar 18, 2010 5:15 pm

Hvala za odgovor

Sem iz Ljubljane, drugače pa je pokrov že pobarvan(ali moram staro barvo zmatirati in nanesti špric kit po celi površini ali gre špric kit le na pokitan del)

Lp Rok

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 Če mar 18, 2010 5:26 pm

staro barvo obvezno zmatirati, drugače se bo luščilo. Špric kit naneseš na kitan del in če imaš kej kakšna manjše rise, drugače pa če je površina lepa (brez pikic, risov, nepravilnosti) ne rabiš šprickita
Freude am Fahren

spetjaz
Nov uporabnik

Napisal/-a spetjaz Če mar 18, 2010 8:16 pm

Hvala

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če mar 18, 2010 9:26 pm

GiGi1985 je napisal/-a:staro barvo obvezno zmatirati, drugače se bo luščilo. Špric kit naneseš na kitan del in če imaš kej kakšna manjše rise, drugače pa če je površina lepa (brez pikic, risov, nepravilnosti) ne rabiš šprickita

Tole je čist brez potrebe, saj se špric kit nanaša samo na površine, kjer se barva ne prime, ali pa če je površina prehrapova. Na poliester se pa lepo prime, in se barva ne lušči.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 Če mar 18, 2010 11:24 pm

lancia hf je napisal/-a:
Tole je čist brez potrebe, saj se špric kit nanaša samo na površine, kjer se barva ne prime, ali pa če je površina prehrapova. Na poliester se pa lepo prime, in se barva ne lušči.

si ti malo zamešal plastik primer in šprickit(ali če ti je ljubše filler)? Malo si razjasni te pojme najprej.
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če mar 18, 2010 11:47 pm

GiGi1985 je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:

si ti malo zamešal plastik primer in šprickit(ali če ti je ljubše filler)? Malo si razjasni te pojme najprej.

Vse to rabiš SAMO če imaš material na katerega se barva ne prime, ali je tako hrapova, da se jo teško zbrusi na glatko. Itak pa vsak privatnik, ali bolje rečeno "garažni" majster raje uporabi špric kit, kot pa da bi malo pobrusil, in se pomatral za dober izdelek. ;) Je tudi zelo malo majstrov, ki ti barva samo pol blatnika, brez da se vidi prehod. Pač sem takrat moral jaz plačati tavelk pir, da mi je na majster na Tipotu to naredil ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 Pe mar 19, 2010 12:04 am

lancia hf je napisal/-a:
Vse to rabiš SAMO če imaš material na katerega se barva ne prime, ali je tako hrapova, da se jo teško zbrusi na glatko. Itak pa vsak privatnik, ali bolje rečeno "garažni" majster raje uporabi špric kit, kot pa da bi malo pobrusil, in se pomatral za dober izdelek. ;) Je tudi zelo malo majstrov, ki ti barva samo pol blatnika, brez da se vidi prehod. Pač sem takrat moral jaz plačati tavelk pir, da mi je na majster na Tipotu to naredil ;)

Šprickit se ne uporablja za oprijem barve na plastiko, zato se uporablja plastik primer, kar ti že ime pove. :roll: In uporablja se pri nanosu barve ali šprickita na golo plastiko ALI poliester.
Garažni majstri in podjetniki vedo(vemo) zakaj se uporablja šprickit in pri kakšnem delu tako da tole tvoje pisanje je brez podlage. A ti bi recimo nekaj mesecev star avto z poškodovanim blatnikom, pokital in kar pobarval preko z barvo? :shock:

Sicer pa sem zaključil s temo, ker tole je čist off.
Freude am Fahren
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov