šinki² je napisal/-a:Domen, se v vsem strinjam s tabo, razen v podhranjenosti 1.4 mlinčka. Če si kdaj poskušal peljati kakšen pravi dirkalnik divizije 1 (do 1400), bi vedel da ni ravno podhranjen. Seveda ob primernem finančnem vložku. Predvsem pa je predvsem bolj kot motor pomembno podvozje, zavore, menjalnik in špera. Če moči ne moreš spraviti na cesto ti tudi 300KM ne bo pomagalo kej dosti.
Ravno to je problem. Primer priprave dirkalnika z 1.4. motorjem:
Dirkalni avto Renault Clio 1.4 16V
Verzija GHD, KHD, PRK
Izhodišče: nov avto ali rabljen avto star 1-4 let prevoženo do 50.000 km
Tip: CB0P ( tri vratni model )
Motor: K4J 710 98 KM
Priprava:
- Odstranitev vseh odvečnih elementov v notranjosti (tapete, sedeži, zvočna izolacija,…)
Namestitev dirkalnih komponent:
- varnostna kletka Sparco
- dirkalni sedež Sparco
- nosilec sedeža nastavljiv
- varnostni pas
- športni volan
- lahke notranje obloge vrat in zadnjih bokov
- gasilni aparat
- varnostne zaponke za pokrov motorja in prtljage
- varnostno stikalo za centralni izklop električnega napajanja
Zavore:
- vgradnja dirkalnih ploščic Ferodo - spredaj – P, N, A
- vgradnja zavornih oblog Sinter - zadaj – P, N, A
- zamenjava gibljivih cevi z cevmi z jeklenim opletom - N, A
- Izklop ABS elektronike – P, N, A
- vgraditev regulatorja zavorne moči – N,A
- namestitev inštalacije v kabino in prevezava - N, A
Podvozje:
- Znižane vzmeti Eibach in predelani trši serijski amortizerji - P
- Amortizerji in vzmeti sport KW - N, A
Motor:
- Namestitev športnega zračnega filtra - P, A
- Predelava serijske elektronike N,A
- Zamenjava odmičnih gredi – A
- Poliranje kanalov v glavi - A
- Zamenjava potisne plošče in sklopke - N, A
- Zamenjava batov – možno za A
- Odstranitev kompresorja klime
- Namestitev novega nosilca alternatorja – brez klime A
- Namestitev novega alternatorja
- Namestitev novega krajšega klinastega jermena
Menjalnik:
- Zamenjava glavnega prenosa diferenciala s krajšim - P ( lahko tudi brez tega - dogovor)
- Zamenjava glavnega prenosa in namestitev zapore diferenciala - N
- Zamenjava glavnega prenosa, namestitev zapore diferenciala, zamenjava vseh zobnikov z novimi prestavnimi razmerji z sinhroni in poševnim ozobjem – N, A
- Zamenjava glavnega prenosa in namestitev zapore diferenciala, zamenjava vseh zobnikov z novimi prestavnimi razmerji brez sinhronov in ravnim ozobjem – A
-
Kolesa:
- ALU platišča 6x15 serijska - P
- ALU platišča 7x15 racing - N, A
- Gume, športne serijske 195/50/15 - P
- Gume, racing 190/580/15: slick, intermedia, dežne - N, A ( po dogovoru tudi za P ampak to je zelo velik strošek)
Izpuh:
- Zamenjava zadnjega lonca z športnim DeVito in zamenjava cevi do kat. - P, N
- Zamenjava zadnjega lonca DeVito in cevi do katalizatorja, dirkalni katalizator in cev z priklopom na serijski izpušni kolektor – N, A
-
Zamenjava olj:
- zavorno olje racing
- motorno olje racing
- olje za menjalnik racing
Da je vse tole izvedljivo za 3 jurje? Si ga takoj naredim. Tale projekt, za katerega se še ne ve a bo ali ne bo, je zastavljen čisto drugače. Malce domačega igranja, šraufanja in varjenja. Saj ne rečem, je zabavno malo ustvarjat s kolegi, samo močno dvomim, da bo izdelek primeren za dirkanje oziroma za vožnjo po gorskih cestah. Za ta denar bo stock clio rs nudil precej več zabave.
chelichni je napisal/-a:Naj te najprej razočaram, da sem šolo že pred leti zaključil, tako da počitnic zame trenutno ni.
Kar se tiče podhranjenosti motorja, je za to, za kar bi bil avto namenjen dovolj, seveda z določenimi predelavami.
Za gewinde mi je bilo kmalu jasno da so prepoceni, tudi stabilizatorji so bili na spisku, in sem jih že našel.
In nobeden ni govoril o vožnji po cesti z neregistriranim vozilom, le homologiral verjetno nebi čisto vseh stvari. (Še vedno dilema kako "homologirat" odstranjene zadnje sedeže in podobno...).
In še tole, projekt ni padel v vodo, med neurjem prejšnji mesec mi je v avto treščil ta veliki zabojnik za smeti (tisti na kolesih), ter mi poškodoval vrata, stranski šipi ter sprednji blatnik.
To mi je poleg ostalih stvari katere so fuč na avtu dalo mislit, ali popravljat ali res kupit nekaj že v osnovi malce bolj športnega, in si prihranit nekaj dela ter skrbi, predvsem pa financ s predelavami. Na internetu sem izbrskal kar nekaj že pripravljenih (homologiranih) dirkalnikov, kar bi bila verjetno na koncu še najcenejša rešitev....
LP Jan
Če je to, da si zaključil šolo zate razočaranje,... se bom vzdržal komentarja, ne želim provocirat. Pa nima veze šola, te ne zajebavam, samo razmišljanje o dirkalniku za 3 jurje na osnovi odsluženega avta se mi zdi otročje in nepremišljeno.
Mi pa ni jasno, kako nameravaš avto registrirat brez homologacije? 20eur v prometni? Kako ti bo to pomagalo če te s takim avotm ustavi policija? Kako ti bo to pomagalo, če se (upam da ne) kaj zgodi in povzročiš nesrečo? Če vozilo ni tehnično brezhibno, velja enako, kot sem že napisal. Zavarovalnica bo oškodovancu izplačano odškodnino do 12.000eur terjala od tebe. Ne vem no, a je vredno?