Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Uporabniški avatar
ven0m
Uporabnik

Kraj: Maribor

Audi A4 (8E-B6) 1.9 Tdi 96kw - Chip/Remap/Pedalbox/Powerbox

Napisal/-a ven0m Sr nov 20, 2013 10:21 pm

Pozdravljeni, že dlje časa se mi podaja misel, da bi mojemu staremu karavanu privoščil malo večjo konjenico. Zanimajo pa me predvsem mnenja in izkušnje.

Vozilo:
Audi A4 (8E-B6) 1.9 Tdi 96kw - 02' (5 prestavni - ročni) - AWX

Lastne ugotovitve:
Po raznih forumih in tudi pri znancih sem videl, da ti avti zelo lepo delujejo do 132kW (180hp) in 380Nm - 400Nm brez dodatnih predelav. Tovarniška sklopka (ali vztrajnik - tu me naj nekdo popravi) je pri teh modelih 224mm (pri quatru in 6 stopenjskem je 240mm) in bi naj tovarniško zdržala do 400Nm.

Gledal sem malo cene po ebayu in pri raznih lokalnih ponudnikih in sem se rahlo izgubil pri vseh možnostih, ki obstajajo za ta tip avta.
Remap - lokalne cene 250€do 400€ - custom nova mapa za ecu; najboljše za željen cilj VENDAR mi ne diši, ker potem nemorem sam spreminjat mape iz zmogljivejše v tovarniško in nazaj
Chip - ebay 250€ do 600€ - manj optimalna rešitev, ker se naloži generična mapa, ki pa mogoče ni najbolj optimalna za obnašanje mojega motorja (kar sem razbral iz UK forumov); ta opcija me najbolj privlači. ker lahko čip preprosto odmontiram in je avto ponovno stock
Pedalbox - ebay 200€ - tu bi prosil za kakšno dodatno obrozložitev poznavalca (kolikor sem razbral iz forumov in samih oglasov izboljša odziv motorja in kako to vpliva na moč/navor?)
Powerbox - ebay 20€ do 120€ - napizd kjer se med senzor za vodo/zrak in ecu priključi "mikrokrmilnik/ARM" (v večini klasičen upor ali dioda), ki daje napačen signal računalniku, da je avto še vedno hladen ali je zrak zelo redek - izid so ponavadi razne napake na motorju (kar sem razbral iz UK forumov) - pridobitki pa so bili merjeni nekje max +3bhp...

Pri enem lokalnem ponudniku sem tudi zasledil, da ponuja en chip/programator, kjer lahko izbiraš med 6imi mapami (76kW/85kW/96kW/115kW/130kW/146kW) - kako je kaj s tem? Enako kot klasičen čip z več dinamike pri izbiri?

Pri vsem tem sem popolnoma neizkušen zato raje vprašam, tudi, če sprašujem bedarije.
Jeremy Clarkson: "So when you were saying that it won’t slide, what you meant was, ‘I can’t slide it.’“
James May: "Yes."

Sba
Novinec

Re: Audi A4 (8E-B6) 1.9 Tdi 96kw - Chip/Remap/Pedalbox/Power

Napisal/-a Sba Če nov 21, 2013 12:02 am

Žal ne vem kako je s tuningom tvojega avtomobila, sem pa zadnjič tudi sam malo brskal za remapi in pri CSS naletel na powerflash, ki ti omogoča spreminjanje map. Če sem prav razbral iz posta iščeš nekaj podobnega.

Uporabniški avatar
ven0m
Uporabnik

Napisal/-a ven0m Če nov 21, 2013 1:09 am

Sba je napisal/-a:Žal ne vem kako je s tuningom tvojega avtomobila, sem pa zadnjič tudi sam malo brskal za remapi in pri CSS naletel na powerflash, ki ti omogoča spreminjanje map. Če sem prav razbral iz posta iščeš nekaj podobnega.

Točno tole sem imel v mislih, ko sem gledal tudi pri lokalnih tunerjih ampak me še vedno malo zanimajo izkušnje od koga, ki je že oboje omel priliko sprobat. Primerjava preset mape s klasičnim tuningom (ali je oboje isti šmorn in ti naložijo default mapo, ki jo tudi najdeš na tem flash programatorju?)
Jeremy Clarkson: "So when you were saying that it won’t slide, what you meant was, ‘I can’t slide it.’“

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Če nov 21, 2013 1:35 am

sicer sem vozil passata 2002, imel enak motor in je bil avto cipiran pri znanem slo tunerju od 90.000-300.000. verjetno se še vozi, to so bili kilometri v moji lasti.
avto je imel 160km, 380nM. ni kadil in se je kvaril normalno oz ne zaradi cipanja. prva sklopka je bila do 300.000. na koncu je mrzel ob speljevanju s premalo gasa potresaval.
od izrednih servisov- menjava pretoka merilca zraka pri 180kkm, pri 220kkm preventivno čiščena turbina in obnova (poceni ker je bila praktično brezhibna), pri 250kkm je avto začel piti hladilno- po menjavi tesnil glave (preparelo) ponovno vse ok. proti koncu se je rahlo slišalo polosovino in kakšen alternator je še šel rakom žvižgat vmes.

ko sem se takrat odločal o variantah sem dojel, da se optimirano delovanje s preprogramiranjem dotika več sklopov in ni le ena mapa za idealne pogoje. no to je box, ki kot si ugotovil laže določene parametre računalniku in s pomočjo teh dosega večji vbrizg/karkoli že.. seveda se lepo sliši, ker ga lahko izklopiš.
ampak.. dobro preprogramiranje obsega ogromno parametrov. in ko je avto preprogramiran mora imeti dobre rezultate kar se tiče toplotnih toleranc, pritiska turbine, izkoristka mešanice.. pomeni da se avto ne pregreva in da turbina ni bistveno bolj obremenjena a hkrati da je mešanica boljša za zgorevanje in je večji izkoristek. in mape so itak vse generične, če si kašnemu tunerju simpatičen jih bo mogoče prilagodil in tako je bilo tudi pri meni. ko opraviš ta poseg nikoli več ne boš razmišljal o bilo kateri drugi opciji.. ker kdo si ne bi si želel:
1) izbris turbo luknje in lepo razporejen navor motorja brez butanja in pojenjanja pri 2800/o
2) nižjo porabo ob normalni vožnji brez priganjanja
3) možnost izkoristka prožnosti motorja in bolj ležerne vožnje zaradi elastičnosti v nizkih obratih
4) in zadnje- ja tistih 20% extra moči ko se prehiteva, vključuje..

ko pa imaš preprogramiran avto te noben ne sili voziti stalno cigla gas. in prepričan sem, če voziš v istem režimo kot pred preprogramiranjem avto vsaj ta , ki ga omenjaš ne bo pri nobeni točki tako obremenjen, da bi se prav zaradi preprogramiranja kakšen sklop kar uničil zaradi samega preprogramiranja..

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če nov 21, 2013 9:22 am

Vsekakor čip oz. remap, da bo stvar narejena tako kot mora bit. Ponudnikov v Sloveniji je več kot dovolj, zelo veliko je napisano tudi na tem forumu. Teh motorjev je veliko čipanih brez kakšnih posledic. Bi se pa sam odločil za standardnih 160 KM, z lepo krivuljo navora in ne bi silil k 180 KM, kot si omenil možnost. Možnost "izklopa" je povsem nepomembna, oz. ti je nihče, ki je že čipal, ne bo priporočal. Če ne rabiš moči, ne pohodiš plina pa motor ni nič bolj obremenjen. Če ti že čip ne bo všeč, ti bo vsak tuner nazaj vklopil star program - a takih primerov ne poznam, razen v primeru težav z npr. sklopko.
Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 21, 2013 10:07 am

Čisto brezveze kompliciraš, obremenitev motorja doziraš z desno nogo, pri "navadni" rabi avtomobila ni čisto nobene potrebe po spreminjanju map. Čipaj pri kakšnem dobrem tunerju in se vozi. Verjemi, da boš kmalu pozabil na vse te dvome!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ven0m
Uporabnik

Napisal/-a ven0m Če nov 21, 2013 2:18 pm

Imam to slabost, da znam preprosto stvar zelo zakomplicirat, drugače pa ja, me je Jerch najbolje prepričal v klasičen Remap. Hvala vsem za pomoč!

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Uporabniški avatar
ven0m
Uporabnik

Napisal/-a ven0m Če nov 21, 2013 2:57 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:http://www.jbautoservice.nl/index.php?id=1&catid=1

Vedno sem oboževal Flamski jezik :D
Bom še potem kar tukaj povprašal glede izkušenj z remapi in katero podjetje priporočate?

Po krajšem sprehodu čez splet sem poiskal sledeče:
skn - 450€
rsr - ni podatka
css - 260€
avtoelektronika - 360€
sbs-tunning - 150€

Vsi končni izdelki so podobni ~160km/360Nm
Ne me narobe razumet, da bi rad bil picajzlast pri ceni. Zanima me razmerje cena/kvaliteta/odnos pri storitvi, če lahko kdo zaupa svoje izkušnje s katerim od napisanih? (Raje dam 100 - 200€ več in grem do človeka, ki ve kaj dela; kot pa do nekogar, ki si je nabavil programator in nanj meče generične mape, ko pa ga stranka kontaktira s težavo pa je mentalno odsoten - seveda s takšnim mišljenjem pa bom tudi mogoče delal krivico cenovno ugodnješim, ki se bolj zavzemajo za svoje delo kot držaji ponudniki ampak so šele začeli - ponovno kompliciram, vglavnem zanima me kateri so kompetentni :) )

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Če nov 21, 2013 3:41 pm

ven0m je napisal/-a:

Bom še potem kar tukaj povprašal glede izkušenj z remapi in katero podjetje priporočate?

skn - 450€
rsr - ni podatka
css - 260€
avtoelektronika - 360€
sbs-tunning - 150€

Ne me narobe razumet, da bi rad bil picajzlast pri ceni. Zanima me razmerje cena/kvaliteta/odnos pri storitvi, če lahko kdo zaupa svoje izkušnje s katerim od napisanih? (Raje dam 100 - 200€ več in grem do človeka, ki ve kaj dela; kot pa do nekogar, ki si je nabavil programator in nanj meče generične mape, ko pa ga stranka kontaktira s težavo pa je mentalno odsoten - seveda s takšnim mišljenjem pa bom tudi mogoče delal krivico cenovno ugodnješim, ki se bolj zavzemajo za svoje delo kot držaji ponudniki ampak so šele začeli - ponovno kompliciram, vglavnem zanima me kateri so kompetentni :) )

upam da sem ti vsaj malo olajšal stvar.. kar se ponudnikov tiče pa zasleduj svoje cilje kot stranka. zavedaj se da imajo vsi neke generične mape.. "svoje" ali ukradene sploh nima veze. sam bi peljal tistemu ki bi se mi posvetil vsaj 5min več kot samo copy/paste naredil. ne bom delal reklame ampak od zgoraj naštetih imam z enim tako izkušnjo. sem pa prepričan, da če jih pokličeš in vprašaš o tej individualizaciji, da boš hitro dojel koliko se ti bodo posvetili. vprašaj konkretno, če po optimizaciji lahko še kaj spreminjaš po lastnih željah.. če je lahko krivulja navora prilagojena tvojim željam itd.. sam osebno bi porezal malo vse skupaj- moč in navor pri 4000, ker pri kolegu sem opazil da je vleklo vse kupaj do 4400. dvomim da je to dobro za komponente, kot tudi tisto suvanje navora ki se pojavi, če hočeš imeti vrh konjev na eni točki.
160konjev je meni kazalo od 3-4k obratov stalno. razmisli kako to zgleda za vožnjo in razmisli kako bi bilo, če bi imel vrh nekje pri 3500 s 180 konji, prej pa nagel vzpon.
da ne kompliciram. pokliči, vprašaj kaj ti ponujajo in boš dojel koliko se bodo s tabo ukvarjali. sam več kot 300eu nevem če bi dajal. no max 350, če bi res nekdo se mi posvetil popolnoma. napiši kakšen post ko to potem urediš. lp

Uporabniški avatar
ven0m
Uporabnik

Napisal/-a ven0m Če nov 21, 2013 10:45 pm

Jerch_ je napisal/-a:
ven0m je napisal/-a:

skn - 450€
rsr - ni podatka
css - 260€
avtoelektronika - 360€
sbs-tunning - 150€

upam da sem ti vsaj malo olajšal stvar.. kar se ponudnikov tiče pa zasleduj svoje cilje kot stranka. zavedaj se da imajo vsi neke generične mape.. "svoje" ali ukradene sploh nima veze. sam bi peljal tistemu ki bi se mi posvetil vsaj 5min več kot samo copy/paste naredil. ne bom delal reklame ampak od zgoraj naštetih imam z enim tako izkušnjo. sem pa prepričan, da če jih pokličeš in vprašaš o tej individualizaciji, da boš hitro dojel koliko se ti bodo posvetili. vprašaj konkretno, če po optimizaciji lahko še kaj spreminjaš po lastnih željah.. če je lahko krivulja navora prilagojena tvojim željam itd.. sam osebno bi porezal malo vse skupaj- moč in navor pri 4000, ker pri kolegu sem opazil da je vleklo vse kupaj do 4400. dvomim da je to dobro za komponente, kot tudi tisto suvanje navora ki se pojavi, če hočeš imeti vrh konjev na eni točki.
160konjev je meni kazalo od 3-4k obratov stalno. razmisli kako to zgleda za vožnjo in razmisli kako bi bilo, če bi imel vrh nekje pri 3500 s 180 konji, prej pa nagel vzpon.
da ne kompliciram. pokliči, vprašaj kaj ti ponujajo in boš dojel koliko se bodo s tabo ukvarjali. sam več kot 300eu nevem če bi dajal. no max 350, če bi res nekdo se mi posvetil popolnoma. napiši kakšen post ko to potem urediš. lp

Še enkrat hvala za obširno mnenje!
Bom seveda priložil poročilo, par fotk in kak video, ko celotno zadevo opravim.

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Pe nov 22, 2013 10:42 am

@venom, mal heca, glede na lokacijo si že preveril ponudbo čez mejo? Zna bit ugodnejša kot naša...
RiDe hArD
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov