Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

hahehihoh
Uporabnik

malo rjava jeklena platišča

Napisal/-a hahehihoh To nov 12, 2013 5:48 pm

Nisem vedel, v kateri sklop uvrstit temo, zato sem jo dal kar v splošno debato. Zanima me, kako lahko sam - na poceni način rešim malo rjava jeklena platišča. So 10 let stara, v originalu črne barve, sicer dobro ohranjena, na delih, kjer so bile odprtine na pokrovih, pa so malce rjava. Zanima me, če je kakšen enostaven način za to, kar je rjavo, odstraniti, z brusnim papirjem? S tem, da jih potem ne rabim še barvat - ravno tako, da se rjavost toliko ne vidi. Jih je pred brusenjem pametno oprati?

hahehihoh
Uporabnik

Re: malo rjava jeklena platišča

Napisal/-a hahehihoh To nov 12, 2013 8:03 pm

Naj odgovorim kar sam. Kupil sem vodobrusni papir in se lotil le tistih delov, ki so bili načeti z rjo. Rezultat bom videl jutri, ko se zdani. Pod lučjo ni prave slike. :)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To nov 12, 2013 8:06 pm

Ja če si samo zbrusil potem nisi naredil nič in bo še bolj rjavelo.Spokaj se še po en mat črn spraj,gumo namaži z glicerinom ali čem drugim mastnim da se barva ne prime nanjo in feltno pofarbaj.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica To nov 12, 2013 8:16 pm

Z vodobrusnim nimaš kaj drgnit rjo. Edino na suho do pleha, spucat z nekim čistilom npr.nitro, nanesti pretvornik rje in pustiti nekaj ur, da se posuši in čez 2k epoxy temelj + končno barvo. To je najmanj kar moraš naredit... vse ostalo je izguba časa. Ne vem kako si predstavljaš brušenje rje, potem pa nič zaščite na pločevini :?: V tem primeru je bolje, da pustiš rjavino in čez nabiješ neke poceni polne dratkape.

Ker si omenil poceni varianto sem ti napisal to. Drugače bi ti svetoval peskanje in prašno barvanje ali nakup novih jeklenk...samo, če peska in barva nekdo, ki ve kaj dela je zaščita boljša kot pri novih ;)
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To nov 12, 2013 8:45 pm

Vsekakor hvala obema za odgovor. Se zavedam, da je moja rešitev le kratkotrajna oz. to rešitev niti ni. Zanimalo me je, če tako vsaj kaj bolje izgleda. Ker je rje res malo, morda približno 1/10 površine jeklenega platišča, mi se zdi peskanje in barvanje na novo metanje denarja proč

@yashica, kaj meniš o postopku @čare, bi za kakšno zimo bilo v redu ali je res bolje iti skozi ves opisan postopek?

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica To nov 12, 2013 9:01 pm

Tisto kar sem jaz predlagal potegne za sabo precej več časa in stroškov...doma sigurno nimaš pretvornika ali nevtralizatorja rje v spreju, 2k temelja etc. Glede na to, da si omenil kakšno zimo je vseeno, če sedaj samo kupiš barvo v spreju, spucaš površino grobe rje in umazanije in jo malo matiraš, da se barva lahko prime in posprejaš... Tako, da ti ti je Čare prav napisal.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To nov 12, 2013 9:14 pm

yashica je napisal/-a:Tisto kar sem jaz predlagal potegne za sabo precej več časa in stroškov...doma sigurno nimaš pretvornika ali nevtralizatorja rje v spreju, 2k temelja etc. Glede na to, da si omenil kakšno zimo je vseeno, če sedaj samo kupiš barvo v spreju, spucaš površino grobe rje in umazanije in jo malo matiraš, da se barva lahko prime in posprejaš... Tako, da ti ti je Čare prav napisal.

Hvala! V petek bom šel po sprej (prej ne utegnem, služba in šola :? ) in naredil, kot predlagaš. Zdaj vsaj vem, zakaj sem na forumu - ko rabim pomoč, jo tudi dobim.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne nov 17, 2013 6:55 pm

Imam vprašanje glede barvanja platišč... Kateri brusni papir naj uporabim in ali je dovolj potem en nanos barve (spreja)? Naj kupim mat črno barvo? Je dovolj ena roka?

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Ne nov 17, 2013 8:29 pm

hahehihoh je napisal/-a:Imam vprašanje glede barvanja platišč... Kateri brusni papir naj uporabim in ali je dovolj potem en nanos barve (spreja)? Naj kupim mat črno barvo? Je dovolj ena roka?

Kateri brusni papir je zelo odvisno od tega, v kaksnem stanju so sedaj. Zacnes z grobim (recimo 180, ce niso ravno v dobrem stanju), koncas s kakim 800, to je dovolj za podlago za barvanje. Za obstojen in kvalitetno izgledajoc nanos niti pod razno ne bo dovolj 1 nanos barve, racunaj vsaj 3. Mat ali gloss je tvoja preferenca, iz stalisca uporabnosti in pa durability-a ni razlik.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne nov 17, 2013 8:33 pm

EX-B je napisal/-a:
hahehihoh je napisal/-a:Imam vprašanje glede barvanja platišč... Kateri brusni papir naj uporabim in ali je dovolj potem en nanos barve (spreja)? Naj kupim mat črno barvo? Je dovolj ena roka?

Kateri brusni papir je zelo odvisno od tega, v kaksnem stanju so sedaj. Zacnes z grobim (recimo 180, ce niso ravno v dobrem stanju), koncas s kakim 800, to je dovolj za podlago za barvanje. Za obstojen in kvalitetno izgledajoc nanos niti pod razno ne bo dovolj 1 nanos barve, racunaj vsaj 3. Mat ali gloss je tvoja preferenca, iz stalisca uporabnosti in pa durability-a ni razlik.

Hvala. Koliko časa pa se barva suši? Avto potrebujem vsak dan od 6-21, verjetno pa ni dobro se vozit s sveže prebarvanimi platišči?

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Ne nov 17, 2013 8:39 pm

hahehihoh je napisal/-a:
EX-B je napisal/-a:

Hvala. Koliko časa pa se barva suši? Avto potrebujem vsak dan od 6-21, verjetno pa ni dobro se vozit s sveže prebarvanimi platišči?

Ce hoces da bo zadeva obsojna nekaj casa, potem pusti platisca na normalni sobni temperaturi in normalni vlaznosti minimalno 24 ur.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne nov 17, 2013 8:47 pm

Uh, to pa bo že skoraj nemogoče. Pomoje najbolje, da jih pustim kakršna so do spomladi in jih pobarvam pred naslednjo zimo, ko bom imel gor letne gume. :)

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So nov 23, 2013 12:46 pm

Danes sem si vzel 2 uri časa in jih malo zbrusil in pobarval z mat sprejem. Zaenkrat zgledajo kot nove, le malo predebele nanose sem mogoče kje dal in mi je barva malo stekla. Me zanima, kako bodo spomladi izgledale... :lol:

mike133
Nov uporabnik

Napisal/-a mike133 So nov 23, 2013 2:24 pm

Ferosan+"dratpirsna"+sprej pa bojo k nove;)

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 So nov 23, 2013 2:41 pm

mike133 je napisal/-a:Ferosan+"dratpirsna"+sprej pa bojo k nove;)

Ja, ene 3 mesece pa res. Sej ne morem verjet, kakšne teme... Zakaj bi sploh obnavljal feltne, če nimaš 100€ za peskanje pa prašno lakiranje. Ali pa vsaj peskanje pa dvokomponentni epoksi primer, črno mat pokrivno.
Sex turns gay people into Mexicans.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So nov 23, 2013 7:32 pm

primozek68 je napisal/-a:

Ja, ene 3 mesece pa res. Sej ne morem verjet, kakšne teme... Zakaj bi sploh obnavljal feltne, če nimaš 100€ za peskanje pa prašno lakiranje. Ali pa vsaj peskanje pa dvokomponentni epoksi primer, črno mat pokrivno.

Ne vem, zakaj se sekiraš zame in za moje finance. :) Samo vprašal sem za nasvet in napisal tudi, kako sem rešil in da je izpadlo dobro - dejansko zgledajo kot nove, edino na enem platišču mi je barva malce stekla, bi pa lahko, če bi želel, da je super narejeno, malce pobrusil in dal še eno plast barve. Pa sploh ni problem v stotaku, ampak če lahko nekaj naredim sam za 10€ in 2 uri dela (to je v bistvu zame še največji problem, ker sem ponavadi od 6 zjutraj do 9 zvečer zdoma, ta vikend sem pa cele dneve fraj) ob podobnem rezultatu kot če mi nekdo za 100€, potem bom to sam naredil. In tudi sem.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 So nov 23, 2013 7:45 pm

Briga mene za tvoje finance, hočem rečt, da nisi naredil nič, če nekaj čačkaš po feltnah, pa neki sprejčki, pa dratpiršne. Feltna je 3-4 mesece na leto v soli, vodi, kamenčkih. Z enim sprejčkom ne boš dosti rešil, razen to, da boš imel čez pol leta še enkrat bolj zarjavele.
Sex turns gay people into Mexicans.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So nov 23, 2013 8:44 pm

Sem ti takoj napisal kaj naredi pa se še kar neki komplicira.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne nov 24, 2013 12:22 am

čare je napisal/-a:Sem ti takoj napisal kaj naredi pa se še kar neki komplicira.

Sem naredil. Hvala za nasvet. :)
primozek68 je napisal/-a:Briga mene za tvoje finance, hočem rečt, da nisi naredil nič, če nekaj čačkaš po feltnah, pa neki sprejčki, pa dratpiršne. Feltna je 3-4 mesece na leto v soli, vodi, kamenčkih. Z enim sprejčkom ne boš dosti rešil, razen to, da boš imel čez pol leta še enkrat bolj zarjavele.
Morda imaš prav, bomo videli spomladi. Bo pa to verjetno zadnja ali predzadnja zima, ki jo bo avto preživel pri meni.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne nov 24, 2013 3:59 am

primozek68 je napisal/-a:

Zakaj pa ne bi, če jih imaš pač namen "našminkat" še za kakšni dve sezoni??!! :roll: Jaz osebno jih bom sicer praktično zastonj speskal in pobarval pred naslednjo zimo, ampak res ne razumem, zakaj bi se nekdo pri rahlo zarjavelih odločil za temeljito obnovo! Sploh od tebe, ki se toliko obremenjuješ z raznimi "ditejlerji" bi človek pričakoval, da ne boš podpiral brezvezne rabe barv ipd.! :/:o:/
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov