Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

stadion
Nov uporabnik

Menjava zavornih ploščic na cliu 2003 (kako)

Napisal/-a stadion Sr jan 21, 2015 1:17 am

Živjo,

ker sem bolj na tesnem z denarjem in moram pazit na vsak euro, se bom moral jutri sam lotiti menjave zavornih ploščic. Ogledal sem si precej videjev na youtube in so si kar podobni med sabo. Naj me nekdo popravi, če sem kaj narobe razumel.

1. Odstraniš gumo in zaviješ volan tako da gleda proti tebi.
2. Od strani odviješ dva vijaka in dvigneš ta zgornji pokrov/čeljust.
3. Vzameš ven levo in desno ploščico
4. Počistiš nesnago okoli in probaš z nečim namazati (WD40 ni ok?)
5. Položiš obe ploščici na svoja mesta
6. Nazaj gor položiš pokrov (ki si ga snel v 2. točki) in vstaviš oba vijaka ter zašraufaš.

Izgleda dokaj preprosto, vendar v nekaterih videjih sem opazil da določeni posamezniki najprej spustijo pritisk. To v videju storijo tako da odprejo havbo avta in poiščejo tisti lonček kjer je notri zavorna tekočina. Dvignejo pokrov in s tem kao spustijo pritisk.
Ali moram to tudi jaz naredit, preden se lotim menjave ploščic?

Ali potem, ko daš novi ploščici notr, gre pokrov zlahka nazaj gor ali moraš kaj na silo pritiskat/stiskat, da spet paše gor ta pokrov. Bega me, ker ne vem kaj je tale naredil tule http://youtu.be/XTlvqPwlX4U?t=5m8s . Zdi se kot da je treba z mizarsko spono nekaj poriniti nazaj notr, da lahko sploh ta pokrov/čeljust lahko nazaj gor natakneš in zašraufaš. V videju očitno poriva zavorno tekočino nazaj gor po cevki. A je še kako drugo orodje s katerim se da to stisnt? Ne vem če imam to spono :)

A sem vseskupaj prav razumel. Kakšni dodatni nasveti. Bi bil hvaležen.

Imam pa R. Clio, Dci 1.5, l. 2003.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Menjava zavornih ploščic na cliu 2003 (kako)

Napisal/-a Fan Sr jan 21, 2015 4:01 am

V koliko vam Ljubljana/Vič ni predaleč, se oglasite pri meni in vam jih bom brezplačno zamenjal.
Glede na to, da ste vse skupaj pomešali, karkoli ste že videli na videih, niste popolnoma razumeli, ter vam mehanika ne gre najbolje od rok ............................ je najbolje da to prepustite nekomu, ki ve kaj dela, da si ne naredite več škode, ki bo na kraju prinesla še večje stroške.
Sicer pa roko na srce, tudi vsak lokalni mehanik vam za samo menjavo ne bo računal več kot 20€, predvidevam, da to ne bo ogrozilo proračuna.

Se pa odvija po naslednjem vrstnem redu:
- dvignete vozilo, odvijete platišče
- odvijete dva vijaka, s katerima je privit zavorni cilinder na vodila
- snamete zavorni cilinder
- odstranite stare zavorne ploščice, ščistite vodila zavornih ploščic
- preverite kako se premikajo vodila zavornega cilindra, po potrebi jih ščistite in namažite z namensko mastjo
- preverite pod proti prašnim tesnilom na zavornem batku ali je mast, če ni, se ga nežno očisti in namaže ( pazite, da ne poškodujete tesnila )
- s vzvodom/namenskim orodjem/spono stisnete nežno zavorni batek do kraja v zavorni cilinder
- vstavite nove zavorne ploščice na svoje mesto
- postavite zavorni cilinder nazaj in ga previjete
- privijete platišče
- spustite vozilo
Na drugi strani je postopek enak.
Preden prižgete vozilo, najprej parkrat pritisnite zavorno stopalko, da se zavorni batek približa do zavornih ploščic!! V nasprotnem primeru ni zavor!!!

Opozorilo: Avtor članka ne odgovarja za morebitne nesreče, poškodbe materiala ali ljudi. Uporabljajte osebna zaščitna sredstva in delajte previdno in natančno! V koliko nimate dovolj znanja o tem, prepustite raje delo strokovno usposobljeni osebi!
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 3 gostov