Se že nekaj časa pripravljam na to neslavno menjavo tesnil oljnega hladilnika na Mercedesovemu motorju OM642, 3.0 commonrail diesel, V6. Služi mi v Jeep Grand Cherokee 2007 letnik, pri 230.000 km pa mislim, da je čas za zamenjavo, čeprav puščanja olja na zadnji strani motorja še ni opaziti, razlogi za odločitev preventivne menjave pa so ti: 1.) Pri večino primerkih spustijo tesnila prve generacije teh motorjev (nekje do 2010 letnika) že veliko prej (100.000 km). Očitno imam po 18 letih in 230.000 km srečo. 2.) Začel me je zafrkavati motorček, ki na sesalnih kolektorjih odpira/zapira dodatne swirl porte za vsak cilinder, ki izboljšajo vrtinčenje in s tem izgorevanje ter navor pri nižjih obratih motorja. Lahko se prekinja v motorčku zaradi kapanja olja pri vstopu v turbino direktno na ta motorček spodaj ali pa je sesalni kolektor tako zapacan, da se lopute ne morejo odpirati/zapirati oz. to storijo z preveč upora in računalnik vrže motor v limp mode, do 3000 obratov in z eno tretjino običajne moči. Če motor ugasnem in ponovno vžgem, imam 70% možnosti, da bo vse normalno, kakšen dan pa je trmast in moram ugašanje večkrat ponoviti. Vem za finto, motorček odklopiš in na konektor na pravo mesto daš 4,7kohm upor in prevaraš računalnik, ki misli, da motorček deluje, v bistvu pa ni niti priklopljen, motor pa dela več ali manj enako, nekoliko izgubi v nižjih obratih navora pa pridobi porabo. Sama ideja mi ni nič kaj všeč, zato se bom lotil temeljitega popravila, nobenega blindiranja loput ampak delujoče, tako kot mora biti. In še 3.) Pri teh kilometrih sta se sesalna kolektorja zaradi egr vračanja ter mešanja oljnih hlapov iz motorja sigurno že zapacala. Sicer motor deluje odlično, mirno, z obilico navora, tako da 2.150 kg težek avto odločno pospeši in niti ne čutim te teže, dokler ni potrebno zavirati

.
Z leti hobby šraufanja se mi je nabralo kar nekaj orodja, pa vseeno sem za ta poseg dokupil dolgi natični 1/2 colski torx 45 za turbino ter natični zunanji torx E10 in E12.
Komplet tesnil, ki se rabijo sem naročil kar pri Mercedesu, za 10-20 € več od konkurence je notri res vse kar potrebuješ, celo vijaki za turbino/izpušne kolektorje in nova aluminijasta cevka z o-ringi, ki povezuje levi in desni sesalni kolektor za kroženje hladilne tekočine. Komplet stane 150€ v Nemčiji. Motorček swirl loput sem tudi kar naročil novega Pierburg, kot je notri original in je nadaljnih 140€.
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V