http://www.danielsternlighting.com/tech ... elays.html
Na kratko pa piše to, da 5 % padec napetosti povzroči slabih 20 % manjšo svetilnost (ob tem se življenjska doba žarnice skoraj podvoji, sem nekje drugje zasledil). Recimo ob 15 % manjši napetosti žarnice svetijo le še s 50 % svetilnostjo. V Evropi so, sodeč po napisanem na linku, žarnice narejene tako, da svetijo 100% pri 13,2V.
Moje meritve napetosti so bile sledeče:
Akumulator: 14,4V, kot mora bit
Žarnica za zasenčene luči: 12,5V
Na dratih in stikalih se mi torej izgubita skoraj 2V. Pri ugasnjenem avtu mam na žarnici slabih 10V, akumulatorja takrat sploh nisem meril. Itak je svetilo za en drek
Zanima me, kakšne so bile kaj vaše meritve, če ste to merili, al pa če ste se odločili za vgradnjo relejev, kakšne so bile razlike. Če pa bo to kdo meril naj ga opozorim, da je treba merit ob prižgani žarnici... Če izmeriš samo konektorje, ki jih snameš z žarnice, bo napetost skoraj nespremenjena.
Osebno razmišljam, da če bi si že vgradil rele, da bi še z enim skombiniral za nižanje napetosti in si naštimal za izbiranje med dnevnimi lučmi (recimo 10V) in full power. V bistvu mi je škoda žarnic kurit na polno, ker se večinoma vozim podnevi.