Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

chelichni
Nov uporabnik

Predelava avta v dirkalnik

Napisal/-a chelichni Pe jun 28, 2013 10:55 pm

Pozdravljeni,

naj vas najprej potolažim, da nisem nek najstnik ki odpre novo temo na forumu in si želi predelav, nato mu vsi pomagajo z dragocenimi nasveti, na koncu pa itak ostane le pri temi na forumu.... Že od malih nog sem nor na dirkanje, takšne in drugačne vrste :)

Pred leti sem kupil Corso B 1.4 16v sport, sedaj pa je žal že več ali manj odslužila svoje... Podvozje je slabo, napada jo rja.... Za prvo silo bi jo lahko sicer popravil in vozil naprej, ampak je stvari enostavno preveč. Če jo prodam, za njo ne dobim praktično nič. Tako sedaj razmišljam o nakupu malce bolj ohranjenega avta, Corso pa imam v planu predelat.

Prva dilema katera se pojavi je, ali predelat avto, ki bo homologiran za na cesto, ali naredit avto, katerega naložiš na prikolico in pelješ kamorkoli.. S homologiranimi deli se stroški definitivno precej povečajo, pa tudi skrbi me, če lahko vse planirane predelave homologiram...

Najprej je v planu saniranje rje, namesto plastičnih obrob na blatnikih bi prišle kovinske, mogoče malenkost poširjene, nato seveda barvanje... Kar se tiče podvozja, nižje ter trše amortizerje, stabilizatorje, izpuh, gola notranjost, torej brez zadnjih sedežev, sprednje školjkaste, volan, morda hidravlična ročna zavora,... V primeru da se odločim, da avto nebo registriran morda tudi kletka... Seveda, da ne pozabim glavnega, motor... :)

Če se je kdo že loteval podobne zadeve bi bil zelo vesel vaših nasvetov.
Mimogrede, vem da z denarjem katerega bi bilo potrebno vložiti v predelavo lahko kupim "serijski" bolj športen avto, da je 1.4 motor švoh in podobne stvari.... Vendar veliko stvari znam opraviti sam oz. s pomočjo prijateljev, pa tudi rad bi naredil nekaj svojega, po mojem okusu...
Zavedam se, da to ne bo nekaj mesečni projekt, ampak volja je, želja tudi,.... :)

Na naših in tujih straneh se najde ogromno delov za ta avto, za smešne cene. Vendar kot sem rekel, prva dilema je homologacija ali ne? Če recimo homologiram sedeže, amortizerje, gume, izpuh,... in ostale dele za katere je možno dobiti homologacijo, kako je potem na primer z odstranjenimi zadnjimi sedeži?

LP J

Uporabniški avatar
alesdrolec
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Re: Predelava avta v dirkalnik

Napisal/-a alesdrolec So jun 29, 2013 7:22 am

kaj pridobiš s hidravlično ročno pri takem avtu? misliš driftat?? :D
če se spraviš pleh porihtat rjo morš vzet dol iz avta vse do zadnjega šravfa in surov pleh poštimat to gre časa in dnarja ogromn
najprej povej v kaj bi avto predelal, mogoče kaj za na raceland al kakšni so plani

chelichni
Nov uporabnik

Napisal/-a chelichni So jun 29, 2013 9:03 am

Tudi pri sprednjem pogonu se z ročno velikokrat rešuje stvari, ali pa popravlja... Morda bi bilo že dovolj če bi zadaj dal diske, pa iz navadno ročno zavoro, ker sedaj prime zelo slabo....

Avto bi bil za na Raceland in podobno, pa mogoče gdaj po kakšni gorski cesti tule zraven doma (asfaltirani), za katere policaji še ne vedo 8)

Kar se tiče obnove pleha, sem bil zraven pri obnovi dveh oldtajmerjev, tako da koliko je brušenja in varjenja vem, če delaš sam niti ni takšen strošek, kolikor ti vzame časa.. Itak se pa zavedam da to nebo nek projekt za čez zimo, ampak se bo verjetno zavleklo malce dlje.

Uporabniški avatar
alesdrolec
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a alesdrolec So jun 29, 2013 10:07 am

je pa tko k si že sam omenu pomojm bi blo fajn za ta dnar k bi ga vložu nabavt neki k ma več potenciala :D
jst osebno ne bi delu projekta iz take corse prej kakšen saxo vts, peugeot 106 rallye kej tazga recimo

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So jun 29, 2013 11:09 am

hyundai getz v katerega paše 2.0 hyundai mašina, oboje dobiš za majhen denar. http://www.hyundaiperformance.com/forum ... -dohc.html
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jun 29, 2013 11:34 am

Vse to kar boš predelal se da homologirat in avto normalno registrirat.
Mora pa res biti vse tako kot je treba. Sedeži in kletka mora biti fikserana kot je treba in ne kakor se bi tebi zdelo najboljše.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

chelichni
Nov uporabnik

Napisal/-a chelichni So jun 29, 2013 12:41 pm

Predelovat drugi avto ne pride v poštev... Verjetno bi bilo bolje corso GSI, ampak imam željo predelovat točno to.

@lancia hf, pa je to "normalna" homologacija vsakega dela posebej, ali se potem homologira kot dirkalnik v celoti?

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So jun 29, 2013 1:30 pm

lancia hf je napisal/-a:Vse to kar boš predelal se da homologirat in avto normalno registrirat.
Mora pa res biti vse tako kot je treba. Sedeži in kletka mora biti fikserana kot je treba in ne kakor se bi tebi zdelo najboljše.

Od kdaj se da kletko homologirat in avto normalno registrirat? Verjetno le, kot road-legal dirkalni avto, ali pač?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jun 29, 2013 9:27 pm

Pa saj nebi imel prvi doma narejeno kletko in homologiran avto kot klasično vozilo.
Še vse primere, ki jih poznam imajo semljivo sredinsko štango, da jo lahko snamejo kadar hočejo namontirati zadaj sedeže. Tega je v SLO kar nekaj vendar ne za vsakodnevno uporabo.

kosir1234
Novinec

Napisal/-a kosir1234 Ne jun 30, 2013 12:28 am

Pejt brez homologacije pa vozi okol. Kar boš pršparu maš za ene 2let racelanda pokritga, kak izlet na nordšlajf, pa še kak grobnik.

Za rally/gorske se ti tak ne splača delat, boš zgubu živce po pol leta...

2.0 T od calibre spravi raje notr :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne jun 30, 2013 1:49 am

Če imaš voljo točno ta avto rihtat (te popolnoma razumem) pač išči obstoječe domače in tuje predelave, da pridobiš osnovne smernice, je pa velika verjetnost, da bo na koncu le školjka ostala ista :mrgreen:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

kosir1234
Novinec

Napisal/-a kosir1234 Ne jun 30, 2013 1:58 am

Tudi to je fajn malo ojačat/povarit...

chelichni
Nov uporabnik

Napisal/-a chelichni Ne jun 30, 2013 2:17 am

@lancia hf, vem da se da kletko za tehničega odmontirat, oz. se vgradi zice ko se "normalno" voziš, ampak če se bom spustil v ta projekt, bi rad homologiral takšnega kot je, ne da potem šraufam zice ter kletko ven in notri..... Potem rajše pustim nehomologiranega in ga naloćim na prikolico do Racelanda oz. kamorkoli...

@kosir1234; nisem imel v planu delat po standardih za GHD oz rally, za tisto še nimam dovolj znanja, niti finančne zmožnosti.... Tako da se nekako res bolj nagibam k tej možnosti kot si jo omenil... Kar se tiče pa od Calibre motorja pa vse lepo in prav, vendar se mi takšne konje zdi nesmiselno obešat na sprednji pogon... Za seboj povleče še preveč stvari. Ko bom enkrat "velik" bo 2.0T lepo v micki, čisto serijska :) :) :) :) .

@~toMmy~ »: predelav sem že nekaj našel na internetu, vendar večinoma je bolj v styling usmerjenih, meni se gre bolj za tuning oz. rally izgled avtomobila... Kar se tiče pa delov, imam pa že shranjenih ogromno spletnih strani z zeloooo ugodnimi deli :D

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne jun 30, 2013 5:42 pm

Pozabi poste napisane od uporabnikov, ki niso delali te homologacije ker ti prodajajo same buče.

Če ti pride na dom je homoligacija 130€ drugače je 84€ Sem jo delal slab mesec nazaj.
Jaz sem svojo Lancio čisto normalno homoligiral pa če prav niti 30% ni original avtomobila ampak je pa narejeno in pritrjeno po predpisih.
Sem pa od dosti ljudi (90%) slišal, da svoj avto ne bom nikoli registriral ker ni nič original ampak sedaj imam certifikat starodobnika in homoligacijo za vse kar je na in v avtomobilu in tudi normalno avto registriran
In celo homologirali so mo gume 205-45/16 glede na to, da ima avto tovarniško MAX dimenzijo 185-65/14.

Uglavnem naredi kot je treba in boš normalno naredil homologacijo neglede na to kaj ti pišejo po temi. :lol:

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Ne jun 30, 2013 8:43 pm

@lancia hf: Hočeš reči da si doma naredil po predpisih kletko itd in dobil za tole cestno homologacijo? Sliši se naravnost božansko... (brez sarkazma)

chelichni
Nov uporabnik

Napisal/-a chelichni Ne jun 30, 2013 9:20 pm

Super, me veseli da si uredil. Torej vem na koga se obrnit še za kakšen konkretnejši nasvet :)

Po kakšnem vrstnem redu pa je najbolje predelovat vozilo? Najprej seveda karoserija, varjenje ter barvanje, kaj pa potem? Mogoče podvozje, da je avto na tleh, nato pa motor ter notranjost?

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jun 30, 2013 10:22 pm

use kar nerabiš vrži vn da se znebiš 200kg 8) potem se spusti v motor in podvozje.barvanje in zunanjost se loti nakoncu

kosir1234
Novinec

Napisal/-a kosir1234 Ne jun 30, 2013 11:35 pm

prvo barvat pol pa naprej...

ne moreš pol barvat ko se že stvari notr daje?

varjenje karoserije, rollbar, barvanje, podvozje, motor, notranjost, karoserija, stekla...

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Po jul 01, 2013 6:17 am

Kolega ki je že kar nekaj (drift) dirkalnikov naredil mi je leta nazaj rekel da mora biti kandidat za dirkalnik tudi dobro ohranjen plehovno, ne splača se rjavine rihtat in iz tistega potem delat dirkalnik, ker so sile na samo karoserijo pri dirkah še toliko večje.
Slika

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Po jul 01, 2013 7:28 am

Koliko je planiran budget?
RiDe hArD
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov