Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d To sep 30, 2008 5:32 pm

Lisko kako pa se mesa olje z dizlom? Mores sam premesat zadevo al se samo razmesa.
Kolko procentno mesanico uporabljas :?:

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To sep 30, 2008 6:24 pm

monster_d je napisal/-a:Lisko kako pa se mesa olje z dizlom? Mores sam premesat zadevo al se samo razmesa.
Kolko procentno mesanico uporabljas :?:

Kok sem delal teste lahko vzameš pol olja pol nafte in zmešaš....po enem tednu ni blo videt da bi se stvar ločla.....torej se normalno mešata.

Tist glede mešanice....niti še nisem probal.....pač zlijem v tank kaj dobim :D
Ta poskus je bil samo da sem se prepričal da bo šel tudi na čisto olje in normalno vžigal in tako dalje....

Daedalus: točno ....pod pritiskom. prvo skozi 80 mikronski filter nato pa še skozi 1 mikronski filter. Tako filtrirano olje naj načeloma ne bi smelo delat težav....80 mikronski je filter od centralne kurjave 1 mikron se pa uporablja za čiščenje pitne vode.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek To sep 30, 2008 8:29 pm

hehe, zanimivo :) res se fajne stvari spouneš ti ;) pomoje ti ni nikoli dougčas :P
Citroen C5 2.0 hdi Break :P

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To sep 30, 2008 9:03 pm

Kak je že ono......vedno nekaj novega :D

Sej če bo šlo po načrtih bo pozimi še pestro :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek To sep 30, 2008 9:11 pm

lisko je napisal/-a:Kak je že ono......vedno nekaj novega :D

Sej če bo šlo po načrtih bo pozimi še pestro :D

kaj pa spet načrtuješ? spet kakšen velik podvig? me prav zanima česa se boš spet lotil :) boš zaupal al ne?

Povej mi, a si že našu koga da boš jemal od njega to olje da boš lahko tanku?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To sep 30, 2008 9:18 pm

Nem povedal dokler se res ne boma lotla.....bo pa velk projekt ja :D
Za olje še po pravic niti nisem iskal.....prvo filtrirni sitemi in tako dalje:) Kot drugo pa še vedno iščem dobro dokaj poceni dizl petko :)
Slika

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Sr okt 01, 2008 7:58 pm

hehe, smotan si :P me že firbec matra kaj se bo spet dogajalo :) iščeš poceni dizel petko hehe, tudi jaz iščem nekaj takšnega :) povej če najdeš kaj :P

a boš filtrirni sistem dau v avto, ali boš to olje že prej filtriral in še potem?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr okt 01, 2008 9:12 pm

Lih zato ne bom povedal ker še nisem 100% če se boma res spustla v to.....se pa resno pogovarjama o tem.....ampak tokrat bi tak projekt vzel dva tri mesce časa.So pa še druge stvari tko da.....
Slika

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr okt 01, 2008 10:39 pm

Ce ti tale test z bio gorivom pozitivno rata, kupim scanio :lol: Samo to pa bi res se mel :D
Skratka meni ze mati shranjuje olje od pomfrija

lp

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če okt 02, 2008 12:52 pm

Nujno!

Sedaj se je na Dicovery-ju začela oddaja Dirty Jobs, v kateri bo tudi prikaz predelovanja odpadnega olja iz restavracije v biodizel. Že čez nekaj minut (manj kot 10?) - takoj po čebelah (ali par minut kasneje - po hiši in čebelah).

M.G.
Nov uporabnik

Napisal/-a M.G. Če okt 02, 2008 1:50 pm

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če okt 02, 2008 2:11 pm

Dejansko je proizvodnja biodizla kar zahteven in natančen postopek. Ni to samo neka filtracija olja, to je kemijski postopek. Natačno je treba dozirati NaOH in metanol, da ne dobimo kot stranski produkt žajfo. Nekje je točno opisan, z vsemi potrebnimi koncentracijami kemikalij itd, samo zdajle ne najdem linka.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če okt 02, 2008 3:07 pm

Hehe sem gledu tole ja :) Drgač pa tud po netu je dost gradiva kako izvesti tole doma. No in tak biodizel imajo pri krškem ( kjer sem dal link da se odpira prva slo črpalka na biodizel). Ampak tako pridelan biodizel lahko točimo v čisto vsak avto brez posledic(no pustmo zaj renoje) . Sicer je izredno dobro topilo gume ampak je pa nevtralno med tem ko navadno olje je kislo.
Drgač pa kok spremljam druge forume in kok se menim z ljudmi ki se vozijo na domače olje....še do zdaj niso imeli težav pa vse kar je da se filtrira na 1 mikron. Problem nastane samo pri hladnem zagonu oz. pri hladnem olju. Ker je gostejše od nafte so tudi pritiski v pumpi večji, kar lahko pomeni za posledico zdrbljeno drobovje v pumpi. Ponavadi pa se to zgodi pri mrzlem olju in malo višjih obratih ki naglo padejo ( menjava iz prve v drugo v kak klanec.....s prvo do okrog 2500-3000 obratov potem pa sputiš gas in...)

ZAto pa se delajo 2 tank sistemi in dodatne pumpe in grelci da se olje predhodno ogreje na 90 stopinj.Štartaš na nafto.....ko se motor dovolj ogreje pa preklopi na olje.....seveda je potem potrebno pred koncem vožnje preklopit na nafto, da se pumpa sčisti olja in se napolni s čisto nafto.
Slika

ju4e
Nov uporabnik

Napisal/-a ju4e To okt 07, 2008 7:16 pm

mene pa zanima ko si isto rihtam petko kako si pobarval spredni in zadni odbijac ce bi jas z spric kitom posprical in pobarval bi blo kaj narobe?? da nebi spokalo al kaj podobnega? pa zanima me kje si dobo motorcke za okna ??
lepo prosim za nasvete.
lep pozdrav Jp

Uporabniški avatar
Žiiga
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana Bežigrad

Napisal/-a Žiiga To okt 07, 2008 7:38 pm

listko, enkat b do tebe uletu tko d te mal spoznam, ker ni dost ljudi tko uztrajnih pr eni stvari kot je petka, sploh pa ne tako rekoč navadni dizlci 8) Ampak res pa VSE pohvale na tem projektu ;)
Slika
Koni Sport Adjustable Dumpers, Renault sport CV axles, Renault sport suspension arms with powerflex, Williams front subframe, Williams cams, Custom made hydraulic hoses, custom made exhaust system

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To okt 07, 2008 8:10 pm

ju4e ne rabiš v vseh temah isto napisat.....kajti videl sem da si tud v drugi temi napisal enak post.

Odbijače se barva po že preiskušenem sistemu....prvo daš plastik primer....potem špric kit katerga obrusiš potem pa pobarvaš. vsa umetnost. Tist kako bo barva držala je pa odvisno od tega kok si prej pripravu odbijače ( predvsem čistoča in razmaščevanje)
Spredaj spodaj se men sicer lušči ampak ne da bi pokalo ampak zarad raznih udarcev ki jih doživi odbijač :) Med tem ko sem z ogledali že tud potegnil kje ali pa se celo rikverc naslonu na traktor pa niti barva ni počla.....

Glede motorčkov pa maš tudi opisano. :)

Žiiga kamot uletiš sam zment se morma. Če pa zveš še za kako dizlco ( ki ima pleh v kurcu motor pa dober) pa kamot pridem tud po njo :) Pa tud takih kot si ti ni dost veš :P Edino razlika da imaš ti ventilarja jaz pa dizla :)

Sicer pa še to ni vse pri tem avtku....ampak bom zaenkrat še molčal ker še niti sama nisma 100% da boma izpeljala to kar se menima, če bo, bo še ene 10X tok dela kot je bilo do sedaj.
Slika

ju4e
Nov uporabnik

Napisal/-a ju4e Sr okt 08, 2008 3:52 pm

ja no vem da sem dal na vec kiro temo isto stvan no vprašanje. :?
samo mudi se mi da pospricam avto ker ostalo sem ze naredo vse.zanima me pa ce slucajno vete kje bi lahko dobo toti plastik primer.pa ce slucajno vete kake online trgovine z avto deli za petko luči,pa tak dale ker isem pa nea kaj najem lepo prosim za nasvete
lep pozdrav jP :-P

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Sr okt 08, 2008 7:25 pm

ju4e je napisal/-a:ja no vem da sem dal na vec kiro temo isto stvan no vprašanje. :?
samo mudi se mi da pospricam avto ker ostalo sem ze naredo vse.zanima me pa ce slucajno vete kje bi lahko dobo toti plastik primer.pa ce slucajno vete kake online trgovine z avto deli za petko luči,pa tak dale ker isem pa nea kaj najem lepo prosim za nasvete
lep pozdrav jP :-P

plastik primer dobis v licarskih stacunah ali v obiju.

za dele pa kle poglej:
http://www.motomat.si/

zrihtajo ti marskej za petko.
Renault Clio 1.8 16V l. 1993

ju4e
Nov uporabnik

Napisal/-a ju4e So okt 11, 2008 6:50 am

hmmm
ja ta trgovina je mnda vredi samo ce sn se prijavo za trgo pa nisn dobo user name pa key. to pa zaj problem :( :( :( :( :(

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 So okt 11, 2008 2:37 pm

kaj ti bo username? a je problem telefon u roke vzet pa poklicat kaj rabis met? se lazje je ce se do njih zapeljes.
Renault Clio 1.8 16V l. 1993
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov