Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Re: Svoj čas srebrna delta HF turbo - komplet obnova

Napisal/-a grega983 Ne maj 27, 2012 8:45 pm

Nekaj malega sem se igral tudi okoli notranjosti, kjer sem preizkusno namestil še komplet zadnjo klop, ker res ne bi rad imel neprijetnega presenečenja, ko bi imel pred sabo komplet na novo oblečeno klop, ki pa ne bi bila kompatibilna s karoserijo. Poleg tega sem predelal še sanke za sprednja sedeža, nakar sem vso to drobnarijo pobral in odpeljal galvanizirat.

Nazaj pa sem dobil tudi volan in usnjeno manšeto za prestavno ročico, obnovo katerih sta lahko spremljali v drugi temi.
Priponke
Picture 016.jpg
Picture 018.jpg
Picture 028.jpg
Picture 029.jpg
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer Po maj 28, 2012 10:15 am

kolko si dal za obnovo volana?
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po maj 28, 2012 10:26 am

SpunkyRacer je napisal/-a:kolko si dal za obnovo volana?

Volan in manšeta sta bila ovrednotena na 80 eur.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jun 11, 2012 7:03 pm

Končno sem zbral ves material, da sem dokončal s sestavo mosta ter zavor zadaj :)

Ob pričetku sestavljanja sem za začetek ugotovil, da sem nazadnje pri sestavi mosta naredil en mali zajebek, ko sem pomešal levi in desni amortizer. Le ta sta namreč identična, le >jeziček<, v katerem je zataknjena gumijasta cevka za zavore, je na drugem mestu. Po odpravi te malenkosti sem sestavil obe zadnji čeljusti. Pri tem sem kar z malo nejevero gledal račun za nabavljen material, ki je bil smešno poceni.
Da pa svet ni popoln, sem ugotovil po končani montaži, ko ročna zavora ni kazala znakov navdušenja za sodelovanje in ni delala oops
Zgleda, da sem pri sestavi drobovja mehanizma na čeljusti spregledal kakšno neumnost :roll:
Priponke
Picture 001.jpg
Picture 003.jpg
Picture 004.jpg
Picture 005.jpg
Picture 007.jpg

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Po jun 11, 2012 8:26 pm

e, zdaj šele zdaj se bo videlo tapravega italjana. ti priporočam da mu narediš ene špagete z paradižnikovo omako in mu jih daš pod nos z upanjem da bo bo sodeloval pri sestavljanju :)

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jun 11, 2012 8:31 pm

Nč skrbet, imam na grbi še delto II za daily. To je kot razvajen froc. Skoz nekaj jamra pa stoka, dela pa še vedno, čeprav je lastnik vsak dan bolj plešast zaradi tega oops

V glavnem, vsako tako neumnost se da rešit, potrebno je le imeti pri roki kakšen ajmer hladne vode za hlajenje živcev oops

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jun 25, 2012 5:05 pm

Ta konec tedna je bil kar prekratek za udejstvovanje v garaži, mi pa je uspelo razdreti komplet zadnje zavore in urediti zadrego z ročno. Poleg tega sem sestavil obe prednji zavori, za piko na i pa moram dati delati 5 mm podložni ploščici za pod diska - stare frgazerce imajo navadne, enojne diske, ko pa na enak abšenkl montiraš dvojni disk pa ta brez teh plošč drsi po roki/spodnjem zglobu.
Ker sem v veselem pričakovanju prihoda obnovljenega motorja in ker pod motornim prostorom nimam kaj pametnega za početi v tem trenutku, sem se lotil sestavljanja zadnje haube. Zadeva ni končana, ker sem čisto srečen spet zbiral drobnarijo za galvanizacijo, tako da bodo spet nikoli kasneje videni deli na novo pocinkani in bodo lepi kot novi :)

In ja, končala se je veselica okoli iskanja vijaka za jermenico na glavni gredi. Za začetek je bilo na ebayu na razpolago nekaj vijakov od fiatovih in lanciinih 2.0 motorjev. Ker sem bil neučakan in kljub temu, da sem vedel, da se šifre za vijak od 1.6 in 2.0 motorja ne ujemajo. KO sem tako dobil 1. vijak, me je mojster mehanik razočaral z novico, da vijak nikakor bi pravi, ker je dolžine 80 mm namesto 60. Eno samo sr...e ob misli, da se teh 1.6 motorjev ne rihta ravno vsak dan in tako tudi ni na razpolago preveč rezervnih delov.
No tako sem se naredil neumnega in šel malo potipati na pooblaščenca. Sicer iz spoštovanja ne bom komentiral strokovnosti prodajalca rezervnih delov, sva pa po krajšem modrovanju natuhtala, da če že ne najde v katalogu obravnavanega vijaka, bi pa lahko naročila vijak od kakšnega drugega motorja, ki pa se je izkazal za ustreznega :D
In ne me vprašati od katerega motorja je kupljen vijak, ker se mi niti sanja ne ....
Priponke
Picture 001.jpg
Picture 002.jpg
Picture 003.jpg
Picture 011.jpg
Picture 012.jpg
Picture 013.jpg

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Če jun 28, 2012 9:47 pm

Končno je dokončan motor za rjo :D

Zadevo sem poslikal zvečer ob slabi svetlobi, tak da sliki nista najbolj blesteči, pa j... ga. Bo kakšen drug dan bolj primeren za to, ko bom imel več časa podnevi oops
Priponke
Picture 007.jpg
Picture 004.jpg

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če jun 28, 2012 9:54 pm

ePER kaže da ima ta vijak kataoško številko 46465729 .A se prodajalcu ni dalo iskat al je rekel da ne obstaja?

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Pe jun 29, 2012 4:42 am

čare je napisal/-a:ePER kaže da ima ta vijak kataoško številko 46465729 .A se prodajalcu ni dalo iskat al je rekel da ne obstaja?

Ni se mu dalo iskati oz. niti ne zna uporabljati epera in je na koncu pristal pri izjavi, da zgleda, da je to tista varianta, ko moraš nabaviti komplet novo glavno gred, kjer v kompletu dobiš tudi ta vijak :roll: .
Pa sedaj niti ni važno to, ker jermenica je na motorju z ali brez originalnim vijakom :D

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe jun 29, 2012 9:36 pm

Bog ne daj potem da se ti zlomi kljukca za odklepanje vrat,ker potem moraš tud ta kompletna vzet.debili.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Pe jun 29, 2012 9:57 pm

čare je napisal/-a:Bog ne daj potem da se ti zlomi kljukca za odklepanje vrat,ker potem moraš tud ta kompletna vzet.debili.

Pooblaščenec je bil res zadnja opcija, ki pa sem jo koristil, ker se je začelo muditi z iskanjem vijaka, časa pa nimam cele večere sedeti pred monitorjem ter prečesavati ebay in brskati po eperu.
Je pa zanimivo, da je bil nabavljen vijak vreden približno 8,50 eur, kar je ceneje kot rabljen vijak od 2,0 motorja, najden in kupljen na ebayu.

Drugače pa je ta kljukca res ranljiva zadeva oops

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jul 16, 2012 5:31 am

Končno spet nekaj slikic :lol:
Zmontiral sem zadnjo haubo, ter v njo namontiral večino drobnarij razen stekla in plastične blende, ker je potrebno zamenjati še nekaj konektorjev.
Priponke
Picture 007.jpg
Picture 008.jpg
Picture 011.jpg
Picture 013.jpg

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jul 16, 2012 5:38 am

.... in ko sem bil že pri delu sem vgradil še motor. Le tega je bilo dokaj enostavno namontirati, zapletlo se je le pri nosilcu za hladilnik olja, ki je bil v napoto. Do tega je prišlo, ker je spodnja vezna stena na modelih pred letom 86 pomaknjena nekoliko navznoter. Ker motor seveda ne more biti brez oljnega filtra, se bo kasneje izvedel sistem, kot ga imajo starejši modeli, ko sta oljni filter in hladilnik olja nameščena na vezno steno pod desno lučjo, do bloka pa vodijo kovinske gibljive cevi. Detajl je poslikan v eni od objav na začetku teme.
Priponke
Picture 001.jpg
Picture 003.jpg
Picture 004.jpg
Picture 047.jpg

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jul 16, 2012 5:42 am

Za potrebe vgradnje motorja sem odmontiral kompletno sprednje podvozje, pred tem pa še pod zavorna diska namestil podložni ploščici debeline 5 mm, s čimer sem dosegel pravilen odmik diskov od rok.
Ob kasnejši končni montaži podvozja in stabilizatorja je nastalo še nekaj slik :)
Priponke
Picture 002.jpg
Picture 005.jpg
Picture 032.jpg
Picture 033.jpg
Picture 035.jpg

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jul 16, 2012 5:47 am

In ker sem bil po opravljenem delom srečen kot radio, sem za potrebe čiščenja garaže makino postavil na sonce (kolikor ga je pač bilo), po res dolgem času na 14 colskih kolesih. :)
Priponke
Picture 045.jpg

Salieri86
Nov uporabnik

Napisal/-a Salieri86 Po jul 16, 2012 6:29 pm

Lepo ti gre to sestavljanje... ;)

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po jul 16, 2012 9:24 pm

Samo sestavljanje ni problematično, bistveno večji izziv je iskanje delov.
Če bi bil avto samo razstavljen ter obnovljena karoserija ter mehanika, potem bi bila to mala malica. Ker pa se gre tu za predelavo v smislu novejše notranjosti, mehanike, s tem povezano elektriko, se vedno pojavljajo nepoznani detajli ter manjkajoči deli. V smislu iskanja delov bi bilo dosti enostavneje obnavljati eno od integralk, saj se le te danes dejansko še obnavljajo ter je na trgu večino delov dokaj enostavno nabaviti, medtem ko je ht turbo i.e. pozabljen model, katerega se ponavadi niti ne vzdržuje in zna biti kar veselo pri rezervnih delih.
Tak primer so recimo bati za 2.0 motor in 1.6. V času, ko se je pojavila potreba po originalnih batih za moj motor je bila ponudba na trgu recimo temu skromna, med tem ko imaš pri 2.0 motorju vedno izbiro proizvajalcev in pa kvalitete materialov.
V ogromno pomoč je kasneje tudi poznavanje delov, ki si jih lancie delijo z ostalimi modeli fiatov, tako, da se s tem kriteriji za iskanje bistveno razširijo in je lažje poiskati nadomestne dele. Tako je recimo električni sistem na hf turbo i.e. razen enega senzorja do potankosti enak temu, ki so ga vgrajevali v integrale 8v. Zadnje zavore so skoraj identične tem, ki so jih vgrajevali spredaj na zastave yugo/101.

Kot sem rekel, veselica je pri iskanju rezervnih delov, sestava je dokaj enostavna, celo zame, ki sem po fohu statik :D

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf To jul 17, 2012 8:12 pm

grega983 je napisal/-a:Kot sem rekel, veselica je pri iskanju rezervnih delov, sestava je dokaj enostavna, celo zame, ki sem po fohu statik :D

Jaz nisem statik ampak te feltne niti na avto nebi nataknil, kaj šele avto s tem feltnam na sonce postavil. :mrgreen: ;) =P
Saj veš kaj imam u mislih, pa to je posilstvo avta =P ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jul 17, 2012 8:16 pm

Kok ma pa ta avto velike diske če gre gor 14 col feltna?? 257 mm??
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov