Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Re: Svoj čas srebrna delta HF turbo - komplet obnova

Napisal/-a grega983 To jul 17, 2012 8:34 pm

čare je napisal/-a:Kok ma pa ta avto velike diske če gre gor 14 col feltna?? 257 mm??

Preverim in ti javim ker ne vem na pamet

Edit
257 mm in dvojne za i.e. model in enak fi ter enojni za frgazerce.

Boštjan, mogoče jih dam celo v keramično belo prašno barvat :P
Drugače pa mi niti niso tk zgrešene te od frgazer modela, v bistvu so mi kar všeč, za to bodo sigurno še en čas na avtu :)
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Ne jul 29, 2012 9:53 pm

Nekaj malega sem spet praskal po garaži in tako sem uspel na eni od polosovin menjati zglob, ker je bil za moje pojme že kar nezdravo zluftan, poleg tega pa sem zamenjal vse manšete ter vse izdatno namazal.
Poizkusno sem namestil izpušni kolektor od integrale 8v ter tb 03 33, saj me je zanimalo, kako se bo zadeva obnesla prostorsko. In se je odlično, dokler se nisem spomnil, da bi bilo dobro namestiti še hladilnik z ventilatorjem ter kompletno instalacijo za oljni filter in hladilnik oops
Končni rezultat je bil, da sem po nekaj urah upasovanja izdelal 3 fensi nove nosilce za hladilnik, ker je bilo le tega potrebno pomakniti navzven zaradi lege turbine. Frgazerce imajo namreč turbino za zadnji strani motorja in je lahko hladilnik pomaknjen nekoliko navznoter. Po novem je med izpušnim kolektorjem in hladilnikom 13 cm prostora, kar bo več kot dovolj za umestitev ventilatorja :DDD
Priponke
Picture 001.jpg
Picture 005.jpg
Picture 006.jpg
Picture 013.jpg
Picture 014.jpg
Picture 015.jpg

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Kraj: Rakitna

Napisal/-a robihf Pe avg 03, 2012 8:59 pm

Za koliko bolj ven je sedaj vodni kiler? Zarad odbijača mislm.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Pe avg 03, 2012 9:02 pm

Dovolj, da je še pod masko, tk da niti odbijač ne bo problem. Drugače pa fleks reši marsikatero zadrego :)

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Napisal/-a robihf So avg 04, 2012 10:43 pm

To je v redu. :D

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po sep 10, 2012 9:54 pm

Po vztrajnem pihanju na dušo s strani enega od zagrizenih deltašev sledi par slikic s malo daljšega obiska garaže po dolgem času ...

Poleg malega morja opravljenih in sestavljenih drobnarij na avtomobilu sem se lotil probnega sestavljanja prednjega dela avtomobila v želji, da preverim kako pašejo skupaj obnovljene/nove komponente.
K mojstroma v Hidri v Mariboru sem dal obnoviti cevi okoli oljnega hladilnika in nosilca za oljni filter. Naj že v štartu povem, da so te cevi kar dosti cenovno začinjenje v takšni meri, da si jih domov ne vzameš kar tako pol metra viška za ziher ampak se zadeva na cm natačno naroči oops
No, mojstra sta svoj del uredila solidno in zadovoljivo, dokler nisem teh cevi in ostale drobnarije namestil skupaj, ko sem pričel dvomiti v svoje ročne spretnosti. Namreč hladilnik je stal na nosilcih tako kot pač se vidi ....
Po hitrem pregledu sem ugotovil, da je zgornja cev po obnovi kakšen cm daljša od originala in zaradi tega drgne ob desno luč na spodnjem robu ter se naslanja na hladilnik ter ventilator na hladilniku. Po nekaj urah obnavljanja in širjenja besednega zaklada ter malo prijetnega druženja z orodjem sem izdelal nove nosilce za oljni hladilnik - na sliki v zelo grobem stanju, na hladilniku sem ventilator z ohišjem prestavil za nekaj cm proti sredini hladilnika in rezultat je že bolj prebavljiv :mrgreen:
Priponke
Picture 036.jpg
Picture 044.jpg
Picture 047.jpg
Picture 043.jpg
Picture 001.jpg
Picture 048.jpg
Zadnjič spremenil grega983, dne To sep 11, 2012 5:00 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po sep 10, 2012 10:06 pm

Že en čas se mi je po delovnem pultu vlačilo drobovje prestavne ročice, prav tako pa sem po malo daljšem izletu in obisku nekaj deltašev po državi nabral manjkajoče dele mehanizma vzvodov, ki pridejo nameščeni na požarno steno.
Ker je v karoseriji letnika 80-86 nameščen bistveno drugačen menjalnik kot v karoserijah 86-92 (takšen menjalnik se nahaja po novem v moji rji), se s tem povezano pojavijo določene predelave in v tem primeru je bilo potrebno predelati/dodelati pločevino, ki se privijači nad zobato letvijo, na to pločevino pa sta nameščena 2 vzvoda, ki povezujeta prestavno ročico in menjalnik. Po krajšem prepričevanju in prigovarjanju orodja se je mehanizem sestavil v neko delujočo celoto in tako sem imel po dolgem času turbo delto s vsemi prestavami. Sledilo je besno čiščenje, brušenje, peskanje, barvanje in galvanizacija, rezultat pa je kr dosti lepi, za moje pojme prav sexy :D
Ob končni sestavi sem imel delto s 1., 3. in 5. prestavo, 2., 4. in R pa sem kot kaže zgubil nekje na poti med Cirkovcami in Polzelo. Po krajšem premisleku sem ugotovil, da se manjkajoče prestave vendarle nahajajo v menjalniku, le mehanizem s vzvodov sem narobe sestavil, tako da jih ne najde. Ko bom naslednjič v garaži bom odpravil to sitnost :mrgreen:
Priponke
Picture 025.jpg
Picture 021.jpg
Picture 022.jpg
Picture 040.jpg
Picture 008.jpg
Zadnjič spremenil grega983, dne Po sep 10, 2012 10:16 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po sep 10, 2012 10:15 pm

Na eni od prejšnjih slih se že vidi, da je bilo ohišje ventilatorja na hladilniku odeto v šajni novo barvo. To je rezultat nekaj malega dela, ko sem zaradi dušnega mira razstavil ventilator, ker imajo le ti sloves, da se jim neverjetno radi uničijo ležaji. Na tem ventilatorju do tega ni prišlo verjetno iz razloga, da je v originalni konfiguraciji na frgazer motorju vir enormne toplote (turbina) skrit na drugi strani motorja in tako ne prihaja do nepotrebnih dodatnih obremenitev materiala.
No in ker je bil ventilator BP, je sledilo čiščenje umazanije, rje, rezultat pa je ..... čist :)
Priponke
Picture 039.jpg
Picture 028.jpg
Picture 031.jpg
Picture 038.jpg

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po sep 10, 2012 10:31 pm

No, da pa bo veselje zaradi napredka pri projektu še večje, sem od naših zahodnih sosedov dobil plačano darilo z oznako TB 03 33. Gre seveda za garret-ovo turbino. Slike žal nimam, je pa zadeva lepa :)

Od mojstra tapetnika sem dobil že pred časom obljubljeno kompletno na novo tapecirano notranjost. Tako je mojster na novo oblekel v mikrofibro oba prednja sedeža, zadnjo klop, vse 4 panele za vrata ter strop. Prevleko za šibedah mu moram še dostaviti, da mož dokonča svoje delo. Iz slik se ne opazi tega, ampak barva je olivno zelena, tu pa tam pa se najde kakšna gubica, tako da priporočam perfekcionistom, ki merite gubice in zamike šivov ter število šivov ....... da lahko gledate dalje, ker zadeva je zelo solidna :mrgreen:

Edini večji feler teh sedežev je, da osrednji del naslonjala in sedalnega dela ni oblečen v perforirano mikrofibro, ker se je na žalost res ne da dobit v tej barvi. Kljub temu se je tapetnik potrudil in je ustvaril šiv na mestih, kjer se v originalu stikata gladka in perforirana mikrofibra.

Ob razstavljanju originalnega pokrova prtljažnika sem razočarano ugotovil, da emblemov s tega pokrova ne morem uporabiti na novem pokrovu, ker so se lahi leta 86 odločili, da je potrebno luknje za pritrjevanje emblemov razporediti na drugačne razmake, tako da imam na lagru skoraj brezhiben komplet emblemov ter iščem te za novejše letnike.
Torej, ce kdo pozna še kakšnega pacienta, ki potrebuje te embleme ....... zadeva bi menjala lastnika za nek ugoden denar.
Priponke
Picture 033.jpg
Picture 034.jpg
Picture 007.jpg
Zadnjič spremenil grega983, dne To sep 11, 2012 5:04 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po sep 10, 2012 10:38 pm

Neko soboto zjutraj sem se odločil, da je čas in volja, da se izpelje še mini projekt sedežne garniture za garažo. Namreč po garaži in okolici se mi vlačita dve garnituri sedežev in klopi od delte HF/gt i.e. ter delata samo napoto ter gnečo, vedno pa v garaži manjka kakšen normalno udoben sedež, da se usedeš in občuduješ opravljeno delo.
Tako sva z bratom >Dvedesniroki< iz odvečne jeklene konstrukcije, na kateri je nekaj mesecev stala delta, zvarila jekleno konstrukcijo, na katero sem privijačil dva sedeža s svetlečimi, sveže galvaniziranimi sanmi. Tako da ima ta sedežna možnost naklona naslonjala ter pomik sedeža :mrgreen:

Pa kaj si ja nor, tega še jodlarji v Ikei ne prodajajo
Priponke
Picture 010.jpg
Picture 013.jpg

bunny01
Uporabnik

Kraj: Nazarje Zadrečka cesta 9

Napisal/-a bunny01 To sep 11, 2012 8:18 am

Hehehehehe :mrgreen: super sedeži na zadnji fotografiji.
Tapetnik je sedeže oblekel zelo dobro in se ne sekiraj "perfenkcionistov" ker oni ne bodo vozili ta avto, gledali pa bojo :mrgreen:

Super delaš čakamo končni izdelek.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 To sep 11, 2012 8:29 am

To na zadnji sliki so prevleke, ki so viška od modre delte in so tudi delale gužvo po garaži :lol:
J... ga, po garaži in okolici se mi vlači ena gora delov, ki se jih da dokaj koristno uporabit :mrgreen:

Drugače pa sem s tapetnikovim delom izredno zadovoljen, še posebej, ko pomislim na strošek storitve. Edina zadrega je bila, ker je mož grozno zaposlen in me je en čas vlekel za nos okoli končanja dela.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Po dec 17, 2012 7:12 am

Vprašanje za tiste redke mojstre mehanike na tem forumu

Katero motorno olje je najbolj smiselno privoščiti 1.6 i.e. turbo ?
Zadeva bo v kratkem oživela in bi bilo dobro poskrbeti za mazanje drobovja motorja.

Prav tako me zanima katero olje bi bilo zdravo privoščiti menjalniku ter zavorno tekočino. DOT 5.1 bi prenesla serijska tesnila na zavornem sistemu ali sem omejen na DOT 4 ?

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Napisal/-a robihf Po dec 17, 2012 8:59 am

Sej veš, Kranjc bo reku selenia racing, kar je 15 po litru. Tolk k mi prevozmo na let, je vseen, če daš not kej k je do 10 po litru.
Za bremze je pa po moje dost una druga varianta.

Salieri86
Nov uporabnik

Napisal/-a Salieri86 Pe dec 21, 2012 7:46 pm

Super obnavljaš to legendo, je res lepo spremljat tole temo.. ;)

Uporabniški avatar
yugo tuner
Novinec

Kraj: Gornji Grad

Napisal/-a yugo tuner So dec 22, 2012 3:26 am

Motul 5-40 uporabljam v legacy turbo :) super cena, menjam na 7k km :D

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 So dec 22, 2012 7:19 am

yugo tuner je napisal/-a:Motul 5-40 uporabljam v legacy turbo :) super cena, menjam na 7k km :D

Hvala za info a sem že tekom tedna nabavil robo.

Za utekanje motorja sem kupil elfa 10/40 (tolko da je nekaj za mazanje), kasneje za redno uporabo mi po garaži dela gnečo nekaj kantic selenie 20k, za menjalnik pa sem nabavil elfa.

Hecno, ker imam na daily delti spet termin za mali servis in odpravo nekaj okvaric, sem še za to nesrečo nabavil material. V trgovini z avtodeli so mke vedno bolj veseli, ker sem očitno dobra stranka, saj sem nazadnje tako od njih odpeljal 16l motornega olja, 2l olja za menjalnike, 1l zavornega olja, oljni filter, vžigalno tuljavo, hupo in termostat. Jeba je rihtat 2 italjana :mrgreen:

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 22, 2012 9:48 am

Elf olje imam tudi jaz notri in si lahko videl, da avto še vedno dela :mrgreen:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Pe jan 04, 2013 6:57 pm

Se na tem forumu najde kak pacient, ki bi mi sponzoriral spodaj opisano garnituro materialnih dobrin ? :mrgreen:

http://www.ebay.co.uk/itm/Lancia-Delta- ... 4ab2f1651a

Sem skromen in sem si zaželel novih ponaredkov. Rabljeni originali so namreč nehumano dragi oops

Uporabniški avatar
GTI_Fan
Novinec

Napisal/-a GTI_Fan Ne jan 06, 2013 9:17 am

:)

Vidim, da te je res zagrabilo... Če pa pri nakupu rabiš kakšno nefinančno pomoč, pa povej... ;)

LP
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov