Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Ali odklopite kleme, ko polnite akumulator

Napisal/-a mrtwelvetrees So nov 29, 2014 9:17 pm

Zanima me, tisti ki večkrat polnite akumulator preko polnilca 230V, in akumulator pustite v avtu, ali odklopite kleme vedno, vsakič ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: Ali odklopite kleme, ko polnite akumulator

Napisal/-a lancia hf So nov 29, 2014 10:36 pm

Ni nobene potrebe po odklapljanju akomulatorja zaradi polnjenja.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mucek So nov 29, 2014 10:50 pm

Ne samo, da ni potrebe, ampak lahko to celo škodi! (pri nekaterih avtih je npr. treba ponovno nastavljati končne pozicije električnih šip itd.)

LP, g

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Ne nov 30, 2014 10:22 am

*
V primeru da polnilec prebije oz se pokvari in začne preveč polniti lahko pokuri celo elektroniko... potem pa so veliki stroški.

Vedno je potrebno odklopiti kleme z akumulatorja ... najbolje obe ... vsaj "+" pa obvezno.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne nov 30, 2014 11:21 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:*
V primeru da polnilec prebije oz se pokvari in začne preveč polniti lahko pokuri celo elektroniko... potem pa so veliki stroški.

Vedno je potrebno odklopiti kleme z akumulatorja ... najbolje obe ... vsaj "+" pa obvezno.

VEDNO ko kopiraš moraš dodati tudi link oz. navest vir od kod si to znanje pobral. Žal tako je v razvitem svetu....

Ker toliko knjig nisi pojedel v enem mescu...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne nov 30, 2014 11:24 am

Nikola_Tesla tako nima pojma od pojma in si zasluži oranžni nick.

Polnilec ne "prebije" in klem ni potrebno snemat. Da sploh ne omenjam novih,pametnih polnilcev.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne nov 30, 2014 11:39 am

Imam dva C-tek polnilca (Multi xs 3600 in MXS 5.0 Test & Charge) in ju redno priklapljam, brez odklopa klem.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne nov 30, 2014 11:49 am

Ko se bo kdo od vas pobčkov kdaj spravu merit napetost na klemah med polnjenjem akumulatorja, boste z veseljem odklapljali kleme :) In polnjenje akumulatorja pomeni tisto pravo polnjenje s pravimi polnilci in ne s temi neki super duper ta brihtnimi polnilci, ki aku nafilajo nekaj približno, v resnici pa je nafilan le malenkost več.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne nov 30, 2014 12:28 pm

Ne vem,meni je ni treba meriti,ker mi jo kaže. Od začetka je nižja,kasneje jo povečuje. Ne vem,kaj si ti meril in koliko si nameril. Jaz ga priklopim za ene 12 ur in ko pridem nazaj je polnjenje zaključeni in vse kot mora biti.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne nov 30, 2014 12:46 pm

Dve leti nazaj sem se ukvarjal s praznim avto akumulatorjem. Pametni polnilec ga je nafilal tako, da je bil samo kontakt, motorja pa ni obrnil (aku se je filal pri lokalenm avtoelektričarju). Old school varianta polnilca je aku nafilala do te mere, da je aku pozimi deloval b.p.

Letos na začetku moto sezone sem reševal en moto akumulator,ki je bil prazen do te mere, da je ob kontaktu samo lučke prižgal in benz pumpo zalaufal. Najprej sem ga priklopu na en pametni polnilec, ki je zraven še kazal napetost. Po dveh urah filanja, je polnilec kazal,da je aku poln. Potem sem aku zmontiral v motor in probal vžgat. Je revež dvakrat obrnu in spet umrl. Pa sem ponovil vajo z drugim pametnim polnilcem, ampak je bila zadeva enaka. V tretje sem aku priklopu na old school polnilec, kateri kaže samo s koliko amperi se aku fila. Po 12-ih urah filanja, sem aku zmontiral, motor je vžgal od prve in aku je preživel celo moto sezono brez da bi pomislu na akumulator.

In kaj sem se naučil? Nič drugega kot to, da so raznorazni pametni polnilci vredi manj kot 1/2 p**de tople vode. Napetost na avto akumulatorju pri polnenju z old school varianto je lahko višja od 15,5V. Kaj bi se lahko zgodilo, če bi aku bil priklopljen v vozilu, ki ima en milijon računalnikov pa naj vsak sam predsodi (npr.: izhodna napetost na alternatorju je z razlogom omejena na max. 14,5V).
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne nov 30, 2014 1:08 pm

Katere firme je bil pametni polnilec?

Sam s c-tekom nimam težav, nikoli pa ne reci nikoli. Ima pa proizvajalec nasvet, da se povsem izpraznjeno baterijo (Recond mode) pri 16V, polni odklopljeno.
Ne vem koliko v praksi velja, da dvig napetosti za 5%, zmanjša npr. življensko dobo žarnice za polovico.
1992 Fiat Uno 60 SX

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne nov 30, 2014 1:23 pm

Pojma nimam kere firme...niti nisem gledal.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Ne nov 30, 2014 1:35 pm

Pozdravljeni

V priponki je prispevek stroke na temo polnjenja Pb baterij.

Starejši neregulirani polnilci polnijo po W-karakteristiki do 2,7V na celico (glej priponko med str. 18 in 21).

Polnijo do 16,2V mogoče tudi malo čez.... zato je potrebno odklopiti kleme z akumulatorja.

Še najbolj varno je odstraniti akumulator iz vozila in ga polniti na varni dobro prezračeni lokaciji.

Obstaja možnost požara na vozilu ob eksploziji akumulatorja --> povečano plinjenje lahko povzroči eksplozijo ob prisotnosti ognja, iskre....

Lp.
Priponke
Miro Milanovič - akumulatorji in polnilniki.pdf
(430.26 KiB) Prenešeno 200 krat
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Ne nov 30, 2014 2:50 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne nov 30, 2014 2:06 pm

jaz sem kupil pameten polnilec v Hoferju, ga priklopil na aku (avto stal 2 meseca) ob priklopu mel 6,5V ... vklopil program na polnilcu da "obudi aku" na hitro je prisla voltaza na 10v potem pa se je filal 12h zjutraj je bil poln, in avto je vzgal takoj
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Ne nov 30, 2014 7:36 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
In kaj sem se naučil? Nič drugega kot to, da so raznorazni pametni polnilci vredi manj kot 1/2 p**de tople vode. Napetost na avto akumulatorju pri polnenju z old school varianto je lahko višja od 15,5V. Kaj bi se lahko zgodilo, če bi aku bil priklopljen v vozilu, ki ima en milijon računalnikov pa naj vsak sam predsodi (npr.: izhodna napetost na alternatorju je z razlogom omejena na max. 14,5V).

Imam podobne izkušnje in tudi jaz sem ugotovil, da te novi "brihtni" polnilci, vsi po vrsti iz kitajske niso vredni nič. Doma imam dobrih trideset let star polnilec, ki nafila akumulator tako, da dela.
Kadar filam pa itak akumulator vedno vzamem iz avtomobila, torej so kleme odklopljene. Ne morem pa reči, če je lahko s priklopljenimi klemami karkoli narobe, ker se ne spoznam dovolj.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Ne nov 30, 2014 8:28 pm

jaz vedno odklopim + odvijem pokrove akumulatorja

in vse deluje kot mora

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po dec 01, 2014 1:18 am

Osebno menim, da je vse odvisno od tega s čim polniš in kaj polniš, če tej zmešnjavi dodam še da je važno kakšno vozilo .................. je bolje nabaviti vir zunanje energije, ter ga priklopiti na vozilo, vzeti ven akumulator in v miru, brez stroškov polniti.

Nekaj primerov, kaj se je zgodilo, ko se je polnilo akumulator, ki je bil priklopljen v vozilu:
- Dukati / skurila se je elektronika vžiga
- Opel Vectra / odpovedali krmilniki
- Mercedes C / odpovedala elektronika pod varovalkami - krmilniki
- BMW ima namensko priklop za kable in polnjeneje / ECU ve s kje prihaja elektrika, ali akumulator ali priklopi pod pokrovom motorja - posledično drugače krmili tok

To je samo nekaj primerov, ki sem jih sam doživel, niso pa osamljeni. Je pa res, da je vse to odvisno od same napeljave po vozilu, letniku, tipu, opremi..............................
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Po dec 01, 2014 10:04 am

Sam imam podobne izkušnje z MB C 2007, čeprav ima ločene kleme za polnjene/vžiganje. Elektroniko so po nekaj pregovarjanja(naj bi polnili na napačnih klemah) sicer menjali pod garancijo.

Drugače pa, načeloma na svojih avtomobilih ne odklapljam klem, je pa res da sem do sedaj vozil bolj stare kripe, kjer je riziko manjši. Šlo pa se je za najcenješi ctek polnilec.

Mogoče rahlo offtopic, kaj pa je tista zadeva ki jo na kleme priklopi klepar ali pa izpuh servis med varjenjem?

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Po dec 01, 2014 10:20 am

gasolinedream je napisal/-a: kaj pa je tista zadeva ki jo na kleme priklopi klepar ali pa izpuh servis med varjenjem?

Klemi, kabla in majhna škatljica v kateri je led indikacija??

Zaščita prenapetostnega sunka pri varjenju, ki preprečije škodo na občutljivi elektroniki in nadomešča odklapljanje klem ;)
1992 Fiat Uno 60 SX

Speedy
Nov uporabnik

Napisal/-a Speedy Sr dec 03, 2014 1:22 pm

Hofrov polnilec z LCD ekrančkom, hvalijo ga po celi nemčiji, dela ko šus, odlična zadeva za polnjenje, polnjenje zelo izpraznjenih akumulatorjev, vzdrževanje akumulatorja in dodaten program za polnenje v hudem mrazu. Oživil je celo star akumulator ki je imel 8V in dela še sedaj.

Primeren za avtomobile in motorje.

Zadeva stane cca 18€, dela ko šus.
LCD je osvetljen,tako da ni treba doktorirati s svetilko pri odčitavanju.

https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba/arhiva/posebna-ponudba-od-ponedeljka-17032014/produktdetailseite/ps/p/auto-xspolnilnik-akumulatorjev/

Uporabljam ga že dve leti, polnim s priklopljenima klemama, vse dela odlično.

Kdor pa rad išče postaje po radiu, vpisuje kodo in posluša gostilniške nasvete, naj pa le odstrani klemo.
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov