Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

boxerbimer
Nov uporabnik

Menjava sklopke Clio 2 1.2

Napisal/-a boxerbimer So jan 11, 2025 4:43 pm

Pozdravljeni. Lotil sem se menjave sklopke na Cliu 1.2 letnik 1999, brez dvigala, na tleh. V nasprotju s pričakovanji se na internetu za ta avto ne najde prav dosti informacij oziroma podrobnosti menjave. Ker pa vas je na forumu veliko z izkušnjami, verjamem, da bo možno odgovoriti na katero vprašanje, za kar se vam v naprej zahvaljujem.

1. Na voznikovi strani z odstranitvijo polosovine ni bilo nobenih težav - odvil sem tri vijake ter nato odstranil polosovino. Na sovoznikovi strani pa izgleda, da polosovina z nobeno prirobnico ni privijačena na menjalnik, posledično sklepam, da bi se jo moralo dati izvleči. Vendar ni šlo. Ima morda kdo kašen predlog, kako bi jo bilo lažje odstraniti?

2. Kolikor sem gledal, bo zaradi omejenega prostora potrebno odstraniti ali pa vsaj delno spustiti most (ali pa je morda kdo uspel to rešiti brez spuščenega mosta)? V tem primeru je potrebno verjetno "osvoboditi" volansko letev, da se ne spušča skupaj z mostom. Matice na volanski letvi imajo očitno kot varovalo na robovih plehnate zavihke, ki zelo dobro držijo in jih ni lahko upogniti. Ste te zavihke odrezali, ali ima kdo kak boljši predlog?

3. Ta menjalnik ima za krmilje prestav drog, ki ga moram odklopiti. Kje je najbolje odklopiti ta krmilni drog?

Za odgovore se najlepše zahvaljujem. Če ima kdo še kakšno dodatno priporočilo ali bi želel poudariti kakšen detajl, pa bo tudi več kot dobrodošlo.

slemarko
Nov uporabnik

Re: Menjava sklopke Clio 2 1.2

Napisal/-a slemarko So jan 11, 2025 5:21 pm

Škoda, ker nimaš Berlingota/Partnerja, sem že dvakrat menjal sklopko brez dvigala, na tleh in ti bi lahko razložil detajle, pri meni so šle polosovine lepo ven in nobenega volana ni bilo potrebno tikati. Pa ne se ukvarjat z nekimi centrirnimi pripomočki za novo sklopko, jih ne rabiš, to lahko na oko s pomočjo ustrezno velikega natičnega ključa nacentriraš v nulo in gre menjalnik s prve gor. Če jih pa že imaš, tudi ok. Aja, še nekaj, če ti bo lahko kaj pomagalo: pri Berlingotu je desna polosovina blokirana na sredinskem ležaju, nekako 20 cm proč od menjalnika, z dvemi vijaki m6 in nekakšnimi podložkami. Ko te z ene strani tega ležaja odviješ, gre polosovina skupaj z ležajem z lahkoto dol. Če ima mogoče Clio podoben sistem, ker Renaultov nisem še šraufal.
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So jan 11, 2025 6:08 pm

1. Desno polos bo potrebno sneti celo, izvleče se, včasih ne gre ravno nalahko, si je potrebno pomagati z vzvodom. Vsekakor pa najprej preverite, da je sneta polos iz kolesnega ležaja in da ni kje vmes kakšen nosilec/ležaj.

2. Vijake volanska letev most je potrebno odviti. Most bo potrebno sneti - preden se most sname, pod pokrovom motorja fiksirajte motor ( da ne pade dol ) na za to predvidenih mestih. V koliko so matice varovane z plehnatimi zavihki, se te zavihke s pomočjo večjega ravnega izvijača in kladiva umakne.

3. prestavni drug se odklopi na menjalniku, odvije se nosilec menjalnika in vse vijake na zvonu ( ključ 16/17/19 ) , ne pozabiti odklopiti senzor glavne gredi in vzvratnega stikala.

Olje je potrebno spustiti iz menjalnika!!
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer So jan 11, 2025 10:39 pm

Zdravo, najlepša hvala obema za odgovore!

Glede polosovine - nikjer več ni fiksirana, tako da očitno bo treba uporabiti dovolj veliko silo na vzvodu, da "pade" iz menjalnika. Olje pa je izteklo ven, ko sem odstranil polos na voznikovi strani.

Prilagam sliko iz interneta (obkrožena območja na sliki niso pomembna, te je označil uporabnik nekega drugega foruma) kako izgleda ta povezava selektorja prestav. Nisem pa čisto razumel kako se odstrani, tukaj bi edino prosil še za odgovor.

Hvala in lep pozdrav!

Slika

metor
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a metor So jan 11, 2025 11:01 pm

IMG_3110.jpg
Drog za prestavno rocico odklopi s oznacenim vijakom. Odstrani tudi spodnji nosilec menjalnika. Olje izpusti na cepu, ker pri polosovini ni vse steklo in bo steklo po tebi, ko ga bos odstranjeval.
Don't worry, be happy ;)

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer So jan 11, 2025 11:26 pm

Najlepša hvala za pomoč. Kot vidim iz označenega na sliki, je za odstranitev droga potrebno odviti vijak na objemki oziroma "schelli". Kako pa je pri montaži menjalnika nazaj, ali je potrebno ta drog namestiti v točno pozicijo, ali je narejeno tako, da se sam vsede v pravo pozicijo pod to objemko?

Jutri nadaljujem z delom, upam da bo most možno odstraniti brez večjih težav. Pri nekaterih sem zasledil, da so pri odstranjevanju / montaži mosta imeli težave, saj naj bi se vijaki vrteli v prazno, ali nekaj takega. Če ima kdo mogoče kakšno izkušnjo ali predlog glede tega kaj paziti pri demontaži / montaži mosta pa se seveda zelo priporočam

metor
Novinec

Napisal/-a metor Ne jan 12, 2025 12:41 am

Ja na objemki popusti in pocasi snami dol. Pri ponovni namestitvi daj na priblizno isto pozicijo, potem probaj, ce gre v vse brzine drugace malo zamaknes drog pri tej objemki. To ni problematicno.
Za most se lahko matice zavrtijo v sasiji ja, kjer je le mozno uporabi kasen wd-40 oz.odvijac sprej. Lahko bos imel sreco. Ce se, ni konec sveta, se da resit tako ali drugace da si nekako pridrzis matico.
Letev odvijaci od mosta in jo zvezi nekam ob karoserijo da ne visi na ceveh.
Odvisno od modela lahko bo potrebno tudi hladilnik zvezat ce lezi na mostu
Polosovino iz menjalnika ne vleci, ker se lahko razsuje zglob. S pajserom ali dletom jo izbi iz menjalnika, kjer
je nataknjena gor.
Ko vse koncas je potrebna se optika zaradi odstranitve mosta.
Don't worry, be happy ;)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne jan 12, 2025 2:22 pm

metor je napisal/-a:Za most se lahko matice zavrtijo v sasiji ja, kjer je le mozno uporabi kasen wd-40 oz.odvijac sprej. Lahko bos imel sreco. Ce se, ni konec sveta, se da resit tako ali drugace da si nekako pridrzis matico.
.

Ker je vse zaprto, se ne da pošpricati po navoju vijaka ali matici, ki drži most. Še manj pa se ne da tako ali drugače pridržati matico!
Priporočljivo je, da se vijake mostu odvija z momentom, torej zračna ali električna pištola za vijačenje.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

metor
Novinec

Napisal/-a metor Ne jan 12, 2025 3:27 pm

Res je vcasih se da skozi kaksno odprtino, s daljso cevko poprsiti ne pa vedno. Udarna pistola pa skoraj obvezno ja.
Don't worry, be happy ;)

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer Ne jan 12, 2025 6:30 pm

Pozdravljeni, hvala vsem za odgovore, so v veliko pomoč. Pa še update današnjega dela.

Po včerajšnjem nasvetu sem odklopil drog menjalnika, z lepilnim trakom sem si označil, do kod je bil drog vstavljen pred odstranitvijo.

Polosovino spotonika sem probal na vse pretege odstraniti, vendar ni šlo. Po precej truda sem naposled opazil, da ima blizu izhoda iz menjalnika polos en zatič oziroma sornik, ki sem ga nato izbil ven s pomočjo kladiva in tankega izvijača, polos je nato šla ven brez problema.

Kar se tiče mostu: najprej sem vse matice in vijake našprical z WD40. Vijaka na zadnji strani mostu je nato šlo odviti brez problema (z udarnim vijačnikom), sprednja pa sta se začela vrteti v prazno. Ker imajo matice z notranje strani nek pleh, ki naj bi jim onemogočal vrtenje (žal je ta pleh očitno slabo konstruiran, saj svoje naloge ni opravil uspešno), nisem mogel matice pridržati z gedoro. Ta pleh sem nato na straneh s klešcami enostavno odlomil in ga izvlekel, nato se je dalo matici brez problema zablokirati z gedoro in ju odtegniti. Pred spuščanjem mostu sem z zgornje strani zvezal volansko letev, da se ne bi zvijalo hidravličnih cevi. Odstranil sem tudi senzor vrtljajev vztrajnika, da se ne bi poškodoval pri odstranitvi menjalnika. Hladilnik je z dvema gumijastima pušama vstavljen v most, tako da sem ti dve puši pritisnil navzgor, da sta izskočili iz mostu pred spušcanjem.

Sedaj moram samo še podpreti motor, odstraniti nosilec menjalnika in pričeti z odstranjem menjalnika. Kolikor sem gledal, ima menjalnik na določenih mestih za odviti vijake, drugod pa matice.

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer So jan 18, 2025 7:08 pm

Danes sem nadaljeval z delom. Odstranil sem most, motor sem odzgoraj z gurtno pričvrstil na prečni kovinski nosilec, ki sem ga namestil, spodaj pa še podprl z dvigalko. Nato odstranil menjalnik, na menjalniku sem zamenjal semering pri sovoznikovi polosi, ker je spuščal olje. Skozi star semering sem dal dva samorezna vijaka, nato pa s pomočjo klešč naredil vzvod preko izhodne gredi in ga odstranil.

Eno vprašanje: ko sem odvil vijake sklopke nisem bil pozoren, kako je bila obrnjena lamela. Lamela ima na eni strani daljši del, kjer gre skozi gred menjalnika, na drugi strani pa krajši. Predvidevam, da daljši del gleda proti menjalniku, ali se motim? In če morda kdo priporoča pritezni moment vijakov sklopke, bral sem da naj bi bilo 20 Nm.

slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko Ne jan 19, 2025 1:23 am

Ponavadi je označeno/vgravirano/udarjeno na samo lamelo sklopke, preglej natančno lamelo. Bom probal še sliko poslati.
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko Ne jan 19, 2025 1:24 am

possible markings on the clutch disc.jpg
Slika

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer So jan 25, 2025 5:46 pm

Hvala za pomoč! Update: lamela sklopke gre v bistvu samo na en način gor, in to tako, da je debelejši del (kjer je po domače več pleha) obrnjen proti menjalniku, tanjši del pa proti vztrajniku. Nazaj sem namestil menjalnik, priključil vse senzorje, nazaj namestil most, volansko letev, krimilni drog menjalnika ... Od vsega je bilo najbolj zahtevno (demontaža in montaža nazaj) volanska letev na most, to pa zato, ker je en vijak na šeli (tisti ta kratek, M8) zelo zelo težko dostopen. Ostalo pa niti ne zahtevno, končnika bom edino zamenjal zraven in jih je bilo težje odtegniti, brez uporabe brusilke ne bi šlo.

Jutri bi moralo biti končano, torej namestiti nove končnike, polosovine, natočiti olje menjalnika in preostale stvari.

slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko So jan 25, 2025 6:14 pm

Lepo. Vidim pa, da je menjava sklopke pri Berlingotu veliko bolj enostavna kot pri Cliotu, ni treba nič tikati ne volana, ne mosta, nobenega težko dostopnega in po možnosti še zarjavelega vijaka, samo polosovine pa menjalnik dol pa je...

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer So jan 25, 2025 6:42 pm

Ja, izgleda da res. Če na Cliu ne bi bilo treba odstranjevati volanske letve, je fiksirati, da ne visi na hidravličnih ceveh, se ukvarjati z vrtečimi maticami mosta na šasiji itd. ... bi bil to res relativno hiter servis. Sedaj pa je malo dolgotrajnejše delo, še posebej, ko delaš na tleh. Ampak vseeno se da, tako da dvigalo ni nujno potrebno. Bi pa bilo z dvigalom seveda enostavneje.

Tega sem se lotil, ker je avto od starejše osebe v družini in avta ne potrebuje vsak teden, tako da sem si lahko vzel več casa. Čez teden poleg službe časovno ni šlo, ker delam zunaj na prostem. Tako da so ostali samo vikendi.

gorazdkop
Nov uporabnik

Napisal/-a gorazdkop Ne jan 26, 2025 5:34 am

bravo, da si se lotil takega projekta. marsikateri brihtol bi te označil za norca, ampak meni se zdijo take stvari ok. za hobi in dušo :)

slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko Ne jan 26, 2025 10:58 am

Res je, marsikdo te gleda postrani ali pa se krega s tabo že, če mu samo rečeš, da pri 99% avtov ne rabiš prav nobenega pripomočka za zamenjat olje razen enega starega kartona, da se uležeš ter ključ za izpust in filter in posodo za ulovit olje. In potem izjave, kaj nimaš koga, da bi zapeljal na luknjo ali dvigalo in tam zamenjal, kaj ne znaš kupiti pumpo za izsesat in podobno. Tudi če poznam koga, ki ima luknjo in dvigalo, ne bi mu šel lomit j***a in krast pol ure za take malenkosti, ima on svoje delo, sploh če je mehanik. Mislim, da smo prišli iz ene skrajnosti v drugo, ko se je praktično delalo generalno v blati na dvorišču in sedaj, ko iščemo servise in strokovnjake za menjat olje. Pa pustimo sedaj banalne neumnosti, ko moraš imeti diagnostično opremo samo za zamenjat akumulator, je še veliko drugih bolj normalnih avtov in stvari, ki se jih lahko postori v lastni režiji. Pohvala vsakemu, ki se sam loti dela kot je naprimer ta menjava sklopke in tudi vsakemu, ki priskoči na pomoč z kakšnim nasvetom iz izkušenj.

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer Ne jan 26, 2025 8:01 pm

Danes sem delo dokoncal, avto sem zapeljal testni krog, v naslednjih dneh pa ga peljem še na optiko. Najlepša hvala še enkrat vsem za nasvete.

boxerbimer
Nov uporabnik

Napisal/-a boxerbimer Ne jan 26, 2025 8:13 pm

Hehe hvala tudi za prejšnje komentarje, se strinjam, da se na tleh doma marsikdo tega ne loti, pa vendar se da. Predvsem bi vsakemu, ki se bo lotil tega svetoval, da avto res zelo dobro fiksira, varnost je vseeno na prvem mestu. Jack standi, dvigalke, kosi lesa ... vse pride prav. Pametno je tudi imeti motor fiksiran od zgoraj, poleg tega, da se ga podpre z dvigalko, ko se sname menjalnik z nosilca. Boljše dvojno varovanje, kot da motor pade. Drugače pa kot rečeno, najbolj zahtevna je bila demontaža in ponovna montaža volanske letve, izključno zaradi slabe dostopnosti matic in vijakov. Ampak se da. :D Ostalo pa ni bil nek problem, razen pač čas si je potrebno vzeti. Pa dobro je imeti še eno osebo, ko se menjalnik sname in nazaj namešča. Jaz sem menjalnik iz zgornje strani zavezal na vrv, tako da je bilo lažje in ni bilo potrebno držati celotne mase.
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov