Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

majstor
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Tekoči vosek Xtreme

Napisal/-a majstor Po apr 20, 2009 8:48 am

Kaj menite o tem vosku?

Imam nov avto bele barve, pa mi gre na zivce da ko operem avto in drugi dan pada dez da je ze cel umazan, pa me zanima ce bi kaj vec odbijalo kapljice...

http://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_3394_CO828956_Tekoci_vosek_Xtreme__1250_ml__Sonax

Priporocila?

Hvala!

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Po apr 20, 2009 9:28 am

hmm kaj pa vem..js sm v interšparu kupil armor all šampon z voskom,pa je malo boljši kot običajen šampon,kaj dosti pa tudi ni. Tale od Sonaxa zgleda boljši,mislim da piše neki nano premaz,nekaj podobnega.. očitno bo moral nekdo prvi kupit,pa bomo videli potem :lol:

Uporabniški avatar
Touge
Nov uporabnik

Napisal/-a Touge Po apr 20, 2009 9:48 am

Če iščeš ravno od sonaxa pol kup Extreme wax 1 ful protect, k je po mojem mnenju dost bolši kot tisti tekoči.
Je pa takale pločevinka.

Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po apr 20, 2009 1:28 pm

Touge je napisal/-a:Če iščeš ravno od sonaxa pol kup Extreme wax 1 ful protect, k je po mojem mnenju dost bolši kot tisti tekoči.
Je pa takale pločevinka.

Slika

Takega imam jaz, samo niti slučajno ne drži 3-4 mesece tako kot piše gor.

Naj kateri profi napiše, kakšen je pravilen postopek voskanja, da vidim, če sem sam kje zamočil. :?

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To apr 21, 2009 7:36 am

lenivec je napisal/-a:3-4 mesce odv od tega kje je avto. če ga maš skos zunaj valda nebo tolk držalo kot v garaži.

drugače pa vosek namažeš. počakš da se posuši ( ko potegneš s prstom in se zasveti) in lepo s kako mikrokrpico obrišeš ves vosek dol.

Ja, jaz sem konkretno dolgo pustil, da se je sušilo, pač toliko, da je bil čisto suh - da ni tistega "mokrega" voska, če potegneš s prstom. Tako da, ko sem brisal s mikrokrpo gre dol višek, ki je čist suh - bolj prah. Ali sem jaz to predolgo sušil?

Pa nekaj mi ni jasno, v nekaterih temah sem zasledil, da eni voskajo s pomočjo polirke. Pa mi ni jasno kaj češ tu s polirko delat? Namažeš ga s gobico in ročno, ko pa se posuši pa tisti prah samo ročno zbrišeš, ki gre čisto z lahkoto dol.
Kje bi potem tu prav prišla polirka?

Pa še nekaj sem opazil, jaz sem svojega spoliral in povoskal. Sestrinega sem pa samo šel črez s plastelinom in potem vosek. In na tem še kar drži, na mojem pa ne več. Pa sem svojega še potem enkrat kasneje na hitro povoskal. Sicer je bil moj parkrat več opran v tem času, drugače sta pa oba pod streho. Perem ga pa v glavnem kar s šlafom pa navadno gobo in Armoralov šampon s voskom. Pozimi, ko je bil bolj močno umazan, sem ga parkrat pral s pomočjo vapa. Drugače se mi zdi, da še vap prej nese ta vosek dol in se ga raje izogibam.
Povejte kje je fora. Ali res v tem, da je bil moj ene 3-4- krat več opran, ali zakaj? Svojega sem spoliral, konec decembra in bi se po tem takem moral vosek še bolj prijet, ker je bolj gladek, kot sestrin, ki ni bil poliran. Ali je mogoče ravno obratno, da se bolj prime na nespoliran avto? :?

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Napisal/-a Scremer To apr 21, 2009 1:35 pm

Ja, jaz sem konkretno dolgo pustil, da se je sušilo, pač toliko, da je bil čisto suh - da ni tistega "mokrega" voska, če potegneš s prstom. Tako da, ko sem brisal s mikrokrpo gre dol višek, ki je čist suh - bolj prah. Ali sem jaz to predolgo sušil?

Če gre brez problema dol potem ne vidim problema. Moraš pa trditve, da vosek drži 2-3 mesece vzet z rezervo. Kvalitetni voski držijo toliko časa ob pravilnem vzdrževanju. Na dolžino pa močno vpilivajo tudi okolje v katerem se avto giblje. Če je neprestano sonce vosek hlapi, če neprestano dež se vosek pere. Če je avto večji del časa v garaži pa zna držat tudi dlje... Skratka dvomim, da omenjeni vosek ob redni uporabi vozila zdrži več kot mesec.

Pa nekaj mi ni jasno, v nekaterih temah sem zasledil, da eni voskajo s pomočjo polirke. Pa mi ni jasno kaj češ tu s polirko delat? Namažeš ga s gobico in ročno, ko pa se posuši pa tisti prah samo ročno zbrišeš, ki gre čisto z lahkoto dol.
Kje bi potem tu prav prišla polirka?

Polirke ne rabiš. Kot si sam ugotovil je proces lahko ročno delo, ki ti vzame tja do 30 min. Nekateri pač želijo biti še hitrejši, povrhu vsega pa se bojijo bolečin v mišicah ;) .

Pa še nekaj sem opazil, jaz sem svojega spoliral in povoskal. Sestrinega sem pa samo šel črez s plastelinom in potem vosek. In na tem še kar drži, na mojem pa ne več. Pa sem svojega še potem enkrat kasneje na hitro povoskal. Sicer je bil moj parkrat več opran v tem času, drugače sta pa oba pod streho. Perem ga pa v glavnem kar s šlafom pa navadno gobo in Armoralov šampon s voskom. Pozimi, ko je bil bolj močno umazan, sem ga parkrat pral s pomočjo vapa. Drugače se mi zdi, da še vap prej nese ta vosek dol in se ga raje izogibam.
Povejte kje je fora. Ali res v tem, da je bil moj ene 3-4- krat več opran, ali zakaj? Svojega sem spoliral, konec decembra in bi se po tem takem moral vosek še bolj prijet, ker je bolj gladek, kot sestrin, ki ni bil poliran. Ali je mogoče ravno obratno, da se bolj prime na nespoliran avto? Confused

Na pravilno pripravljeno površino se vosek definitivno bolje veže. V tvojem konkretnem primeru bi ugibal, da so po poliranju ostale sledi olj, silikonov in lahko celo prah od polirne paste, ki so ovirale optimalno vezavo s površino. Ampak spet, od tega voska ne moreš pričakovati veliko, bi bilo pa dobro da površino prej očistiš. Fina zadeva je izopropilni alkohol, ki ga zmešaš v razmerju 50/50 z destilirano vodo.

Pranje z visokotlačnim čistilnikom po moji domnevi takisto pomaga k odstranjevanju voska, saj vsako pranje teopretično tanjša plast voska. Ampak pršenje iz normalne razdalje ne predstavlja večjega problema kot pa "običajno" zalivanje s cevjo. Vedi, da na obstojnost vplivajo tudi čistila, ki jih uporabljaš. Za šempon je recimo idealno da je ph nevtralen in je brez kakih dodatnih topil in alkoholov.

lp

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To apr 21, 2009 1:59 pm

@Scremer, hvala ti za tole razlago, torej ni nič narobe, če vosek pustiš dlje časa na sušenju in to delaš ročno.

Kakšen šampon pa je potem najboljši, zdaj uporabljam Armorala s voskom, bo pa zdaj kmalu prazen, kaj bi bilo pametno zdaj kupit? Pa kakšno gobo, more bit tudi kakšna posebna?

Drugače pa ja recimo, da ene dva meseca drži ta vosek.
No saj zdaj, ko bo bolj toplo bom pa še sprobal tisto čudo od Liquid glassa, da vidim kaj bo pa tisto. Čeprav me pri tem nekaj zanima, a je pri LG tak učinek odbijanja kapljic kot pri vosku ali ne?

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Napisal/-a Scremer To apr 21, 2009 3:23 pm

Kakšen šampon pa je potem najboljši, zdaj uporabljam Armorala s voskom, bo pa zdaj kmalu prazen, kaj bi bilo pametno zdaj kupit? Pa kakšno gobo, more bit tudi kakšna posebna?

Teh šamponov od Armoralla, Sonaxa in podobnih nisem nikoli raziskoval, tako da mogoče so celo okej. Je pa zanimivo, da mi je šampon od Sonaxa "požrl" plastelin tako, da dvomim da je ph nevtralen.

Za automagic sem pa slišal in žal zaenkrat še nisem sprobal, da imajo okej čistila. Morda se izplača poizkusiti.

Malce težje dobavljivi, ampak dobri izdelki pa so od Meguiarsa (hobi program). Lahko bi še našteval ampak lahko se kar obrneš na uporabnika csf ali pa na neko spletno trgovino, ki jo promovira cybermatrix. Žal imajo pri slednjem za moj okus malce preveč zasoljene cene, a končna izbira bo tvoja.

No saj zdaj, ko bo bolj toplo bom pa še sprobal tisto čudo od Liquid glassa, da vidim kaj bo pa tisto. Čeprav me pri tem nekaj zanima, a je pri LG tak učinek odbijanja kapljic kot pri vosku ali ne?

Da LG je "umetni vosek", če lahko temu rečemo tako, in je njegova naloga identična vosku. Je bolj kvaliteten izdelek in tudi bolj obstojen, a kolikor mi je znano je potrebno za optimalen učinek nanesti vsaj štiri sloje.

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan To apr 21, 2009 3:37 pm

Verjetno pa tale vosek ne bi pokril kakšnih majhnik praskic?? Torej ostane samo še poliranje..

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Napisal/-a Scremer To apr 21, 2009 3:57 pm

Voskov od Sonaxa ne poznam. Načeloma voski ne vsebujejo polnil za "prikrivanje" prask. Če praske niso pregloboke se jih lahko odstrani ali vsaj prikrije z poliranjem.

Pozabil sem ti še napisat da goba ni priporočljiva. Če se ji ne morete odpovedat posežite po tisti iz mikrovlaken sicer pa je trenutno najbolj primerna zadeva "ovčkasta rokavička". Ker je moj prevod bolj smešen lahko povem, da tej rokavici po angleško rečejo Sheepskin Wash Mitt ali Lambswool Wash Mitt.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To apr 21, 2009 4:13 pm

eno vprašanje imam tudi sam. :)

Iščem namreč vosek, ki bi ga uporabil pri vsakem "hitrem pranju". Sedaj namreč uporabljam sonaxov extreme wax full protect, ki pa je zahtevnejši in dolgotrajnejši za nanašanje (suha površina, sušenje, brisanje...) in zato malo neroden - pač nimam vsakič eno uro za avto oprat.

Iščem tako
a) kakšen dober avtošampon z dodanim voskom, ki ga ne spere ravno prvi dež
b) vosek primeren za mokro nanašanje
c)... :?:

Vsake informacije bom zelo vesel.

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Napisal/-a Scremer To apr 21, 2009 7:57 pm

Hm... Ena ura je hitro okoli in meni že hitro pranje, ki je prej podobno splakovanju vzame vsaj 30 min. In če poleg računam še pripravo orodja in potem pospravljanje le-tega mi ena ura ne uide. Pa brez sušenja si postopek pranja tudi težko predstavljam...

Kakor koli. Rešitev lahko iščeš v razpršilih. Na misel mi recimo pride ne dolgo nazaj lansiran izdelek angleškega proizvajalca Dodo Juice. Gre za t.i. quick detailing spray (QD), ki z svojimi lastnostmi spominja na sealant in doda avtu to kar iščeš sam. Recimo hitrost, saj je postopek hitrejši od voskanja, pa recimo poživitev barve in celo nekaj zaščite. Prvotno je namenjen vzdrževanju spoliranega in z voskom zaščitenega vozila, a ga lahko uporabljamo tudi kot samostojen izdelek. Sam sicer izkušenj z njim še nimam bo pa v prihodnosti prav gotovo dobil priložnost saj je izdelek deležen številnih pohval. In če se ne motim, ga lahko naneseš tudi na moker avto...

Slika

Seveda so tukaj še drugi QD spreji... Recimo za primer ena povezava. Je pa potrebno prebrat za vsak izdelek posebej kaj nudi in čemu je namenjen saj, kolikor vem, nekateri nimajo nobenih zaščitnih lastnosti in so namenjeni predvsem čiščenju ostankov nečistoč pred nanašanjem zaščite.

http://www.autogeek.net/quickdetail.html

profii
Nov uporabnik

Napisal/-a profii Sr apr 22, 2009 7:06 am

mislim da iščeš nekaj takega:

Slika

enostavno za uporabo, da nekaj zaščite, sijaja, odbijanja kapljic, za 5€ je to to.

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Sr apr 22, 2009 5:23 pm

profii je napisal/-a:mislim da iščeš nekaj takega:

Slika

enostavno za uporabo, da nekaj zaščite, sijaja, odbijanja kapljic, za 5€ je to to.

Tega sem jaz nabavo. In da kr lep lesk avtu =)
Od tega proizvajalca tud uporabljam gel za mazanje pnevmatik, in se obnese super!
Slika

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Sr apr 22, 2009 5:38 pm

MatejW je napisal/-a:
profii je napisal/-a:mislim da iščeš nekaj takega:

Slika

Tega sem jaz nabavo. In da kr lep lesk avtu =)
Od tega proizvajalca tud uporabljam gel za mazanje pnevmatik, in se obnese super!

kje ste kupili to?

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Sr apr 22, 2009 6:02 pm

Bauhause =)
Slika
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost