Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Damirhu
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

TOUTORIAL Clio 2 menjava posode za tekočino od brisalcev

Napisal/-a Damirhu So jun 13, 2009 7:49 pm

No recimo, da sem imel malo preveč časa sem se odločil napisat en mali totutorial kako pregledati/zamenjati/naravnati posodo v kateri je tekočina za brisalce pri avtu Clio 2 L.1998 .

Pri mehanikih sem izvedel, da je ta posoda pri cliotih dokaj problematična. Dogaja se več stvari:
1.) Dihtunga se prestavi
Dihtunga se lahko prestavi, zaradi tega lahko začne spuščati tekočina za brisalce ali pa izgubimo na "moči" pri brizganju tekočine na šipo.

2.) Dihtunga se izrabi:
Enako se zmanjša "moč" špricanja na šipo, iz posode uhaja tekočina.

3.) Posoda pokne:
Tekočina izteka.

4.) Pumpa crkne:
Tekočina ne prihaja na šipe, vendar je v posodi še voda in ne izteka.

Slovar :D :dihtunga=tesnilo ,šipa=vetrobransko steklo, šlauf=cevka .
Za abciger neznam pravilnega slovenskega izraza imam pa link do slike kako izgleda.

Kako zamenjati/pregledati:

Posoda se pri Clio 2 menja od zgoraj kjer je plastika pri brisalcih. Tako v prvem koraku moramo odšravfati brisalce dol. Najprej damo plastiko pri brisalcih dol, da pridemo do "matice". Matico odšravfamo:
Slika

Ko smo to odšravfali so na vrsti brisalci. Najlažje jih damo dol z uporabo "abcigerja", če nimate na voljo abcigerja lahko date brisalce dol s kladivom, toda udarjajte z vseh strani in z občutkom. Vsekakor priporočam abciger.
Slika

Ko smo brisalce odšravfali dol se pomaknemo najprej na "levi" del plastike in odstranimo zatič, ki se nahaja na levem spodnjem robu plastike, kot je vidno na spodnji sliki.
Slika

Enako ponovimo na desni strani in odstranimo obe plastiki. Tako pridemo do situacije kjer vidimo posodo. Pri posodi najprej damo ven "šlavf" in nato potegnemo pumpo navpično navzgor.
Slika

Na spodnji sliki na označenem delu bi se morala nahajti dihtunga, čene je pa v svojem ležišču na posodi, ali v mojem primeru "v posodi".
Slika

Ko damo pumpo in kabel ven odšravfamo samo en šeravf, ki drži posodo, kot je vidno na spodnji sliki.
Slika

Z malo manevriranjem povlečemo posodo ven.
Slika

Zdaj ko imamo posodo zunaj je čas da jo pregledamo. Pogledamo ali je dihtunga na posodi (na označenem delu pri spodnji sliki). Posodo napolnemo z vodo in stisnemo luknjo kjer se nahaja dihtunga in pogledamo če kje teče voda, pogledamo tudi mesto kjer je dihtuga ali se je plastika "obrabila" razširila, ali je dihtunga uredu na svojem mestu se nemaje ipd.
Slika
Slika

Ko smo vse pregledali se odločimo ali bomo zamenjali posodo, dihtungo ipd.

Nato vse po korakih ponovimo v nazaj in zašravfamo vse kot je bilo. Priporočljivo je malo podmazati dihtungo s oljem, da pumpa lažje "skoči" not, prav tako je priporočljivo očistiti avto tam kjer se je šravfalo :D in podmazati kakšen vijak ter brisalce. To je bilo to upam, da sem s tem toutorialu kome prhranil malo denarja in, da ljudje spoznajo da ni treba za malenkostna popravila hoditi k avtomehaniku in reskirati, da te naserejo.
Pripombe, pohvale in kritike zelo zaželjene.

Lp

EDIT: Dodan "slovar"
EDIT 2: Dodana slika abcigerja.
Zadnjič spremenil Damirhu, dne Ne jun 14, 2009 12:21 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Bogat ni tisti, ki ima največ, temveč tisti, ki najmanj potrebuje.

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer So jun 13, 2009 8:00 pm

Dobro, samo preveč domačih izrazov: abciger-izvijač, dihtunga-tesnilo,šipa-vetrobransko steklo, šlauf-cevka itd...
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Uporabniški avatar
tomaz07
Novinec

Napisal/-a tomaz07 So jun 13, 2009 8:10 pm

Abciger ni izvijač :D
Renault Megane Coupe 1.6e.

Damirhu
Nov uporabnik

Napisal/-a Damirhu So jun 13, 2009 8:10 pm

Hehe navajn sem na bolj domače izraze :D hvala za opozorilo. Dugače v roku tedna mogoče dveh imam namen zamenjati sprednje žaromete. Ali je že kakšen toutorial ali pa lahko jaz poslikam in naredim še enega z manj domačimi izrazi :D :)

Uporabniški avatar
nightmare
Stalni uporabnik

Kraj: Cerknica

Napisal/-a nightmare So jun 13, 2009 10:39 pm

abciger=izvijač :lol:

Uporabniški avatar
Žiiga
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana Bežigrad

Napisal/-a Žiiga So jun 13, 2009 10:50 pm

recmo z vsak slučaj de se mu reče tut snemalno orodje :lol: drgač pa pohvalno z tale prispevk... tole bi mogl bit v tej temi... ne pa ostala nesnaga :?
Slika
Koni Sport Adjustable Dumpers, Renault sport CV axles, Renault sport suspension arms with powerflex, Williams front subframe, Williams cams, Custom made hydraulic hoses, custom made exhaust system

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer Ne jun 14, 2009 8:29 am

tomaz07 je napisal/-a:Abciger ni izvijač :D

Aja ups. Sem sklepal potem da štajerci rečete tako. :D :D Se posipam s kamjonom pepela :lol:
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Ne jun 14, 2009 8:34 am

Žiiga:
se strinjam. Najbolj primeren slovenski izraz za apciger je snemalec.

Damirhu
Nov uporabnik

Napisal/-a Damirhu Ne jun 14, 2009 12:24 pm

No če slučajno ko neve kaj je abciger. Poznamo več vrst oziroma oblik, jaz sem uporabi takšnega kot je na spodnji sliki :
lSlika

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Ne jun 14, 2009 12:29 pm

Drugace se tej zadevi po "slovensko" reče izvlekač!

LP
Slika

Uporabniški avatar
nightmare
Stalni uporabnik

Kraj: Cerknica

Napisal/-a nightmare Ne jun 14, 2009 12:37 pm

lenivec je napisal/-a:
nightmare je napisal/-a:abciger=izvijač :lol:

šraufnciger=izvijač

To pa drži ja. :D
Vrni se na Sam svoj mojster