Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Uporabniški avatar
Hydro_freak
Nov uporabnik

Kraj: Mb

Popravilo rje

Napisal/-a Hydro_freak Če jul 30, 2009 9:03 pm

Lep pozdrav.

Imam ene par vpršanj, vem da je takih tem že veliko(brez skrbi sem vse pregledal).

Me zanima ene par stvari, ki jih nisem zasledil.

Ko pobrusim rjo do pleha, a jo pobarvam še s temeljno barvo ali kr grem prek s kitom pa potem špric kit. Pol barva pa lak.

V čem je sploh "fora" ferosana?
Imam ga doma, pa me zanima ali ko pobrusim do pleha namažem z njim ali ne?

Hvala že vnaprej pa LP

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če jul 30, 2009 9:06 pm

ah ferosan samo navidezno očisti rjo (površinsko), drugače kemične reakcije rjavenja se še kljub temu dogajajo. Če boš po brušenju imel še nekaj rje jo očisti z ferosanom, da se lažje prime primer.

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Če jul 30, 2009 9:22 pm

Sicer je že ene par tem o rji...

Če misliš kit pa šprickit čez dajat ne uporabljaj temeljne barve ker ti bo delala samo škodo.Šprickit je odličen temelj.Kitaš pa tudi direkt na pleh.

Ferosan je bolj kot voda.Če hočeš tapravo zadevo kupi Wurth rust converter.

Drugače pa: enkrat rja,vedno rja...

Uporabniški avatar
Hydro_freak
Nov uporabnik

Napisal/-a Hydro_freak Če jul 30, 2009 9:22 pm

Hvala za hiter odgovor.

Me pa še vedno zanima ali naj pobarvam s temeljno barvo ali kar začnem kitat?

Pa danes ko sem iskal plastik primer, sem našel še nek obični primer, me zanima ali ga je potrebno tudi nanest(predvidevam da je za kovinsko podlago)?

Edit:Ups, sma pisala zgleda ob istem času.

Ok hvala torej temeljna barva odpade.

Me še samo zanima glede tega primerja
Zadnjič spremenil Hydro_freak, dne Če jul 30, 2009 9:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jul 30, 2009 9:31 pm

Kot je že negdo napisal, če je avto začel rjavet, bo tudi naprej, neglede na to, koliko in kašne sloje, boš namalal nanjga. Zato ti predlagam, da samo za silo popraviš, da ne zgleda prav grdo, in po koncu zime spet ponovi vajo saj se bo avtomobil kar rascvetel ( razen, če nebo celo zimo v garaži) :D.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če jul 30, 2009 9:39 pm

Fora ferosana je, da ti odstrani rjo tam kjer je ne moreš, v raznih luknjah, zarezah in podobno, kjer ne prideš zraven z brusnim papirjem, "drotpiršno" in ostalimi orodji. Kjer si odstranil vso rjo (imaš sedaj čisto golo pločevino) ne uporabljaš ferosana. Itak pa rja ne bo zaradi ferosana sama "odpadla", dejansko bo rjavelo naprej, samo ferosan upočasni ta proces.

ja lahko kitaš kar na golo kovino, priporočam da uporabiš kit z metal delci (alukit). Ne potrebuješ nobenega primerja.
Se pravi zbrusi do gole kovine, po potrebi namaži z ferosanom, počakaš da se posuši, pokitaš, špric kit, ko je suh obrusiš, pa barva in lak.

Če boš naredil kvalitetno bo držalo 1-2 leti, če ne, bo žal rja prej vzunih. Je pa res v večinih primerih rek "enkrat rja, vedno rja".

LP

Uporabniški avatar
Hydro_freak
Nov uporabnik

Napisal/-a Hydro_freak Če jul 30, 2009 9:47 pm

Ok, super.

Hvala vsem, sem zvedel še vse kar mi doslej ni bilo čist jasno. Drug teden bom začel delat,saj se sedaj do nedelje v nočni in se mi podnevi bolj ljubi spat :lol:

Bom pa pripel slike kako bo vse skupaj "uspelo".

Hvala pa LP

Uporabniški avatar
Hydro_freak
Nov uporabnik

Napisal/-a Hydro_freak Pe avg 07, 2009 4:36 pm

No, pa sem porihtal, mislil sem da bom že včeraj pa se je malo zapletlo, pa prvič sem delal kaj takega, tak da je šlo malo dlje zravn.

Pa še nekaj slik, za malo boljšo predstavo. :roll:

Najprej sem se lotil ogledal in brisalcev

Slika
Slika
Slika

No pa gremo k vratom

Slika
Slika
Odstranjena vrata
Slika
Odstranjena guma in notranja stran vrat
Slika
Slika
Slika
Tole se je pa skrivalo od spodaj
Slika
Pa smo znotraj pošvasali nov kos pleha gor, pa še od zunaj
Slika
Pa še kolega ki mi je pomagal zašvasat, saj sam nimam CO2
Slika
Pobrušeno
Slika
Znotraj sem pobarval še s temeljno barvo
Slika
Zunaj pa kit
Slika
Pa še špric kit
Slika
Nato pa še barva in montaža, tako pa zgleda končni izgled
Slika
Slika

Hvala vsem za nasvete, ter nasploh pohvale forumu, saj se najde vse(skoraj), hvala punci, katera je mogla "trpet" v mojem avtu, hvala gašperju, pa ferku za pomoč.

Komentarji dobrodošli.

LP
Klemen

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Pe avg 07, 2009 5:02 pm

Za zdaj izgleda dobro, upam da ti ne vdari ven po parih mesecih kot je meni.

Lepo.

Uporabniški avatar
defasturias
Novinec

Napisal/-a defasturias Pe avg 07, 2009 7:01 pm

Če daš šprickit direktno na pleh kot je naredil ličar še preden sem kupil svoj avto zarjavi. Temeljno barvo moraš dat najprej.

Uporabniški avatar
GT_Turbo17
Poznavalec foruma

Kraj: Zasavje

Napisal/-a GT_Turbo17 Pe avg 07, 2009 7:11 pm

auuu..priden. Zdaj pa daj na net pa čimprej prodaj! Zakaj sem to reku? ... ubogaj me. ;) prijateljski nasvet!
Fiat Uno 1.5 SX i.e. & Alfa Romeo 166 2.0 V6 Turbo & Alfa Romeo 145 Twin Spark

Slika

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy Pe avg 07, 2009 7:21 pm

hmmm...jaz mam tudi na robu vrat par pikic.......ki jih mislim popravit naslednjih 14 dni.......samo niti približno na tako veliko....samo na vogalu je en mehurček pa ga bom raje prej popravil....

samo zdaj pravite da to ni dobro.....kaj naj naredim?? zbrusil bom do kovine čiste, potem sem pa mislil dat čez temeljno če je potrebno pokital nato šprickit in barvo....ker je čisto mali mehurček in okoli je barva še lepa....kaj naj dam potem čez kovino da bo bolj ziher?? mehurček je velik približno 2cm x 1cm

Uporabniški avatar
Hydro_freak
Nov uporabnik

Napisal/-a Hydro_freak Pe avg 07, 2009 8:21 pm

GT_Turbo17 je napisal/-a:auuu..priden. Zdaj pa daj na net pa čimprej prodaj! Zakaj sem to reku? ... ubogaj me. ;) prijateljski nasvet!

Ni moj :roll:

Vidim da nisem vredu razumel stvari :? Če bo vdarlo bo res samo površinska, tak da pol nebo tak problem kot sedaj :D Barvo še imam, vse ostalo pa tut, tak da sploh ni problema, me pa zanima kak se kit prime na temeljno? Al je treba dat kak primer vmes?

Hvala vsem za komentarje pa lep večer

Uporabniški avatar
RpDany
Uporabnik

Kraj: maribor-ruše

Napisal/-a RpDany Pe avg 07, 2009 8:28 pm

vugy je napisal/-a:hmmm...jaz mam tudi na robu vrat par pikic.......ki jih mislim popravit naslednjih 14 dni.......samo niti približno na tako veliko....samo na vogalu je en mehurček pa ga bom raje prej popravil....

samo zdaj pravite da to ni dobro.....kaj naj naredim?? zbrusil bom do kovine čiste, potem sem pa mislil dat čez temeljno če je potrebno pokital nato šprickit in barvo....ker je čisto mali mehurček in okoli je barva še lepa....kaj naj dam potem čez kovino da bo bolj ziher?? mehurček je velik približno 2cm x 1cm

ce je mehurcek verjemi da spodi cist ni samo pikica rje.

za delo pa pohvaale lepo si-so naredli. zdaj bo encas mir.

lp
[img]http://www4.slikomat.com/08/0221/54u-78987.gif[/img][img]http://www4.slikomat.com/09/0423/25z-logo1.jpg[/img] [img]http://shrani.si/f/2B/9a/32Sf0luY/yfntfhucnr64vuit.gif[/img]

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Pe avg 07, 2009 10:18 pm

GT_Turbo17 je napisal/-a:auuu..priden. Zdaj pa daj na net pa čimprej prodaj! Zakaj sem to reku? ... ubogaj me. ;) prijateljski nasvet!

word

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe avg 07, 2009 11:17 pm

MAš podobne probleme pri unotu? ? :) Leta 2003 sem jaz varil en del praga na petki.....bom jutri dal gor sliko kaj in kako zgleda sedaj.....dal pa sem samo temeljno ,kit in preko zaščito za podvozja.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
defasturias
Novinec

Napisal/-a defasturias Pe avg 07, 2009 11:42 pm

Hydro_freak je napisal/-a:

Ni moj :roll:

Vidim da nisem vredu razumel stvari :? Če bo vdarlo bo res samo površinska, tak da pol nebo tak problem kot sedaj :D Barvo še imam, vse ostalo pa tut, tak da sploh ni problema, me pa zanima kak se kit prime na temeljno? Al je treba dat kak primer vmes?

Hvala vsem za komentarje pa lep večer

Tepček saj temeljna barva je primer. Drug izraz je tudi osnovna barva. Zaradi nje kit kvečjemu bolje prime na podlago kot slabše, pa še bolje se kovina zaščiti.

Tisti ki ima en mehurček..jaz bi tist mehurček sčohal dol do kovine, da bi zgledalo kot odbita barva od kamenčka, nato pa po istem postopku - ferosan - primer - avto lak - brezbarvni lak - fin brusni papir - polirna pasta popravil. Tako vsakič popravim svoj in mamin avto, pa ni še na nobenem nič prerjavelo.

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic So avg 08, 2009 12:29 am

lisko je napisal/-a:

MAš podobne probleme pri unotu? ? :) Leta 2003 sem jaz varil en del praga na petki.....bom jutri dal gor sliko kaj in kako zgleda sedaj.....dal pa sem samo temeljno ,kit in preko zaščito za podvozja.

lisko hočeš povedat da ni rje al da je? :D

Če bi jaz mel doma avtogeno varjenje bi se tud tak meno bom rezal pa švasal :roll: ;)

Uporabniški avatar
gaši
Poznavalec foruma

Kraj: Šentilj

Napisal/-a gaši So avg 08, 2009 1:43 am

Uuu, lepo si porihtal ;) ..vidiš pa je le šlo zdaj pa kr pogumno naprej :D ..pridem pogledat kak se barva v živo vidi, tote vrate smo pač en dan prej zapili :roll:
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov