Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

tomzi25
Nov uporabnik

odstranitev volana - opel corsa 2007

Napisal/-a tomzi25 Če okt 28, 2010 4:55 pm

Kako se volan odstrani, ali je zakomplicerano. Skrbi me zaradi airbagov.
Corsa je letnik 2007. Volan bi rad ostranil, ker bom dal kolegu da bo obleku volan v taprav usnje, ker original je podn.
Pa se bova sama ukvarjala z volanom, pa sprašujem za informacije, če bi malo svetoval.
Zadnjič spremenil tomzi25, dne Če okt 28, 2010 5:55 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če okt 28, 2010 4:59 pm

Najprej odklopi akumolator in počakaj okrog 10min, nato poglej če se za volanom kakšni vijaki za odvijačit, če niso potegni sredinski nastavek dol.

tomzi25
Nov uporabnik

Napisal/-a tomzi25 Če okt 28, 2010 5:54 pm

Volan sem obračal in je samo ena luknja, kjer ni vidno nobene matice (šraufa) nič...
Pomoje se samo sname sprednja plastika. Komande ravno tako dol snameš?

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Če okt 28, 2010 6:26 pm

@ pskoda
"... počakaj okrog 10 minut ..."

Zakaj že ?

LP

seatlevc
Nov uporabnik

Kraj: kranj

Napisal/-a seatlevc Če okt 28, 2010 8:21 pm

punto05 je napisal/-a:@ pskoda
"... počakaj okrog 10 minut ..."

Zakaj že ?

LP

Čene kak airbag v glavo dubiš če kej zajebeš slučajno :)

LP Levc

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Če okt 28, 2010 8:29 pm

Ma ja, če ne počakaš 10 minut, te aibag na gobec trešči.

Sproži ga pa - kaj že ?

LP

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če okt 28, 2010 9:15 pm

punto05 je napisal/-a:Ma ja, če ne počakaš 10 minut, te aibag na gobec trešči.

Sproži ga pa - kaj že ?

LP

Če narediš kratek stik s kablom, ki je vezan na kakšno elektroniko se to lahko naredi, saj se lahko kje skriva kak kondenzatorček, to pa je lahko dovolj za rahel sunek ki bo sprožil airbag. Zato npr. radio ali ure ni potrebno nastavljati če odklopiš akumloator le za nekaj trenutkov.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Če okt 28, 2010 9:57 pm

tristan01 je napisal/-a:

Sproži ga pa - kaj že ?

LP

Če narediš kratek stik s kablom, ki je vezan na kakšno elektroniko se to lahko naredi, saj se lahko kje skriva kak kondenzatorček, to pa je lahko dovolj za rahel sunek ki bo sprožil airbag. Zato npr. radio ali ure ni potrebno nastavljati če odklopiš akumloator le za nekaj trenutkov.

LP Tristan01

pa kak kratek stik, ? s kakšno elektroniko? na AIB grejo max 4 kabli v 2 konektorjih vsi kabli so oblečeni, konektorji zaprti... kak kondenzatorček? to mi ne bo nikol jasno, pa se stalno najde en, ki to napiše... Kolk Airbagov si že zamenjal da si najdel kondenzatorček pr airbagu?

ColdMan87
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ColdMan87 Če okt 28, 2010 10:27 pm

LukL je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

Sproži ga pa - kaj že ?

LP

LP Tristan01

pa kak kratek stik, ? s kakšno elektroniko? na AIB grejo max 4 kabli v 2 konektorjih vsi kabli so oblečeni, konektorji zaprti... kak kondenzatorček? to mi ne bo nikol jasno, pa se stalno najde en, ki to napiše... Kolk Airbagov si že zamenjal da si najdel kondenzatorček pr airbagu?

X2...samo odklopi akumolator da si računalnik ne bo zapomnil napake ko boš kabl odklopo...ker ti bo drugače lučka po nepotrebnme gorela

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Pe okt 29, 2010 6:49 am

Je res, koliko ene brihtnosti je skoncentrirano v glavah nekaterih uporabnikov.
Kondenzatorčki, me zanima koliko teh briht sploh ve, kako izgledajo.
Pa koliko jih ve, kakšen tok je potreben za proženje airbaga..
Pa štirje kabli na Airbag, v dveh konektorjih ...

Hudo, res

LP

tomzi25
Nov uporabnik

Napisal/-a tomzi25 Pe okt 29, 2010 9:11 am

fantje, še zmeraj mi niste odgovorili na moje vprašanje.
Ali ve če je šrauf zadaj pri corsah, ali samo sprednji del dol daš.
In kako odstranim še komande, ki jih imam na volanu.... ali se to potem vidi ko dam airbag ven. Ali je treba pri airbagih kaj posebnega paziti.
Če je treba sneti sprednji del dol, je verjetno treba kar veliko silo uporabit.

lp

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Pe okt 29, 2010 9:31 am

Video vodič: http://www.youtube.com/watch?v=P_QBthAHIwM
Sicer je za ena ameriška j***a ampak princip je isti. Za corso pa res nisem našel.

Moj nasvet: Dej tistih 10€ mehaniku, da ti to naredi in bo potem on kriv, če bo kaj zajebal.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Pe okt 29, 2010 11:54 am

Počakaš okrog 10min, zato ker ima računalnik v sebi kondenzatorje in so že zmeraj ob odklopu elektrike nabiti in je lahko velika možnost ko ga odklopiš, da ti ostale ven vrže.
Jaz sploh ne vem v zakaj je teško malo počakat, saj te nič ne košta.

Zdajle sem pogledal pri moji OPC-jki in nima nobenih vijakov za sredinski del, se pravi da ga samo dol potegneš, ne vem pa ali od zgoraj (velika verjetnost) ali od spodnjega dela, ko boš snel dol odklopi rumen konektor od airbega, nato pa boš videl kako se vzeme dol obvolanske kontrole. Več ti ne znam povedat, ker nisem to nikol počel in imam original v usnje oblečenega :D .

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Pe okt 29, 2010 1:23 pm

Počakaš okrog 10min, zato ker ima računalnik v sebi kondenzatorje in so že zmeraj ob odklopu elektrike nabiti in je lahko velika možnost ko ga odklopiš, da ti ostale ven vrže.

Zdajle sem pogledal pri moji OPC-jki in nima nobenih vijakov za sredinski del, se pravi da ga samo dol potegneš, ne vem pa ali od zgoraj (velika verjetnost) ali od spodnjega dela, ko boš snel dol odklopi rumen konektor od airbega, nato pa boš videl kako se vzeme dol obvolanske kontrole. Več ti ne znam povedat, ker nisem to nikol počel in imam original v usnje oblečenega :D .

To so že ena vrsta kondezatorji, jih je pa ogromno vrst.

Jaz sploh ne vem zakaj je teško malo počakat, saj te nič ne košta.
Priponke
image_thumb_3.png
1000uf.jpg

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Pe okt 29, 2010 4:01 pm

@pskoda

Ti si res en tak Kekec, pa o elektriki tudi nimaš ravno veliko pojma, kaj ?
Kam pa se izgubi elektrina iz omenjenih kondenzatorjev v 10 minutah ? Izpari, steče po tleh, se strdi, okameni, expandira kot purpen, ali kaj ?
Tudi če bi vse kondenzatorje v ECU enoti spraznil istočasno v polnjenje airbaga, te le-ta ne bi na gobec.
Pa preveri kakšnih vrednosti so kondenzatorji v ECU, da ne boš neumnosti kvasil v bodoče.

LP

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Pe okt 29, 2010 5:58 pm

air bag se ti ne bo sprožil če ga odklopiš in priklopiš pri priklopljenem akumolatorjem(ne beli si glave z kakem kondenzatorjem..) preverjeno edino kar je ti bo potem gorela lučka v armaturki za air bag 20€ pa ti jo zbrišejo tako da zaradi tega moraš odklopit akumolator pa lahko takoj odklopiš air bag ne rabiš čakat da" štrom izpari" :D :D obvolanske komande majo pa še poseben konektor ene 2 ene pa enga odvisno to ti je usa topla voda :D :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Pe okt 29, 2010 6:14 pm

Ok, gospodje neučakani, pol pa ni treba počakat oz najboljš da imaš prižganga da imaš gretje da ne bo na mrzlem delal. Tupite ene brezvezne bedarije! Še zmeraj vas ne razumem, kaj kurca vas košta če mal počakaš? Saj ni baba ki je moraš takoj nabrisat, ker bo drugače šla.

Če ste tako pametni, pa mu raje povejte kako se vzeme volan stran :roll:

Uporabniški avatar
207sport
Stalni uporabnik

Napisal/-a 207sport Pe okt 29, 2010 6:17 pm

Jst sm pr mojmu peugeot mel na volanu dve pike (mal zavrt volan pa se vid), in pol čes tiste dve pike porineš not izvijac da ti skoč vn airbag! nato ga odklopš... no pol maš pa en vijak na zvezdo...in iodšravfaš pa je! edin problem je če maš trobo na volanu da prtisneš airbag, če se ne zahakla lepo na obeh straneh pol skos trob in moraš akumolator izklopt pa zadevo še enkat ponovit...

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Pe okt 29, 2010 6:30 pm

@pskoda

Tebe pa ne matra samo elektrika.
Tudi pri ženskah imaš očitno težave.

No, s časom se bo uredilo, vsaj pri ženskah.

LP

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Pe okt 29, 2010 6:35 pm

punto05 je napisal/-a:@pskoda

Tebe pa ne matra samo elektrika.
Tudi pri ženskah imaš očitno težave.

No, s časom se bo uredilo, vsaj pri ženskah.

LP

Z žensko že kar dosti let nimam probleme.
No prav, tebi ki se ne da čakat, mi pa odgovor še na zadnji odstavek mojega posta, ker prej bo treba odstranit srednji pokrov volana, preden se odklopi airbag
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov