Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

tevion01
Nov uporabnik

čistilec hladilnika

Napisal/-a tevion01 Sr dec 15, 2010 12:33 am

zdravo,

moj clio L. '97 bolj slabo greje, zato sem se odločil da bom zamenjal hladilno tekočino in očistil hladilni sistem.
torej me zanima če ima morda kdo izkušnje z STP Čistilcem hladilnika

http://www.enaa.com/oddelki/mojAvto/izd ... NIKA_300ml

mi lahko mogoče kdo kaj več pove o tem (če ste bili zadovoljni, slabosti izdelka, ipd.)
mogoče ve kdo postopek?

Hvala

LP :)

supermico
Nov uporabnik

Re: čistilec hladilnika

Napisal/-a supermico Sr dec 15, 2010 10:10 pm

Kaj potem moraš to še ven spustit vso hladilno tekočino? Al kam gre vsa tista umazanija, ki jo tole (kao) očisti?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če dec 16, 2010 12:40 am

supermico je napisal/-a:Kaj potem moraš to še ven spustit vso hladilno tekočino? Al kam gre vsa tista umazanija, ki jo tole (kao) očisti?

Po hladilnem sistemu in lepo vse zapaca, da je na koncu še več stroška s popravili
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Če dec 16, 2010 7:31 am

jst sm ze poskusal z raznimi cistilci, ki pa niso bog ve kaj...Enostavno zlijes v antifreeze in vozis nekaj casa da krozi po sistemu. Moram priznati, da ni sla nevem kaksna umazanija ven iz sistema, tako da ne vem koliko je to smiselno. Drugace pa ni povzrocilo nobene skode na hlad. sistemu. lahko poskusis.

Kaj pa termostat je dober? Pa ventil za vodo, ki spusca vodo v kabino?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če dec 16, 2010 12:31 pm

Jaz pri takem primeru enostavno snamem cevi z vodne pumpe, odstranim termostat in na cev nataknem cev z vodo-iz pipe in pustim teči skozi sistem. Po nekaj minutah šlavf prestavim na drugo stran, medtem pa grem na kavico:) Ko pridem nazaj, vodo zaprem in sestavim nazaj. Razlika je več kot očitna.

Na servisu delamo to tako, da čitilec teče direktno ven- v za to namenjeno posodo.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če dec 16, 2010 12:35 pm

zlica22 je napisal/-a:Jaz pri takem primeru enostavno snamem cevi z vodne pumpe, odstranim termostat in na cev nataknem cev z vodo-iz pipe in pustim teči skozi sistem. Po nekaj minutah šlavf prestavim na drugo stran, medtem pa grem na kavico:) Ko pridem nazaj, vodo zaprem in sestavim nazaj. Razlika je več kot očitna.

Tako sem jaz na Delti naredu, je teklo od nekega "smrkla" do olja, do vsesorte svinarije ven. Še dobro da je sploh funkcioniralo vse skupaj.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
nightmare
Stalni uporabnik

Kraj: Cerknica

Napisal/-a nightmare Če dec 16, 2010 6:44 pm

Glede na to, da imaš Renoja ima Elf prav svoje čistilo.
Sam sem ga vlil notri predno sem zamenjal pečico.
Izliješ antifriz vn, odstraniš termostat, naliješ v sistem navadno vodo in čistilo ter pustiš laufat avto na mestu kakšne pol ure.
Izliješ, dobro prečistiš z tekočo vodo, da dodobra izpereš sistem in sestaviš.
Pri meni je zadeva funkcionirala.

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Če dec 16, 2010 7:00 pm

imilet1 je napisal/-a:... Pa ventil za vodo, ki spusca vodo v kabino?

A imajo kakšni avtomobili ventil za vodo? Kolikor jaz vem pri avtomobilih kot so clio, P206,... voda ves čas kroži skozi pečko, regulira se samo loputa za zrak. Bolj je odprta, več zraka gre skozi pečko.

Če pečka slabo greje je lahko zamašena. Je bilo že dostikrat govora o tem.

tevion01
Nov uporabnik

Napisal/-a tevion01 Če dec 16, 2010 7:45 pm

kakšen zgleda termostat? kako bi ga lahko odstranil?

:)

Uporabniški avatar
nightmare
Stalni uporabnik

Kraj: Cerknica

Napisal/-a nightmare Če dec 16, 2010 7:59 pm

tevion01 je napisal/-a:kakšen zgleda termostat? kako bi ga lahko odstranil?

No, če tega ne veš potem je bolje, da zadevo reši tvoj mehanik.
Lahko narediš več škode kot koristi.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če dec 16, 2010 8:07 pm

nightmare je napisal/-a:
tevion01 je napisal/-a:kakšen zgleda termostat? kako bi ga lahko odstranil?

No, če tega ne veš potem je bolje, da zadevo reši tvoj mehanik.
Lahko narediš več škode kot koristi.

Se kar strinjam.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če dec 16, 2010 9:43 pm

kolega ima isto cliota in ima podoben primer. če je spreminjaš nastavitev iz toplo na mrzlo, ti pri topli nastavitvi slabše piha?

menjal je termostat (še preveril starega in je delal normalno), 2x očistil komplet sistem (enkrat z spiranjem, drugič z čistilcem+spiranje), spredaj pred kiler je dal karton (da se malo hitreje avto segreje) in je reku, da je malo bolje. sedaj ga čaka še, da pogleda armaturko in to pečko.je pa res vlka razlika v moči pihanja, če spreminja iz toplo na mrzlo
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Napisal/-a ales66 Če dec 16, 2010 10:10 pm

myster je napisal/-a:...spredaj pred kiler je dal karton (da se malo hitreje avto segreje)

Meni zdaj že dve stvari nista jasni. Najprej oni ventil, ki ga omenja imilet1 in zdaj ta karton pred hladilnikom. A ni tako, da termostat ne odpre dokler se voda ne segreje dovolj, torej nekje med 85 in 90 st C. Ko termostat odpira in pride hladna voda iz hladilnika pa začne termostat zopet počasi zapirat. Saj pri meni je tako, ko opazujem merilnik temperature.

V čem je potem smisel tega kartona.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če dec 16, 2010 10:16 pm

Fora je v tem da pri starejših "škatlah" ni ravno tako kot pri novih. Meni se pri vožnji navzdol golf ll D ohladi tudi pod polovico delovne temp, pa dela drugače vse OK.

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Napisal/-a ales66 Če dec 16, 2010 10:29 pm

Aha, zdaj se mi je posvetilo :idea:. Čeprav voda pri hladnem motorju še vedno ne kroži skozi hladilnik, se motor počasneje ogreva zaradi hladnega zraka, ki pride skozi hladilnik med vožnjo. Če daš pa karton pa zastreš ta zrak.

No zdaj naj pa prosim še kdo razloži, kako je z ventilom za vodo do pečke.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če dec 16, 2010 10:34 pm

Ventila ni saj je to hladilni sistem ne vodovodni. ;)

tevion01
Nov uporabnik

Napisal/-a tevion01 Če dec 16, 2010 10:37 pm

myster je napisal/-a:kolega ima isto cliota in ima podoben primer. če je spreminjaš nastavitev iz toplo na mrzlo, ti pri topli nastavitvi slabše piha?

menjal je termostat (še preveril starega in je delal normalno), 2x očistil komplet sistem (enkrat z spiranjem, drugič z čistilcem+spiranje), spredaj pred kiler je dal karton (da se malo hitreje avto segreje) in je reku, da je malo bolje. sedaj ga čaka še, da pogleda armaturko in to pečko.je pa res vlka razlika v moči pihanja, če spreminja iz toplo na mrzlo

ne pri meni piha vedno enkaomerno..samo če dam ventilacijo na najvišjo stopnjo začne pihat srednje segret zrak..na enki pa v redu greje

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Napisal/-a ales66 Če dec 16, 2010 10:40 pm

Lancia hf, tudi jaz mislim, da ni ventila. Samo dostikrat ljudje pišejo o tem ventilu, ko je govora o menjavi hladilne tekočine in čiščenju sistema. Pišejo tudi, da je treba dat gretje na max pri odzračevanju, kar je po moje nesmiselno.

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Napisal/-a ales66 Če dec 16, 2010 10:48 pm

tevion01 je napisal/-a:ne pri meni piha vedno enkaomerno..samo če dam ventilacijo na najvišjo stopnjo začne pihat srednje segret zrak..na enki pa v redu greje

A je možno, da je bila menjana pečka s kakšnim ponaredkom, ki zaradi drugačne izvedbe slabše greje (oddaja manj toplote)? To je odvisno od gostote tistih aluminijastih lističev. Sem imel enkrat tak primer.

tevion01
Nov uporabnik

Napisal/-a tevion01 Če dec 16, 2010 11:45 pm

ales66 je napisal/-a:
tevion01 je napisal/-a:ne pri meni piha vedno enkaomerno..samo če dam ventilacijo na najvišjo stopnjo začne pihat srednje segret zrak..na enki pa v redu greje

A je možno, da je bila menjana pečka s kakšnim ponaredkom, ki zaradi drugačne izvedbe slabše greje (oddaja manj toplote)? To je odvisno od gostote tistih aluminijastih lističev. Sem imel enkrat tak primer.

to nevem ker prejšnji lastnik ni nič omenjal o menjavi..jutri bom poiskusil s čistilom in izpiranjem in sporočim če je kaj boljše :)
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov