Pri negi vozil pa zadeva žal ni tako daleč. Nekdo je omenjal magično mejo 100€ in mislim, da ima okoli te meje kar prav. Ljudje so pripravljeni dati tam okoli 100€, kar je več so že pomisleki. Zakaj le? Meni "osnovno" pomladansko čiščenje, ki vključuje predpranje, čiščenje detajlov (med vrati, stekli, ročkami, režami), pranje, plastelinjanje, splakovanje, poliranje v enem koraku s kakim polishem , čiščenje prahu (splakovanje), nanašanje glazea, voska, čiščenjem stekel, mazanje plastičnih in gumenih delov, vzame cca 12-16 ur za avto kot je recimo Slovencem priljubljeni golf. Če torej delam 15 ur, in si vzamem samo 5€ na uro (me prav zanima kdo danes še dela za ta denar) ter cca 50€ za vodo, elektriko in material pridem čez 100€. Kje so tukaj še stroški za prostor, prispevke, ki jih terja cesar in birokracijo.
Torej si drznem in vzamem 150€. Za material in za armotizacijo opreme si vzamem cca. 50€. Ostane mi 100€ za 15 ur dela. Jasno avto ni narejen "u nulo" ker bi za dosego "ogledala" potreboval precej več časa (30+ ur je takoj - odvisno od stanja avtomobila). Stranka je pogojno zadovoljna saj si "kao" bil drag, izdelek pa ne dosega njenih pričakovanj. In za piko na i, se ta ista stranka z avtom v mesecu dni zapelje dvakrat na krtače in potem žalostno gleda rise po avto in si misli kako so jo spet nategnili.
Če delam servis na avtu in računam 150€ porabim cca. 30 minut. Ker sem danes malo bolj len in ker nimam norme, delam recimo eno uro. Ampak na koncu je vse pospravljeno. Materialnih stroškov imam 50€, če imam dobre veze v kaki trgovini, dobim še dobre rabate in tudi tukaj nekaj potegnem. Na koncu mi ostane 100€ za eno uro dela (nekaj moram odščipnit še za armotizacijo orodja) in zadovoljna stranka ker je avto poservisiran. Cena je sprejemljiva saj na uradnem servisu še dražji. Vsi zadovoljni.
Da ne začnem o ličarjih. Vse to smo sprejeli, samo kvalitetne nege vozil in temu primerne cene pa Slovenci ne moramo sprejeti. Ljudem enostano ni jasno, da če hočeš avto uredit v detajle, moraš vanj vložiti veliko fizičnega dela in da na koncu ne moreš računat 100€ za 30 ur dela. Posledica tega je, da v tem poslu lahko živijo le šalambajzarji, ki ti v 4 urah avto spucajo in spolirajo.
Nekdo je spraševal za cene. Cene se pričnejo v lokalnih avtopranicah tam okoli 70-80€. Enkrat sem celo dobil letak, kjer je pisalo, da profesionalno spolirajo avto na tvojem domu in to že za (če se ne motim) 25€. Kako to izgleda si ne morem predstavljat. Sem pa že videl kakšen je avto po teh hitrih poliranjih v avtopralnicah. Sprva sicer lep in svetleč, po dveh-treh pranjih, ko se nekvalitetni voski in filerji sperejo iz avtomobila pa dobiš žalostno podobo, ki je, v večini primerov, precej bolj žalostna kot pa pred poliranjem.
Če pomislim je to povsem logično. Avto ponavadi pride v slabem stanju s precej globokimi risi v laku. Ker je čas ključni faktor se ga mojster loti z grobim polišem (po možnosti tudi z napačno tehniko dela), da odstrani večino globokih prask. A grob poliš pušča za seboj svoje praske, ki jih nato postopoma odstranimo s finejšimi poliši. A ker časa ni, se bolj ali manj preko avtomobila dirka z eno rundo finejšega poliša. Kar ostane zakrijejo filerji (določene znamke past že vsebujejo filerja ravno s tem nameno, da hitro dosežemo lep sijoč rezultat). Preko vržemo še rundo zaključnega sloja in to je to.
Tako je začaran krog zaključen. Šalambajzerji so poceni in zavoljo svoje cenenosti ustvarjajo občutek, da poliranje lastnikove denarnice ne bo olajšalo za več kot 100€. Šalambajzarji so tudi hitri in zato vsi mislijo, da bo avto gotov v petih urah. In tako se čudijo če jim rečeš, da boš delal dlje kot 5 ur in da boš računal malce več kot 100€, saj v pralnici tam zgoraj računaj manj pa še v treh urah je gotov. Ah ja.
Mal sem se razpisal. Se opravičujem

lp