Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Stup0
Nov uporabnik

Prvo poliranje - par vprašanj

Napisal/-a Stup0 So feb 26, 2011 10:15 am

Sicer je že veliko napisanega o poliranju vozil, nikjer pa nisem našel strnjenih nekaj nasvetov.
Za vas imam nekaj vprašanj:

- Nekateri polirajo samo z eno polirno pasto, drugi uporabljajo različno grobe - kako se v praksi pozna, če se pri poliranju uporabi eno ali več polirnih past? Kakšna je razlika, če uporabiš polirno pasto za 3€ ali za 20€?

- Je bolje polirati s strojčkom ali ročno? Nekje sem zasledil, da je treba biti pri poliranju s strojčkom precej pazljiv, ker lahko poškoduješ barvo.

- Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu polirnega strojčka?

- Se pri ročnem poliranju najbolje odnese vata, ali kakšna bombažna krpa?

- Po končanem pranju naj bi uporabil plastelin - kaj plastelin odstrani, ali je dober vsak?

- Kje je najbolje kupiti izdelke za poliranje, oziroma v kateri trgovini imajo veliko izbire (ebay odpade)?

- Ali je potrebno po končanem poliranju še kako dodatno zaščititi lak? V trgovini sem opazil tudi vosek - kako se ga uporablja, kakšen je učinek?

- Ali je res, da barva postane bolj bleda na vozilu, ki je bilo npr. pred 3 leti polirano, kot na tistemu, ki ni bilo nikoli polirano?

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Re: Prvo poliranje - par vprašanj

Napisal/-a grahovc So feb 26, 2011 10:29 am

Stup0 je napisal/-a:Sicer je že veliko napisanega o poliranju vozil, nikjer pa nisem našel strnjenih nekaj nasvetov.
Za vas imam nekaj vprašanj:

- Nekateri polirajo samo z eno polirno pasto, drugi uporabljajo različno grobe - kako se v praksi pozna, če se pri poliranju uporabi eno ali več polirnih past? Kakšna je razlika, če uporabiš polirno pasto za 3€ ali za 20€?

paste so različnih grobosti. Bolj groba odstrani več prask. Za grobo pasto obvezno še z fino čez da imaš lep finiš brez hologramov. Pasta za 20€ nima fillerjev in je narejena za poliranje in ne mazanje. Uporabi menzerno, 3m, wolf chemicals...

- Je bolje polirati s strojčkom ali ročno? Nekje sem zasledil, da je treba biti pri poliranju s strojčkom precej pazljiv, ker lahko poškoduješ barvo.

če hočeš karkoli narediti poliraj s strojčkom. Če nimaš ravno dveh levih rok ne boš naredil škode. Pazi le na temperaturo laka in hitrost polirke, ter na robovih malce pazi ker tam je najtanjši lak.

- Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu polirnega strojčka?

da ima soft start, obrate od 1000 (ali manj) do 2500-3000 in pa elektronsko regulacijo obratov (da ohranja obrate pod pritiskom)

- Se pri ročnem poliranju najbolje odnese vata, ali kakšna bombažna krpa?

mikrofibra krpa ali aplikator. Vata je za umivanje obraza.

- Po končanem pranju naj bi uporabil plastelin - kaj plastelin odstrani, ali je dober vsak?

plastelin ti očisti lak svinjarije ki se "zažre" v lak. Katran, leteča rja.. In ne ni dober vsak...lahko ga dobiš pri CSF, cena mislim da je 10€ za 100g in ga imaš dovolj za kar nekaj avtomobilov.

- Kje je najbolje kupiti izdelke za poliranje, oziroma v kateri trgovini imajo veliko izbire (ebay odpade)?

csf.si oz. uporabnik CSF na temu forumu

- Ali je potrebno po končanem poliranju še kako dodatno zaščititi lak? V trgovini sem opazil tudi vosek - kako se ga uporablja, kakšen je učinek?

ja po poliranju je treba še lak zaščititi. Lahko uporabiš sealant ali vosek. Preprosto naneseš na lak z aplikatorjem, pustiš nekaj časa in obrišeš dol. Bolj kvalitetni voski ali sealanti zdržijo po več mesecev.

- Ali je res, da barva postane bolj bleda na vozilu, ki je bilo npr. pred 3 leti polirano, kot na tistemu, ki ni bilo nikoli polirano?
to so buče, vsaj kolikor jaz vem. Če je barva kot taka že nagnjena k bledenju bo bledela če je bila polirana ali pa ne. Tukaj lahko kakšen izkušen avtoličar več pove
OCD (Obsessive car detailer)
Poliranje by Grahovc

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Re: Prvo poliranje - par vprašanj

Napisal/-a Scremer Ne feb 27, 2011 11:37 am

Stup0 je napisal/-a:- Nekateri polirajo samo z eno polirno pasto, drugi uporabljajo različno grobe - kako se v praksi pozna, če se pri poliranju uporabi eno ali več polirnih past? Kakšna je razlika, če uporabiš polirno pasto za 3€ ali za 20€?

Bolj ali manj ti je že vse napisal grahovc, jaz bi samo dodal, da do danes še nisem videl sistema z eno polirno pasto, ki bi dejansko deloval. Ne trdim, da ga ni, ampak zanj še nisem slišal oz. ga preizkusil. Je pač treba vedet, da to kar ostane/nastane takoj po poliranju ni nujno končni izdelek zato je lahko marsikaj skrito očem.

Stup0 je napisal/-a:Je bolje polirati s strojčkom ali ročno? Nekje sem zasledil, da je treba biti pri poliranju s strojčkom precej pazljiv, ker lahko poškoduješ barvo.

Dajmo rečt strojčku polirka. :D Drugače pa na roke ne boš veliko naredil. Konkretne korekcije se dela s polirko. Pazit je treba, da ne delaš hologramov in kot je grahovec zapisla, da ne posnameš robov. Ni nujno, da je na robovih najmanj barve, se pa ves pritisk od pence vrši na zelo majhnem mestu, ko prideš na rob.

Stup0 je napisal/-a:Kje je najbolje kupiti izdelke za poliranje, oziroma v kateri trgovini imajo veliko izbire (ebay odpade)?

Opcija so tudi spletne trgovine. Če rečem, da nas večina kupuje izdelke v UK trgovinah, se verjetno ne bom zlagal.

Stup0 je napisal/-a:Ali je res, da barva postane bolj bleda na vozilu, ki je bilo npr. pred 3 leti polirano, kot na tistemu, ki ni bilo nikoli polirano?

Ne vem kje si to slišal. Mi je pa enkrat med eno debato o poliranju, eden izmed sogovornikov pametno in z vso resnostjo pripomnil, da se pri poliranju stanjša lak. Mišljeno je bilo v kontekstu "sam bejž od poliranja". :D Tako, da če ne veš, pri poliranju se lak stanjša. No to vsaj ni buča.
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov