Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Prva izkušnja

Napisal/-a MRV Če okt 20, 2011 4:39 pm

Pozdravljeni

Preden se je začelo to grozno vreme, sem avto, kot vsako leto pripravil za zimo. Letos sem se zadeve lotil nekoliko bolj temeljito in sem se učil polirat avto. Prebral sem vse vaše nasvete in še kaj več. Vse lepo in prav, vendar ko prideš na delo je zadeva čisto drugačna kot sem si jo zamislil. Nisem vedel da moraš bit malo bik da držiš cel dan polirko v rokah. Pa tudi z rezultatom nisem najbolj zadovoljen. Možno da nisem slabo izpeljal zadevo, vendar rad bi jo veliko boljše kot sem jo. Naj povem da avto ni bil še nikoli spoliran in je imel kar veliko manjših prask, zbledelo barvo, luknjic od rje, od kamečkov,... siva barva marsikaj skirje.

Tako je potekalo delo. Najprej sem ga opral z x šamponom na način 2 jeder z neko mehko in debelo rokavico za pranje avta :) Očistil sem tudi platišča z bilbery wheel cleaner. po pranju, sem ga dobro posušil z mikro krpami, pregledal zadevo v kakem stanju je. Nato sem šel čez celega z quick detailerjem od mcguirja in z njihovim plastelinom. ko sem to zdrsal, sem se lotil ga oblepit z lepilnim trakom.
Slika

brez teh krpic ne vem kaj bi. super so!
Slika

Slika Slika

Zdaj je nastopilo poliranje. Imel sem tri gobice. Rumeno, belo in oranžno. najprej sem uporabil mislim da belo, ta grobo gobico z menzerna ta grobo pasto. Po tem sem šel čez z mehkejšo gobo in srednjo grobo pasto, ki je lahko tudi za finish. Za iz čez še z mehko gobo in fino pasto mi je zmanjkalo moči, placa in vreme je bilo naslednji dan že grdo, tako da bo moral počakat za naslednjič. Za finiš in zaščito sem uporabil jet seal 109. to je moralo it na roke :| . Za gume namazat sem uporabil glicerin in vodo. Šipe so namazene z glass sealing kitom.

Tako je na koncu zadeva izpadla. Slike so slabe ker gsm ne dela ravno lepih slik. Časa pa za slikat za prav nisem imel.

Slika Slika Slika
Slika Slika

Kaj se vam zdi?

Zanima me tudi, če je kdo ki bi mi pomagal napredovat oz. da vidim če sem na pravi poti.

Lp

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Re: Prva izkušnja

Napisal/-a csf Pe okt 21, 2011 11:34 am

Odlično :-P

Še manjši napotek za prihodnje, Honda ima zelo "mehko" barvo zato groba polirna pasta v tvojem primeru s100 v kombinaciji s belo Menzerno gobico ni potrebna saj ima Menzerna 3.02 v kombinaciji s oranžno Menzerna gobico odličen cut in posledično bi lahko ta kombinacija bila idealana kombinacija za korekcijo na mehkih barvah kot je Hondina
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a grahovc Pe okt 21, 2011 12:09 pm

me je csf prehitel. Drugače pa si lahko omisliš kake hexlogic gobice (rumena, zelena, črna). So veliko bolj prijetne za delo kot pa menzerna gobice in tud bolj vzdržljive. Menzerna so preprosto pretrde (meni).

Drgač pa za prvič vsekakor zelo lepo vidt :) Nikar ne obupaj, sčasoma se privadiš na to da rabiš bit bik za par dni poliranja hehe :mrgreen:
OCD (Obsessive car detailer)
Poliranje by Grahovc

Uporabniški avatar
uroš sojer
Nov uporabnik

Napisal/-a uroš sojer Pe okt 21, 2011 12:19 pm

Pred odprtjem te teme sem bil prepričan,da je en član foruma prvič sexal :lol: .
ne mi z dizlom baba

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe okt 21, 2011 2:44 pm

hvala za pohvale :)

ja, sm prvič sexal :lol: fanj sem ga spuliral :D

vem da honde imajo mehko barvo, vendar z srednjo gobico in trdo pasto ni bilo pametnega efekta. lak sem imel precej spraskan zaradi sosedov. me pač imajo neizmerno radi :) menim da bi moral še bolj agresivno začet, sam nisem imel j**c, ker sem prvič delal. raje sem začel bolj v izy in bom kasneje malo bolj "stisnil", ko mi bo kdo konkretno povedal če sem sploh dobro naredil kar sem delal. vsekakor pa je boljše kot je bilo na začetku.

Nisem še omenil, da sem avto tudi od znotraj dobro spucal. Namazal vse plastike, z palčkami šlatal po zračnikih, dobro posesal itd. ni pa bil neki umazan, ker ga zmeraj sproti spucam in ga v bistvu sploh ne mažem.

Uporabniški avatar
ChuckNorris
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a ChuckNorris Pe okt 21, 2011 2:50 pm

Ena honda po dolgem času ko se mi dopade :) spoliraj še luči, da nebodo meglene

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe okt 21, 2011 3:07 pm

luči so zdaj 3x bolj meglene :) nekaj sem jih probal brusit, pa mi je zmanjkal 2000 brusni papir. v kratkem bom naredil da bodo kot nove ;)

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Pe okt 21, 2011 3:43 pm

Lepa honda ni kj ;).
Drgač me pa zanima, zakaj je dobr da si pred poliranjem avto mazal z qd-jem? Kolikor je meni znano, je qd ravno zato, da da še nekao dodatno zaščito in boljši sijaj

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe okt 21, 2011 4:47 pm

misliš plastelinom? zato ker na plastelinu piše da gre to skupaj ko ga uporabljaš.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Napisal/-a pinny Pe okt 21, 2011 5:55 pm

sm kolk je men znano, se to sporti šprica k z plastelinom delaš da fajn drsi
no bojo drugi kj več o tem povedal :)

SBojan
Nov uporabnik

Kraj: Sevnica

Napisal/-a SBojan Pe okt 21, 2011 6:48 pm

QD se tudi uporablja kot clay lube. Ne narediš nič narobe. ;)

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Napisal/-a pinny So okt 22, 2011 11:54 am

Saj to mi čisto jasno, samo jaz sem ga razumu kot da je po pranju celi avto našprical z qd-jem pa ga zbrisal, pol šu pa plastelinat :)

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Ne okt 23, 2011 12:43 pm

če veš kako se to dela, veš da plastelin drsat po avtu je nesmiselno ;)

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a grahovc Ne okt 23, 2011 6:26 pm

MRV je napisal/-a:če veš kako se to dela, veš da plastelin drsat po avtu je nesmiselno ;)

qd dejansko pomeni quick detailer. Primarno je namenjen odstranjevanju prstnih odtisov, vodnih kapljic, prahu... uporaben je tut pri sušenju avtomobila ker vodo veže nase in se lepše obriše, uporaben je tut kot lubrikant pri plastelinanju ker je izjemno "spolzek". Lahko ga sproti špricaš, lahko napricaš haubo pa potem splastelinaš.. tehnik je kar nekaj.
Noben QD pa ne nudi neke ful obstojne zaščite, to je samo toliko da avto po pranju prebrišeš da odstraniš kako kapljo ali sled ki jo je krpa pustila, malce izboljša sijaj in gladkost ampak ob prvemu dežju pa to gre papa.
Spray sealanti so druga zadeva (zaino z8, CG v7, gtech c2-c3, permanon...)

Sodeč po slikah je kot že omenjeno videt vredu, lahko bi prilimal še kako slikco več za boljšo predstavo. Je pa res da je siva barva ful nehvaležna za slikanje. Ni pa treba pretiravat z grobimi pastami na hondinem laku, ponavadi je le ta precej tanek in mehak tako da včasih je bolje kako prasko pustit noter kot pa tvegat trajno poškodbo laka.
OCD (Obsessive car detailer)
Poliranje by Grahovc

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV To okt 25, 2011 7:16 am

grahovc, zelo storkovno :)
to je bilo prvič in zadnjič da sem šel čez z trdo gobo. zdaj bom poliral samo še z sredno in mehko, da lepo zgladim kar sem začel. ni mi pa panike če bi uničil barvo, saj nameravam ga celega prebarvat in če že imam kaj za uničit je to svoj avto in svojo barvo.
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov