Temo sem odprl ker želim, da se malo povežete vsi, ki uporabljate tovrstno čistilo ali tovrstno pranje (vem, da so še drugi proizvodi za tako vrsto pranja na trgu) ali pa če vas samo zanima, da podate svoja mnenja, pripombe, nasvete, tehnike pranja, pripomočke za pranje...skratka vse kar bi pripomoglo k bolj varnemu in učinkovitejšem pranju naših avtov. Slike ali filmčki so seveda dobrodošli pa naj bodo to postopki pranja, končni izdelki ali karkoli v zvezi s to temo.
Sam sem dosedaj vedno pral z vodo ampak sem zaradi porabe vode, pa zaradi zlivanja velike količine kemije v podtalnico, pa trde vode, pa težav s pranjem poleti, začel iskat alternative. Za ONR sem že slišal ampak me nikoli ni mikalo, da bi ga sprobal nato pa sem začel malo raziskovati in odkril da je precej raznovrsten izdelek. Glede na to, da so police polne namenskih izdelkov, bi rad te nadomestil z večnamenskimi in tako zmanjšal kolekcijo. Ni nujno da so najboljši na svetu, da so najcenejši, važno da so raznovrstni, kvalitetni, ugodni in enostavni za uporabo (par stvari že mam u glavi kaj bom spremenil).

Za tiste ki ne poznate. ONR je unikaten, tehnološko napreden izdelek za pranje avta, ki za pranje potrebuje le 30ml čistila na 5-7l vode. Namen je da pri takem pranju ni spiranja čistila z vodo, kot to običajno počnemo pri pranju z avto šamponi. ONR vsebuje polimere, ki teoretično objamejo umazanijo in s pomočjo lubrikantov varno odstranijo s površine. Vse res seveda ob upoštevanju navodil pranja.

Primarno se uporablja za pranje avta, kot QD in clay lube. Če pa dobro premislimo je pa tudi uporaben kot all purpose cleaner za platišča, plastike, vrtno pohištvo (bom še sproti najdu uporabe).
Preskočmo na tazabaven del. Moje prvo pranje z ONR

Za pranje sem uporabil ONR wash and shine zmešan v dve mešanci.
V tlačno pršilko sem dal 30ml na 1l destilirane vode. To sem uporabu za predpranje.
V vedro pa sem dal 30ml na cca 6l tople vode. To sem uporabu za pranje avta. Noter sem vrgu namakat rokavico z nudeljni in extra mehko krpo iz mikrovlaken, primarno uporabljeno za odstranjevanje voskov in polirnih past. Za sušenje sem uporabil Chemical Guys Miracle Dryer.
POSTOPEK
S pršilko sem namočil posamezne panele (streha, šipe, havba, prtljažnik, zgornji del vrat, spodnji del vrat, spodnja sprednja in zadna maska) in počakal kakšni 2 - 3 min da ONR opravi svojo čarovnijo. Nato sem iz vedra vzel rokavico in jo ožel ravno toliko da ni več na polno curelo iz nje ampak da je ob stisku še vedno dala nekaj tekočine iz sebe. Panel sem prebrisal 2x do 3x sem in tja, ves čas pa gledal koliko umazanije se ujame v rokavico in ali je potrebno ponovno izpiranje. Nato sem postopek ponovil še s krpo zloženo v četrtine. Hotel sem malo primerjat s čim se bolj splača prati, oz. če bo še krpa karkoli ujela, kar rokavica ni. In je! Krpa je vedno ujela nekaj več kot rokavica. Sledilo je še sušenje. S sušilno krpo sem brez težav narahlo obrisal mokroto do suhega. Brisanje je bilo kot bi brisal QD iz pleha. Kr izhlapi. No uglavnem postopek sem ponovil po vrstem redu od prej dokler nisem opral vse.
ZAKLJUČEK
Občutki so mešani...Kljub temu, da je bil prah odstranjen in avto sijoč kot kažejo končne slike in pleh gladek, ampak nisem mogel odstraniti tistih prej omenjenih drekcev (razen če bi jih čohal po plehu, kar pa nisem mel namena). Nekaj pozitive mi je dalo tudi dejstvo, da je sušilna krpa ostala čista. Namreč, če dobro opereš avto, ti krpa za sušenje ne bi smela nobene umazanije pobrat. In meni ni...no čist en mal na enem delčku. Se pravi, da mogoč sm pa le delu prav!

Še neki končnih slikc
omenjeni iztrebki
Še enkrat. Pripombe, komentarji, pohvale, vprašanja, mnenja, priporočila, izkušnje, slike, videi, vse je dobrodošlo tle