Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Re: Katero avtokozmetiko uporabljate? (čistila, polirne past

Napisal/-a tomzzi Pe mar 07, 2014 4:22 pm

Uporabniški avatar
barossa45
Novinec

Napisal/-a barossa45 To mar 25, 2014 8:57 pm

Za mojo rdečo barvo brez prozornega laka :cry: uporabljam šampon in nek vosek od sonaxa.
Gledam preparate za moker videz, bolj konkretno tole
http://www.spoliraj.si/products.php?che ... &cPath=131
pa me zanima če lahko kombiniram kako z zadevami ki jih uporabljam sedaj? Bo potem moj vosek odveč, ali ga naj še naprej uporabljam?
Pa upam, da ne bo škodovalo moji barvi brez prozornega laka, ker je občutljiva in takoj rata bleda.
lp.
[img]http://www4.slikomat.com/11/0430/jln-astra.jpg[/img]

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a csf Sr mar 26, 2014 7:13 am

barossa45 je napisal/-a:Za mojo rdečo barvo brez prozornega laka :cry: uporabljam šampon in nek vosek od sonaxa.
Gledam preparate za moker videz, bolj konkretno tole
http://www.spoliraj.si/products.php?che ... &cPath=131
pa me zanima če lahko kombiniram kako z zadevami ki jih uporabljam sedaj? Bo potem moj vosek odveč, ali ga naj še naprej uporabljam?
Pa upam, da ne bo škodovalo moji barvi brez prozornega laka, ker je občutljiva in takoj rata bleda.
lp.

Priporočam uporabo Autobrite Cherry glaze ali Poorboys White diamond+Chemical Guys Vintage wax-idealna kombinacija za rdečo barvo :DDD
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Sr apr 02, 2014 9:19 pm

Kateri vosek/premaz se priporoca za misje srebrno barvo. Rad bi malce "moker" izgled in da voda dobro odteka... Nekaj kvalitetnega.

Je pri teh voskih tak da jih lahk veckrat naneses in se plast samo veca ali je 1x to to?

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Če apr 03, 2014 8:02 am

Mam en problem. Po nesreči sem šipe spucal z eno p....jo, ki je bla v flaši od stelexa :roll: . Sedaj imam praktično na vseh steklih nek vzorc, ki pod določenim kotom svetlobe pride zelo do izraza. Moti tudi vidljivost. Probal sem že s temi osnovami ki jih dobiš v vsakem merkatorju, kisom. Brez uspeha. Čudno mi je to ker so fleki zelo enakomerno razporejeni, kot da bi prišlo do neke reakcije.. Kaj bi lahko pomagalao? hvala

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Če apr 03, 2014 9:28 am

Jaz bi zadevo poskusil očistiti z čistim alkoholom.
Če ti pa res z ničemer ne uspe rešiti situacije in je res potekla kaka reakcija (čeprav močno dvomim), te pa še vedno lahko reši polirna pasta za stekla. ;)

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Če apr 03, 2014 10:47 am

TomazK, probaj z IPA (izopropil alkohol), najprej redcen z vodo recimo 2:1, ce ne bo uspeha lahko na sipi kamot probas tudi z cistim, nerazredcenim IPA. Ce ne gre s tem, potem bi rekel da je edina moznost ki bi znala pomagat se kak specialen glass cleaner / polirna pasta od recimo Nanolexa..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

jaqckoo
Novinec

Napisal/-a jaqckoo Če apr 03, 2014 11:56 am

crxdelsol je napisal/-a:Kateri vosek/premaz se priporoca za misje srebrno barvo. Rad bi malce "moker" izgled in da voda dobro odteka... Nekaj kvalitetnega.

Je pri teh voskih tak da jih lahk veckrat naneses in se plast samo veca ali je 1x to to?

to pa tudi mene zanima :?:
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .

R12
Nov uporabnik

Napisal/-a R12 Če apr 03, 2014 1:02 pm

Sam sem za svojega uporabil vosek Dodo Juice Diamond White, ki je narejen prav za svetla vozila in se je obnese super!

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Napisal/-a TomazK Če apr 03, 2014 6:58 pm

EX-B je napisal/-a:TomazK, probaj z IPA (izopropil alkohol), najprej redcen z vodo recimo 2:1, ce ne bo uspeha lahko na sipi kamot probas tudi z cistim, nerazredcenim IPA. Ce ne gre s tem, potem bi rekel da je edina moznost ki bi znala pomagat se kak specialen glass cleaner / polirna pasta od recimo Nanolexa..

hvala obema bom probal.

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Kraj: Obala

Napisal/-a Fenix_ Sr jun 04, 2014 8:14 pm

Ker se ne spoznam na te kemikalije,
me zanima kaj kupit da se zaščiti vozilo pred nesnago, mušicami in ostalim
Po pranju, kaj je dobro nanest na vozilo in kje bi lahko te zadeve kupil ?
Nekaj prepraostega če obstaja.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Sr jun 04, 2014 8:53 pm

mene pa zanima, kje tisti robo zdej nabavlate, ki ste jo prej ponavadi pri shinearami? Ti so mel po večini še najboljše cene, pa tud poštninan je bla nekak normališ :D

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Sr jun 04, 2014 9:46 pm

crxdelsol je napisal/-a:Kateri vosek/premaz se priporoca za misje srebrno barvo. Rad bi malce "moker" izgled in da voda dobro odteka... Nekaj kvalitetnega.

Fenix_ je napisal/-a:Ker se ne spoznam na te kemikalije,

Sta pripravljena za začetek odšteti 50+eur za avtokozmetiko? Namreč, da zaščita služi pravilno in dolgo je potrebno površino najprej dobro pripraviti - odstraniti vso kontaminacijo. Prav tako jo je potrebno tudi vzdrževati.

Če zanemarimo znamko, je tole neka osnova - 5 korakov:
http://www.youtube.com/watch?v=c6B7V1bBq98
Slika

Poglejta si kakšno temo na forumu. Trenutno je najbolj aktiven pavlich. Oba s CSF-jem sta zelo dostopna za kakršen koli nasvet ali pomoč.

Če za to nista pripravljena, si nabavita malo boljši šampon z voskom in ga uporabljajta.

Lp,
G
Zadnjič spremenil Gyga, dne Sr jun 04, 2014 10:41 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Sr jun 04, 2014 10:31 pm

ManIAK je napisal/-a:Mojstri avtokozmetike. Prodam Foam lance,... Cena 30€ za resnega kupca še kak € popusta. Cena novega je bila takrat 70€ pri csf-u. Dela brezibno.

Verjetno komu pride prav - meni je :D

Foam lance-i so bolj ugodni:
http://www.spoliraj.si/index.php?cPath=104_105

Jaz sem si zadevo privoščil in je res nekaj posebnega. Odlično se obnese tako na avtomobilih z zaščito, kot tudi brez nje. Ko delaš s tem se ti kar smeji. Seveda zgleda noro, poleg tega (kar je najbolj pomembno) pa počasi polzi in se sprime umazanije (žuželk, ptičjih iztrebkov, ...). Po spiranju na nezaščitenem avtu ostane bolj malo umazanije - seveda ni čudodelno, ker je pena PH nevtralna.
Uporabil sem ga tudi s šamponom in je prav tako dobra pena, a ta malo hitreje polzi po površini.

Vsekakor dober pripomoček, ki pohitri pranje. Praktično se da preiti na metodo enega vedra :)

Lp,
G
Malo para malo muzike!

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Napisal/-a Fenix_ Če jun 05, 2014 6:24 am

Gyga je napisal/-a:

Fenix_ je napisal/-a:Ker se ne spoznam na te kemikalije,

Sta pripravljena za začetek odšteti 50+eur za avtokozmetiko? Namreč, da zaščita služi pravilno in dolgo je potrebno površino najprej dobro pripraviti - odstraniti vso kontaminacijo. Prav tako jo je potrebno tudi vzdrževati.

Če zanemarimo znamko, je tole neka osnova - 5 korakov:
http://www.youtube.com/watch?v=c6B7V1bBq98
Slika

Poglejta si kakšno temo na forumu. Trenutno je najbolj aktiven pavlich. Oba s CSF-jem sta zelo dostopna za kakršen koli nasvet ali pomoč.

Če za to nista pripravljena, si nabavita malo boljši šampon z voskom in ga uporabljajta.

Lp,
G

Če je samo 50€ pol ni tako hudo
torej kaj da kupim:
avto šampon z voskom in še kak vosek za po pranju za začetek
mi lahko daš kak link kje bi to kupil in točno kaj

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Pe jun 06, 2014 10:47 pm

Fenix_ je napisal/-a:Slika

Če je samo 50€ pol ni tako hudo
torej kaj da kupim:
avto šampon z voskom in še kak vosek za po pranju za začetek
mi lahko daš kak link kje bi to kupil in točno kaj

Napisal sem 50+ :)

En primer kompleta: http://www.spoliraj.si/products.php?fan ... &cPath=103

Komplet vsebuje:
- APC (AllPurposeCleaner), ki se ga uporablja, tako za notranjost (1:20), kot za zunanjost (1:10). Primerenje za mušice in malo bolj trdovratne madeže.
- šampon, ki je relativno 'nežen' in je brez dodatkov (vosek)
- Sealant/zaščita, ki površino ščiti in daje sijaj
- krpa za brisanje po pranju, ki zelo dobro pobere vodo, da ne nastajajo vodni madeži

Potrebuješ še:
- eno barvi prijazno gobo za pranje ali ovčko, da se čim bolj zmanjša vpliv pranja. Temu botruje tudi uporaba metode dveh veder (eno s šamponom, drugo s čisto vodo za spiranje gobe)
- eno ali dve manjši mikrofibri za nanos/brisanje sealanta

S tem si pokril točke 1, 4 in 5.

Točka 2:
V primeru, da z APC-jem in šamponom ne boš odstranil vseh madežev, se za katran in drevesno smolo uporabi čistilo za te namene (AB just the tonic, Oblitarate, ...). Za zračno rjo imaš zopet specialno čistilo, ki odstranjuje opilke iz barve (IronOut, IronX, BH-korrosol, Deironizer, ...). Če po tem še vedno ni vse, kot bi hotel, pa ostane še plastelin z lubrikantom. S tem dobiš površino pripravljeno, bodisi za poliranje, bodisi za manjšo korekcijo s t.i. glaze-om, bodisi za nanos zaščite (vosek-wax (naravni, sintetični), sealant, coating), če si z lakom zadovoljen.

Mogoče ti bo pomagala tale slikca oz. video
http://www.youtube.com/watch?v=eDRwnhcZWoc
Slika

To, kar si ti zapisal (šampon z voskom in vosek za po pranju) ne bo ustrezno, ker se vosek iz šampona in "vosek za po poranju" ne bosta optimalno sprijela. Zato je bolje uporabljati šampon brez voska.

Platišča so zopet svoja tema. Če so platišča v dobrem stanju, se jih da očistiti z APC-jem ali celo šamponom. Če to ni dovolj obstajajo posebna čistila za platišča, ki se umazaniji primerno dozirajo. Če še to ni dovolj se uporabi eno izmed 'IronOut' čistil ali čistila na kislinski osnovi, ki se uporabljajo zelo, zelo omejeno.

Kaj boš nabavil je dosti odvisno, koliko je v tebi detailerja in ali imaš ustrezne pogoje (prostor, čas). Za začetnika pa je zgornji komplet kar OK. Na tvojem mestu bi za nasvet vprašal še na spoliraj.si (ali kakšno drugo specializirano trgovino), kajti možno je, da obstaja še kaj bolj ustreznega in ugodnega za tvojo barvo.

Jaz trenutno za zaščito uporabljam kombinacijo sintetičnega voska FK1000p, ki ga nanesem v nekaj slojih 2x letno in sealanta v spreju, ki ga nanesem 1x mesečno.
Pri obnavljanju zaščite je potrebno paziti, da sta zaščita, ki se obnavlja in zaščita s katero se obnavlja, kompatibilni. (Naravno na naravno, sintetika na sintetiko, nano na nano).

Malo sem zabluzil, ampak upam, da te nisem preveč zmedel. Mogoče sem kaj pozabil. Verjetno bo Pavlich kaj prebral, pa bo dopolnil. :)
Malo para malo muzike!

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Napisal/-a Fenix_ So jun 07, 2014 11:30 am

avto je nov, kupljen januarja
čas imam, plac tudi :)
torej kupim ta komplet, ki si mi omenil in sem zmagal :)
neki me zanima, samo vosek je dovol dobra zaščita proti nesnagi in mrčesu v smislu da se to potem lažje odstrani ?
pa z voskom se maže samo karoserijo al lahko tudi šipe in platišča ?
Slika

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Napisal/-a TomazK So jun 07, 2014 12:56 pm

TomazK je napisal/-a:Mam en problem. Po nesreči sem šipe spucal z eno p....jo, ki je bla v flaši od stelexa :roll: . Sedaj imam praktično na vseh steklih nek vzorc, ki pod določenim kotom svetlobe pride zelo do izraza. Moti tudi vidljivost. Probal sem že s temi osnovami ki jih dobiš v vsakem merkatorju, kisom. Brez uspeha. Čudno mi je to ker so fleki zelo enakomerno razporejeni, kot da bi prišlo do neke reakcije.. Kaj bi lahko pomagalao? hvala

Sem poskusil s predlagani rešitvami spodaj. Problem ostaja. Bele lise in krogci po vseh steklih. Sem malo opazoval tudi ostale avte in to opažam tudi pri drugih. Vem da tega pred par meseci nisem imel, saj sem precej natančen glede avta. Morda je vzrok v kakem "kiselm dežju" ali nekaj podobnega...
Še kdo opaža ta pojav

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a pavlich So jun 07, 2014 1:35 pm

Fenix_ je napisal/-a:avto je nov, kupljen januarja
neki me zanima, samo vosek je dovol dobra zaščita proti nesnagi in mrčesu v smislu da se to potem lažje odstrani ?
Slika

http://www.spoliraj.si/products.php?carshinefactorysiaplikatorji&cPath=128

nujno potrebno, še kakšna dodatna mikrokrpa nebi škodovala

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga So jun 07, 2014 10:14 pm

Fenix_ je napisal/-a:avto je nov, kupljen januarja

Bo dovolj dobra zaščita. Malo več pozornosti (več nanosov) nameni spodnjem delu avtomobila in sprednjem ter zadnjem delu. To so najbolj izpostavljeni deli.
Vedi tudi, da velja vodilo "več je manj". Torej bolje več tanjših nanosov, kot en debel.

Za platišča bo tudi za silo, za okna boš pa sam videl, kako se obnaša. Za vetrobransko steklo je meni top izdelek nanolex ultra, samo je pa tudi $$.
EDIT: je kar allrounder:
Hybrid V7 Optical High-Gloss Spray Sealant can be used on a variety of surfaces, including headlights, plastic convertible top windows, wheels and glass.

Malo še pobrskaj po netu...
http://www.youtube.com/watch?v=e6ytVXMzB24
http://www.youtube.com/watch?v=tM5Fa_tbJ44
http://www.autogeekonline.net/forum/new ... esses.html

Lp,
G
Malo para malo muzike!
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost