Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Katero avtokozmetiko uporabljate? (čistila, polirne past

Napisal/-a pskoda So avg 30, 2014 9:42 am

Ali je že kdo uporabljal Carshinefactory NoWAP Foam lance ( http://www.spoliraj.si/products.php?Car ... &cPath=104 ) in kako se obnese ali je dobro dela peno glede na to, da se uporablja brez wapa? in še kater snowfoam je dober oz ga uporabljate?
Lp

Uporabniški avatar
vuko87
Novinec

Kraj: lj

Napisal/-a vuko87 So avg 30, 2014 5:37 pm

Zdravo,

Ima mogoče kak nasvet, s čem odstraniti prstne odtise z avtomobilskega laka. In sicer 14 dni nazaj so prišli z morja in je avto poln odtisov, skoraj 100% od kreme za sončenje. Nimam ideje, sem probal z navadnim razmaščevalcem in ne gre dol...

lp

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed So avg 30, 2014 8:00 pm

V skrajnem primeru operi avto s čistilom za posodo. Vendar pozor, v tem primeru se odstrani tudi kakršna koli zaščita na laku.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To sep 02, 2014 5:26 pm

Jaz zaenkrat uporabljam avtošampon Sonax bleščeči, za armaturo zaenkrat različne namenske robčke, za stekla Stelex. Za pranje uporabljam visokotlačni čistilec Lavor Speed, pretočno krtačo z šamponom v paličicah ter rokavice in gobo za pranje.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Ne sep 07, 2014 10:27 pm

Nazadnje pa sem tudi jaz kupil Petrolov šampon Nano z učinkom odbijanja kapljic. Nisem ga še preizkusil, me pa moti mešalno razmerje, ki piše 1 dcl v 5 litrov vode. Na Sonaxovem, ki ga do zdaj uporabljam piše 2 zamaška v 10 litrov vode, to pa je okoli 60 mililitrov.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Po sep 08, 2014 6:36 am

To kar Petrol prodaja pod svojo blagovno znamko dejansko dela Kimi iz Trzina in se v njihovi prodajalni verjetno dobi po nižji ceni kot na Petrolu. Mešalno razmerje je tako kot je, pač ne gre za visoko koncentriran produkt.

Imaš na trgu precej boljših avtošamponov z manjšo porabo oziroma večjim mešalnim razmerjem ;)
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Po sep 08, 2014 7:44 pm

Vem yashica ja, da proizvaja Kimi, nekje na enem forumu, če ne celo na tem, je že en uporabnik napisal to kot odgovor na vprašanje nekoga, če kdo ve, kdo ta šampon proizvaja. Poleg tega sem še na embalaži zadaj prebral in res piše, da proizvaja Kimi. Ja in da se tam kupiti, na njihovi spletni strani piše, da lahko prineseš svojo prazno embalažo, pa ti napolnijo, nevem še koliko bi plačal tam. No tako mešalno razmerje me ne bi toliko motilo, če bi bila cena morda 3 eur ali manj za liter, glede na to, da pa stane 6 eur in 5 centov pomoje, Sonaxov bleščeči pa nekaj čez 7 eur, pa če je pri Sonaxovem 60 mililitrov na 10 litrov vode, je to za okoli 15 pranj, če pa Petrolovega 1 dcl na 5 litrov, moraš za 10 litrov vliti 2 deci in je to potem komaj za 5 pranj, 3 x manj od Sonaxovega, cenejši je pa Petrolov samo nekaj več kot 1 euro. Pa sploh ni nekaj posebnega kot nekateri pišejo, avto se po mojem mnenju ne sveti nič kaj bolje, kot pa z dozdajšnjim Sonaxovim, ko so nekateri pisali, kako se lepo sveti po uporabi Petrolovega šampona Nano z učinkom odbijanja kapljic, kapljice so sicer res bolj odtekale, ni pa nič kaj bolj učinkovit pri čiščenju. Kri od mrčesa je še vedno ostala, kljub najprej spiranju z vapom, potem krtača s šamponom v palčki skozi katero je tekla voda, potem pa še s pripravljeno mešanico vode in šampona iz vedra z uporabo gobe. Je tudi res, da je čutit pleh bolj gladek po uporabi tega šampona, vendar mislim, da pri Sonaxovem malo bolj težko roka zdrsi po plehu zaradi vsebnosti voska, ki je ene vrste zaščita. Ta Petrolov se je tudi penil bolj malo pa izgleda bolj kot kakšen detergent za pomivanje posode.
Kri od mrčesa sem pa nazadnje odstranil tako, da sem jelenovo krpo na vogalu pomočil v čisto vodo, pa sem lepo z občutkom drgnil toliko časa, da se je razmehčalo in odstopilo.
Pa še nekaj glede sušenja, jaz ga brišem z jelenovo krpo, vendar nikoli ne pritiskam na krpo, ko jo vlečem po avtu. Recimo, ko brišem streho je z obema rokama privzdignem na vogalih in jo vlečem, nikoli ne pritiskam z roko krpe in istočasno vlečem.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To sep 09, 2014 6:42 am

Kdo sploh uporablja krtače za pranje avta? To je kvečjemu dobro za kake delovne stroje :D. Prvo napišeš da si nežno drgnil, drugič pa da jelenovo kožo samo povlečeš in nič ne pritiskaš, eno in isto, si ravno ne predstavljam drgnenja da nič ne pritiskaš :D ...... sicer pa, jelenovo kožo še sploh kdo uporablja? :D Jaz sem jo nazadnje več k 15 let nazaj k sm vozu še Z 128 :mrgreen:.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda To sep 09, 2014 7:02 am

Jelenova koža je zanič, ker avta ne osuši čisto do suhega
Lp

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To sep 09, 2014 7:10 pm

Ja brisal sem nežno ja in tako kot sem opisal, pač pri sušenju avta, mrčes je pa problem oz. kri od mrčesa, samo tam sem malce močneje pritisnil vendar sem jelenovo krpo izdatno napojil z vodo, da je čimbolj odmočilo in, da ni na suho lavfalo po laku, torej je bila voda neke vrste ne samo mehčalo krvi ampak tudi neke vrste lubrikant.
Kaj pa je narobe s krtačami? Sicer zdaj imam Claberjevo, ampak bom nekoč morda kupil od Gardene na dolgem štilu, tista Gardenina ima res mehke ščetine, iz konjske žime.
Jelenovo krpo pa uporabljam, ker jo imam že od nekdaj pa takrat še nisem vedu za druge izdelke in ker sem gorenjc sem VARČEN in zato nisem kupu še kaj drugega. Imam pa enkrat namen kupiti nekaj takega http://www.spoliraj.si/products.php?car ... &cPath=121 in bom samo polagal na avto in pritiskal ob avto.
Je pa tko, da kdaj ko kaj kupiš in misliš kako boš s tem zadovoljen, da potem to ne izpolni ravno pričakovanj, je pa za probat.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica To sep 09, 2014 8:45 pm

Za mrčes imaš namenske detergente, gobo z mrežico oziroma pride prav tudi kos ženske nogavice v katero daš kos gobe in ne bo delala risov po laku...
Krtače so že zdavnaj preteklost. Rabiš kvalitetno vaflasto gobo ali še bolje, rokavičko iz merino volne (najbolje je imeti dve, za zgornji in bolj umazan spodnji del pločevine), visoko koncentriran šampon z veliko močjo razgrajevanja umazanije pa še vedno ph nevtralen, da ne odstrani zaščite. Za po pranju pa ne uporabljaj jelenove krpe, ampak brisačo iz mikro vlaken kot je iz zgornjega linka (ali še boljšo) in jo lahko po mili volji voziš po pločevini pa zlepa ne bo naredila toliko mikro prask kot jelenova.

Je pa tole drag špas, ko padeš notri :) Ravno nekaj dni nazaj sem pregledoval in čistil zalogo in, če pogledam čez roko imam raznih šamponov, brisač, gob za pranje, polirnih past, nastavkov, gobic, tri polir mašine, čez 50 mikro krp... za eno bruto povprečno plačo, če ne več.
1992 Fiat Uno 60 SX

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr sep 10, 2014 1:45 am

Sem pa mislil, da sem jaz obseden, ko ga rad perem. Ampak koliko pa šele drugi zapravite za avto, uh. Tud sam sem imel 1X Sonaxov odstranjevalec mrčesa, pa se je dobro odrezal, ampak mi je škoda denarja za toliko preparatov. Bom poskusil še tako, da ga bom uro pred pranjem malo namočil, čez pa na sprednjem delu avta položil mokre brisače ali mokri časopis, pač nekaj mokrega, da bo zadrževalo vlago na plehu in da se tista insektovska reč odmoči. Ga pa še drugače negujem kot je takih že manj. Lani sem avto, 2010 letnik, prvič dvignil z dvigalko, se ulegel podenj in ga še spodaj malo pregledal. Kjer so bili zametki rje (čisto malo) sem malce mehansko sčistil, pobrusil, premazal s Ferosanom, to potem s cunjo obrisal, pa z barvo v spreju špricnil čez. Letos sem isto naredil.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr sep 10, 2014 1:52 am

yashica je napisal/-a:Za mrčes imaš namenske detergente, gobo z mrežico oziroma pride prav tudi kos ženske nogavice v katero daš kos gobe in ne bo delala risov po laku...
Krtače so že zdavnaj preteklost. Rabiš kvalitetno vaflasto gobo ali še bolje, rokavičko iz merino volne (najbolje je imeti dve, za zgornji in bolj umazan spodnji del pločevine), visoko koncentriran šampon z veliko močjo razgrajevanja umazanije pa še vedno ph nevtralen, da ne odstrani zaščite. Za po pranju pa ne uporabljaj jelenove krpe, ampak brisačo iz mikro vlaken kot je iz zgornjega linka (ali še boljšo) in jo lahko po mili volji voziš po pločevini pa zlepa ne bo naredila toliko mikro prask kot jelenova.

Je pa tole drag špas, ko padeš notri :) Ravno nekaj dni nazaj sem pregledoval in čistil zalogo in, če pogledam čez roko imam raznih šamponov, brisač, gob za pranje, polirnih past, nastavkov, gobic, tri polir mašine, čez 50 mikro krp... za eno bruto povprečno plačo, če ne več.

Če pa malce zapiha veter, ko brišeš avto? Lahko gor nanese prah, ki pa lahko naredi rise med vlečenjem po avtu, čeprav z mikrokrpo!?

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr sep 10, 2014 7:52 am

Ne gre za obsedenosti s pranjem, še manj, da bi to delal 5 x na teden. Gre za to kako je zadeva izvedena, ker avto vedno perem doma in pri meni še ni bil v avtomatski pralnici ;)
Vozila ne perem pred napovedanim dežjem, ob močnejšem vetru, na soncu...

Če malo popiha ne bo težav z brisanjem in praskami, ker se v nasprotju z jelenovo krpo tujki "potopijo" v mikro fibro in jih ne drajsaš po površini tako kot pri krpi.

Največji vložek predstavlja "must have" asortimenit preparatov in potrošnega materiala za poliranje in mi gre kar na smeh, ko se nekdo pohvali, da je imel med dvournem shopingom avto opran in spoliran za 50€ :)

Kombinacija ferosana in barve v spreju, ter ponavljanje vsako leto je po moje zgrešena, ker se na ta način območje saniranja le širi. Je bolje kot nič, ampak še boljš bi naredil, da rjo (če je ni preveč) odstraniš, premažeš s pretvornikom rje in čez daš črn 2-k primer, ki se ga da zmešat v sprej. Seveda, če je govora o elementih podvozja in ne dnu karoserije? Ko se posuši čez špricneš še tekoči vosek, ki bo dodatna obramba proti zimskemu soljenju.
1992 Fiat Uno 60 SX

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr sep 10, 2014 7:03 pm

Pri meni je pa že bil v avtomatski pralnici, ampak to predvsem pozimi. Raje če je premraz pa da je usran pa umazan od soli, ga peljem v pralnico, kot da bi nekaj časa še takega gledal, vendar grem najraje tja, kjer so mehkejše krtače.
V čem pa je razlika med Ferosanom in pretvornikom rje?

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če sep 25, 2014 11:03 am

Pred kratkim sem preizkusil 2 novi zadevi in enostavno moram malo pokomentirat, ker sem naravnost navdušen. Prva je clay mitt rokavica - v primerjavi s clay barom...ni primerjave :) Stvari iz laka grejo dol zares lahkotno, izjemno presenečen sem bil nad odstranjevanjem barve z odbijača, ki se je srečal z garažnimi vrati - vse je šlo dol brez matranja. Pri finem in srednjem BH plastelinu je šlo komaj kaj dol, z mehko rokavico pa s praktično brez truda vse. Enako je z zračno rjo. Ob delu se mi je postavljalo vprašanje, koliko sledov na laku pusti rokavica v primerjavi s plastelinom.

Drugi produkt, ki sem ga sprobal pa je Sonaxov xtreme brilliant shine detailer. Nasploh je zelo pohvaljen po testih, zasledil nisem niti ene resne kritike, zato sem nabavil kar 5l kantico iz prve. Že nekaj let uporabljam collinite 476, zadnje leto in pol pa tudi FK1000p. Gre za QD, ampak je kar gosta stvar. Kar se videza tiče, da za moj okus bolj zrcalni efekt, podobno kot FK1000p (476 da bolj efekt mokrega avtomobila). Glede na vizualni efekt se mi zdi s 1000p tam tam, mogoče malenkost boljši. Kar se tiče beadinga je vsaj po prvem nanosu pred obema omenjenima - površino naredi res izjemno hidrofobno. Nanosa je izjemno enostaven, nič ni treba paziti na plastiko in gumijaste dele. Zavedam se, da primerjam hard core voske s QD, ampak kar se mene tiče, če bo obstojnost, tako kot se da prebrati mesec in pol, potem je to, kar se mene in mojih potreb tiče, popolna zamenjava za zgornja dva.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če sep 25, 2014 11:32 am

Ti a veš da si me prepričal da probam tega Sonaxa - kje bi ga najugodneje nabavil?
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

pronet
Nov uporabnik

Napisal/-a pronet Če sep 25, 2014 11:34 am

thunderbolt je napisal/-a:Pred kratkim sem preizkusil 2 novi zadevi in enostavno moram malo pokomentirat, ker sem naravnost navdušen. Prva je clay mitt rokavica - v primerjavi s clay barom...ni primerjave :) Stvari iz laka grejo dol zares lahkotno, izjemno presenečen sem bil nad odstranjevanjem barve z odbijača, ki se je srečal z garažnimi vrati - vse je šlo dol brez matranja. Pri finem in srednjem BH plastelinu je šlo komaj kaj dol, z mehko rokavico pa s praktično brez truda vse. Enako je z zračno rjo. Ob delu se mi je postavljalo vprašanje, koliko sledov na laku pusti rokavica v primerjavi s plastelinom.

Drugi produkt, ki sem ga sprobal pa je Sonaxov xtreme brilliant shine detailer. Nasploh je zelo pohvaljen po testih, zasledil nisem niti ene resne kritike, zato sem nabavil kar 5l kantico iz prve. Že nekaj let uporabljam collinite 476, zadnje leto in pol pa tudi FK1000p. Gre za QD, ampak je kar gosta stvar. Kar se videza tiče, da za moj okus bolj zrcalni efekt, podobno kot FK1000p (476 da bolj efekt mokrega avtomobila). Glede na vizualni efekt se mi zdi s 1000p tam tam, mogoče malenkost boljši. Kar se tiče beadinga je vsaj po prvem nanosu pred obema omenjenima - površino naredi res izjemno hidrofobno. Nanosa je izjemno enostaven, nič ni treba paziti na plastiko in gumijaste dele. Zavedam se, da primerjam hard core voske s QD, ampak kar se mene tiče, če bo obstojnost, tako kot se da prebrati mesec in pol, potem je to, kar se mene in mojih potreb tiče, popolna zamenjava za zgornja dva.

Kje si nabavil Sonax Extreme BSD?
Sam ga v Sloveniji nikjer ne najden, zadnjič sem ga kupil v UK, samo je poštnina kar draga.

lp

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če sep 25, 2014 12:19 pm

pronet je napisal/-a:
Kje si nabavil Sonax Extreme BSD?
Sam ga v Sloveniji nikjer ne najden.

Na Mimovrste ga dobiš po ceni 15,78€ + poštnina: https://www.mimovrste.com/cistila-sreds ... l?v=677578

Seznam prodajnih mest imaš na Sonax.si: http://www.sonax.si/Nega-vozila/Prodajna-mesta
1992 Fiat Uno 60 SX

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Če sep 25, 2014 2:06 pm

Sonax BSD je kar hvaljen in zelo dober glede na P/P.

Mene pri njem moti:
- da je zelo zahteven za nanos oz. buffing off, če je avto na soncu oz. je površina neohlajena
- da pusti za sabo relativno grobo površino in so ga zato nekateri označili za 'grabby'. To pomeni, da se umazanija bolj prime in je površino malo težje oprati. Zato ga mnogi mešajo z drugimi sealanti/QD-ji, kar pa spet ni najbolj zdravo, če se ne spoznaš na kemijo.

Glede hidrofobnosti, pa nimam komentarja :)
Cena je pa po mojih informacijah najbolj ugodna na mimovrste, še posebej, če prevzameš sam oz. če ni poštnine.
Še en nasvet. Ko končate z nanosom, vzamite še eno čisto krpo in si ga na soncu oglejte, ker zna ostati kakšna nepravilnost, če ste prehitri.

Če pa kdo rabi kakšno alternativo, je pa tole tudi iz vidika P/P zelo dober produkt.
http://www.spoliraj.si/products.php?ang ... etailspray

Lp,
G
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost