Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Re: Katero avtokozmetiko uporabljate? (čistila, polirne past

Napisal/-a dzuro.na.izi Po apr 20, 2015 6:37 am

mp/ je napisal/-a:Pomlad je, pa bi blo fajn mal avto oprat. Do zdej nism nisem uporabljal kakih posebnih šamponov, zdej bi pa mal več stvari kupu pa me zanima vaše mnenje.

Kolikor berem so Auto Finesse kar hvaljeni in velikokrat uporabljeni izdelki, pa še 15% popusta je na njih pri spoliraj.si. Od njih bi vzel:
- univerzalno čistilo Citrus Power, uporabljal bi ga za platišča in mrčes
- Lather šampon za pranje karoserije
- Revive trim gel za plastične dele okrog ogledal in sprednjo masko, difuzor..
- Total večnamensko čistilo za notranjost za čisčenje armaturke, sedežev in sredinske konzole
- Wax Mate aplikator za nanašanje Revive trim gela

Vzel bi še Leather Conditioner balzam za usnje od Chemical Guys, razmišljal pa sem še o Finish Kare 425 Extra Slick Final Body Shine osveževalcu barve in čistilu za stekla. Poleg tega bi vzel še kak čopič in mikrokrpo.

Zanima me, če so vsa ta sredstva dobra oz. kaj so alternative, kako naj jih uporabim, kaj naj z njimi čistim itd. Mogoče sem na kaj pozabil, pa bi blo tudi dobro kupit? A je rokavica za pranje res toliko boljša od gobe iz celuloze kolikor je dražja? Pa za notranjost me zanima, če je to čistilo antistatično, ker se na sredinski konzoli nabere ogromno praha in je težko čistit med gumbi. Pa mogoče še po kakšnem vrstnem redu vi čistite avto in koliko časa vam to vzame? Aja, pa avto je črn če ima to kaj veze pri katerih čistilih.

Hvala že vnaprej za vse odgovore. :)

Živjo...vse se sliši v redu! Alternative vedno obstajajo pri drugih proizvajalcih...kvaliteta je pa podobna! Auto Finesse je čist dobra znamka. Nikjer ne piše ali je avto nov ali ne ampak razmisli še o nabavi kakšnega claya (plastelina) za odstranjevanje prijete kontaminacije z laka ker nardi res veliko razliko na barvi.
Razlika med gobo in rokavico je v varnosti pranja avtomobila. Rokavica umazanijo absorbira in jo potisne globje v vlakna in ne vleče po površini barve medtem ko goba umazanijo zagrabi na površini in le ta drsa po barvi kar s časoma ustvari majhne rise, v kolikor je pa avto hudo umazan lahko pa nardiš tudi kak globji ris. Rokavica se vsekakor splača.
Nabavi si še brisačo za sušenje avta.
Za notranjost je AF Total samo čistilo in nič druzga...ni antistatično, ne varuje pred UV žarki in podobno...Total samo očisti, za antistatičnost rabiš premaz naprimer AF Spritz.
Črn avto nima nobene veze pri izbiri čistil, fora je samo to da je barva bolj občutljiva (po domač povedan vsak ris se bo že z vesolja opazil) =P

Kar se pranja tiče :
-nanesi AF citrus power na hudo umazanih delih in platiščih (po platiščih še malo umazanijo razdraži z mehkim čopičem ali krtačo)
-temeljito speri z vodo
-operi s šamponom in tehniko dveh veder (two bucket method - pogugli kaj je to če še ne veš)
-splahni z vodo
-posuši z brisačo (lahko tudi s pomočjo Finish Kare 425d in brisače)
-še 1x nanesi FK 425 + kakšna dobra krpa iz mikrofibre
-pa se 1 ura obrne

Veselo pranje

mp/
Nov uporabnik

Napisal/-a mp/ Po apr 20, 2015 3:34 pm

Avto ni več nov, je pa vseeno malce dražji. Clay je samo kos plastelina, ki ga potem drgneš po karoseriji in se uporablja pred poliranjem?

Potem bom vzel rokavico. A je navadna sintetična dosti slabša v primerjavi s tisto z merino volno? Vzel bom tudi brisačo.

Totala mogoče niti ne bi rabil, ker zdej ponavadi kar z vodo vse obrišem. Če potem namažem s Spritzom pa še zaščitim plastiko in dosežem antistatičnost. Kak sijaj se doseže? Lahko se sveti, nočem pa, da izgleda mastno.

Nekdo na tem forumu je za usnje uporabljal AF Hide, zdaj pa ga ni več za dobit na spoliraj.si. A je ta balzam od CG uredu? Sem že prebral, da so bili po kakem balzamu sedeži drseči in mastni, jaz pa želim mehke in pomlajene.

Črno plastiko bi namazal z gelom, če je učinek res viden. Moti me pa kromirana plastika okoli oken, ker je lisasta. A bi s tem gelom to popravil?

Se mi zdi, da včasih že preveč kompliciram, tak da oprostite če koga to moti. Rad se prepričam kaj kupujem. :D

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Po apr 20, 2015 7:11 pm

hja no plastelin ni glih za drgnt...po pranju in pred sušenjem plastelin med dlanmi oblikuješ v mini palačinko, pošpricaš lubrikant (v tvojem primeru je to lahko FK 425) in nežno v ravnih črtah pelješ oz. gladiš plastelin po površini dokler ta ne postane tiha in gladka.

https://www.youtube.com/watch?v=fqW1nzgyMNA

sintetična rokavica je čist ok.

pr usnju ti ne morem pomagat...nimam izkušenj. bo kdo drug povedu. Sicer pa AF Hide dobiš na operi-avto.si oz v njihovi trgovini v trzinu če ga na spoliraj.si ni več.

Kar se tiče premazov za plastike se da vse manipulirat. Če želiš bolj svetleče lepo 1x ali 2x namažeš, če želiš bolj mat pa s mikrofibro spoliraš do želenega rezultata.

Za zunanje plastike zadnje čase uporabljam Poorboys bold n bright. Za1x zelo zadovoljen. prilagam en 50:50 na zelo utrujeni plastiki.
IMG_5407.JPG

Sm prepričan da je revive podoben. Poorboys sm samo zbral ker je večnamenski (za gume, tesnila, plastiko).
Kromirano plastiko poskusi prebrisat z isopropanolom na mikrofibri. verjetno so samo vodni fleki. mogoče bo pa že plastelin odstranil, kdo ve?

LP

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a pavlich To apr 21, 2015 12:05 am

Namesto plastelina vzemi raje clay krpo(če bi že šel v to smer), je bolj primerna za običajno hobi uporabo.Za lubrikant bo tudi šampon ok.

Za usnje lahko vzameš Autofinesse verso ki je APC, in ga uporabljaš tudi za celotno notranjost in ga zrdečiš po potrebi. Kar se kremce tiče sta ok tako Autofinesse hide ali Chemical guzs, oz. karkoli z obeh spletnih trgovin.

Revive je bomba, večinoma delam samo s tem, kar se tiče plastik in tesnil. Če niso nevem kolk zbledele in bi imel to bolj za vzdrževanje lahko tudi AF dressie, samo ne zdrži tako dolgo, je pa blj enostavna uporaba, nič se pretirano ne sveti.

Če že kupuješ si prvošči še AF satin tyre gel za gume, je tud super.

AF spritz skorajda ne pušča nobenega sijaja, lahko pa pretiravaš in to dosežeš, če pa hočeš malo sijaj pa lahko tudi z dressie-jem namažeš.

Ostalo pa ni neka znanost. Lahko si vzameš rokavico z "nudeljni" ki ima na drugi strani mrežico za mrčes-tudi v obliki gobe če ti rokavice niso všeč.

Pa če že tak lep komplet od autofinessa vzameš, vzemi šw Quick detailer AF finale, za lepšo zbirko :)

mp/
Nov uporabnik

Napisal/-a mp/ To apr 21, 2015 8:35 pm

Cena vsega je bla vedno višja in sem se odloču zaenkrat mal skrčit seznam. Gledal sem na to, kaj bo po mojem mnenju naredilo največjo razliko. Izbral sem:
-AF Hide Leather Conditioner
-AF Lather šampon
-AF Spritz premaz
-AF Verso

Zraven pa še dodatke kot so ščetke, krpe, čopiči, aplikator, micorfiber goba in razpršilka. Clay bom mogoče vzel pozneje, ker potem bi kupil še FK1000p in kak glaze. Revive mi za to ceno ne koristi tako zelo, ker na avtu ni veliko plastik. Me pa moti, da se plastika notri pri vratih takoj umaže, ko se je malo dotakneš s čevlji, tu bi bilo pa to koristno, če bi kaj pomagalo. Za čistilo za notranjost, sedeže, mrčes in platišča sem zdaj vzel Verso. Nekaterim Tyre gel šprica potem po karoseriji, zato nad tem nisem tako navdušen. Mogoče bom vzel še QD, ampak pred tem bi verjetno blo dobro it s clayem čez.

Sem pregledal malo forum in vas moram kar pohvalit. Dzuro.na.izi, JKstudio in Pavlich, vsem vsa čast, je že težko verjet, da lahko praktično zanemarjene avte spremenite v nove. Vsaka slika, ki jo pogledam, mi da zagon. Takoj bi šel avto prat. :D

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a csf To apr 21, 2015 9:23 pm

Moja alternativa 8)

-AF Hide Leather Conditioner-> ChemicalGuys Vintage Leather conditioner
-AF Lather šampon-> Gyeon Bath+
-AF Spritz premaz-> Britemax Interior dressing
-AF Verso-> Bilt Hamber Surfex HD
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To apr 21, 2015 9:28 pm

mp/ je napisal/-a: Me pa moti, da se plastika notri pri vratih takoj umaže, ko se je malo dotakneš s čevlji, tu bi bilo pa to koristno, če bi kaj pomagalo. Za čistilo za notranjost, sedeže, mrčes in platišča sem zdaj vzel Verso. Nekaterim Tyre gel šprica potem po karoseriji, zato nad tem nisem tako navdušen.

Carpro PERL ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Sr apr 22, 2015 6:40 am

mp/ je napisal/-a: Me pa moti, da se plastika notri pri vratih takoj umaže, ko se je malo dotakneš s čevlji, tu bi bilo pa to koristno, če bi kaj pomagalo. :D

Jst sm 1x tašči reku ko sm ji spedenu avto, da zdej ga naj pa v garažo zaklene pa ene 3 tedne naj ne vozi, da se ne bo prehiter umazu.
Pravijo da je abstinenca najboljša preventiva...pejt s kolesom okol po svetu pa ne boš avta umazal :lol: hec

Enostavno pač pazi kako vstopaš in izstopaš iz avta. Tud najboljš premaz ti ne bo pomagal če maš pa umazane ali blatne čevlje. Če se pa že umaže pa z vlažno krpo prebrišeš pa je 8)

mp/
Nov uporabnik

Napisal/-a mp/ Sr apr 22, 2015 12:59 pm

Pazim, ampak zdej pozimi ko je blo vse mokro se pa vseeno takoj kaj umaže. Bolj je problem pazit sovoznikom, sploh če je bolj visok pa je sedež preveč naprej.

Plastika na sredinski konzoli izgleda že malce stara, ima nekaj drobnih prask in se zelo malo sveti. S čim bi odstranil praske in jo naredil novo, svežo, gladko in svetlečo? Ubistvu bi jo moral spolirat.

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich Sr apr 22, 2015 2:51 pm

Danes speobal carpro clay krpo, nora zadeva, se bolj pobira od rokavice, pa se hitrej se dela z njo, res bomba, sem bil presenecen.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Sr apr 22, 2015 8:12 pm

mp/ je napisal/-a:Plastika na sredinski konzoli izgleda že malce stara, ima nekaj drobnih prask in se zelo malo sveti. S čim bi odstranil praske in jo naredil novo, svežo, gladko in svetlečo? Ubistvu bi jo moral spolirat.

Probi naložit kako sliko, da bomo vedli kaj bi ti rad poliral!

pavlich je napisal/-a:Danes speobal carpro clay krpo, nora zadeva, se bolj pobira od rokavice, pa se hitrej se dela z njo, res bomba, sem bil presenecen.

Kako si jo pa uporabu? Si jo zmoču v šampon, namoču površino pa pelu? je treba kej pritiskat ali samo polahko vlečeš? Kolk časa si pa rabu za cel avto (predvidevam da za tvojga polota)?

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Sr apr 22, 2015 8:48 pm

mp/ je napisal/-a:Plastika na sredinski konzoli izgleda že malce stara, ima nekaj drobnih prask in se zelo malo sveti. S čim bi odstranil praske in jo naredil novo, svežo, gladko in svetlečo? Ubistvu bi jo moral spolirat.

Če je plastika lakirana, potem ja. Nelakirane, 'surove' plastike ne moreš polirat. Lahko pa jo zaščitiš s folijo ali namažeš z dressing-om.
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Sr apr 22, 2015 8:52 pm

pavlich je napisal/-a:Danes speobal carpro clay krpo, nora zadeva, se bolj pobira od rokavice, pa se hitrej se dela z njo, res bomba, sem bil presenecen.

Krpa bi bla za sprobat, ja.
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich Sr apr 22, 2015 9:51 pm

Vzel sem si 5 min tolk da sem sprobal, lahko si vzames manj lahko si vzames vec :) Sprobal sem na prijateljicinem polotu ki ga ze kaksno leto nisem imel v obdelavi in je bil lak res poln svinjarije, po obdelavi pa res gladko vse. Seveda je imel iron x prste vmes ampak vseen.
Drugace pa sampon pa gas, pac pritisnes kokr prtisnes, po potrebi.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Če apr 23, 2015 6:52 am

very nice :D hvala pavlich za odgovor

bi blo res za sprobat ja! Edino kar me skrbi je da bi zarad tega ter je groba dobu tak finiš
claying marks.jpg

Autoscrub pad.jpg

duncek
Nov uporabnik

Napisal/-a duncek Če apr 23, 2015 5:18 pm

evo danes dobil pošiljko od http://www.operi-avto.si/ , in sicer K2 vanillia dišavo in FIBREX CITRUS za globinsko čiščenje :mrgreen:

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če apr 23, 2015 6:55 pm

duncek je napisal/-a:evo danes dobil pošiljko od http://www.operi-avto.si/ , in sicer K2 vanillia dišavo in FIBREX CITRUS za globinsko čiščenje :mrgreen:

Kaj pa tale vonj po kešu in pičkovju? :lol:
http://www.cleanyourcar.co.uk/air-fresh ... _1086.html
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich Če apr 23, 2015 7:07 pm

ta je najbolsi od vseh :D

duncek
Nov uporabnik

Napisal/-a duncek Če apr 23, 2015 7:15 pm

Zna biti ja :D ga bo pa treba preizkusit :DDD